Kaj je VPN in kako najti najboljše storitve VPN?

60% uporabnikov VPN skrbi zaradi svoje zasebnosti v spletu


Ohranjanje interneta in ohranjanje zasebnosti sta v današnjem času hitre internetne širitve glavna skrb za podjetja in posameznike. Rešitev v obliki navideznega zasebnega omrežja ponuja različne ugodnosti – prednosti zasebnosti so le nekatere od njih.

Morda ste že uporabljali VPN, vendar takrat niste bili seznanjeni, da ga uporabljate. Če ste kdaj delali na daljavo s povezavo v poslovno omrežje, ste delovali v vodah VPN.

Vsako sekundo 12 ljudi na spletu postane žrtev kibernetske kriminalitete, to je vsak dan več kot milijon žrtev po vsem svetu. Do leta 2020 bo moral svet kibernetsko braniti 50-krat več podatkov kot danes

Če niste seznanjeni ali pa nejasno poznate VPN, je ta vodnik kot nalašč za vas. Popeljali vas bomo v svet zasebnih zasebnih omrežij, tako da bomo razložili, kaj so, kako delujejo in katere ugodnosti ponujajo. Zagotovili bomo tudi dragocene informacije o tem, kako izbrati ponudnika VPN, ki bo ustrezal vašim potrebam, bodisi za individualne ali poslovne namene. Začnimo.

Kaj je VPN?

VPN_cod

Najboljši način za vizualizacijo VPN je gledanje nanjo, kot da bi bilo to različica fizičnega računalniškega omrežja. Razlika je v sredstvih za povezavo.

Fizična računalniška omrežja so običajno omejena na neko lokacijo, na primer dom ali pisarna, računalniki pa so fizično povezani. The VPN je virtualna vrsta omrežja, omogočajo različnim računalnikom, ne glede na to, kje se nahajajo, da se pridružijo omrežju in ga uporabljajo za dostop do interneta. Fizična povezava še vedno ostaja, zdaj pa je sestavljena iz javnih in zasebnih kablov, usmerjevalnikov in strežnikov. In omejitev obsega ni.

Torej, VPN ni nova prelomna naprava, ki računalnikom omogoča, da delujejo, kot da so fizično povezana, ampak je način povezovanja računalnikov v virtualnem omrežju. Ta metoda je zasnovana za izboljšanje varnosti in izboljšanje zasebnosti končnega uporabnika, brez kakršnih koli omejitev, ko gre za dostop do vsebin na internetu.

Kako deluje VPN?

Na svetovni ravni več kot četrtina vprašanih pravi, da so za dostop do interneta uporabljali virtualno zasebno omrežje ali proxy strežnik.

Za dostop do VPN boste morali dobiti brezplačno ali plačano storitev VPN; o razlikah med tema dvema bomo govorili pozneje. Ko to storite, boste v računalnik ali mobilno napravo namestili odjemalca VPN in tam se vse začne.

VPN_network

Z odjemalcem VPN boste dobili dostop do prednastavitvenega VPN-ja, ki ga je postavil ponudnik. Med brskanjem po internetu prek VPN računalnik ne komunicira z IP naslovom, ki vam ga je dodelil ponudnik internetnih storitev (ISP). Namesto tega uporablja enega, ki ga ponuja VPN.

Poleg maskiranja vašega začetnega naslova IP VPN zavaruje tudi vse podatke. Kako torej dosežemo zaupnost podatkov? VPN-ji uporabljajo protokole za kodiranje vseh podatkov, izmenjanih med računalnikom in računalnikom, ki jih uporabljate kot nekakšen prehod za dostop do interneta. Tu so najpogosteje uporabljeni šifrirni protokoli:

L2TP / IPsec – Protokol o tuneliranju nivoja 2 je bil ustvarjen kot sodelovanje pri članih PPTP foruma, Internet Engineering Task Force (IETF) in Cisco. Ta protokol se imenuje L2TP nad IPsec, ker zagotavlja varnost IPsec nad tuneliranjem L2TP. Ta protokol uporabljajo VPN-ji, ki delujejo v operacijskem sistemu Windows 2000.

IPsec – Varnostni protokol Internet Protocol, ki ga poganjajo zelo močni algoritmi za šifriranje in široko preverjanje pristnosti, nudi dodatne plasti varnosti podatkov. IPsec šifrira podatke s pomočjo tunela in prevoza. Način šifriranja prometa šifrira uporabno obremenitev ali bistveno vsebino podatkov, medtem ko način tunela kodira tako glavo kot tudi obremenitev podatkov.

Za uporabo tega šifrirnega protokola morajo vse naprave, povezane v omrežje, uporabljati skupni ključ / potrdilo. Posebna aplikacija, nameščena na uporabniškem računalniku, obravnava to kodiranje / dekodiranje med povezavo z oddaljenim VPN. Ta protokol šifriranja podpira 56-bitno in 168-bitno šifriranje.

PPTP / MPPE – Čeprav je PPTP zastarel protokol, ga mnogi VPN še vedno izvajajo. Nastala je s skupnimi napori ECI Telematics, ameriške robotike, 3COM, Microsofta in Ascend. Podpira 40-bitno in 128-bitno šifriranje z uporabo MPPE – Microsoftovo šifriranje od točke do točke.

Poleg teh šifrirnih protokolov lahko VPN uporablja tudi druge protokole, kot so Non Repudiation, AAA, Integriteta podatkov, zaupnost prometnega toka, NOGO5 in Anti Replay. Protokoli, ki jih uporablja VPN, določajo storitve, ki jih lahko ponudijo uporabnikom. To bomo podrobneje obravnavali v vodniku.

Katere so edinstvene prednosti
uporabe VPN?

super_VPN

Varnost. Kot smo že omenili, je varnost glavna skrb za vse, ki so na spletu. Podatki na internetu se lahko prestrežejo, ukradejo ali celo spremenijo. To lahko ima resne posledice za uporabnike, vključno z ukradenimi kreditnimi karticami in uhajanjem občutljivih informacij podjetja. Požarnega zidu in protivirusne programske opreme, nameščene v računalniku, ni mogoče popolnoma zaščititi komunikacije z zunanjim svetom.

Ker je komunikacija med računalnikom in VPN vzpostavljena s protokoli, ki smo jih opisali, je povezava med računalnikom in oddaljenimi viri varna. Če kdo od usmerjevalnikov ogrozi heker, ne bo mogel dešifrirati pretoka podatkov med vami in računalniki VPN.

Zasebnost. Zelo pomembno je tudi ohranjanje svoje identitete med spletom. Brez VPN lahko vaše identitete zlahka razkrijejo marketinške agencije ali kdor je dovolj radoveden in ima dovolj znanja. Ko govorimo o identiteti, mislimo na IP naslov, ime, naslov in lokacijo. Medtem ko ste v omrežju, vaša naprava komunicira z usmerjevalniki in spletnimi strežniki, pri čemer pušča podatke o vašem IP in ponudniku internetnih storitev.

Vrhunski trgi za dostop do vsebine prek VPN


Tajska 24%
Indonezija 22%
Kitajska 20%
Brazilija 19%
Savdska Arabija 18%
Turčija 18%
Indija 18%
Mehika 18%
Malezija 17%
ZAE 16%
VS
Nemčija 6%
ZDA 5%
Velika Britanija 5%
Avstralija 4%

Tajski in indonezijski uporabniki interneta najbolj radi dostopajo do vsebin prek VPN-jev

VPN uspešno prepreči to neželeno razkritje zasebnih podatkov. Medtem ko dostopate do vsebine prek spleta prek VPN, identiteta ponudnika VPN postane vaša. Zdi se, da ste na spletu na lokaciji, ki ni vaša, medtem ko vaši osebni podatki, vključno z naslovom IP, ostanejo skriti.

Neomejen dostop. Mnoga podjetja ponujajo svoje spletne storitve s posebnimi geografskimi omejitvami. Na primer, Netflix še vedno ni na voljo v številnih državah po svetu. Podobno kot to obstajajo tudi države, ki svojim državljanom prepovedujejo dostop do določenih spletnih mest in podjetja, ki zaposlenim omejujejo uporabo interneta. VPN zlahka premaga te ovire.

Ker v mnogih geografskih regijah obstajajo ponudniki VPN, lahko uporabniki zlahka obiščejo kakršne koli geografske omejitve, ki jih je postavilo tuje podjetje ali njihova država.

Boljša spletna izkušnja. Težave s povezljivostjo so zelo pogosta težava po vsem svetu, še posebej, če želite dostopati do nečesa na drugem koncu sveta. Zaradi slabih internetnih poti in omejene pasovne širine je lahko vaša celotna spletna izkušnja slaba.

To lahko reši VPN. Pri uporabi VPN bo vaša pasovna širina med dostopom do oddaljenih lokacij približno enaka pasovni širini med VPN in računalnikom. Rešitev VPN je zelo koristna za uporabnike, katerih ponudniki ponudnikov internetnih storitev uveljavljajo omejitve pasovne širine.

Pogostost uporabe VPN % uporabnikov interneta in uporabnikov VPN-jev, ki nameščajo VPN na naslednji osnovi

Vsak dan ali skoraj vsak dan
4-5 krat na teden
2-3 krat na teden
Enkrat tedensko
Enkrat 2-3 krat na mesec
Enkrat mesečno
Manj pogosto

Uporabniki VPN

UPORABNIKI INTERNETA

Obstajajo tudi druge ugodnosti, ki se lahko razlikujejo od enega ponudnika VPN do drugega. Nekateri ponudniki VPN ponujajo boljšo povezljivost med vsemi napravami v svojem omrežju, drugi pa omogočajo posredovanje vrat, zaradi česar so druge naprave v vašem omrežju dostopne prek interneta.


Kaj iskati v dobri storitvi VPN?

The najboljša storitev VPN je tista, katere storitve popolnoma ustrezajo vašim potrebam. Zato morate pred izbiro ponudnika VPN prepoznati te potrebe. Glede na to obstaja soglasje glede splošnih storitev in lastnosti, ki jih ponuja dober ponudnik storitev VPN.

Varnost. Ker boste vse informacije o svojem brskanju skupaj z osebnimi podatki dali v roke nekoga drugega, je izjemno pomembno, da ponudnik storitev VPN zavaruje vozlišča VPN, spletno mesto in infrastrukturo.

Glavni gonilnik za uporabo VPN je dostop do pretočne vsebine. Na primer, skoraj 30% vseh VPN uporabnikov je v določenem mesecu dostopalo do Netflixa

Dobri ponudniki storitev VPN imajo redne varnostne preglede, skladnost s PCI, požarni zidovi spletnih aplikacij, namensko strojno opremo in zaščitene / zanesljive strežnike.

Programska oprema. Dober ponudnik storitev VPN ima tudi uporabniku prijazno programsko opremo. To je bistvenega pomena, saj ne želite odpravljati težav s programsko opremo s podporo strankam vsakič, ko se povežete s VPN. Dobra programska oprema je enostavna za nastavitev in v spletu vas bo takoj dobila. Prepričajte se, ali ima ponudnik VPN svojo programsko opremo po meri.

Lokacije strežnikov VPN. Dobri ponudniki storitev VPN imajo strežnike na več kot enem geografskem mestu. To vam omogoča neomejen dostop do katere koli vsebine, ne glede na to, kje se nahaja. Prepričajte se, da ima ponudnik VPN strežnike, razporejene po vsem svetu, preden kupi njihove storitve.

60% anketirancev je povedalo, da je oddaljeni dostop eno ključnih meril, ki se upoštevajo pri sprejemanju rešitve IP VPN

Ne pozabite, da so ZDA, Velika Britanija, Avstralija, Kanada in Nova Zelandija poimenovale The Pet oči, so se dogovorile za izmenjavo informacij za večjo varnost. To pomeni, da lahko vlada katere koli od teh petih držav s sklepom sodišča prisili ponudnika VPN, da razkrije vse informacije, ki jih ima. To ne velja za ponudnike VPN, ki imajo sedež v kateri koli drugi državi na svetu.

Pomoč strankam. To je tudi zelo pomemben dejavnik, ki dobro razlikuje od ne tako dobrih ponudnikov VPN. Podpora strankam mora biti dostopna 24 ur na dan, da lahko svoje težave rešite ne glede na razliko v časovnem pasu. Dobrim bosta na voljo uporabniki samopostrežne službe za pomoč in podpora za klepet v živo.

Uporaba VPN za anonimno brskanje Anonimno brskanje je glavni razlog za uporabo VPN, zlasti v Savdski Arabiji, Indiji in Vietnamu

Brez beleženja podatkov. Večina ljudi izbere rešitev VPN, ker skrbi za zasebnost in varnost. Če želite ostati popolnoma skriti za VPN, morate prebrati pogoje uporabe in pravilnika ponudnika VPN, da se prepričate, da ne beležijo vaših podatkov.

VPN_world

Hitrost. Ko dostopate do omrežja prek VPN, se lahko pasovna širina zmanjša. Zagotoviti želite, da ponudnik VPN vlaga v nove strežnike in programsko opremo, da bi zadostil potrebam velikega pritoka novih uporabnikov. O tem lahko dobite predstavo, če preberete ocene njihovih uporabnikov. Pri dobrem ponudniku VPN bi morali doživeti le zelo majhne spremembe hitrosti.

Cenitev. Dobro je splošno svetovanje, da se vedno obrnete na ponudnika, ki ponuja več možnosti plačila in različne naročniške načrte, ki jih lahko kadar koli prekličete, ne da bi se pri tem spopadli s kaznijo..

Pred izbiro natančno preglejte storitve in možnosti cen. In preverite njihove preglede strank in se prepričajte, ali nudijo vse oglaševane storitve.

Brezplačne storitve proti plačljivim VPN

free_or_paid

Ko razmišljate o uporabi storitev VPN, imate na voljo dve možnosti: brezplačne in plačljive storitve VPN. Razen cene so med njimi številne razlike.


Prednosti brezplačnih storitev VPN:

 • so brezplačni

 • anonimnost (ob prijavi vam ni treba navajati nobenih osebnih podatkov)

Slabosti brezplačnih storitev VPN:

 • Zelo nizka raven varnosti (128-bitno šifriranje / PPTP protokol)

 • Brez podpore strankam

 • Zaradi številnih uporabnikov nižja hitrost

 • V nekaterih primerih je prek spleta in prenosa podatkov omejen čas

 • Kup osebno prilagojenih oglasov (to pomeni, da beležijo vaše podatke)

V tej panogi deluje več kot 400 ponudnikov storitev VPN. 30 od njih je brezplačno

Prednosti plačanih storitev VPN

 • Nepovezana pasovna širina

 • Pro varnost

 • Ni oglasov

 • Dostop do podpore strankam

 • Možnost izbire med različnimi možnostmi pasovne širine

Le 2% ponudnikov storitev VPN ponuja prilagojene aplikacije

Slabe plačane storitve VPN

 • Očitno boste morali plačati za to storitev

 • Morda boste plačali za funkcije, ki jih ne boste uporabljali

Kako izbirati med najboljšimi možnostmi

Prvih 10 ponudnikov VPN vodi lastna omrežja. Mnoge druge storitve preprosto oddajajo delo podjetjem za spletno gostovanje. Vodenje omrežja je zapleten postopek, ki potrebuje veliko tehničnih virov

Zaradi vse večje zaskrbljenosti zaradi kibernetskega kriminala, nadzora, uhajanja podatkov itd. Je v zadnjih nekaj letih doseglo največje število ponudnikov storitev VPN. Toda na zgornjih seznamih spletnih mest, katerih uvrstitev je pooblaščena, so le nekateri ponudniki.

19% naročnikov uporablja VPN torrenting, saj delitev nekaterih materialov ob uporabi torrentov za prenos kupcev varnost grozi skozi odprt prehod v sistem

To je pravi čas, da vas opomnimo, da bo vaša izbira odvisna od vaših potreb in funkcij ponudnika storitev VPN, cene, naročniškega načrta, ugleda in enostavne uporabe. Torej, poglejmo nekaj najboljših možnosti, ki so trenutno na voljo na trgu.

NordVPN. Eden od ponudnikov storitev VPN, ki je na obeh top seznamih imenovan kot “urednikova izbira”, Nord VPN zagotovo pritegne pozornost. Ta ponudnik ima sedež v Panami in njegova stroga politika brez dnevnikov, več kot 1200 strežnikov v 61 državah, vrhunsko dvoslojno šifriranje, možnost anonimnosti tudi na temnem spletu in plačevanje prek PayPal, kreditne kartice ali Bitcoin vse perke, ki so postavile tega ponudnika VPN-a najljubšega s toliko ljudmi.

11,5% strank, ki so navdušeni za popotnike, vodi potovalne VPN. To je v veliki meri namenjeno temu, da boste v tujini ostali varni v spletu in dobili dostop do “domačih” omrežij

Ima tudi storitev za podporo klepeta v živo, ki je na voljo 24/7. Lahko ga nastavite v Mac, Windows, Linux, iOS in Android ter podpira do šest naprav, povezanih hkrati. Osnovni naročninski načrt stane 6 USD na mesec. Strokovnjaki priporočajo tega ponudnika storitev VPN, če želite za ogled omrežja Netflix uporabljati VPN.

IPVanish. Ta ponudnik storitev VPN ima več kot 700 sto strežnikov v 60 državah po vsem svetu. Podpira pet naprav, povezanih naenkrat in ima zelo lahko šifriranje, kar resnično dopolnjuje nalaganje torrentov. Na voljo je v vseh operacijskih sistemih. IPVanish se lahko uporablja tudi na Amazon Firestick in Android TV. Če se zavežete za letni načrt, boste plačevali 6,50 USD na mesec.

30% anketirancev uporablja VPN za varno povezavo Wi-Fi, kar je korak od razširitve vročih točk in sprememb nastavitev enostavnega dostopa, kar povzroči uhajanje zaupnih podatkov in tatvine vdolbine.

Zasebni dostop do interneta. Ta VPN je zelo priljubljen, ker bo s šifriranjem vaših podatkov prenesen neoviran, vendar se morate spoprijeti le z zelo preprostim uporabniškim vmesnikom.

Z le enim klikom zasebni dostop do interneta za dostop do interneta poskrbi, da bo vaša identiteta ostala skrita. Ta ponudnik ima več kot 3000 strežnikov v 25 državah. Imajo možnost plačila anonimno z različnimi velikimi darilnimi karticami blagovne znamke (Best Buy, Starbucks, Costco itd.). So ameriška korporacija, zato ne pozabite, da sodelujejo v pogodbi Pet oči. Pristojbine znašajo od 6,95 dolarja na mesec do 3,33 dolarja na mesec, odvisno od pogodbe, ki jo izberete.

13,5% uporabnikov uporablja VPN za igranje iger, saj omogoča odklepanje geografsko omejenih iger, pa tudi različic beta ali starostnih programov za zabavo

Obstaja veliko drugih ponudnikov storitev VPN, ki jih lahko tudi preverite, Buferiran, ZenMate, TorGuard, Express VPN, Surfshark in mnogi drugi. Prepričajte se, da boste dobili čim več informacij o svojih najboljših odločitvah, da boste lahko sprejemali premišljeno odločitev. Zadnji nasvet: brezplačne preizkuse, ki jih ponujajo plačljivi ponudniki storitev VPN, vključujejo samo osnovne funkcije, zato ne utemeljite svojega mnenja samo na izkušnji, ki jo dobite z brezplačnim preskusom.

Zaključek

To je v bistvu vse, kar morate vedeti o storitvah VPN. Videli ste, da VPN ne le zagotavlja boljšo spletno izkušnjo, ampak tudi obravnava vprašanja varnosti in zasebnosti. Poleg tega boste lahko dostopali do katere koli spletne vsebine, tako da boste obšli geografske omejitve. Upamo, da bodo informacije, ki jih najdete v tem priročniku, olajšale odločitev, ali želite sodelovati s ponudnikom storitev VPN in kako izbrati najboljšega za svoje potrebe.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked