Mreža za pošiljanje vsebine (CDN)

Stranska raketa za slike

Če ste ustvarili uspešno spletno mesto, ki prejema velike količine prometa ali pričakujete večji promet, morate zagotovo dobiti CDN, da se prepričate, da je delovanje vašega spletnega mesta brezhibno. Mnogi ne razumejo, kaj pravzaprav predstavlja omrežje za pošiljanje vsebine in vpliv, ki ga lahko ima na njihovem spletnem mestu, vendar naj ta vodič vsebuje vse informacije o njem in odpravi morebitne nesporazume..


Ena od pogostih napak pri pridobivanju CDN je, da ne potrebujete storitve spletnega gostovanja. Pravzaprav ga dejansko potrebujete, saj CDN samo pomaga izboljšati vaše spletno mesto. Še vedno morate imeti dobro spletno gostovanje, saj CDN samo pomaga in pospeši vaše spletno mesto in tako izboljša uporabniško izkušnjo, ki jo zagotavljate.

Približno jih je približno

8,8 milijona

spletna mesta, ki uporabljajo omrežja za dostavo vsebin po vsem svetu

Vsak od nas, ki brskamo po internetu, dejansko vsak dan komunicira s CDN-ji. Ko na spletu berete novice, obiščete spletne trgovine, preverite svoj vir v družabnih medijih ali si ogledate video na YouTubu, ste v interakciji s CDN-ji, ki stojijo za vsakim besedilom, vsako sliko ali videoposnetkom, ki se dostavi na vašo mobilno napravo ali osebni računalnik. So hrbtenica spletnega pošiljanja vsebin, brez katerih spletni svet ne bi deloval tako hitro kot danes.

Od prvih 10.000 spletnih strani,
48,3% trenutno uporablja omrežje za pošiljanje vsebine

Zakaj ravno to? Ker CDN rešujejo težave z zakasnitvijo, kar se vsakemu uporabniku interneta zagotovo zdi izredno pomembno. Zamuda se nanaša na časovni zamik med trenutkom, ko zahtevate, da odprete določeno spletno stran, in trenutkom, ko se zahtevana vsebina dejansko pojavi na zaslonu. Ta zamuda je lahko najmanj frustrirajoča, in to je glavna težava, ki jo morajo rešiti CDN-ji.

Kaj je CDN?

Kaj je CDN
Oglejte si, kaj je CDN [Infographic]

Mreža za dostavo vsebin (CDN) je sistem medsebojno povezanih strežnikov, ki se nahajajo po vsem svetu, ki uporablja geografsko bližino kot glavna merila za distribucijo predpomnjenih spletnih vsebin in spletnih strani končnim uporabnikom.

Ko uporabljate storitev CDN, vsebina vašega spletnega mesta obstaja na več strežnikih po vsem svetu, kar olajša distribucijo te vsebine končnim uporabnikom glede na njihov geografski položaj. To pomeni, da bo vsak uporabnik želeno vsebino prejel od najbližjega strežnika, kar bo celoten postopek precej hitreje izvedel.

3 OSNOVNE VRSTE DOSTAVE VSEBINE

Dinamična vsebina: vsebina, ki jo spletni strežnik ustvari z uporabo katerega koli od več običajnih jezikov spletnega programiranja, kot so php, ruby ​​ali java.

Statična vsebina: vsebine, ki se običajno ne spreminja zelo pogosto in ne potrebuje generacije. Slike, CSS in JavaScript itd.

Pretočna vsebina: videoposnetki ali zvočne datoteke, ki se predvajajo prek nadzora spletnega brskalnika.

Tudi če je pasovna širina omejena ali če pride do velikega porasta prometa na spletnem mestu, lahko končni uporabniki učinkovito prejmejo želeno vsebino. To je posledica dejstva, da CDN izračuna, kateri strežnik se nahaja najbližje zahtevanemu končnemu uporabniku in ta izračun uporabi za distribucijo zahtevane vsebine.

Končni uporabnik prejme kopijo podatkov, ki je nameščena v bližini uporabnika, v nasprotju z vsemi uporabniki, ki imajo dostop do podatkov z istega osrednjega strežnika, kar bi vodilo le do ozkih grl v bližini tega strežnika.

ZGODOVINA CDN

Stranska slika let

Zemljevid2

Glavni namen CDN je torej odpraviti razdaljo, ki jo zahteva prepojena vsebina, in s tem zmanjšati število hmelja, ki jih mora narediti paket podatkov. Posledično je v podatkovnem paketu manj izgub, pasovna širina je zelo optimizirana, zamude in časovne omejitve pa so zmanjšane. Vse to vodi do hitrejšega spletnega mesta in boljšega delovanja, kar neposredno izboljšuje uporabniško izkušnjo in temu si prizadeva vsak lastnik spletnega mesta.

Zakaj potrebujete CDN?

Stranska slika utrujena

CDN je bistvenega pomena, če želite doseči več uporabnikov po vsem svetu, saj omogoča, da je vaša vsebina dostopna vsem. Ponuja vam lahko nekaj odličnih ugodnosti za vaše spletno mesto, vključno z izboljšanjem hitrosti vašega spletnega mesta, svojim uporabnikom boljšo uporabniško izkušnjo zaradi hitrejšega spletnega mesta, preprečevanje zrušitev spletnega mesta, saj CDN distribuira pasovno širino na več strežnikov namesto enega osrednjega strežnika ravnajte z vsem prometom in izboljšajte svoj SEO, saj hitrejša spletna mesta uvrščajo višje v iskalnikih.

47% spleta
uporabniki pričakujejo
spletno mesto za
obremenitev pod
dve sekundi

46% mobilnih
uporabniki bi
opustiti stran
če se ne bi naložil
v 3 sekundah

57% spletnih potrošnikov
bo zapustil spletno mesto
po čakanju 3 sekunde
za nalaganje strani, 80%
teh se ne bo vrnilo

Stranska slika

Morda je najpomembnejša korist, ki vam jo lahko ponudi CDN, preprečevanje zrušitve spletnega mesta, saj močno zmanjša obremenitev prometa, ki bi ga moral opraviti vaš osrednji strežnik z uporabo drugih strežnikov po vsem svetu za distribucijo vsebine končnim uporabnikom. S tem prepreči velik obseg prometa, ki povzroči zrušitev vašega spletnega mesta.

CDN izčrpa promet, ki prihaja na vaše spletno mesto, vaše spletno mesto pa lahko deluje bistveno bolje in hitreje, kar močno izboljša čas nalaganja strani. Čas nalaganja strani lahko vpliva na vašo stopnjo konverzije, zato je nujno, da jo optimizirate, da ne bi prišlo do izgube števila obiskovalcev spletnega mesta in tudi do izgube prihodka. Ena sekunda zamude pri nalaganju strani lahko zmanjša vašo stopnjo konverzije, zato je pravzaprav nujno dobiti zanesljivo storitev CDN, saj lahko hitrost vašega spletnega mesta izjemno izboljša.

Vsaka sekunda zamude pri nalaganju strani lahko povzroči

1,6 milijarde dolarjev

v letnih izgubah za velike spletne trgovce

Ko bo vaše spletno mesto delovalo hitreje, boste svojim uporabnikom zagotovili veliko boljšo uporabniško izkušnjo. Ena sekunda zamude pri nalaganju strani lahko zmanjša zadovoljstvo kupcev za 16% in povzroči 11% manj ogledov strani. Popolno zadovoljstvo strank je pri vsakem podjetju najpomembnejše, zato vam bo zadovoljstvo uporabnikov pomagalo izboljšati vaše splošno poslovanje in prinesti več prihodkov.

Od prvih 10.000 spletnih strani,
48,3% trenutno uporablja omrežje za pošiljanje vsebine

Optimizacija iskalnikov je ključnega pomena za vsakega lastnika spletnega mesta, in to je nekaj, česar nobeden od njih ne bi smel jemati. Ker vam CDN pomaga optimizirati hitrost vašega spletnega mesta in zagotavljati boljšo uporabniško izkušnjo, vam neposredno pomaga izboljšati SEO razvrstitev. To je posledica dejstva, da Google indeksira uporabniško izkušnjo in čas nalaganja strani, da določi uvrstitev vašega spletnega mesta v spletnih iskalnikih.

Kako deluje?

Oblika stranske slike

Večina CDN-jev deluje kot ponudnik aplikacijskih storitev (ASP), torej programska oprema kot storitev (SaaS). Številni lastniki internetnih omrežij so začeli ustvarjati svoj CDN in glavni razlog, da se odločijo za izgradnjo lastnega omrežja za pošiljanje vsebin, je izboljšanje spletne dostave vsebin, s ciljem izboljšanja njihove infrastrukture in ustvarjanja več prihodkov.

Tehnologija

Graf stranske slike

V Združenih državah Amerike bo 88% vseh internetnih storitev do leta 2018 prešlo CDN, kar je 61% več kot leta 2015

I67% vseh internetnih video posnetkov bo do leta 2018 prešlo CDN, kar je 53% več kot leta 2015

Po vsem svetu bo 57% vseh internetnih storitev do leta 2018 prešlo preko CDN-jev v primerjavi s 36% v letu 2015

Da bi zmanjšali razdaljo med strežnikom vašega spletnega mesta in končnimi uporabniki, CDN shrani predpomnjeno statično vsebino vašega spletnega mesta na več geografskih lokacij, to je v podatkovne centre, imenovane točke prisotnosti (PoPs). Vsak PoP je sestavljen iz vozlišč in strežnikov, nekateri od njih dosežejo na tisoče vozlišč z več deset tisoč strežniki, ki pomagajo distribucijo vsebine končnim uporabnikom glede na njihov geografski položaj in jim tako pomagajo, da vsebino sprejemajo s pospešeno hitrostjo.

Na kratko, ko uporabnik vloži zahtevo, da preveri vaše spletno mesto, se zahteva na strežniku DNS. Nato CDN zahtevo preusmeri na najbližji PoP. Vozlišče, torej robni strežnik, ki je najbližje uporabniku, bo uporabniku zagotavljal statično vsebino in tako močno zmanjšal zamude in posledično izboljšal uporabniško izkušnjo.

Tehnike mreženja vsebin

CDN-ji uporabljajo različne tehnike za povezovanje vsebin, da bi optimizirali prikazovanje vsebin, ki vključujejo spletno predpomnjenje, izravnavo nalaganja strežnika, usmerjanje zahtev in storitve z vsebinami.

Spletni predpomnilniki

CDN uporabljajo različne tehnike mreženja vsebin za optimizacijo prikazovanja vsebin, ki vključujejo spletno predpomnjenje, izravnavo nalaganja strežnika, usmerjanje zahtev in storitve z vsebinami.

Trg omrežja za dostavo vsebin (CDN) je bil v letu 2018 ovrednoten v USD

9,24 milijarde USD

po pričakovanjih pa naj bi do leta 2024 dosegla vrednost 38,97 milijarde USD

Uravnoteženje strežnika

Uravnavanje nalaganja strežnika uporablja eno ali več tehnik, vključno s stikalom sloja 4-7 (spletno stikalo ali vsebinsko stikalo), ki mu je dodeljen en sam naslov IP, da se deli promet med številnimi strežniki ali spletnimi predpomnilniki. Stikalo usmerja promet, ki je nanj povezan, na različne strežnike, s čimer se izboljša razširljivost in uravnoteži obremenitev. Še več, če strežnik ne uspe, prerazporedi nalaganje in zagotovi visoko zanesljivost, skupaj z zagotavljanjem zdravstvenega pregleda strežnika.

Zahtevajte usmerjanje

Zahteva usmerjanja usmeri zahtevo končnega uporabnika na vozlišče ali robni strežnik, ki je najbližje v bližini ali ima največ zmogljivosti. Za to uporablja več različnih algoritmov, ki vključujejo usmerjanje zahtev na podlagi DNS, prepisovanje HTML, globalno uravnoteženje nalaganja strežnika, dinamično ustvarjanje metafikatov in kakršno koli oddajanje. Bližina se izračuna z uporabo številnih tehnik, kot so reaktivno sondiranje, proaktivno sondiranje in nadzor povezave.

Graf stranske slike

Tržna velikost CDN
naj bi narasel

Protokoli za storitve vsebine

Da bi končni uporabniki imeli dostop do številnih različnih vsebinskih storitev, ki so na voljo prek CDN-ja, je zasnovanih več protokolov storitvenih vsebin. V poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil oblikovan protokol za prilagoditev vsebine interneta (ICAP), da bi zagotovil odprt standard za povezovanje aplikacijskih strežnikov. Protokol Open Pluggable Edge Services (OPES) ponuja drugačno rešitev, saj določa storitvene storitve OPES, ki jih je mogoče shraniti v OPES-ov procesor ali izvajati na daljavo na strežniku Callout. Poleg tega je bil za rešitev težave predpomnilnih sistemov zaradi ustvarjene vsebine na spletnih mestih ustvarjen program Edge Side Includes (ESI).

Prednosti za končne uporabnike in za lastnike spletnih strani

Oblika stranske slike

Prednosti za končne uporabnike

Najpomembnejše prednosti CDN-ja za končne uporabnike so zmanjšane zamude, saj prejmejo želeno vsebino hitreje, manjša izguba paketa, ker se vsebina distribuira hitreje in na krajši razdalji, in izboljšana uporabniška izkušnja.

Ker se spletna vsebina distribuira na več strežnikih po vsem svetu, so končni uporabniki skoraj vedno blizu enega od teh strežnikov, zato so zamude močno znižane. Nižji kot je, hitrejši bodo končni uporabniki prejeli zahtevano vsebino, kar je točno tisto, kar iščejo.

Velika hitrost nalaganja povečuje prihodke in zmanjšuje
možnost obiskovalcev, da zapustijo spletno mesto
ne da bi zaključili svoje transakcije

Poleg tega je manjša izguba paketov zaradi dejstva, da do zahtevane vsebine ni treba potovati daleč, to pomeni, da do končnega uporabnika pride veliko hitreje in na krajši razdalji, kar ima za posledico manj tresenja in močno izboljšano kakovost pretakanja videoposnetkov . Vse to vodi do izjemno boljše uporabniške izkušnje, kar je glavna prednost, ki jo lahko CDN ponudi lastnikom spletnih strani in končnim uporabnikom..

Shopzilla pospešil povprečen čas nalaganja strani s 6 sekund na 1,2 sekunde in povečal prihodek + 12% & ogledov strani + 25%

Amazonka in Walmart povečan prihodek za 1% za vsakih 100 ms boljšega časa nalaganja strani

Firefox skrajšali povprečni čas nalaganja strani za 2,2 sekunde, kar je povečalo število prenosov za 15,4%

Prodajalec avtomobilskih delov AutoAnything.com skrajšali čas nalaganja na polovico, kar je povzročilo 13-odstotno povečanje prodaje

Yahoo povečal promet za 9% na vsakih 400 milijonov izboljšav

Prednosti za lastnike spletnih strani

Prednosti CDN-ja za lastnike spletnih strani vključujejo manjšo obremenitev omrežja, kar preprečuje zrušitve strežnika, nižje stroške dostave vsebine, zaščito pred napadi DDoS, večjo zanesljivost in razširljivost, 100% razpoložljivost vsebine in visoko kakovostno storitev.

S preusmeritvijo končnih uporabnikov, ki zahtevajo določeno vsebino, na robne strežnike, se omrežna obremenitev v veliki meri zmanjša. To lahko izjemno izboljša delovanje spletnega mesta in, kar je še pomembneje, prepreči morebitno zrušitev strežnika, saj je obremenitev omrežja tako uravnotežena.

Ker se obremenitev omrežja enakomerno porazdeli na robne strežnike, se število gledalcev določenega dela vsebine zmanjša, kar močno zniža stroške dostave vsebine in vodi do večjih prihodkov. S tem se poveča tudi zmogljivost vsakega strežnika, ki je na voljo, kar vam omogoča odlično razširljivost v primeru nenadnega povečanja prometa.

CDN lahko izboljša tudi varnost vašega spletnega mesta, saj rešitve v oblaku nudijo zaščito pred DDoS napadi. Te rešitve lahko namreč preprečijo napad, preden sploh pride v vaš podatkovni center. Zaradi razpršene infrastrukture omrežja za pošiljanje vsebin dobite bolj varno omrežje. CDN-ji se lahko borijo z napadi DDoS preprosto s pasovno širino, saj prevzamejo ves promet in ohranjajo vaše spletno mesto in deluje.

Ker se postopek pošiljanja vsebine pospešuje, se bistveno poveča zanesljivost vsebine, kar neposredno vpliva na uporabniško izkušnjo in jo močno izboljša, kar lastnikom spletnih strani omogoča izboljšanje svoje SEO razvrstitve in prinese precej več prihodka.

Z več kopijami vsebine, razdeljene na več strežnikov po vsem svetu, je vsebina 100% na voljo vsem končnim uporabnikom. CDN lastnikom spletnih strani omogoča tudi kakovostno storitev, saj vse prednosti, ki jih ponuja, izboljšajo delovanje vsakega spletnega mesta.

Stranska slika Tehtnica

Prednosti in slabosti CDN

Če boste za svojo spletno stran dobili storitev CDN, boste znatno izboljšali čas nalaganja strani in imeli nižje stopnje obiskov, izboljšali boste SEO lestvico, uporabljali boste slike in video posnetke večje velikosti, ne da bi se borili s hitrostjo nalaganja in dostavili vsebine do končnih uporabnikov veliko hitreje, pa tudi prihranite veliko denarja.
Vendar pa obstaja nekaj pomanjkljivosti pri uporabi storitve CDN za vaše spletno mesto. Nekateri uporabniki lahko namreč doživijo blokiran dostop, saj zagotovo ni redkost, da številne organizacije in celo države omejijo dostop samo na določene uporabnike in s tem blokirajo druge domene.

PREDNOSTI

SLABOSTI

Prikaže nalaganje strežnika

Stroški: Največja pomanjkljivost CDN je nedvomno dejavnik cene

Hitrost in zmanjšana zakasnitev in izguba paketnih podatkov

Brez neposrednega nadzora

100% čas za spletno stran

Kompleksnost: Sam koncept CDn je zelo kompleksen

Povečani sočasni uporabniki

Gostovanje tretjih oseb

Druga pomanjkljivost CDN se nanaša na to, da datoteke niso optimizirane. Brezplačne datoteke, ki jih gosti CDN, so na voljo 100%, vendar so lahko paketi datotek preveliki, da bi storitev zagotavljala brezhibno funkcionalnost in učinkovitost. Datoteke lahko zmanjšate tako, da se hitreje prenesejo z združevanjem vseh datotek CSS in JavaScript in tako prikličete manj zahtev HTTP. Tako lahko optimizirane datoteke naložite na zasebni CDN. Vendar bi to povzročilo dodatne stroške, če ne omenjam časa in truda, ki bi ga potrebovali.

Varnost bi lahko bila velika skrb, če uporabljate javne storitve CDN, in če se zgodi, da se CDN podatkovni center zruši, ne morete storiti ničesar, razen da počakate, da se ponovno ustvari varnostno kopiranje, vendar se to dejansko lahko redko zgodi.

Kako izbrati pravi CDN?

VRSTE CDN

Peer to Peer CDN
Ta tehnologija uporablja protokol Peer to Peer. Da, isti priljubljen protokol Torrents. Velika podjetja, kot so AT&T, in nekatere neprofitne organizacije uporabljajo tehniko Peer to Peer za distribucijo vsebine. Zaradi manjše porabe strojne opreme in virov mnogi ponudniki CDN (PeerCast, PPS.tv, Freecast itd.) Ponujajo brezplačno svojo storitev P2P..

Pritisnite CDN
V teh vrstah CDN-jev se vsebina fizično potisne na strežnike CDN. Amazon CloudFront uporablja to tehniko. Če imate razmeroma statično spletno mesto z ogromnimi datotekami za prenos, je Push CDN najboljša izbira.

Origin Potegnite CDN
Tu CDN potegne vsebino z glavnih strežnikov in jo predpomni. Vsebine bodo na zahtevo uporabnika namesto iz glavnega strežnika dostavljene iz predpomnjenih kopij najbližjega strežnika CDN. Pull CDN je znan tudi kot Relayed CDN. To je najbolj priporočljivo za bloge WordPress.

CDN za dostavo vsebine na celotnem mestu
V celotnem spletnem mestu CDN je celotna spletna stran dostavljena s CDN-ja

Delna dobava na spletno mesto CDN
Tu se preko CDN-ja pošljejo samo deli spletne strani, na primer predstavnostne datoteke, datoteke CSS, skripte Java itd.

Usmerjanje na osnovi DNS

Prepisovanje URL-jev

Ko izberete pravi CDN za svoje potrebe, morate iskati nekatere funkcije, da boste zagotovili storitev najvišje kakovosti. Seveda so stroški pomembni, vendar se morate osredotočiti tudi na druge funkcije, namesto da bi samo iskali denar. Veste, kaj pravijo: »Dobiš tisto, za kar plačaš«.

Hitrost je ključna pri izbiri storitve CDN za vaše spletno mesto, saj je eden vaših glavnih ciljev zagotoviti uporabnikom najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Zato morate vedeti, kako hitro bodo CDN strežniki lahko dostavljali vsebino končnim uporabnikom. Vendar pa je kakovostna storitev CDN približno več kot le hitrost – njena zanesljivost je prav tako pomembna, zato se morate prepričati, da lahko storitev CDN, ki jo izberete, končnim uporabnikom zagotavlja dosledno kakovostno izkušnjo.

Poleg preverjanja stroškov, funkcionalnosti in uspešnosti določene storitve CDN morate imeti vpogled tudi v njeno razpoložljivost za podporo strankam. To je pomembno, ker morate vedeti, kaj bi naredila skupina za podporo strankam, da vam pomaga, če imate težave. Če se vam zdijo kakšne večje težave, morate vedeti, ali bo operater CDN sporočil težavo pravočasno, pa tudi, kaj bo izvajalec storil, da prepreči, da bi se ista težava še kdaj pojavila..

Poleg tega morate zagotoviti, da bo operater CDN strežnike vzdrževal pravilno, torej jih redno posodabljal z ustreznimi popravki in poskrbel, da odjemalčevo omrežje niti za trenutek ne bo moteno..

Vse te funkcije so izredno pomembne, ki jih je treba iskati pri ponudniku storitev CDN, morda pa je najpomembnejša lokacija strežnikov. V primerjavi z omenjenimi lastnostmi se morda sliši nekoliko nepomembno, vendar ima veliko vrednost. Namreč, nima smisla uporabljati CDN s strežniki, ki so bistveno oddaljeni od uporabnikov, saj bo to povzročilo nizke zamude, odmore, prekinitve storitev in splošno nizko zmogljivost.

Zato je ključnega pomena, da preverite lokacije vseh strežnikov določene storitve CDN, da ugotovite, ali lahko vi in ​​vaši uporabniki od tega uživate ali ne..

Najpomembnejša stvar, ki jo morate vedeti, je, da je povsem enostavno postaviti in implementirati CDN, čeprav ste začetnik in razumete le osnove tega. Izvedite ga lahko zelo enostavno na vsakem spletnem mestu in vse, kar morate storiti, je namestiti programsko opremo za predpomnjenje in CDN po vaši izbiri.

Če uporabljate spletno mesto ali platformo za bloganje, kot je na primer WordPress, je implementacija CDN še lažja, saj obstaja veliko vtičnikov za njegovo nastavitev brez težav.

Ne pozabite: uporaba spodobnega CDN je boljša, kot če je sploh ne uporabljate, četudi ni “prava” vrsta. CDN pomenijo boljše delovanje, srečnejše uporabnike in izboljšano uvrstitev iskalnikov.

Brezplačne javne CDN in priljubljene plačane storitve CDN

Plačana CDN stranske slike

Ko izberete pravo storitev CDN za svoje spletno mesto, lahko izbirate med plačanimi storitvami CDN in javnimi storitvami CDN, ki so brezplačne. Obe vrsti storitev imata svoje prednosti in slabosti, vendar je pomembno izbrati tisto, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam.

Brezplačne javne storitve CDN

Najboljše brezplačne javne storitve CDN so Google CDN, Microsoft CDN, jsDelivr CDN, cdnjs CDN in jQuery CDN.

Google CDN

STATISTIKA UPORABE CDN

Statistika za bloge, ki uporabljajo tehnologije CDN
(Top Million Sites, 8. avgust 2016)

Graf stranske slike

Google CDN je globalna mreža za pošiljanje vsebin najbolj priljubljenih knjižnic JavaScript z odprto kodo, vključno z jQuery, uporabniškim vmesnikom jQuery, jQuery Mobile, Dojo, Prototype, AngularJS, MooTools, SPF in številnimi drugimi.

Če želite naložiti knjižnico jQuery iz Googla CDN, morate na svojo spletno stran vdelati to kodo:

<skripta src= "https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></ skripta>

Microsoft CDN

Microsoft CDN gosti priljubljene knjižnice JavaScript, kot so jQuery, uporabniški vmesnik jQuery, jQuery Migrate, jQuery Mobile, Ajax Control Toolkit, Bootstrap, Globalize in še mnogo drugih. Ta storitev CDN vam lahko pomaga znatno izboljšati delovanje aplikacij Ajax.

Če želite naložiti knjižnico jQuery z Microsofta CDN, na svojo spletno stran vstavite to kodo:

<skripta src= "//ajax.aspnetcdn.com/ajax/jQuery/jquery-2.1.4.min.js"></ skripta>

jsDelivr CDN

jsDelivr CDN je odprtokodno omrežje za pošiljanje vsebin, ki uporablja ponudnike MaxCDN in CloudFlare CDN in tako zagotavlja najboljše možne zmogljivosti in čas delovanja. Razvijalcem omogoča gostovanje lastnih projektov in ima skoraj 1200 gostujočih projektov, vključno z jQuery, Bootstrap, Modernizr in številnimi drugimi. Glede pasovne širine ni omejitev in omogoča knjižnice JavaScript, vtičnike jQuery, okvire CSS in še veliko več.

Če želite naložiti knjižnico jQuery iz jsDelivr CDN, vstavite to kodo:

Omrežje za pošiljanje vsebin priljubljeno
Vertikalne strani spletnega mesta

Ta graf prikazuje količino spletnih strani na vrhu
10k, 100k, in 1 milijon skupine spletnih mest, ki so razvrščene kot
biti v določeni vertikali

Stranska slika

<skripta src= "//cdn.jsdelivr.net/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></ skripta>

cdnjs CDN

cdnjs CDN je odprtokodni CDN podjetja CloudFlare, ki gosti stotine priljubljenih knjižnic JavaScript in CSS, vključno z jQuery, Bootstrap, Modernizr in številnimi drugimi knjižnicami.

Če želite naložiti knjižnico jQuery iz CDN CDD-ja, morate na svojo spletno stran vdelati to kodo:

<skripta src= "https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></ skripta>

jQuery CDN

jQuery CDN je omrežje za pošiljanje vsebin MaxCDN, ki gosti lastne knjižnice, vključno z uporabniškim vmesnikom jQuery, jQuery Mobile, kode jQuery, enoto jQuery, barvo jQuery in PEP.

Če želite naložiti knjižnico jQuery iz jQuery CDN, na svojo spletno stran vstavite to kodo:

<skripta src= "https://code.jquery.com/jquery-2.1.4.min.js"></ skripta>

Priljubljene plačljive storitve CDN

PREVERJENE POSLOVNE LOKACIJE

Fizične lokacije podjetij, ki uporabljajo
Mreža za pošiljanje vsebine

Stranska slika

Med najbolj priljubljene plačljive storitve CDN sodijo CDN77, MaxCDN, Amazon CloudFront, BitGravity, Akamai, CDNetworks, CacheFly, EdgeCast, Limelight in Incapsula.

CDN77

CDN77 je eden najboljših CDN-jev in v nasprotju z drugimi CDN-ji nima omejitev glede števila spletnih mest in ima veliko pokritost. Cene se začnejo pri 49 USD / TB (terabajt prenosa), plačujete pa tako, kot grete. Kar je super, je, da niso potrebne nobene spremembe DNS ali ročne konfiguracije.

MaxCDN

MaxCDN je eden izmed najbolj priljubljenih CDN-jev, ki vam nudi 24/7 podporo, brezplačni skupni SSL, 100-odstotno upodabljanje in statistiko v realnem času pri 79 USD / TB. Dobite tudi enomesečno garancijo za vračilo denarja.

Amazon CloudFront

Amazon CloudFront ima zelo preprost spletni vmesnik, ki je dokaj enostaven za uporabo in je optimiziran za delo s storitvami Amazon Simple Storage Service (S3) in elastičnim računalniškim oblakom (EC2). Z CloudFrontom plačujete samo za tisto, kar uporabljate, cene pa se začnejo pri 0,12 USD / Gb.

BitGravity

BitGravity je prvi CDN, optimiziran za pretakanje HD videov in s to storitvijo CDN ste prepričani, da boste prejeli visokozmogljivo podatkovno povezavo, saj ima več povezav po vsem svetu kot katera koli druga storitev CDN.

Akamai

Z Akamai imate odlično pokritost in prejemate brezhibno podatkovno povezavo, saj ima ta storitev CDN sto tisoč strežnikov v 72 državah.

CDNetworks

CDNetworks zagotavlja odlično podporo strankam in zelo hitro in zanesljivo dostavo spletnih vsebin. Ta storitev CDN je odlična za pretakanje video posnetkov, prenos velikih datotek in predpomnjenje slik.

CacheFly

CacheFly je ena izmed najbolj zanesljivih in najhitrejših storitev CDN. Desetkrat je hitrejši od katere koli druge storitve CDN in vsi njegovi standardni paketi vključujejo enomesečno brezplačno preskusno različico.

EdgeCast

EdgeCast je še ena izmed najhitrejših in najbolj zanesljivih storitev CDN in ponuja spletno vsebino za več kot tri milijone strank po vsem svetu..

Limelight

Limelight je storitev CDN, ki ponuja izjemno zmogljivost in visoko razpoložljivost, kar omogoča brezhibno delovanje in visokokakovostno pretakanje videoposnetkov s svojo močno programsko opremo v oblaku. Ima ogromno razširljivost in ponuja 24/7 podporo.

Inkapsula

Incapsula je storitev CDN, ki uporablja inteligentne možnosti predpomnjenja in krmiljenja predpomnilnika ter številna orodja za optimizacijo vsebine in omrežja, zaradi katerih so spletna mesta veliko hitrejša. Če se odločite za to storitev CDN, ste lahko prepričani, da bo vaše spletno mesto 50% hitrejše in bo porabilo do 70% manj pasovne širine.

KeyCDN

KeyCDN je močan in enostaven za uporabo omrežje za pošiljanje vsebin. Napolnjena je s funkcijami, kot so HTTP / 2, brezplačna integracija Let’s Encrypt, statistika v realnem času in še veliko več. Ponujajo nizke cene prometa (od 0,04 dolarja / GB) in omogočajo plačilo med vožnjo.

Skoraj vse te storitve CDN ponujajo brezplačno preskusno različico, s pomočjo katere boste dobili vpogled v to, ali so njihove storitve primerne za vas, preden jim zaupate svoje spletno mesto, da ne omenjam celotne korporacijske mreže vašega podjetja. Nekatere od njih imajo tudi plačljive cene, kar pomeni, da plačate samo za tisto, kar dejansko uporabljate.

Preden se odločite za katerega koli od teh CDN-jev, se prepričajte, da opravite svoje raziskave na njih in ne pozabite v spletu preveriti, ali so pregledi na podlagi izkušenj njihovih strank, saj boste tako lahko pred podpisom izvedeli kar nekaj koristnih informacij. pogodba s katerim koli od ponudnikov storitev.

Načini za izvajanje CDN

Glede na zapletenost in velikost vašega spletnega mesta je nastavitev CDN-ja včasih lahko težavna, vendar je na splošno dokaj enostavna za izvedbo. Izbrati morate, s katerimi statičnimi viri želite obdelovati svoj CDN in nato konfigurirati spletno mesto za pošiljanje zahtev v te datoteke na CDN.

Vsekakor je najlažji način izvajanja CDN-ja in to lahko storite povsem sami. Drugi načini izvajanja CDN vključujejo spreminjanje imena domene in spreminjanje zapisov DNS, kar je lahko nekoliko težje in morda celo zmede.

Ključna področja, ki se jih morate zavedati

Vedeti morate, da CDN-je pogosto upravljajo omrežja drugih proizvajalcev. To lahko močno vpliva na razpoložljivost podpore za stranke, saj lahko morebitni izpadi in okvare, ki se lahko pojavijo, odpravijo precej dolgo časa.

Druga težava glede CDN-jev so lahko višji stroški za namestitev omrežja zaradi prej omenjenih tretjih omrežij. Zato bi za namestitev omrežja potrebovali pomoč drugega podjetja.

Čeprav ima veliko strežnikov CDN razpršene po vsem svetu, morda nimajo strežnikov v vaši državi, kar lahko oteži upodabljanje virov. V takem primeru bi bilo najbolje, če bi imeli vse svoje vire shranjene na vašem glavnem strežniku.

Zaključek

Čeprav imajo storitve CDN nekatere pomanjkljivosti, zaradi katerih se boste morda premislili, kako jih boste uporabili za svoje spletno mesto, so prednosti, če jih nastavite, precej odtehtale. Storitve CDN lahko vašemu spletnemu mestu ponujajo kar nekaj pomembnih prednosti, zato je vsekakor razlog, da ga uporabite za izboljšanje uspešnosti svojega spletnega mesta in uporabniške izkušnje, ki jo zagotavljate.

Upajmo, da vam bo ta vodnik pomagal razumeti pomen CDN-jev in se naučil, kako najti najboljšo storitev CDN za svoje spletno mesto, zato uporabite to znanje, da poiščete tisto, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam in naredila vaše spletno mesto resnično uspešno.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map