Η διαφορά μεταξύ ενός τίτλου ιστολογίου και ενός ονόματος τομέα ιστολογίου (διεύθυνση URL)

τίτλος ιστολογίου vs όνομα τομέα


Πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε σε ένα νέο ιστολόγιο, ίσως θέλετε να το ονομάσετε. Παρόλο που μπορείτε να περάσετε εβδομάδες για να αναπτύξετε μια ιδέα και ακόμη και να σχεδιάσετε μερικές από τις πρώτες έννοιες που θα σχηματίσουν ολόκληρο το ιστολόγιο, δεν είναι πραγματικά σκόπιμο να τοποθετήσετε ένα blog online χωρίς να έχετε όνομα για αυτό.

Αλλά όταν αποφασίσετε ότι είναι ώρα να δώσετε ένα όνομα στο ιστολόγιό σας, πρέπει να γνωρίζετε τις διαφορές που συγχέουν πολλούς αρχάριους – ένας τίτλος ιστολογίου και ένα όνομα τομέα δεν είναι τα ίδια πράγματα!

Τίτλος Ιστολογίου

Όταν λάβετε μια ιδέα για ένα blog, πιθανότατα θα έχετε έναν τίτλο στο μυαλό. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε θέλετε και δεν χρειάζεται να ελέγξετε το Διαδίκτυο για διαθεσιμότητα. Για παράδειγμα, εάν το όνομά σας είναι John και ξεκινάτε ένα blog φαγητού, ο τίτλος του ιστολογίου σας μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το “John’s Food Blog” (ελπίζουμε να έχετε κάποιες καλύτερες ιδέες από εμάς).

Τίτλος Ιστολογίου

Ο τίτλος του ιστολογίου μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Εάν αποφασίσετε ποτέ να αλλάξετε τον τίτλο, είστε μόνο μία επιλογή μακριά από αυτόν. Δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις εξαρτώνται από το CMS που χρησιμοποιείτε, είναι αδύνατο να τα διαβάσετε όλα σε αυτό το άρθρο. Ας σας δείξουμε πώς να αλλάξετε τον τίτλο του ιστολογίου WordPress:

 1. Παω σε Ρυθμίσεις -> Γενικά
 2. Εισαγάγετε τον επιθυμητό τίτλο στο πεδίο “Τίτλος ιστότοπου”
 3. Αποθήκευσε τις αλλαγές

Γενικές ρυθμίσεις WordPress - Τίτλος ιστολογίου

Συνήθως, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να αλλάξετε τον τίτλο του ιστολογίου σας στο WordPress. Τα περισσότερα από τα θέματα και τα πρόσθετα θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιλογή για να εμφανίσουν τον τίτλο του ιστολογίου όπου είναι απαραίτητο, αλλά εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τους οδηγούς WordPress.

Όνομα τομέα ιστολογίου (URL)

Προτού μπορέσετε να εμφανίσετε το ιστολόγιό σας στο κοινό, θα χρειαστείτε μια μεγάλη εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων που θα φροντίζει τον ιστότοπό σας. Αυτό είναι το μέρος όπου θα βρίσκονται τα αρχεία σας. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα το Bluehost για όλες τις ανάγκες φιλοξενίας σας. Αλλά θα πρέπει επίσης να καταχωρήσετε ένα όνομα τομέα που θα εκχωρηθεί στον ιστότοπό σας.

Φανταστείτε ένα όνομα τομέα ως διεύθυνση του ιστολογίου σας. Ακριβώς όπως το σπίτι σας έχει ένα μοναδικό όνομα και αριθμό οδού που το αναγνωρίζει, το ιστολόγιό σας πρέπει επίσης να έχει μια μοναδική διεύθυνση. Αυτή η διεύθυνση θα επιτρέψει σε όλους στο Διαδίκτυο (τόσο άτομα όσο και μηχανήματα) να αναγνωρίσουν το ιστολόγιό σας με τη μοναδική του τοποθεσία (το όνομα τομέα).

Σε αντίθεση με τον τίτλο του ιστολογίου που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ιστότοπο, το όνομα τομέα είναι κάτι που θέλετε να διατηρήσετε για πάντα. Όλα όσα κάνετε με το ιστολόγιό σας θα αντιστοιχιστούν σε αυτό το όνομα τομέα, οπότε η αλλαγή του θα σήμαινε πραγματικά μια νέα αρχή. Και αυτό δεν είναι κάτι που θα θέλατε να κάνετε μετά από χρόνια εργασίας στο blog. Για παράδειγμα, εάν κάποιος άλλος συνδέθηκε ξανά με το ιστολόγιό σας και αλλάξατε το όνομα τομέα, αυτός ο σύνδεσμος θα σταματούσε να λειτουργεί και ένα άτομο που έκανε κλικ για να μεταβεί στον ιστότοπό σας θα καταλήξει σε μια κενή σελίδα που εμφανίζει σφάλμα.

Διεύθυνση του ιστότοπού σας

Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα όνομα τομέα που πραγματικά σας αρέσει και θέλετε από την αρχή. Λοιπόν, αυτό είναι ευκολότερο από το να γίνει. Γιατί; Καθώς τα ονόματα τομέα πρέπει να είναι μοναδικά, μπορείτε να φανταστείτε ότι τόσα πολλά από αυτά έχουν ήδη εγγραφεί από κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει μόνο ένα www.firstsiteguide.com. Εφόσον έχουμε ήδη τον τομέα, κανένας άλλος δεν μπορεί να τον έχει.

Στο παράδειγμα του “John’s Food Blog”, ο John πιθανότατα θα ήθελε το όνομα τομέα του να είναι κάτι σαν www.johnsfoodblog.com. Αλλά μπορείτε επίσης να καταχωρίσετε διαφορετικά ονόματα τομέα όπως:

 • johnsfoodblog.net
 • johns-food-blog.org
 • jfblog.com

Σε αυτήν την περίπτωση, αν και μπορεί να καταλήξετε να δηλώσετε κάτι παρόμοιο www.jfblog.com (επειδή πιθανότατα έχει ληφθεί το πρώτο), ο τίτλος του ιστολογίου σας μπορεί να είναι “John’s Food Blog”. Έτσι, όλοι όσοι εισέρχονται στο όνομα τομέα θα μπορούν να δουν τον πλήρη τίτλο ιστολογίου που έχετε ορίσει στις ρυθμίσεις.

Μπορώ να έχω έναν δωρεάν τομέα?

Εάν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το ιστολόγιό σας, θα θελήσετε να πληρώσετε για ένα όνομα τομέα. Οποιοδήποτε από τα παραπάνω παραδείγματα θα σας κοστίσει χρήματα. Αλλά η πληρωμή για ένα όνομα τομέα θα σας επιτρέψει να επιλέξετε τη διεύθυνση του ιστολογίου σας και να το εξατομικεύσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Ενώ μπορείτε εύκολα να έχετε έναν δωρεάν τομέα, συνήθως είναι υποτομείς. Έτσι, για παράδειγμα, εάν φιλοξενείτε το δωρεάν ιστολόγιό σας στο WordPress.com, μπορείτε επίσης να έχετε ένα δωρεάν όνομα τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα μπορείτε να επιλέξετε κάτι μοναδικό όπως τα παραδείγματα που δείξαμε. Αντ ‘αυτού, θα μπορείτε να επιλέξετε μόνο το πρώτο μέρος του ονόματος. Αντί να έχει κάτι μοναδικό johnsfoodblog.com, μπορείτε να έχετε μόνο johnsfoodblog.wordpress.com (εκτός αν κάποιος άλλος λάτρης των τροφίμων ισχυρίστηκε ήδη ότι).

Συνοψίζοντας το

Ενώ τόσο ο τίτλος του ιστολογίου όσο και το όνομα τομέα είναι σημαντικοί, υπάρχουν σαφώς τεράστιες διαφορές. Και τα δύο ονόματα χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση ενός ιστολογίου, αλλά ο τίτλος του ιστολογίου μπορεί εύκολα να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, ενώ το όνομα τομέα δεν είναι κάτι που πρέπει να αλλάξετε (σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αλλάζουν τις διευθύνσεις URL τους, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε σε αυτό σημείο).

Ένας τίτλος ιστολογίου είναι απλώς ένα όνομα που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του ιστολογίου και ένα όνομα τομέα είναι η διεύθυνση του ιστολογίου σας που θα χρησιμοποιηθεί τόσο από ανθρώπους όσο και από μηχανές αναζήτησης για να αναγνωρίσει τον ιστότοπό σας στο σμήνος άλλων ιστολογίων που βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Η δημιουργία ενός τίτλου ιστολογίου και ενός ονόματος τομέα που θα σας αναγνωρίζει στο Διαδίκτυο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος και φαντασία για να αποκτήσετε κάτι ενδιαφέρον αλλά και μοναδικό. Αφού επιλέξετε και αγοράσετε το όνομα τομέα σας, φροντίστε να προωθήσετε το ιστολόγιό σας έως χρησιμοποιώντας τα σωστά hashtag σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram, έτσι θα μπορούσατε να πάρετε τόσους αρέσει και να αρχίσετε να κερδίζετε χρήματα με το ιστολόγιό σας.

Εάν εξακολουθείτε να προσπαθείτε να βρείτε ένα όνομα τομέα για το ιστολόγιό σας, απλώς ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις δημιουργίες ονομάτων ιστολογίου που θα σας βοηθήσουν προτείνοντας ιδέες και ελέγχοντας τη διαθεσιμότητα ονομάτων τομέα.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map