Cyberpesten Statistieken, feiten en trends (2020)

afbeelding voor cyberpesten


Of we het nu leuk vinden of niet, pesten bestaat al sinds het begin van de beschaving. Het is in die jaren niet echt van vorm veranderd, het zijn altijd de sterkere die ten prooi vallen aan de zwakken, maar het is geëvolueerd met de opkomst van technologie.

Een nieuwe vorm van pesten, namelijk cyberpesten, is een groeiend probleem geworden in landen over de hele wereld. In wezen verschilt cyberpesten niet veel van het type pesten waaraan veel kinderen helaas op school gewend zijn geraakt. Het enige verschil is dat het online plaatsvindt.

Hieronder volgen een aantal zorgwekkende statistieken over cyberpesten die de omvang van dit toenemende probleem en de dringende behoefte aan een effectieve oplossing aantonen..

De meest interessante feiten
 • Het meest voorkomende type online intimidatie: gemiddelde opmerkingen 22,5%
 • 35% had een screenshot gestuurd van iemands status of foto om hem uit te lachen
 • 61% van de tieners die aangeven gepest te worden, zegt dat dit komt door hun uiterlijk
 • 56% van de slachtoffers van online intimidatie meldde dat ze waren lastiggevallen op Facebook
 • 7 op de 10 jongeren ervaren cyberpesten voordat ze de leeftijd van 18 jaar bereiken

Wat telt als cyberpesten?

cyberpesten

Als je ooit het segment ‘Beroemdheden gelezen gemene tweets’ van tv-presentator Jimmy Kimmel hebt gezien, heb je misschien een idee van wat het betekent om iemand te pesten. Hoewel dit segment humoristisch is, is de realiteit van de situatie heel anders.

Cyberpesten is elke vorm van het online lastigvallen, bedreigen, vernederen of in verlegenheid brengen van een andere persoon. Meestal gebeurt dit door middel van gemene opmerkingen, online geruchten en zelfs seksuele opmerkingen. Ze zijn meestal verbonden met uiterlijk, intelligentie, ras, seksualiteit, enz.

Alles wat online wordt geplaatst en bedoeld is om iemand anders te kwetsen of van streek te maken, ongeacht wat het onderwerp is, wordt beschouwd als cyberpesten.

1. Volgens Amerikaanse studenten de meest voorkomende vormen van online intimidatie. (Bron: Cyberbullying.org)

Afgezien van het online plaatsen van gemene opmerkingen, het verspreiden van geruchten en het plaatsen van seksuele opmerkingen, gebruiken cyberpesters onder Amerikaanse studenten vaak agressieve en pejoratieve woorden, bedreigingen, profielhacken en het delen van foto’s zonder toestemming.

soorten intimidatie

2. 64% van de slachtoffers die een agressieve instant message ontvangen, zegt de dader te kennen uit persoonlijke situaties. (Bron: Verywellfamily.com)

Zelfs als ze hun slachtoffers persoonlijk kennen, nemen de daders vaak hun toevlucht tot irritante, verontrustende en gênante situaties online, meestal door hun foto’s of statusupdates te bespotten in groepschats.

online slachtoffers

3. Bijna 1 op de 6 (15%) van de online tieners zei dat ze ongewenste doorzending van privécommunicatie hadden meegemaakt. (Bron: Pewresearch.org)

18% van de tieners van 15-17 jaar en 11% van de jongere tieners heeft ervaren dat hun pestkoppen hun privéberichten naar anderen stuurden of ze op openbare kanalen deelden.

4. Tieners die aangeven gepest te worden, zeggen dat dit komt door hun uiterlijk. (Bron: Nveee.org)

Het uiterlijk van iemand lijkt de meest voorkomende reden voor cyberpesten, gevolgd door intelligentie. Racisme en seksuele discriminatie zijn nog steeds erg aanwezig, evenals iemand bespotten vanwege hun financiële problemen en religie.

redenen voor pesten

5. Pestkoppen leggen vaak handicaps en mentale problemen bloot. (Bron: Ditchthelabel.org)

Het is makkelijker om iemand die zwakker is te pesten, toch? Iemand die niet kan terugvechten. Daarom pesten pestkoppen vaak iemand die te maken heeft met een psychisch probleem of een handicap heeft.

6. Meisjes rapporteren vaker iemand die geruchten over hen verspreidt. (Bron: Pewresearch.org)

Cyberbullies die online geruchten verspreiden, zijn meestal gericht op meisjes (16%), met name oudere tieners van 15-17 jaar. Het verspreiden van geruchten is niet zo populair bij jongens, aangezien slechts 9% het ervaart.

7. Aandeel volwassen internetgebruikers in de Verenigde Staten die persoonlijk online intimidatie hebben meegemaakt. (Bron: Statista.com)

Meer dan de helft van de Amerikaanse volwassenen (53%) die internet gebruiken, heeft te maken gehad met cyberpesten, en 37% meldde ernstige online intimidatie, waaronder fysieke bedreigingen, seksuele intimidatie, stalking en aanhoudende intimidatie.

soorten intimidatie

8. 56% van de slachtoffers van online intimidatie meldde dat ze waren lastiggevallen op Facebook. (Bron: Statista.com)

Dit is zeker geen verrassing, aangezien Facebook het dominante sociale mediaplatform is, met bijna 2,5 miljard maandelijkse actieve gebruikers, waarvan 1,8 miljard Amerikaanse gebruikers.

Wie is vatbaar voor cyberpesten?

vatbaar voor cyberpesten

Hoewel cyberpesten meestal wordt geassocieerd met schoolkinderen, zijn zij niet de enige doelwitten, en veel volwassenen ervaren zelf cyberpesten.

Het meest voorkomende doelwit voor cyberpesters zijn kinderen, jonge volwassenen (vooral meisjes), studenten en leden van de LGBTQ-gemeenschap.

Wat de pestkoppen zelf betreft, ze komen uit alle lagen van de bevolking. Studies tonen aan dat kinderen met minder betrokken ouders en mensen met depressie of angst de neiging hebben pestgedrag te vertonen, maar tot nu toe is niets overtuigend.

9. Recente statistieken laten een gestage groei zien in trends op het gebied van cyberpesten. (Bron: Statista.com)

Tussen 2007 en 2016 was het aantal tieners dat cyberpesten ervaart nagenoeg gelijk gebleven (32% + -). In statistieken over cyberpesten 2019 had bijna 43% van de tieners (voornamelijk meisjes en mensen met een niet-traditionele seksuele geaardheid) een vorm van online intimidatie meegemaakt.

10. 7 op de 10 jongeren ervaren cyberpesten voordat ze de leeftijd van 18 jaar bereiken. (Bron: Ditchthelabel.org)

Dat is 45% van de jonge en oudere tieners (vooral meisjes en leden van de LGBTQ-gemeenschap) die het slachtoffer zijn geworden van cyberpesten. Het is een alarmerend percentage dat alleen maar lijkt te stijgen.

zeven van de tien

11. Ongeveer 37% van de kinderen tussen 12 en 17 jaar heeft ten minste één keer cyberpesten meegemaakt. (Bron: Comparitech.com)

Hoewel een groot aantal jongeren (60%) had gezien dat hun leeftijdsgenoten van 12-17 jaar (37%) werden gepest, namen ze niet de moeite om te proberen het pesten te stoppen. De meeste mensen willen niet ingrijpen om niet zelf slachtoffer te worden.

12. Meisjes zijn vaker dan jongens zowel slachtoffers als daders van cyberpesten. (Bron: Dosomething.org)

Slechts 6% van de jongens meldde online gepest te worden, vergeleken met 15% van de meisjes, vooral oudere meisjes van 12-17 jaar. 41% van de oudere meisjes meldde een vorm van online intimidatie te hebben ervaren.

13. 70% van de scholieren, uit een enquête van 20.000, zei dat iemand online geruchten over hen verspreidde.(Bron: Florida Atlantic University)

Dit werd onthuld door de Florida Atlantic University, in een onderzoek naar enquêtes die het afgelopen decennium zijn uitgevoerd. Uit de studie bleek ook dat 73% van de middelbare en middelbare scholieren pesten op school had meegemaakt.

14. Meer dan één op de tien studenten (12%) gaf toe ten minste één keer iemand anders te hebben gepest.(Bron: Florida Atlantic University)

Uit dezelfde studie van de Florida Atlantic University bleek dat 12% van de respondenten bekende dat ze op een bepaald moment in hun leven iemand online hadden gepest. De daders waren meestal jongens.

15. Meer dan 12% van de LGBT-jongeren heeft te maken gehad met cyberpesten. (Bron: Netsanity.net)

Statistieken van LGBT-cyberpesten laten zien dat LGBT-tieners vaker worden gepest dan heteroseksuele tieners. Meer dan 12% van de LGBT-tieners gaf aan cyberpesten te hebben, 58% had te maken met aanzetten tot haat en 35% kreeg online bedreigingen.

Cyberpesten

Waar zijn mensen cyberpesten?

Plaatsen voor cyberpesten

Er is geen enkel platform waar alle cyberpesten plaatsvinden en geen enkele online ruimte is volledig vrij van cyberpesten. Aangezien de meeste kinderen en jongvolwassenen toegang hebben tot internet via hun mobiele apparaten, is dit het meest gebruikelijke medium waarmee ze dit soort intimidatie ervaren.

Statistieken over cyberpesten laten zien dat Instagram het meest gebruikelijke platform is voor cyberpesten, op de voet gevolgd door Facebook en Snapchat. Veel mensen ervaren ook cyberpesten tijdens het spelen van online multiplayer-games, en hoewel YouTube een van de platforms is met het hoogste aantal gebruikers, heeft tot nu toe slechts een tiende van de gebruikers gemeld dat ze daar cyberpesten ervaren.

16. 95% van de tieners in de Verenigde Staten is online en de overgrote meerderheid heeft toegang tot internet op hun mobiele apparaat, waardoor dit het meest gebruikte medium is voor cyberpesten. (Bron: Dosomething.org)

Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten is het probleem van cyberpesten in de VS toegenomen. Tieners hebben vrijwel overal toegang tot internet, waardoor ze heel gemakkelijk mensen online kunnen pesten.

17. Meer jongeren hebben cyberpesten ervaren op Instagram dan welk ander platform dan ook. (Bron: Enough.org)

Uit een recent onderzoek blijkt dat Facebook (42%) en Snapchat (37%) niet ver achterlopen bij Instagram (42%), terwijl er minder gevallen van cyberpesten zijn op WhatsApp (12%), YouTube (10%) en Twitter (9%).

cyberpesten op sociale media

18. Internettrollen zijn het meest actief op sociale media. (Bron: Techjury.net)

Volgens Statista-onderzoek richt 38% van de online trollen zich op mensen op sociale media, terwijl 23% de voorkeur geeft aan trollen op YouTube en andere platforms voor het delen van video’s. Ze werken ook vaak op forums, chatrooms en blogs.

19. Respondenten met kinderen die online games spelen, rapporteerden een hoger aantal cyberpestenaanvallen dan degenen wier kinderen alleen standaard browsen.. (Bron: Telenor.com)

79% van de respondenten meldde dat hun kind fysieke bedreigingen ontving tijdens het spelen van online games, terwijl 41% meldde dat hun kind seksistische of racistische opmerkingen ontving of naamschelden ervoer door middel van gemene online opmerkingen.

20. Welke soorten games vinden online pestkoppen het leukst? (Bron: Techjury.net)

Volgens een Cyberbullying Research Center-enquête hebben gamers die de voorkeur geven aan MMORPG’s (26,8%) meer kans op cyberpesten, gevolgd door degenen die de voorkeur geven aan third-person shooter (24,5%), first-person shooter (14,2%) en sportgames (11,9%).

Bloggen pesten

Bloggen pesten

Met meer dan 500 miljoen blogs op internet is het geen wonder dat blogs in feite een van de meest populaire doelwitten zijn voor cyberpesten. Hoewel het gedeelte met opmerkingen meestal is gereserveerd voor discussies en vragen voor de auteur, zul je merken dat haatdragende en kwetsende opmerkingen vaak voorkomen. Het slachtoffer van pesten via bloggen is niet alleen de auteur, maar ook veel commentatoren.

De andere kant van pesten met bloggen is wanneer de auteur van de blog zelf haatdragende inhoud plaatst die bedoeld is om iemand anders in verlegenheid te brengen, te beledigen of anderszins van streek te maken. Hoewel dit het meest voorkomt bij schoolkinderen en studenten, komt het ook veel voor bij volwassenen.

Gevolgen van cyberpesten

effecten van cyberpesten

Pesten als geheel heeft een enorme impact op het mentale welzijn van het slachtoffer en hun algehele kwaliteit van leven, en cyberpesten is niet anders. Sommige studies suggereren zelfs dat pestkoppen over het algemeen agressiever zijn op het internet omdat er zelden echte gevolgen van hun acties zijn, dus de impact op de slachtoffers kan mogelijk nog groter zijn.

Slachtoffers van cyberpesten ervaren vaak een veel lager zelfbeeld, meer sociale angst, depressie en velen ervaren ook zelfmoordgedachten.

Cyberpesten kan een oorzaak zijn van alcohol- en drugsgebruik, eetstoornissen, slechte schoolprestaties en meer. Dit alles laat zien hoe schadelijk cyberpesten is en hoe belangrijk het is om er een eind aan te maken.

21. Meer zelfmoorden onder tieners worden nu op de een of andere manier toegeschreven aan cyberpesten dan ooit tevoren. (Bron: Pas-meeting.org)

Tussen 2008 en 2015 is het aantal tieners dat een poging tot zelfmoord heeft gedaan of zelfmoordgedachten heeft verdubbeld, zoals blijkt uit de Pediatric Academic Societies Meeting van 2017. Veel gevallen waren het gevolg van cyberpesten.

22. Cyberpesten kan ernstige gevolgen hebben voor het zelfrespect en de geestelijke gezondheid van mensen die het ervaren. (Bron: Ditchthelabel.org)

Deze alarmerende statistieken over cyberpesten laten zien hoe enorm de negatieve impact van pesten is en hoe belangrijk het is om krachtige maatregelen te nemen om het eindelijk te stoppen. De algehele gezondheid van gerichte mensen hangt ervan af.

gevolgen voor de gezondheid van cyberpesten

23. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die gepest worden 9 keer meer kans hebben om ook het slachtoffer te worden van identiteitsfraude. (Bron: Javelinstrategy.com)

Dit bleek uit een wereldwijd onderzoek van Javelin Strategy & Research uit 2017, waaruit bleek dat er een groot verband bestond tussen online gepest worden en daarna slachtoffer worden van identiteitsdiefstal.

24. Gegevens over de psychologische impact van vrouwen die wereldwijd online misbruik of intimidatie ervaren. (Bron: Statista.com)

Volgens een enquête van Statista uit 2017 krijgt een groot aantal vrouwelijke slachtoffers van cyberpesten te maken met een reeks negatieve effecten op hun geestelijke gezondheid en algemeen welzijn.

cyberpesten psychologische impact

Cyberpesten over de hele wereld

cyberpesten over de hele wereld

Cyberpesten is niet alleen in de Verenigde Staten een probleem. Het is eigenlijk een wereldwijd probleem. De top 3 van landen waar cyberpesten het meest voorkomt, zijn India, Brazilië en de Verenigde Staten, maar dit komt overal voor. Statistieken over cyberpesten op sociale media laten zien dat meer dan 65% van de ouders over de hele wereld cyberpesten op sociale media als een van hun grootste angsten noemt.

Hoewel veel landen proberen anti-pestwetten op te leggen, is er nog steeds geen effectieve preventieve maatregel ontdekt en zijn inwoners van veel landen niet tevreden over hoe pesten wordt aangepakt.

Aan de positieve kant is het bewustzijn van cyberpesten ongekend hoog, wat betekent dat de regeringen over de hele wereld maatregelen zullen moeten nemen om dit te voorkomen.

25. Een op de drie jongeren in 30 landen zei slachtoffer te zijn geweest van online pesten, en een op de vijf meldt dat ze de school hebben overgeslagen vanwege cyberpesten en geweld. (Bron: Unicef.org)

Dit werd onlangs onthuld door een UNICEF-peiling, die nog meer bezorgdheid opriep over cyberpesten en opriep tot dringende actie om eindelijk een einde te maken aan geweld op scholen en in gemeenschappen over de hele wereld.

drie mensen

26. 20.000 ouders namen deel aan wereldwijd onderzoek naar online platforms met een hoog risico, waarvan 65% cyberpesten op sociale media als hun grootste angst noemde. Andere veel voorkomende bedreigingen zijn sms-berichten (38%) en chatrooms (34%). (Bron: Techjury.net)

De meerderheid van de ondervraagde ouders (65%) is vooral om een ​​goede reden bang voor pesten op sociale media, aangezien de meeste gevallen daar plaatsvinden, voornamelijk op Instagram, Facebook en Snapchat.

27. Percentage ouders over de hele wereld dat aangeeft dat hun kind slachtoffer is geweest van cyberpesten. (Bron: Enough.org)

Uit statistieken van cyberpesten blijkt dat door ouders gemelde gevallen sterk verschillen van land tot land. In India heeft 37% van de ouders gemeld dat hun kind het slachtoffer is van cyberpesten, terwijl slechts 1% van de Russische ouders hetzelfde heeft gedaan.

cyberpesten per land

28. Mensen uit Europa en Zuid-Amerika zijn over het algemeen ontevreden over de huidige metingen van cyberpesten. (Bron: Techjury.net)

Zelfs in landen met wetten tegen pesten geloven mensen over het algemeen niet dat er passende maatregelen zijn genomen om cyberpesten te stoppen. Slechts 13% van de Serviërs en 15% van de Chilenen is tevreden met de huidige stand van zaken.

29. Het wereldwijde bewustzijn van cyberpesten bedraagt ​​75%. Zweden en Italië lopen voorop met een bewustzijn van 91%. Bron: Statista.com)

Het bewustzijn van cyberpesten neemt toe en toont echt de belofte om een ​​einde te maken aan dit ernstige wereldwijde probleem. Uit feiten en statistieken over cyberpesten blijkt dat Saoedi-Arabieren zich momenteel het minst bewust zijn van cyberpesten (37%).

Reacties op feiten over cyberpesten

Reacties op cyberpesten

Hoewel de meeste mensen op de hoogte zijn van feiten over pesten en cyberpesten, weten maar weinigen hoe ze hiermee om moeten gaan. Degenen die er getuige van zijn, reageren zelden, vooral omdat ze niet anoniem kunnen zijn. Ouders zijn zich er vaak niet van bewust dat hun kind wordt gepest, omdat de meeste kinderen denken dat dit een normaal verschijnsel is en ze hun ouders niet willen laten weten.

De meeste kinderen proberen cyberpesten te stoppen door de pestkoppen op sociale-mediaplatforms te blokkeren, en tot nu toe lijkt dit hun beste optie.

Gelukkig hebben 48 staten in de VS wetten op het gebied van elektronische intimidatie ingevoerd, en 44 daarvan bevatten strafrechtelijke sancties voor cyberpesten.

30. Google trends uit gegevens blijkt dat er veel meer aandacht is voor cyberpesten dan ooit tevoren. (Bron: Google.com)

Mensen worden zich steeds meer bewust van het probleem, wat niet als een verrassing komt, aangezien cyberpesten al jaren gestaag groeit. Antipestwetten hebben zeker bijgedragen tot bewustmaking.

Google trends

31. De website Nobullying.org registreerde in 2016 meer dan 9,3 miljoen bezoeken van mensen die hulp zochten bij pesten, cyberpesten en online veiligheid. (Bron: Nobullying.org)

Websites zoals Nobullying.org zijn de afgelopen jaren in aantal gestegen, waardoor mensen die pesten ervaren in staat worden gesteld om hulp te zoeken en de controle over hun leven terug te krijgen.

32. Het aantal Amerikaanse staten met staatswetten inzake cyberpesten, per beleidsuitvoering: (Bron: Statista.com)

De wetten op cyberpesten in de VS verschillen per staat en beleidsimplementatie. Terwijl sommige staten cyberpesten en online intimidatie duidelijk opnemen in hun wetten, nemen andere staten ook strafrechtelijke sancties en schoolbeleid op.

wetten inzake cyberpesten

33. 83% van de jongeren vindt dat socialemediabedrijven meer zouden moeten doen om cyberpesten op hun platforms aan te pakken. (Bron: Dosomething.org)

Zoals al besproken, lijkt hun beste optie de pestkoppen op sociale media te blokkeren, maar dat weerhoudt de pesters niet van het verspreiden van online geruchten en het gebruik van andere vormen van online intimidatie.

34. Frequentie van praten over internet en online gedrag tussen ouders en kinderen: (Bron: Telenor.com)

Volgens een sociale media-enquête van Telenor Group praten veel ouders (46%) de hele tijd met hun kinderen over online gedrag en bedreigingen. Sommige ouders (39%) doen het echter maar af en toe, terwijl anderen (12%) het nooit doen.

Frequentie van praten

35. 4 op de 5 studenten zeggen dat ze eerder zouden ingrijpen in gevallen van cyberpesten als ze het anoniem zouden kunnen doen. (Bron: Dosomething.org)

De meeste getuigen van cyberpesten grijpen nooit in, omdat ze niet willen dat de daders zich tegen hen keren. Als er echter een anonieme manier was om dit te doen, zei 81% van de studenten dat ze waarschijnlijk de slachtoffers zouden helpen.

vijf mensen

36. Ouders willen betrokken zijn bij het helpen voorkomen en oplossen van cyberpesten, maar hebben geen knowhow. Uit de studie bleek ook dat tieners vaak denken dat cyberpesten normaal is en dat ouders niet willen ingrijpen. (Bron: Gromsocial.com)

Daarom moeten we het bewustzijn van cyberpesten blijven vergroten. Tieners moeten begrijpen dat dit niet normaal is en dat elke ouder toegang moet hebben tot effectieve oplossingen tegen pestkoppen.

37. Kinderen worden zich ook steeds meer bewust van de gevaren van cyberpesten. 68% van de Amerikaanse respondenten bevestigt dat ze online minder persoonlijke informatie delen dan voorheen. (Bron: Reportlinker.com)

Dit is absoluut een van de manieren om bepaalde vormen van cyberpesten, zoals chantage, te voorkomen. Hoe minder pestkoppen iemand kennen, hoe kleiner de kans dat ze hem zowel online als offline lastigvallen.

38. Meer dan 70% van de tieners zegt dat het blokkeren van het account van de dader de meest effectieve methode was voor internetveiligheid. (Bron: Ncpc.org)

Voordat ze met hun ouders praten of hulp zoeken, blokkeren de meeste Amerikaanse tieners het sociale media-account van hun pestkop. Ze denken dat dit de beste manier is om cyberpesten te voorkomen.

Conclusie

Hoewel de bovengenoemde statistieken en feiten over cyberpesten beangstigend zijn, is er een zilveren randje aan het groeiende probleem van cyberpesten. Overheden over de hele wereld proberen cyberpesten te beheersen en te voorkomen, het wereldwijde bewustzijn van het probleem neemt toe en veel sociale mediaplatforms proberen ook een einde te maken aan cyberpesten.

Als laatste opmerking is het belangrijk om de kinderen te leren wat cyberpesten is, wat de effecten ervan zijn en hoe het kan worden voorkomen. Zoals altijd is onderwijs de enige echte oplossing.

Bronnen:
https://cyberbullying.org/2016-cyberbullying-data/
https://www.verywellfamily.com/cyberbullying-statistics-4589988
https://www.pewresearch.org/internet/2007/06/27/cyberbullying/
https://www.nveee.org/statistics/
https://www.ditchthelabel.org/
https://www.pewresearch.org/internet/2007/06/27/cyberbullying/
(Bron)
https://www.statista.com/statistics/333942/us-internet-online- harassment-severity/
https://www.statista.com/statistics/333942/us-internet-online- harassment-severity/
https://www.ditchthelabel.org/
https://www.comparitech.com/internet-providers/cyberbullying-statistics/
https://www.dosomething.org
https://netsanity.net/blog/
https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-cyber-bullying
https://enough.org/stats_cyberbullying
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/
https://www.telenor.com/asias-parents-speak-up-on-cyberbullying/
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/
https://www.pas-meeting.org/
https://www.ditchthelabel.org/cyber-bullying-statistics-what-they-tell-us/
https://www.javelinstrategy.com/
https://www.statista.com/statistics/784838/online-harassment-impact-on-women/
https://www.unicef.org/press-releases/unicef-poll-more-third-young-people-30-countries-report-being-victim-online-pullying
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/#gref
https://enough.org/stats_cyberbullying
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/#gref
https://www.statista.com/statistics/293192/cyber-bullying-awwaren-in-select-countries-worldwide/
https://trends.google.com/trends/
http://nobullying.org/#/
https://www.statista.com/statistics/291082/us-states-with-state-cyber-bullying-laws-policy/
https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-cyber-bullying
https://www.telenor.com/asias-parents-speak-up-on-cyberbullying/
https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-cyber-bullying
https://gromsocial.com/2019/07/22/protect-your-kids-from-cyberbullying/
https://www.reportlinker.com/insight/americas-youth-cyberbully-life-skill.html
https://www.ncpc.org/resources/cyberbullying/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map