Statistik, Fakta, dan Trend Pencarian Suara (2020)

gambar tajuk carian suara


Pencarian suara dengan cepat menjadi bahagian penting dalam SEO, dan pasti tidak akan hilang. Sebilangan besar pengguna kini menggunakan carian suara untuk mencari produk dan perkhidmatan dalam talian, kerana lebih senang daripada menaip.

Tetapi apakah sebenarnya carian suara? Secara jelas, teknologi pengecaman pertuturan yang membolehkan pengguna mencari di internet dengan menyebut istilah yang diinginkan dan bukannya mengetiknya. Fikirkan Amazon Alexa, Apple Siri, atau aplikasi carian suara Google – semuanya membenarkan pengguna berkomunikasi dengan peranti mereka dengan suara sahaja.

Walaupun teknologi di sebalik carian suara agak rumit dan bergantung pada kemajuan dalam Pemprosesan Bahasa Semula jadi (NLP), mengoptimumkan laman web anda untuk carian suara hanyalah aspek SEO yang lain dan tidak memerlukan banyak masa anda.

Sekiranya anda mengoptimumkan kandungan anda untuk carian suara, anda akan mendorong lebih banyak lalu lintas ke laman web anda dan menjadikan peringkat SEO anda ke tahap yang baru. Belum semua orang menerimanya, jadi anda juga akan mendapat keunggulan kompetitif.

Statistik Pencarian Suara Menarik
 • 30% penyemakan imbas web akan tanpa skrin pada tahun 2020
 • Pencarian suara Google menyokong lebih daripada 100 bahasa
 • Bahasa Inggeris mempunyai kadar ketepatan 95% dalam carian suara Google
 • 32% orang menggunakan carian yang diaktifkan suara setiap hari dan bukannya menaip
 • 72% pemilik pembesar suara pintar menggunakan peranti mereka sebagai sebahagian daripada rutin harian
 • 43% orang membeli-belah dalam talian melalui peranti yang menggunakan suara
 • Terdapat lebih daripada 200 juta pembesar suara pintar di seluruh dunia
 • Penjualan pembesar suara pintar akan mengatasi penjualan tablet pada tahun 2021
 • 58% pengguna mendapati perniagaan tempatan menggunakan carian diaktifkan suara

Contents

Trend

trend carian suara

Banyak trend yang muncul mendorong pencarian suara dan mengubah sepenuhnya SEO dan cara kita menggunakan internet. Masing-masing berpunca dari fakta sederhana bahawa kita bercakap lebih pantas daripada yang kita taipkan. Oleh itu, wajar jika kita bersuara untuk kecekapan.

Lebih pantas, lebih mudah dan belum lagi – lebih senang. Terutama sekarang apabila peranti bebas tangan menjadi semakin popular.

Tetapi ini bukan hanya soal kemudahan. Setiap orang perlu mempunyai akses ke teknologi baru, termasuk mereka yang kurang upaya. Pencarian suara membolehkan pengguna cacat penglihatan dan mereka yang tidak mempunyai kemahiran motor halus untuk mengakses internet dengan mudah. Walaupun carian suara masih dalam peringkat awal, melihat bagaimana ia menawarkan kemudahan dan aksesibilitas yang lebih baik, tidak menghairankan bahawa popularitinya cepat melonjak.

Oleh itu, mari kita lihat beberapa trend carian suara yang ketara dan tunjukkan kepada anda betapa pentingnya melompat kereta dan bergabung dengan revolusi carian suara secepat mungkin.

1. 30% penyemakan imbas web pada tahun 2020 akan dilakukan dengan suara sahaja

(Sumber: Gartner.com)

Berapa kerap carian suara

Statistik carian suara menunjukkan bahawa hampir sepertiga dari semua sesi penyemakan imbas web di semua enjin carian akan sepenuhnya tanpa skrin pada tahun 2020.

Walaupun ini mungkin terdengar tidak realistik pada mulanya, pertimbangkan berapa banyak orang yang sudah menggunakan Amazon Alexa, Siri, atau pembantu suara Google. Kita semua sudah bergantung pada carian tanpa skrin setiap hari, baik di dalam rumah kita maupun ketika kita keluar.

Trend carian suara ini pasti akan berterusan.

Dengan kemajuan lebih jauh dan ketersediaan teknologi yang lebih besar di sebalik Pemprosesan Bahasa Asli, carian suara hanya dapat menjadi lebih popular. AI juga memainkan peranan penting dalam hal ini. Dengan penggunaan AI, pembantu maya dapat memiliki keperibadian unik mereka sendiri, yang menarik bagi pengguna akhir. Mereka boleh menjadi lucu, cerdas, sarkastik, yang hanya akan mendorong pengguna untuk lebih banyak berinteraksi dengan mereka, sehingga menimbulkan pembantu maya dan carian suara. Jadi, walaupun ramalannya adalah bahawa 30% penyemakan imbas web akan dilakukan dengan suara pada akhir tahun 2020, peratusannya mungkin jauh lebih tinggi.

2. 48% pengguna menggunakan teknologi suara untuk pertanyaan carian umum

(Sumber: Searchengineland.com)

Menurut Searchengineland, hampir separuh pengguna menggunakan teknologi carian suara untuk mencari jawapan kepada soalan umum dalam talian dengan cepat. Seperti disebutkan, berbicara sering lebih cepat daripada menaip, jadi trend ini memang diharapkan. Ketika pengguna dalam perjalanan atau ketika mereka mempunyai masa yang terhad, mereka beralih ke carian suara untuk mendapatkan jawapan yang cepat dan mudah.

Ramai pengguna di rumah, misalnya, suka mencari resipi dalam talian. Apabila anda mengikuti resipi dan menjumpai gram sebagai unit ukuran, cepat, mudah, dan senang menggunakan carian suara bebas tangan untuk menukar gram menjadi cawan atau ons.

Walau bagaimanapun, ketika membahas topik yang lebih serius yang perlu dikaji dan diteliti, banyak pengguna akan mencari maklumat secara manual. Ini memberi mereka peluang untuk membaca dan membaca semula maklumat, memahaminya secara menyeluruh, dan memberikan perhatian yang sewajarnya.

3. 27% orang menggunakan carian suara mudah alih

(Sumber: DBSwebsite.com)

Menurut Google, hampir satu pertiga daripada komuniti internet global menggunakan carian suara pada peranti mudah alih mereka.

4. Lebih daripada 50% pengguna telefon pintar kini menggunakan carian suara

(Sumber: Comscore.com)

Pada tahun 2020, majoriti pengguna telefon pintar di seluruh dunia menggunakan carian dengan teknologi suara.

5. Pengecaman pertuturan Google kini menyokong lebih daripada 100 bahasa

(Sumber: Google.com)

Berapa banyak bahasa yang dikenali oleh carian suara Google

Google terus membawa input suara asli kepada pengguna mudah alih, yang membolehkan sebilangan besar pengguna mudah alih di seluruh dunia menggunakan carian suara dalam bahasa ibunda mereka.

Pada masa ini, Google menggunakan pengecaman suara dalam lebih daripada 120 bahasa dan variannya. Oleh kerana carian suara menjadi lebih popular, kita boleh melihat senarai ini berkembang dengan pesat. Pengecaman pertuturan Google dikuasakan oleh teknologi pembelajaran mesin, yang bermaksud bahawa semakin banyak pengguna bergantung pada carian suara, semakin tepat hasilnya. Pengecaman pertuturan pada masa ini paling dipercayai dalam bahasa Inggeris, tetapi teknologinya semakin maju, dan Google perlahan-lahan menjadi lebih baik dalam memahami bahasa lain juga.

Pengguna dari lebih dari 120 bahasa dapat memanfaatkan teknologi pengecaman pertuturan Google untuk mengaktifkan perintah suara, mentranskripsikan audio, hasil teks streaming, bahasa format, dan banyak lagi.

6. Bahasa Inggeris mempunyai kadar ketepatan 95% dalam carian suara Google

(Sumber: StrategyAnalytics.com)

Walaupun teknologi pengecaman pertuturan Google menyokong pelbagai bahasa, ia tidak selalu memberikan hasil yang sangat tepat. Pengguna carian suara di Google mendapat hasil yang paling tepat ketika mereka mencari dalam bahasa Inggeris.

7. 4.6 saat diperlukan untuk memuatkan halaman hasil carian suara

(Sumber: Backlinko.com)

Halaman hasil carian suara dimuat lebih cepat, berbanding halaman rata-rata yang memakan masa sekitar 8,8 saat untuk dimuat. Ini bermakna halaman hasil carian suara memuat 52% lebih pantas.

8. 32% pengguna lebih suka suara daripada menaip pertanyaan carian

(Sumber: PwC.com)

Hampir satu pertiga pengguna menggunakan teknologi suara setiap hari untuk melakukan pertanyaan carian yang biasa mereka taipkan. Ini sekali lagi bermuara pada kemudahan dan kesederhanaan. Selagi carian mereka memerlukan tindak balas yang cepat, sederhana, dan tepat, sebilangan besar pengguna akan bergantung pada carian suara kerana mereka dapat menjimatkan masa dan menjadikannya lebih mudah untuk melakukan pelbagai tugas.

Perkara ini berlaku terutamanya di kalangan pengguna muda yang menyesuaikan diri dengan teknologi baru dengan lebih cepat. Yang menarik, bagaimanapun, adalah kenyataan bahawa walaupun pengguna muda lebih cepat menggunakan teknologi carian suara, mereka tidak dianggap sebagai pengguna berat.

Trend carian suara menunjukkan bahawa sebilangan besar pengguna bergantung pada carian suara semata-mata ketika mereka berada di rumah, kerana mereka menikmati privasi yang lebih besar ketika mereka berbicara dengan pembantu suara mereka. Oleh kerana pengguna yang lebih muda biasanya menghabiskan lebih sedikit masa di rumah, mereka cenderung tidak bergantung pada carian suara setiap hari.

Oleh itu, walaupun kebanyakan pengguna menikmati kemudahan dan kesederhanaan menggunakan alat pembantu suara, carian suara mempunyai cara untuk dilakukan sebelum menjadi kaedah carian yang disukai di rumah dan di khalayak ramai.

9. 29% pengguna memanfaatkan pembantu suara untuk mengemukakan soalan cepat

(Sumber: PwC.com)

Pencarian dengan suara adalah pilihan utama banyak pengguna yang menggunakannya setiap hari untuk mencari jawapan kepada soalan cepat.

10. 35% pengguna menggunakan pembantu suara untuk memeriksa cuaca dan berita

(Sumber: PwC.com)

35% orang mengikuti berita dan memeriksa cuaca dengan bantuan pembantu suara mereka. 15% lebih suka melakukannya dengan cara lama.

11. 54% pengguna bulanan menggunakan suara untuk navigasi dan lalu lintas

(Sumber: PwC.com)

Pembantu suara membantu 19% pengguna (setiap hari), dan 54% pengguna (bulanan) untuk menavigasi atau memeriksa lalu lintas.

12. 40% pengguna menggunakan suara untuk memesan atau membeli sesuatu setiap bulan

(Sumber: PwC.com)

Peranti pembantu suara membantu orang membuat pembelian, sementara hanya 10% yang melakukannya setiap hari. 50% pengguna tidak pernah melakukannya menggunakan pembantu suara.

13. 82% pembeli meneliti produk atau perkhidmatan dalam talian sebelum membeli apa-apa

(Sumber: Thinkwithgoogle.com)

Hampir setiap pembeli melakukan penyelidikan dalam talian sebelum membuat pembelian.

14. 43% pemilik peranti berkemampuan suara menggunakan peranti mereka untuk membeli-belah dalam talian

(Sumber: Narvar.com)

Pembelian dalam talian yang didayakan suara

Hampir separuh orang yang memiliki peranti yang diaktifkan suara menggunakan peranti itu untuk membuat pembelian dalam talian. Tetapi ramai pengguna masih ragu-ragu dan oleh itu sangat berhati-hati ketika menggunakan carian suara untuk membeli-belah dalam talian.

Ini terutamanya kerana membeli-belah dalam talian biasanya memerlukan pengguna menumpukan lebih banyak masa dan usaha untuk itu. Mereka perlu memeriksa item yang mereka pesan, mencari ulasan, membandingkan harga dan banyak lagi. Ini adalah aktiviti yang kompleks, dan ramai yang tidak mengetahui sepenuhnya kemampuan carian suara.

Jadi, mereka yang menggunakan alat pembantu suara mereka untuk membeli-belah dalam talian melakukannya untuk item yang lebih murah dan lebih biasa. Mereka menggunakan carian suara untuk memesan makanan, bahan makanan, kertas tandas, buku, dan barang serupa. Pada masa yang sama, mereka beralih ke carian manual dalam talian untuk membeli-belah pakaian, tempahan perjalanan, dan item yang lebih sensitif dan mahal.

15. 2 dari 5 orang dewasa melakukan carian suara sekali setiap hari

(Sumber: Edit.co.uk)

Menurut Edit, banyak orang menggunakan carian suara hanya sekali sehari.

16. 25% orang dewasa yang lebih muda berusia 16-24 tahun menggunakan carian suara mudah alih

(Sumber: Globalwebindex.com)

Orang dewasa yang lebih muda berumur 16-24 tahun (25%) menggunakan carian suara di telefon bimbit setiap bulan berbanding pengguna berusia 55-64 tahun (9%).

17. Lelaki menyumbang pengguna carian suara bulanan lebih banyak berbanding wanita

(Sumber: Socialmediatoday.com)

Statistik carian suara menunjukkan bahawa pada tahun 2018, carian suara bulanan lelaki vs wanita kelihatan seperti ini, masing-masing: 66% vs 55% (telefon pintar), 53% vs 30% (desktop / komputer riba), 49% berbanding 31% (tablet), dan 46% vs 26% (pembesar suara pintar).

Masa Depan

carian suara masa depan

Terdapat banyak suara di sekitar carian suara di seluruh planet ini, dan pasaran carian suara global akan terus berkembang. Tidak ada yang melambatkannya, terutama sekarang apabila pembesar suara pintar mengambil alih dunia.

Walaupun pembantu suara mula-mula menjadi popular melalui telefon pintar, pembesar suara yang diaktifkan suara akan membawa mereka ke tahap seterusnya dan mendorong aliran carian suara ke hadapan. Pembesar suara pintar adalah pendatang baru yang relatif baru, tetapi penggunaannya sangat cepat. Berjuta-juta orang di seluruh dunia mempunyai pembesar suara pintar di rumah mereka, dan semasa mereka mula-mula digunakan terutamanya untuk tujuan hiburan (seperti mengemukakan soalan yang menyeronokkan), mereka sekarang lebih praktikal.

Statistik carian suara menunjukkan bahawa majoriti pengguna pada masa ini bergantung pada pembesar suara pintar untuk aktiviti yang lebih mudah seperti bermain muzik dan memeriksa ramalan cuaca, tetapi carian suara umum menjadi semakin umum.

Mari kita lihat apa masa depan untuk pertumbuhan carian suara.

18. Pembeli pembesar suara yang diaktifkan suara akan melepasi 25.6 juta pada tahun 2020

(Sumber: Financesonline.com)

Berapa ramai orang yang membeli pembesar suara pintar

Dianggarkan bahawa jumlah pembeli pembesar suara yang diaktifkan suara terus bertambah. Menjelang akhir tahun 2020, jangkaan penjualan mereka akan melebihi 25.6 juta.

Pada masa ini, Gema Amazon menguasai pasaran, memegang lebih dua pertiga bahagian pasaran. Pembesar suara pintar dan pembantu rumah Laman Utama Google memegang tempat kedua, sementara Apple HomePod berada di tempat ketiga. Banyak pengguna mempunyai lebih daripada satu jenama pembesar suara pintar di rumah mereka, terutamanya kerana mereka mempunyai peranti elektronik lain dari jenama yang berbeza – masing-masing serasi dengan pembesar suara pintar yang berbeza.

Tanpa mengira jenama, pembesar suara pintar akan menjadi semakin popular di rumah di seluruh dunia. Ini seterusnya, akan meningkatkan jumlah carian suara harian, dan memerlukan pemasar digital untuk fokus pada carian suara SEO.

19. 16% rakyat AS memiliki pembesar suara yang diaktifkan suara

(Sumber: NPR.org)

Bilangan pengguna pembesar suara pintar di AS meningkat dengan pesat. Pada tahun 2018, 1 dari 6 warganegara AS (16%) memiliki pembesar suara berkemampuan suara, iaitu 128% lebih banyak pengguna daripada pada tahun 2017.

20. 24% isi rumah AS mempunyai pembesar suara pintar

(Sumber: DBSwebsite.com)

Pemilikan rumah pintar pembesar suara pintar di AS meningkat. Pada tahun 2018, 1 dari 4 isi rumah di AS (24%) mempunyai penceramah pintar. Pada masa itu, 4 daripada 10 isi rumah mempunyai lebih daripada satu pembesar suara pintar.

21. Pasaran pembesar suara pintar dijangka melebihi $ 30 bilion pada tahun 2024

(Sumber: Gminsights.com)

Pasaran dijangka mencapai pertumbuhan eksponensial pada tahun 2024, melebihi penjualan yang berjaya dicapai oleh beberapa produk elektronik lain.

22. 19% pemilik pembesar suara pintar menggunakan pembantu maya mereka untuk membeli-belah dalam talian

(Sumber: Walkersands.com)

19% pengguna telah menggunakan pembantu carian rumah pintar mereka seperti Amazon Echo untuk membeli-belah dalam talian sementara 33% daripadanya merancang pakaian berikut.

23. Dengan 42.2% unit, AS kekal sebagai peneraju global dalam penggunaan pembesar suara pintar

(Sumber: Canalys.com)

Lebih daripada 200 juta unit dipasang pada tahun 2019 di seluruh dunia, AS menyumbang 42.2% unit, yang merupakan pangkalan pemasangan pembesar suara pintar terbesar di dunia.

24. Pembesar suara pintar akan melebihi tablet pada tahun 2021

(Sumber: Canalys.com)

Pembesar suara pintar melebihi tablet

Penjualan tablet sedikit menurun, menjadikan pembesar suara pintar lebih mudah mengatasinya. Dijangka pembesar suara pintar akan mengatasi tablet pada tahun 2021.

Penerapan pembesar suara yang diaktifkan suara adalah yang terbaik di negara-negara seperti AS, di mana 1 dari 4 isi rumah sudah mempunyai sekurang-kurangnya satu peranti seperti itu. Walau bagaimanapun, peningkatan kelas menengah di negara-negara Asia seperti China dan minat yang meningkat terhadap teknologi baru mendorong penjualan pembesar suara pintar, walaupun Google dan Amazon tidak tersedia di sana.

Berbanding dengan ini, penjualan tablet dan juga PC tradisional semakin menurun di seluruh dunia, walaupun pembantu suara dan aplikasi carian suara tersedia di kedua-dua peranti ini.

25. 55% isi rumah akan menggunakan pembesar suara pintar menjelang tahun 2022

(Sumber: PRNewswire.com)

Penggunaan pembesar suara pintar yang semakin meningkat mendorong pertumbuhan pasaran beli-belah suara. Hanya 13% isi rumah mempunyai pembesar suara pintar pada tahun 2018.

Spesifik

Spesifikasi carian suara

Pembesar suara pintar sekarang sangat marah, tetapi peranti yang diaktifkan suara tidak ketinggalan jauh. Orang menggunakannya setiap hari atau lebih kerap untuk mencari jenama dalam talian.

Mereka terutama menggunakan carian suara untuk mencari perniagaan tempatan, sebab itulah sangat penting untuk mengoptimumkan laman web anda untuk carian suara. Ini meningkatkan penglihatan anda dan dapat mempengaruhi kedudukan anda di enjin carian dengan ketara, sehingga meningkatkan kadar klik-tayang dan membantu anda menjana lebih banyak petunjuk. Dengan bilangan pembesar suara yang diaktifkan dan pembantu carian suara meningkat, dan dengan kemajuan dalam Pemprosesan Bahasa Asli, Kecerdasan Buatan, dan Pembelajaran Mesin, pencarian suara akan menjadi semakin popular, menjadikan pengoptimuman carian suara sangat penting untuk kejayaan perniagaan.

Oleh itu, mari kita selami spesifik untuk mendapatkan gambaran yang jelas mengenai trend ini, dan lihat bagaimana anda boleh menggunakan carian suara untuk mendorong perniagaan anda ke hadapan.

26. 400 juta peranti kini menyokong Google Assistant

(Sumber: Voicebot.ai)

Menurut statistik carian suara, Pembantu Google telah memperluas jangkauan globalnya dengan lebih daripada 400 juta peranti menjadikan pembantu suaranya dipasang sebagai pangkalan terbesar di planet ini.

27. 94% daripada semua pembesar suara pintar yang terdapat di dunia berasal dari Google dan Amazon

(Sumber: Techrepublic.com)

Menurut Techrepublic, Google dan Amazon menyediakan hampir semua pembesar suara yang diaktifkan suara yang ada sekarang.

28. Laman Utama Google mempunyai ketepatan 81% ketika memberikan jawapan carian suara

(Sumber: Loupventures.com)

Google Home, yang ditunjukkan oleh statistik carian suara, adalah pemenang dalam menjawab pertanyaan carian suara dengan tepat (ketepatan 81%), diikuti oleh Amazon Echo (64%), Harman Kardon Invoke (57%), dan Apple HomePod (52.3%).

29. 25% daripada semua carian bar tugas Windows 10 adalah berdasarkan suara

(Sumber: Twitter.com)

Menurut Purna Virji, Pengurus Kanan Global Engagement di Microsoft, seperempat carian di bar tugas Windows 10 adalah berasaskan suara.

30. 93% pengguna melaporkan berpuas hati dengan pembantu suara mereka

(Sumber: PwC.com)

Orang umumnya gembira dengan pembantu digital mereka yang menggunakan suara. Kriteria minimum mereka merangkumi ketepatan (73%), menjimatkan masa (59%), dan mempermudah hidup mereka (55%).

31. Hasil carian suara Google rata-rata hanya mengandungi 29 perkataan

(Sumber: Backlinko.com)

Setelah menganalisis 10,000 hasil carian Google Home, Backlinko mendapati bahawa hasil carian suara di Google biasanya pendek dan ringkas.

32. 20% carian suara mengandungi gabungan 25 kata kunci

(Sumber: seoClarity.net)

Lebih daripada seperlima carian suara dalam talian merangkumi hanya 25 kata kunci biasa. Yang paling umum adalah “bagaimana,” “apa,” “terbaik,” dan “mudah.”

33. 58% pengguna di AS telah mencari perniagaan tempatan menggunakan teknologi suara

(Sumber: Brightlocal.com)

Lebih daripada separuh pengguna AS telah melakukan carian suara perniagaan tempatan.

34. 76% pemilik pembesar suara pintar menggunakan carian suara tempatan sekurang-kurangnya sekali seminggu

(Sumber: Brightlocal.com)

Sebilangan besar pengguna pembesar suara pintar mencari perniagaan tempatan dengan suara setiap minggu, 46% pengguna melakukan perkara yang sama setiap hari.

35. 51% carian suara perniagaan tempatan adalah restoran dan kafe

(Sumber: Brightlocal.com)

51% pengguna menggunakan carian suara tempatan untuk mencari restoran dan kafe, diikuti oleh toko bahan makanan (41%), pengiriman makanan (35%), kedai pakaian (32%), dan hotel atau B&B (30%).

36. Pengiklanan audio digital mungkin menjadi perkara besar seterusnya untuk perniagaan

(Sumber: Choozle.com)

Pengiklanan audio digital

Oleh kerana teknologi suara mendorong pengguna untuk mengurangkan masa skrin, ini menghasilkan banyak peluang untuk iklan audio digital meningkat.

37. Pengguna mudah alih 3x lebih cenderung menggunakan carian suara

(Sumber: Searchenginewatch.com)

Terdapat lebih banyak carian berasaskan suara daripada carian tempatan berasaskan teks di telefon bimbit. Semasa melakukan carian tempatan, pengguna mudah alih tiga kali lebih mungkin menggunakan carian suara daripada menaip pertanyaan carian mereka.

Kesimpulannya

Semua statistik carian suara ini menunjukkan dengan jelas bahawa carian suara tidak akan ke mana-mana dalam masa terdekat, jika ada. Peranti yang lebih banyak dan lebih pintar akan terus melanda pasaran, menjadikan carian suara sangat mudah. Ini bermaksud bahawa lebih banyak orang akan memanfaatkan ciri berguna ini dan seterusnya mempengaruhi pertumbuhan pasaran global.

Adakah anda mula mengoptimumkan kandungan anda untuk carian suara? Masa untuk melakukannya sekarang! Semakin cepat anda mula mengoptimumkan, semakin cepat anda dapat memperoleh faedah hebat. Mulakan dengan mempertimbangkan statistik carian suara penting ini dan memanfaatkan kekuatan carian suara sepenuhnya!

Sumber:

https://www.comscore.com/Insights/Presentations-and-Whitepapers/2017/The-Future-of-Voice-From-Smartphone-to-Smart-Speakers-to-Smart-Homes
https://www.gartner.com/en/newsroom/id/3482177
https://searchengineland.com/nine-voice-search-stats-to-close-out-2019-326884
https://www.dbswebsite.com/blog/trends-in-voice-search/
https://econsultancy.com/the-future-of-voice-search-2020-and-beyond/
https://www.blog.google/products/search/type-less-talk-more/
https://www.strategyanalytics.com/access-services/devices/connected-home/smart-speakers-and-screens/market-data/report-detail/global-smart-speaker-vendor-os-shipment-and- terpasang-asas-pasaran-bahagian-oleh-wilayah-q3-2018
https://backlinko.com/voice-search-seo-study
https://www.technavio.com/report/global-voice-recognition-biometrics-market-2015-2019
https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/near-me-searches/
https://www.pwc.com/us/en/services/consulting/library/consumer-intelligence-series/voice-assistants.html
https://www.searchenginewatch.com/2020/01/03/voice-search-impact-seo-in-2020/
https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/voice-assistance-consumer-experience/
https://blog.globalwebindex.com/trends/voice-search-commerce/
https://financesonline.com/voice-search-statistics/
https://cta.tech/Research-Standards/Reports-Studies/Studies/Supplements/Holiday-Forecast-2018.aspx
https://www.npr.org/about-npr/577007267/jan-2018-smart-audio-report
https://voicebot.ai/2019/07/09/baru-data-on-voice-assistant-seo-is-a-wake-up-call-for-brands/
https://geomarketing.com/what-do-people-use-smart-speakers-for
https://www.dialogtech.com/blog/voice-search-statistics/
https://www.emarketer.com/Article/Alexa-Say-What-Voice-Enabled-Speaker-Usage-Grow-Nearly-130-This-Year/1015812?mc_cid=da020f88d1&mc_eid=31cb543a39
https://see.narvar.com/Connecting-with-Shoppers-Report.html?utm_source=press&utm_medium=pressrelease
https://edit.co.uk/blog/locationworld-2016/
https://blog.globalwebindex.com/chart-of-the-day/1-in-5-using-voice-search-on-mobile/
https://www.walkersands.com/walker-sands-2017-future-of-retail-report-the-rise-of-the-connected-consumer/
https://www.socialmediatoday.com/news/106-fascinating-voice-search-facts-infographic/527108/
https://www.gminsights.com/pressrelease/smart-speaker-market
https://www.walkersands.com/resources/the-future-of-retail-2019/
https://www.canalys.com/static/press_release/2019/Canalys-pr20190415Global-smart-speaker-installed-base-to-top-200-million-by-end-of-2019.pdf
https://www.prnewswire.com/news-releases/voice-shopping-set-to-jump-to-40-billion-by-2022-rising-from-2-billion-today-300605596.html
https://quoracreative.com/article/voice-search-statistics-trends
https://voicebot.ai/2018/01/06/google-assistant-now-available-400-million-devices/
https://www.techrepublic.com/article/94-of-smart-speakers-used-today-are-from-amazon-or-google/
https://loupventures.com/we-ran-homepod-through-the-smart-speaker-gauntlet/
https://twitter.com/purnavirji
https://www.seoclarity.net/next-generation-search-voice-17099/
https://www.thinkwithgoogle.com/search/#?query=voice%20search&current_source=data_points&page=0,0&sort_field=date&limit=12&locale=en-us
https://www.brightlocal.com/research/voice-search-for-local-business-study/
https://www.searchenginewatch.com/2013/09/26/how-will-voice-search-change-seo-for-local-stores-global-enterprises/
http://www.biakelsey.com/biakelsey-estimates-click-call-influences-1-trillion-u-s-consumer-spending/
https://www.dialogtech.com/blog/forrester-study-phone-calls/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked