Статистика гласовне претраге, чињенице и трендови (2020)

слика заглавља гласовном претрагом


Гласовна претрага брзо је постала важан део СЕО-а и дефинитивно неће нестати. Огроман број потрошача сада користи гласовну претрагу за тражење производа и услуга на мрежи, јер је то много практичније од типкања.

Али шта је заправо претрага гласа? Јасно говорећи, то је технологија за препознавање говора која омогућава корисницима да претражују Интернет говорећи жељене изразе, а не да их уписују. Замислите Амазон Алека, Аппле-ову Сири или Гоогле апликацију за гласовну претрагу – сви они омогућавају корисницима да комуницирају са својим уређајима само гласом.

Иако је технологија која стоји иза говорне претраге прилично компликована и ослања се на напредак у обради природног језика (НЛП), оптимизација ваше веб локације за претрагу гласа само је још један аспект СЕО и не би вам требало одузети превише времена.

Ако оптимизирате свој садржај за гласовну претрагу, повећћете више саобраћаја на своју веб локацију и подићи ћете СЕО ранг на потпуно нови ниво. Не прихватају га сви још увек, тако да ћете и ви стећи конкурентску предност.

Занимљиве статистике гласовне претраге
 • 30% прегледавања веб страница ће бити без екрана до 2020. године
 • Гоогле-ова говорна претрага подржава више од 100 језика
 • Енглески језик има стопу тачности од 95% у Гоогле-овој гласовној претрази
 • 32% људи свакодневно користи гласно активирану претрагу, уместо да куца
 • 72% власника паметних звучника своје уређаје користи као дио свакодневне рутине
 • 43% људи купује на мрежи преко уређаја са омогућеним гласом
 • Широм света постоји више од 200 милиона паметних звучника
 • Продаја паметних звучника надмашит ће продају таблета до 2021. године
 • 58% потрошача проналази локална предузећа користећи гласовну претрагу

Contents

Трендови

трендови гласовне претраге

Многи трендови у настајању потичу гласовну претрагу и потпуно трансформишу СЕО и начин на који користимо интернет. Сваки од њих произилази из једноставне чињенице да говоримо много брже него што куцамо. Дакле, једино је природно да се окренемо гласу за ефикасност.

То је брже, лакше и да не спомињем – згодније. Поготово сада када уређаји за рад без руку постају све популарнији.

Али то није све само о практичности. Сви морају имати приступ новим технологијама, укључујући оне са инвалидитетом. Гласовна претрага омогућава корисницима с оштећењем вида и онима којима недостаје фини моторичка способност да лако приступе интернету. Иако је гласовна претрага још увек у повојима, јер како нуди и погодност и бољу доступност, не чуди што њена популарност брзо расте..

Дакле, погледајмо неколико значајних трендова гласовног претраживања и показаћемо вам колико је важно скочити на појас и што пре укључити се у револуцију гласовне претраге..

1. 30% прегледавања веб страница 2020. године вршиће се само гласом

(Извор: Гартнер.цом)

Колико је честа претрага гласа

Статистике гласовне претраге показују да ће готово трећина свих сесија прегледавања веб страница на свим претраживачима до 2020. бити потпуно без заслона.

Иако ово у почетку може звучати нереално, само размислите колико људи већ користи Амазон Алека, Сири или Гоогле гласовни асистент. Сви се већ свакодневно ослањамо на претраге без екрана, како у нашим домовима, тако и када смо вани.

Ови трендови гласовне претраге дужни су само да се наставе.

С даљњим напретком и већом доступношћу технологије која стоји иза обраде природног језика, гласовна претрага може постати само популарнија. АИ такође игра значајну улогу у томе. Уз употребу АИ, виртуелни помоћници могу имати своје јединствене личности, што ће се свидјети крајњим потрошачима. Они могу бити шаљиви, духовити, саркастични, што ће само подстаћи кориснике да више комуницирају с њима, што ће довести до стварања виртуелних помоћника и гласовног претраживања. Дакле, иако је предвиђање да ће 30% прегледавања веба бити спроведено гласом до краја 2020. године, проценат је вероватно много већи.

2. 48% потрошача користи говорну технологију за опште претраге

(Извор: Сеарцхенгинеланд.цом)

Према Сеарцхенгинеланду, скоро половина корисника користи технологију за гласно претраживање да би брзо пронашли одговоре на општа питања. Као што је већ поменуто, говор је често много бржи од типкања, па је тај тренд и за очекивати. Када су корисници у покрету или када имају ограничено време, окрећу се гласовном претраживању за брзе, једноставне одговоре.

Многи корисници код куће, на пример, воле да потраже рецепте на мрежи. Када следите рецепт и наиђете на граме као мерне јединице, брзо је, лако и практично употребљавати гласовну претрагу без употребе руку да бисте грамове претворили у шољице или унце.

Међутим, када су у питању озбиљније теме које треба проучити и испитати, многи корисници ће информације тражити ручно. То им даје прилику да прочитају и поново прочитају информације, разумију их темељно и посвете им дужну пажњу.

3. 27% људи користи мобилну гласовну претрагу

(Извор: ДБСвебсите.цом)

Према Гоогле-у, близу трећине светске интернет заједнице користи гласовну претрагу на својим мобилним уређајима.

4. Више од 50% корисника паметних телефона сада користи гласовну претрагу

(Извор: Цомсцоре.цом)

У 2020. години већина корисника паметних телефона широм света користи претрагу гласовном технологијом.

5. Гоогле препознавање говора сада подржава више од 100 језика

(Извор: Гоогле.цом)

На колико језика Гоогле гласовна претрага препознаје

Гоогле наставља да доноси изворни говорни унос мобилним корисницима, омогућавајући великом броју мобилних корисника широм света да користе говорну претрагу на свом матерњем језику.

Тренутно Гоогле користи препознавање гласа на више од 120 језика и њихове варијанте. Како гласовна претрага постаје све популарнија, можемо очекивати да ће се ова листа експоненцијално повећавати. Гооглеово препознавање говора омогућено је технологијом машинског учења, што значи да што се више корисника ослања на гласовно претраживање, то ће резултати постати тачнији. Препознавање говора тренутно је најпоузданије на енглеском језику, али технологија напредује и Гоогле полако постаје бољи у разумевању и других језика..

Корисници са преко 120 језика могу користити Гоогле-ову технологију препознавања говора да би омогућили гласовне команде, преписали аудио, резултате стриминг текста, језик форматирања и више.

6. Енглески језик има 95% тачност у Гоогле-овој гласовној претрази

(Извор: СтратегиАналитицс.цом)

Иако Гоогле-ова технологија препознавања говора подржава више језика, не даје увек тачне резултате. Корисници са гласовном претрагом на Гооглеу добијају најтачније резултате када претражују на енглеском.

7. Потребно је 4,6 секунди за учитавање странице с резултатима гласовног претраживања

(Извор: Бацклинко.цом)

Странице резултата гласовног претраживања учитавају се много брже, за разлику од просјечне странице којој је потребно око 8,8 секунди. То значи да се странице с резултатима гласовног претраживања брже учитавају за 52%.

8. 32% потрошача више воли глас него типкати упит за претрагу

(Извор: ПвЦ.цом)

Скоро трећина потрошача свакодневно користи говорну технологију за спровођење упита за претрагу које су користили за унос. Ово се опет своди на практичност и једноставност. Све док њихове претраге захтевају брзе, једноставне и тачне одговоре, велики број корисника ће се ослонити на гласовну претрагу јер могу уштедети време и олакшати обављање више задатака.

То се посебно односи на млађе потрошаче који се брже прилагођавају новим технологијама. Оно што је занимљиво, јесте чињеница да иако млади потрошачи много брже усвајају технологију гласовног претраживања, они се не сматрају тешким корисницима.

Трендови гласовне претраге показују да се велика већина корисника ослања на гласовну претрагу само кад су код куће, јер уживају у већој приватности када разговарају са својим гласовним помоћницима. Будући да млађи корисници углавном мање времена проводе код куће, мање је вјероватно да се свакодневно ослањају на гласовно претраживање.

Иако већина корисника ужива у практичности и једноставности употребе уређаја за помоћ говорним асистентима, гласовна претрага има начина да се пре него што постане омиљени начин претраживања и код куће и у јавности.

9. 29% потрошача користи гласовне асистенте да постављају брза питања

(Извор: ПвЦ.цом)

Гласовна претрага је преферирани избор великог броја потрошача који га свакодневно користе како би пронашли одговоре на брза питања.

10. 35% корисника користи гласовне асистенте да провере време и вести

(Извор: ПвЦ.цом)

35% људи иде у корак са вестима и проверава време уз помоћ својих говорних асистената. 15% радије то ради на старомодан начин.

11. 54% потрошача месечно користи глас за навигацију и саобраћај

(Извор: ПвЦ.цом)

Гласовни асистенти помажу 19% потрошача (дневно) и 54% потрошача (месечно) у навигацији или провери саобраћаја.

12. 40% потрошача сваки дан користи глас да би наручило или купило нешто

(Извор: ПвЦ.цом)

Уређаји са гласовним асистентом помажу људима да купују, док их само 10% чини дневно. 50% потрошача то никад не користи помоћу гласовног асистента.

13. 82% купаца истражује производе или услуге на мрежи пре него што било шта купи

(Извор: Тхинквитхгоогле.цом)

Скоро сваки купац спроводи истраживање путем интернета пре куповине.

14. 43% власника уређаја са омогућеним гласом користи своје уређаје за куповину путем интернета

(Извор: Нарвар.цом)

Куповање путем Интернета омогућено гласом

Скоро половина људи који поседују уређај који активира глас користи тај уређај за куповину на мрежи. Али многи су корисници и даље сумњичави и зато су веома пажљиви када користе гласовну претрагу за куповину на мрежи.

Ово је превасходно зато што интернет куповина обично захтијева од корисника да му посвете више времена и труда. Морају да прегледају предмете које наручују, потраже прегледе, упореде цене и још много тога. То је сложена активност, а многи нису свесни пуног обима могућности гласовног претраживања.

Дакле, они који своје уређаје за гласовне асистенције користе за куповину на мрежи, то чине за јефтиније и уобичајеније ствари. Они користе гласовну претрагу за наручивање хране, намирница, тоалетног папира, књига и сличних ствари. У исто време, они се окрећу ручним претрагама на мрежи за куповину одеће, путничке резервације и осетљивије и скупље предмете.

15. 2 од 5 одраслих особа свакодневно обавља говорну претрагу

(Извор: Едит.цо.ук)

Према Едит-у, многи људи користе говорну претрагу само једном дневно.

16. 25% млађих одраслих од 16 до 24 године користи мобилну говорну претрагу

(Извор: Глобалвебиндек.цом)

Млађе одрасле особе од 16 до 24 године (25%) месечно користе гласовно претраживање на мобилним уређајима више од потрошача старих 55 до 64 године (9%).

17. Мушкарци чине више корисника месечне претраге гласа од жена

(Извор: Социалмедиатодаи.цом.цом)

Статистике гласовне претраге показују да је у 2018. години месечна говорна претрага мушкараца и жена изгледала овако: 66% према 55% (паметни телефон), 53% према 30% (десктоп / лаптоп), 49% према 31% (таблет) и 46% вс 26% (паметни звучник).

Будућност

будућност гласовне претраге

Постоји велика бука око гласовне претраге широм планете, а глобално тржиште гласовних претрага тек ће наставити да расте. Нема га успоравања, поготово сада када паметни звучници преузимају свет.

Док су гласовни асистенти прво постали популарни путем паметних телефона, звучници активирани гласом подижу их на виши ниво и гурају трендове гласовне претраге напред. Паметни звучници су релативно новине на тржишту, али је њихово усвајање било изненађујуће брзо. Милиони људи широм света имају паметне звучнике у својим домовима, и док су их у почетку користили првенствено у забавне сврхе (попут постављања забавних питања), сада су много практичнији.

Статистике гласовне претраге показују да се већина корисника тренутно ослања на паметне звучнике за једноставније активности као што су пуштање музике и проверавање временске прогнозе, али општа гласовна претрага постаје све чешћа..

Да видимо шта будућност има за раст гласовног претраживања.

18. Купци звучника који се активирају гласом надмашит ће 25,6 милиона у 2020. години

(Извор: Финанцесонлине.цом)

Колико људи купује паметне звучнике

Процјењује се да број купаца звучника који се активирају гласом стално расте. До краја 2020. године очекује се да ће њихова продаја премашити 25,6 милиона.

Тренутно, Амазон Ецхо доминира тржиштем, држећи преко две трећине тржишног удела. Паметан звучник и кућни асистент Гоогле почетна држи друго место, док Аппле ХомеПод долази на трећем месту. Многи корисници имају више марки паметних звучника у својим домовима, пре свега зато што имају друге електронске уређаје различитих марки – сваки компатибилан са различитим паметним звучницима.

Без обзира на марку, паметни звучници ће постати све популарнији у домовима широм света. Ово ће, заузврат, повећати број свакодневних претрага гласа и тражити да се дигитални трговци фокусирају на СЕО претраживање гласа.

19. 16% грађана САД поседује звучник који се активира гласом

(Извор: НПР.орг)

Број корисника паметних звучника у САД-у се брзо повећава. У 2018. години, један од 6 грађана САД-а (16%) посједовао је говорник са омогућеним гласом, што је 128% више корисника него што је било у 2017. години.

20. 24% америчких домаћинстава посједује паметни звучник

(Извор: ДБСвебсите.цом)

Власништво домаћинстава паметних звучника у САД-у расте. У 2018. години једно од 4 домаћинстава у Америци (24%) имало је паметни звучник. У то време 4 од 10 тих домаћинстава имало је више од једног паметног звучника.

21. Очекује се да ће тржиште паметних звучника до 2024. године прећи 30 милијарди долара

(Извор: Гминсигхтс.цом)

Очекује се да ће тржиште достићи експоненцијални раст до 2024. године, надмашивши продају до које је успело да достигне мало других електронских производа.

22. 19% власника паметних звучника користило је своје виртуелне помоћнике за куповину на мрежи

(Извор: Валкерсандс.цом)

19% потрошача је већ користило своје помоћнике за паметну претрагу код куће попут Амазон Ецхо за куповину на мрежи, док 33% њих планира следеће одело.

23. Са 42,2% јединица, САД су и даље глобални лидер у прихватању паметних звучника

(Извор: Цаналис.цом)

Од више од 200 милиона јединица инсталираних 2019. године широм света, САД чине 42,2% јединица, што је највећа база паметних звучника на свету.

24. Паметни звучници ће до 2021. године бројити више таблета

(Извор: Цаналис.цом)

Паметни звучници који имају више таблета

Продаја таблета благо опада, што олакшава паметним звучницима да их надмаше. Очекује се да ће паметни звучници претећи таблете до 2021. године.

Усвајање говорно активираних звучника је највеће у земљама као што су САД, где 1 од 4 домаћинства већ имају бар један такав уређај. Међутим, растућа средња класа у азијским земљама као што су Кина и све веће интересовање за нову технологију подстичу продају паметних звучника, иако су Гоогле и Амазон тамо недоступни..

За разлику од тога, продаја таблета, па чак и традиционалних рачунара широм света опада, иако су на оба ова уређаја доступни гласовни асистенти и апликације за гласовну претрагу..

25. 55% домаћинстава ће до 2022. године користити паметне звучнике

(Извор: ПРНевсвире.цом)

Растућа употреба паметних звучника покреће раст тржишта гласовне куповине. Само 13% домаћинстава је имало паметне звучнике у 2018. години.

Специфичности

Специфичности гласовног претраживања

Паметни звучници су сада бесни, али други уређаји који се активирају гласом не заостају превише. Људи их користе свакодневно или прилично често за тражење робних марки на мрежи.

Посебно користе говорну претрагу за откривање локалних предузећа, због чега је тако важно да оптимизирате своју веб локацију за гласовну претрагу. Побољшава вашу видљивост и може значајно утицати на ваше рангирање на претраживачима, повећавајући на тај начин кликове и помоћи вам да генеришете више потенцијалних клијената. Са порастом броја звучника који се активирају гласом и помоћника за гласовну претрагу у порасту, а како су напредак у области обраде природног језика, вештачке интелигенције и машинског учења, претрага гласа постаће све популарнија, чинећи оптимизацију гласног претраживања пресудном за успех било којег предузећа.

Дакле, хајде да уђемо у специфичности да бисте стекли јасан увид у тренд и видећемо како можете да употребите гласовну претрагу да бисте погурали своје пословање напред.

26. 400 милиона уређаја сада подржава Гоогле Ассистант

(Извор: Воицебот.аи)

Према статистикама гласовних претрага, Гоогле Ассистант је увелике проширио свој глобални домет са више од 400 милиона уређаја чинећи своју гласовну помоћницу инсталирану базом највећом на планети.

27. 94% свих паметних звучника на свету долазе од Гоогле-а и Амазона

(Извор: Тецхрепублиц.цом)

Према Тецхрепублицу, Гоогле и Амазон пружају готово све звучнике који су тренутно активирани гласом.

28. Гоогле Хоме има 81% тачности приликом давања одговора гласовном претрагом

(Извор: Лоупвентурес.цом)

Гоогле Хоме, који показују статистике гласовног претраживања, победник је у тачном одговарању на упите у гласовну претрагу (тачност 81%), а следе Амазон Ецхо (64%), Харман Кардон Инвоке (57%) и Аппле ХомеПод (52.3%).

29. 25% свих претрага Виндовс 10 траке задатака засновано је на гласу

(Извор: Твиттер.цом)

Према Пурна Вирји, старијем менаџеру за глобални ангажман у Мицрософту, четвртина претрага на траци задатака Виндовс 10 заснива се на гласу.

30. 93% корисника пријављује да је задовољно својим гласовним асистентима

(Извор: ПвЦ.цом)

Људи су углавном задовољни својим дигиталним асистентима са гласом. Њихови минимални критеријуми укључују тачност (73%), штеде време (59%) и олакшавају им живот (55%).

31. Просечан резултат Гоогле гласне претраге садржи само 29 речи

(Извор: Бацклинко.цом)

Након анализе 10.000 резултата Гоогле Хоме претраге, Бацклинко је утврдио да су резултати гласовног претраживања на Гооглеу обично кратки и сажети.

32. 20% гласовних претрага садржи комбинацију 25 кључних речи

(Извор: сеоЦларити.нет)

Више од петине претрага гласа на мрежи укључује само 25 уобичајених кључних речи. Најчешће је „како“, „шта“, „најбоље“ и „лако“.

33. 58% потрошача у САД-у је тражило локалне компаније користећи говорну технологију

(Извор: Бригхтлоцал.цом)

Више од половине америчких потрошача извршило је локалну пословну претрагу гласа.

34. 76% власника паметних звучника користи локалну гласовну претрагу најмање једном недељно

(Извор: Бригхтлоцал.цом)

Већина корисника паметних звучника претражује локалне компаније гласно на недељној основи, 46% корисника то чини исто дневно.

35. 51% гласовних претрага локалних предузећа чине ресторани и кафићи

(Извор: Бригхтлоцал.цом)

51% потрошача користи локалну гласовну претрагу да би пронашли ресторане и кафиће, затим продавнице намирница (41%), достава хране (35%), продавнице одеће (32%) и хотели или пансиони (30%).

36. Дигитално аудио оглашавање можда је следећа велика ствар за предузећа

(Извор: Цхоозле.цом)

Дигитално аудио оглашавање

Будући да говорна технологија потиче потрошаче да смањује време екрана, то ствара обиље могућности за подизање дигиталног аудио оглашавања.

37. Корисници мобилних уређаја имају 3 пута већу вероватноћу да користе гласовно претраживање

(Извор: Сеарцхенгиневатцх.цом)

На мобилном уређају постоји више претрага заснованих на гласу него на тексту. Када обављају локалне претраге, мобилни корисници имају три пута већу вероватноћу да користе гласовно претраживање него да уписују своје упите за претрагу.

Закључак

Све ове статистике гласовног претраживања јасно показују да гласовна претрага ускоро никуда не иде, ако икада. Све више и паметнији уређаји наставит ће погађати тржиште, чинећи гласовно претраживање апсолутним повјетарцем. То значи да ће више људи искористити ову корисну особину и додатно утицати на раст глобалног тржишта.

Да ли сте започели оптимизацију садржаја за гласовну претрагу? Сада је време за то! Што пре започнете са оптимизацијом, пре ћете искористити фантастичне предности. Започните с овим кључним статистикама гласовног претраживања и искористите сву снагу гласовног претраживања!

Извори:

хттпс://ввв.цомсцоре.цом/Инсигхтс/Пресентатионс-анд-Вхитепаперс/2017/Тхе-Футуре-оф-Воице-Фром-Смартпхонес-то-Смарт-Спеакерс-то-Смарт-Хомес
хттпс://ввв.гартнер.цом/ен/невсроом/ид/3482177
хттпс://сеарцхенгинеланд.цом/нине-воице-сеарцх-статс-то-цлосе-оут-2019-326884
хттпс://ввв.дбсвебсите.цом/блог/трендс-ин-воице-сеарцх/
хттпс://ецонсултанци.цом/тхе-футуре-оф-воице-сеарцх-2020-анд-беионд/
хттпс://ввв.блог.гоогле/продуцтс/сеарцх/типе-лесс-талк-море/
хттпс://ввв.стратегианалитицс.цом/аццесс-сервицес/девицес/цоннецтед-хоме/смарт-спеакерс-анд-сцреенс/маркет-дата/репорт-детаил/глобал-смарт-спеакер-вендор-ос-схипмент-анд- инсталирана-база-тржиште-удио-по-регији-к3-2018
хттпс://бацклинко.цом/воице-сеарцх-сео-студи
хттпс://ввв.тецхнавио.цом/репорт/глобал-воице-рецогнитион-биометрицс-маркет-2015-2019
хттпс://ввв.тхинквитхгоогле.цом/цонсумер-инсигхтс/неар-ме-сеарцхес/
хттпс://ввв.пвц.цом/ус/ен/сервицес/цонсултинг/либрари/цонсумер-интеллигенце-сериес/воице-ассистантс.хтмл
хттпс://ввв.сеарцхенгиневатцх.цом/2020/01/03/воице-сеарцх-импацт-сео-ин-2020/
хттпс://ввв.тхинквитхгоогле.цом/цонсумер-инсигхтс/воице-ассистанце-цонсумер-екпериенце/
хттпс://блог.глобалвебиндек.цом/трендс/воице-сеарцх-цоммерце/
хттпс://финанцесонлине.цом/воице-сеарцх-статистицс/
хттпс://цта.тецх/Ресеарцх-Стандардс/Репортс-Студиес/Студиес/Супплементс/Холидаи-Форецаст-2018.аспк
хттпс://ввв.нпр.орг/абоут-нпр/577007267/јан-2018-смарт-аудио-репорт
хттпс://воицебот.аи/2019/07/09/нев-дата-он-воице-ассистант-сео-ис-а-ваке-уп-цалл-фор-брандс/
хттпс://геомаркетинг.цом/вхат-до-пеопле-усе-смарт-спеакерс-фор
хттпс://ввв.диалогтецх.цом/блог/воице-сеарцх-статистицс/
хттпс://ввв.емаркетер.цом/Артицле/Алека-Саи-Вхат-Воице-Енаблед-Спеакер-Усаге-Гров-Неарли-130-Тхис-Иеар/1015812?мц_цид=да020ф88д1&мц_еид=31цб543а39
хттпс://сее.нарвар.цом/Цоннецтинг-витх-Схопперс-Репорт.хтмл?утм_соурце=пресс&утм_медиум=прессрелеасе
хттпс://едит.цо.ук/блог/лоцатионворлд-2016/
хттпс://блог.глобалвебиндек.цом/цхарт-оф-тхе-даи/1-ин-5-усинг-воице-сеарцх-он-мобиле/
хттпс://ввв.валкерсандс.цом/валкер-сандс-2017-футуре-оф-ретаил-репорт-тхе-рисе-оф-тхе-цоннецтед-цонсумер/
хттпс://ввв.социалмедиатодаи.цом/невс/106-фасцинатинг-воице-сеарцх-фацтс-инфограпхиц/527108/
хттпс://ввв.гминсигхтс.цом/прессрелеасе/смарт-спеакер-маркет
хттпс://ввв.валкерсандс.цом/ресоурцес/тхе-футуре-оф-ретаил-2019/
хттпс://ввв.цаналис.цом/статиц/пресс_релеасе/2019/Цаналис-пр20190415Глобал-смарт-спеакер-инсталлед-басе-то-топ-200-миллион-би-енд-оф-2019.пдф
хттпс://ввв.прневсвире.цом/невс-релеасес/воице-схоппинг-сет-то-јумп-то-40-биллион-би-2022-рисинг-фром-2-биллион-тодаи-300605596.хтмл
хттпс://куорацреативе.цом/артицле/воице-сеарцх-статистицс-трендс
хттпс://воицебот.аи/2018/01/06/гоогле-ассистант-нов-аваилабле-400-миллион-девицес/
хттпс://ввв.тецхрепублиц.цом/артицле/94-оф-смарт-спеакерс-усед-тодаи-аре-фром-амазон-ор-гоогле/
хттпс://лоупвентурес.цом/ве-ран-хомепод-тхроугх-тхе-смарт-спеакер-гаунтлет/
хттпс://твиттер.цом/пурнавирји
хттпс://ввв.сеоцларити.нет/нект-генератион-сеарцх-воице-17099/
хттпс://ввв.тхинквитхгоогле.цом/сеарцх/#?куери=воице%20сеарцх&цуррент_соурце=дата_поинтс&паге=0,0&сорт_фиелд=дате&лимит=12&лоцале=ен-ус
хттпс://ввв.бригхтлоцал.цом/ресеарцх/воице-сеарцх-фор-лоцал-бусинесс-студи/
хттпс://ввв.сеарцхенгиневатцх.цом/2013/09/26/хов-вилл-воице-сеарцх-цханге-сео-фор-лоцал-сторес-глобал-ентерприсес/
хттп://ввв.биакелсеи.цом/биакелсеи-естиматес-цлицк-цалл-инфлуенцес-1-триллион-у-с-цонсумер-спендинг/
хттпс://ввв.диалогтецх.цом/блог/форрестер-студи-пхоне-цаллс/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked