Zgodovina bloganja – celotna kronologija

zgodovina bloganja


Bloganje je spletna revija, kjer pisci delijo svoje mnenje o tej temi iz osebnih ali poslovnih razlogov. Od njegovega nastanka leta 1993 je prišlo daleč, kar je mogoče sklepati na podlagi dejstva, da raziskovalci do leta 2020 pričakujejo več kot 31 milijonov blogerjev v ZDA..

V zgodnjih letih se je bloganje pojavljalo v osebnih dnevnikih ali spletnih straneh, kjer so se ljudje znali uteho izpuščati svoja čustva in zgodbe. Toda današnji blogi so več kot le osebni dnevniki; napisani so tako, da pritegnejo stranke, ustvarjajo blagovne znamke in ljudem zagotavljajo novice, tračeve in zanimiva dejstva.

Toda kako so blogi postali tako priljubljeni? Kako so nastali in kako so se razvijali od svojega nastanka?

Preberite si naprej, ko raziskujemo zgodovino bloganja in kam vodi v prihodnosti.

Zgodovina bloganja – pogled na časovnico

Zgodovina časovne premice v dnevnikih

Blogi so sestavni del digitalnega sveta – vsi jih berejo, ali temeljijo na novicah, dejstvih ali na temah medijev, zabave ali aktualnih dogodkov. Toda bloganje je zajelo dolgo pot, da bi prišli sem – dramatično se je razvilo iz preteklosti, ko so blogi pisali samo na osebne interese.

Današnje objave na spletnem dnevniku vsebujejo slike, infografike in veliko informacij in ne samo besedila.

Blog se rodi! Zgodnja leta (1993-1997)

blog je rojen

Začetne statistike so sporne zaradi pomanjkanja spletnega vodenja evidenc in arhiviranja v prvih dneh bloganja. Med prvotnimi blogerji tistega časa je Justin Hall, podgrajenec Swarthmore College, leta 1994 ustvaril spletno mesto z imenom links.net, s katerim je objavil svoje zapise. Ti spisi so se osredotočali na podrobnosti njegovega življenja, ki jih je delil s sošolci in bralci.

Spletno mesto je bilo sestavljeno iz kratkih objav s skupnimi povezavami, ki so omogočile dostop do njegovega dela in drugih spletnih strani. Deset let po njegovem prvencu je dobil naslov The “Oče ustanovitelj osebnih blogerjev” z New York Times. Po stopinjah Justina so mnogi začeli blogati o različnih temah. Izraz “blog” še ni bil skovan in so ta spletna mesta imenovali “spletni dnevniki” ali “osebne strani.”

Leta 1997 je izraz “spletni dnevnik” skoval Jorn Barger, glavni mojster vplivnega bloga “Robot Wisdom”. Spletni dnevnik je bil kombinacija dveh besed – log, ki pomeni pisno dokumentacijo, in splet, vzet iz svetovnega spleta.

To je postavilo temelj za novo obdobje bloganja, ki je ustvarilo številne platforme za bloganje.

Leta rasti (1998 – 2002)

Zgodovina spletnega dnevnika 1998 - 2002

V zgodnjih letih so morali blogerji pisati kode za svoja spletna mesta, strežniku z vsakim vnosom dodati novo HTML stran ali posodobiti domačo stran z novimi povezavami.

Toda čez nekaj časa so se pojavila orodja, ki so poenostavila postopek in ljudem, ki nimajo izkušenj s programiranjem, olajšala pisanje blogov. Eno takšnih orodij, Pitas, je bilo predstavljeno v začetku leta 1999, ki mu je sledil Metafilter, ki je uporabnikom omogočil objavo vnosov na glavnem spletnem mestu Metafilter. Uporaba teh orodij je pokazala vedno večjo privlačnost bloganja, kar je utrlo pot njenemu razvoju v naslednjih letih – kar je bloganje postalo priljubljeno.

Leta 1998 platforma za bloganje Odprite dnevnik je bila predstavljena, kar je omogočilo svojim članom, da komentirajo pisanje drug drugega, in rodila je takrat nov trend objavljanja komentarjev bralcev.

Istega leta so blogi, osredotočeni na kodo, dali dostopnejšim rešitvam. Peter Merholz je zato izraz spletni dnevnik poenostavil in skrajšal na “blog”.

Leto je bilo tudi priča spletnim spletnim mestom konkurentskih blogerjev, kot so LiveJournal in Blogger. LiveJournal je ustanovil Brad Fitzpatrick, da bi bil v stiku s prijatelji iz srednje šole. Uporabnikom je omogočil ustvarjanje spletnega dnevnika in gostovanje na spletnem mestu LiveJournal z domeno. Nova platforma je nudila eno samo odprto besedilo v nasprotju s predhodniki, ki je ponudilo besedilno polje za URL in besedilo.

Istega leta je Blogger ustanovila družba Pyra Labs, kasneje pa ga je Google pridobil, da je postal brezplačen in dostopen za vse uporabnike. Zaradi uvedbe stalne povezave se je izkazalo za najbolj priljubljeno med orodji za zgodnje bloganje. Z vsakim vnosom na Bloggerju je bil uporabniku dan stalni in izmenljivi URL, ki je uporabnikom pomagal pri dostopu do vsebine, ki so jo iskali. Ta funkcija je pritegnila veliko novih uporabnikov in naredila platformo izbire za številne pisatelje.

Z naraščajočo priljubljenostjo blogiranja se je na trgu pojavilo veliko novih orodij, ki so ljudem pomagala pri integraciji svojih blogov z oglasi za zaslužek v svojem delu. To je utiralo pot sponzorstvom blagovnih znamk za bloge, ki ustrezajo njihovi niši, in brezplačnim v zameno za potrditve. To je spremenilo pokrajino bloganja in začelo se je bolj spreminjati v posel.

V glavni tok! (2003 – 2006)

Zgodovina Blogging 2003 - 2006

Leta 2003 sta bila priča nastanku dveh novih blogerskih storitev, ki so bloganje postale mainstream v zgodnji sodobni družbi. TypePad, ki gosti bloge za večje medijske družbe, kot sta BBC, in WordPress, ki so uporabnikom omogočali oblikovanje in ustvarjanje njihovih popolnoma prilagodljivih spletnih dnevnikov. In WordPress, ki je najbolj priljubljen sistem za upravljanje vsebin na svetu.

Kasneje istega leta je Google predstavil svoja dva vodilna izdelka, AdSense in AdWords. Ljudem so omogočili, da svoje bloge vključijo v oglase za ustrezne izdelke in storitve. Blogging je v tem času močno vplival na svet. Več ljudi se je obrnilo na svoje najljubše bloge za ustrezno vsebino, namesto da bi se ugajalo na svoje televizorje. Zaradi tega je Merriam Webster kot besedo za leto 2004 nominirala besedo “blog”.

Leta 2004 so video blogi ali vlogi začeli pridobivati ​​na priljubljenosti, ko je Steve Garfield na svoje osebno spletno mesto naložil kratke videoposnetke protestov, shodov in novic. 2004 je poimenoval “leto video bloga”. YouTube je bila predstavljena naslednje leto – začela se je kot spletno mesto za zmenke in se je preusmerila na platformo za deljenje videov, potem ko jo je leta 2006 pridobil Google.

Z uvedbo Huffington Post maja 2005 so meje med blogiranjem in poročanjem o novicah začele postajati zamrznjene in vse več kibernetskih novinarjev je začelo blogati o aktualnih novicah in zadevah. Postalo je središče za novinarje, kolumniste in blogerje, ki so ji dajali avro izhajanja novic.

Postati del moderne kulture (2006-2008)

Zgodovina Blogging 2006-2008

Leta 2006 je prišlo do porasta mikroblogov s poreklom leta 2007 Twitter in njegova omejitev 140 znakov. Ta platforma je pridobila na priljubljenosti zaradi razpoložljivosti dodatnih funkcij omrežij za socialne medije.

Kasneje leta 2007, Tumblr je bila predstavljena kot prva uradna platforma za mikroblogiranje, ki je uporabnikom omogočala objavljanje jedrnate vsebine z večpredstavnostnimi predmeti. Zelo priročno je bilo tudi ponovno beleženje in všeč vsebino drugih ljudi.

To je olajšalo komunikacijo in ljudje so se začeli izražati na takšnih platformah. Vendar pa je sprožilo tudi sovražne tvite in škodljive komentarje na blogih – kar je Tima O’Reillyja motiviralo, da predlaga Bloggerjev kodeks ravnanja kot odgovor na vse sovražne komentarje.

Cementiranje kraja (2009 – 2011)

Zgodovina spletnega dnevnika 2009 - 2011

V tem obdobju je bloganje doseglo stagnacijo in bistvenih sprememb ni bilo.

Leta 2009, ko je bil objavljen blog Bele hiše, so se ljudje spet začeli zanimati za bloganje. Poleg tega je film Julie in Julia, ki je temeljil na prvi knjigi Julie Powell, da postane uspešna blogerka o hrani, izšel z odobravanjem in pohvalo.

Drug pomemben dogodek bloganja v tem obdobju je bila posodobitev Googlove pande v letu 2011, ki je izbirala in brisala spletna mesta s kakovostno vsebino. To je povzročilo izbris številnih spletnih dnevnikov, ki jih je Google zavrnil, in močno znižanje uvrstitve v iskalnikih za številne druge.

Sodobno bloganje – Kako se je razvijalo bloganje? (2012 do zdaj)

Sodobni dnevniki

Bloganje je od začetka dalje nadaljevalo z enakomerno hitrostjo. Toda tisto, kar je spremenilo blogersko pokrajino, je Medium, ki je nastal leta 2012. Gre za spletno platformo za objavljanje spletnih dnevnikov, ki podpira tako profesionalne kot ljubiteljske pisce, a kot Huffington Post in Buzzfeed, so meje med tem, da sta spletna spletna spletna spletna stran ali novice. zamegljen.

Leta 2013 je LinkedIn predstavil podobno platformo za bloganje, imenovano Pulse za selektivne uporabnike, ki je bila na voljo vsem v letu 2015. Čeprav Medium in Pulse nimata funkcije, da bi uporabniška imena namenila uporabniku na enak način kot WordPress ali Tumblr, omogočajo blogerjem deliti svoje objave s širšim občinstvom – ustvariti več prometa.

Do leta 2016 je svet bloganja uspeval in WordPress je ta trenutek izkoristil, da je na svoj seznam URL-jev dodal razširitev .blog. To je pomenilo, da si lahko ljudje zdaj izberejo ime domene s pripono .blog poleg drugih razširitev domen, kot so .com, .net in .org. V zadnjih letih uporabniki WordPressa proizvajajo več 70,5 milijona novih objav na blogu in 52 milijonov novih komentarjev mesečno.

Danes je bloganje najbolj kritični del trženjske in vsebinske strategije vsakega podjetja, ki želi ciljati na svoje občinstvo s prepričljivim in prenosljivim sporočilom blagovne znamke. Študije kažejo, da so tržniki, ki v svoji marketinški strategiji prednostno postavljajo blog 13-krat večja je verjetnost ustvarjanja pozitivne donosnosti naložbe.

Porast družbenih medijev je popustil Vlogs in podcaste, ki zdaj predstavljajo velik kos sveta bloganja. Številni blogerji izbirajo večpredstavnostno vsebino prek platform, kot so Tumblr, Facebook Live, Snapchat Stories in Instagram zgodbe.

To je spremenilo pomen bloga iz zgolj spletnega mesta, na katerem so ljudje napisali svoje mnenje, do nečesa, kjer ljudje delijo svoja stališča in izkušnje. Ker spletna mesta v družabnih medijih povzročajo zmanjšanje organskega iskanja, je optimizacija iskalnikov postala glavno marketinško orodje za privabljanje občinstva.

Torej bloganje je tu, da ostane– in ljudje bi morali v prihodnosti pričakovati boljše bloge in platforme za bloganje.

časovni okvir bloganja

Uporabite to zgodovino časovne premice za bloganje na svojem spletnem mestu

Zaključek

Bloganje se je od svojega začetka v devetdesetih letih močno spremenilo, vendar se ni spremenilo, kar je pomembno za podjetje. Medtem ko nekatere starejše prejšnje platforme za bloganje niso več na voljo, se nove še naprej pojavljajo vsak dan. Blogi so se razvili iz osebnih dnevnikov in spletnih strani do platform, ki podpirajo svobodo govora in mnenj o različnih temah, kot so narava, znanost, zdravje, politika in kultura itd..

Osebno blogging je prešlo v profesionalno blogging, ki ga podjetja uporabljajo za doseganje svojih trženjskih ciljev in za zaslužek z oglaševanjem ustreznih izdelkov in storitev na svojih blogih.

Priljubljenost vlog in podcastov kaže na to, da je bloganje tu, da ostane na dlje časa. Kanali ali metode se lahko spremenijo, vendar bodo ljudje vedno pisali na teme, ki jih zanimajo, in jih še naprej delili z občinstvom.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map