Statistik, Fakta, dan Trend Pembulian Siber (2020)

gambar tajuk bullying siber


Sama ada kita suka atau tidak, buli telah wujud sejak awal peradaban. Ia tidak benar-benar berubah bentuk selama bertahun-tahun, selalu menjadi yang lebih kuat yang menjadi mangsa yang lemah, tetapi ia telah berkembang dengan meningkatnya teknologi.

Bentuk buli baru, iaitu buli siber, telah menjadi masalah yang semakin meningkat di negara-negara di seluruh dunia. Intinya, buli siber tidak jauh berbeza dengan jenis buli yang sayangnya sudah biasa dilakukan oleh banyak kanak-kanak di sekolah. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa ia berlaku dalam talian.

Berikut ini adalah sejumlah statistik buli siber yang menunjukkan ruang lingkup masalah yang semakin meningkat ini dan sangat memerlukan penyelesaian yang berkesan.

Fakta Paling Menarik
  • Jenis gangguan dalam talian yang paling biasa: komen min 22.5%
  • 35% telah menghantar tangkapan skrin status atau foto seseorang untuk mentertawakannya
  • 61% remaja yang melaporkan dibuli mengatakan itu kerana penampilan mereka
  • 56% mangsa gangguan dalam talian melaporkan bahawa mereka telah diganggu di Facebook
  • 7 daripada 10 orang muda mengalami buli siber sebelum mereka berusia 18 tahun

Apa yang dikira sebagai buli siber?

buli siber

Sekiranya anda pernah melihat segmen hos TV Jimmy Kimmel “Selebriti Membaca Tweet Bererti”, anda mungkin mempunyai idea tentang apa maksudnya untuk membuli seseorang secara siber. Walaupun segmen ini lucu, realiti keadaannya sangat berbeza.

Buli siber adalah segala jenis gangguan, ancaman, penghinaan, atau memalukan orang lain dalam talian. Biasanya, ini dilakukan melalui komen jahat, khabar angin dalam talian, dan juga komen seksual. Mereka biasanya berkaitan dengan penampilan, kecerdasan, bangsa, seksualiti, dll.

Pada dasarnya, apa sahaja yang disiarkan dalam talian yang bertujuan untuk menyakiti atau menyakitkan hati orang lain, tidak kira apa topiknya, dianggap sebagai penindasan siber.

1. Jenis gangguan dalam talian yang paling biasa, menurut pelajar AS. (Sumber: Cyberbullying.org)

Selain daripada menyiarkan komen yang bermakna dalam talian, menyebarkan khabar angin, dan menyiarkan komen seksual, pemerkosaan siber di kalangan pelajar AS biasanya menggunakan kata-kata, ancaman, penggodaman profil, dan perkongsian gambar tanpa izin, agresif dan pejoratif.

jenis gangguan

2. 64% mangsa yang menerima pesanan segera yang agresif mengatakan bahawa mereka tahu pelaku dari situasi orang sendiri. (Sumber: Verywellfamily.com)

Walaupun mereka secara peribadi mengenali mangsa mereka, pelakunya sering menjengkelkan, menjengkelkan, dan memalukan mereka dalam talian, kebanyakannya dengan mengejek foto atau kemas kini status mereka dalam sembang kumpulan.

mangsa dalam talian

3. Hampir 1 dari 6 (15%) remaja dalam talian mengatakan bahawa mereka mengalami penyampaian komunikasi peribadi yang tidak diingini. (Sumber: Pewresearch.org)

18% remaja berusia 15-17 tahun dan 11% remaja yang lebih muda mengalami pengganggu mereka menghantar mesej peribadi mereka kepada orang lain atau berkongsi di saluran awam.

4. Remaja yang melaporkan dibuli mengatakan itu kerana penampilan mereka. (Sumber: Nveee.org)

Kemunculan seseorang nampaknya merupakan alasan paling biasa untuk buli siber, diikuti oleh kecerdasan. Rasisme dan diskriminasi seksual masih banyak berlaku, juga mengejek seseorang kerana kesulitan kewangan dan agama mereka.

alasan untuk membuli

5. Pembuli sering mendedahkan kecacatan dan masalah mental seperti. (Sumber: Ditchthelabel.org)

Lebih mudah membuli seseorang yang lebih lemah, bukan? Seseorang yang tidak dapat melawan Itulah sebabnya pembuli sering mengganggu seseorang yang menghadapi masalah mental atau mengalami kecacatan.

6. Gadis lebih cenderung melaporkan seseorang menyebarkan khabar angin mengenai mereka. (Sumber: Pewresearch.org)

Cyberbullies yang menyebarkan khabar angin dalam talian kebanyakannya menyasarkan gadis-gadis (16%), terutamanya remaja berusia 15-17 tahun. Penyebaran khabar angin tidak begitu popular bagi kanak-kanak lelaki, kerana hanya 9% dari mereka yang mengalaminya.

7. Bahagian pengguna internet dewasa di Amerika Syarikat yang secara peribadi mengalami gangguan dalam talian. (Sumber: Statista.com)

Lebih daripada separuh orang dewasa AS (53%) yang menggunakan internet telah menangani masalah buli siber, dengan 37% melaporkan gangguan dalam talian yang teruk, termasuk ancaman fizikal, gangguan seksual, menguntit, dan gangguan berterusan.

jenis gangguan

8. 56% mangsa gangguan dalam talian melaporkan bahawa mereka telah diganggu di Facebook. (Sumber: Statista.com)

Ini pasti tidak mengejutkan, memandangkan Facebook adalah platform media sosial yang dominan, mengira hampir 2.5 bilion pengguna aktif bulanan, 1.8 bilion daripadanya adalah pengguna AS.

Siapa yang terdedah kepada buli siber?

terdedah kepada serangan siber

Walaupun buli siber kebanyakannya dikaitkan dengan anak-anak sekolah, mereka bukan satu-satunya sasaran, dan banyak orang dewasa mengalami buli siber sendiri.

Sasaran yang paling biasa untuk pelacur siber adalah kanak-kanak, orang dewasa muda (terutamanya kanak-kanak perempuan), pelajar, dan anggota komuniti LGBTQ.

Mengenai pengganggu itu sendiri, mereka datang dari pelbagai lapisan masyarakat. Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan ibu bapa yang kurang terlibat dan mereka yang mengalami kemurungan atau kegelisahan cenderung menunjukkan tingkah laku buli, tetapi belum ada yang meyakinkan.

9. Statistik terkini menunjukkan pertumbuhan tren buli siber yang stabil. (Sumber: Statista.com)

Antara tahun 2007 dan 2016, jumlah remaja yang mengalami buli siber kekal hampir sama (32% + -). Dalam statistik buli siber 2019, hampir 43% remaja (kebanyakannya kanak-kanak perempuan dan mereka yang mempunyai orientasi seksual bukan tradisional) telah mengalami beberapa bentuk gangguan dalam talian.

10. 7 dari 10 orang muda mengalami buli siber sebelum mereka mencecah usia 18 tahun. (Sumber: Ditchthelabel.org)

Itu adalah 45% remaja muda dan lebih tua (terutamanya kanak-kanak perempuan dan anggota komuniti LGBTQ) yang telah menjadi mangsa cyberbullies. Peratusan yang membimbangkan nampaknya hanya akan meningkat.

tujuh daripada 10

11. Kira-kira 37% kanak-kanak antara 12 dan 17 tahun mengalami buli siber sekurang-kurangnya sekali. (Sumber: Comparitech.com)

Walaupun sebilangan besar orang muda (60%) telah menyaksikan rakan sebaya mereka yang berusia 12-17 tahun (37%) dibuli, mereka tidak bersusah payah untuk menghentikan dan membuli. Kebanyakan orang tidak mahu campur tangan agar tidak menjadi mangsa sendiri.

12. Kanak-kanak perempuan lebih cenderung daripada lelaki menjadi mangsa dan pelaku buli siber. (Sumber: Dosomething.org)

Hanya 6% kanak-kanak lelaki yang dilaporkan dibuli dalam talian, berbanding dengan 15% kanak-kanak perempuan, terutamanya kanak-kanak perempuan yang berumur 12-17 tahun. 41% kanak-kanak perempuan yang lebih tua dilaporkan mengalami beberapa bentuk gangguan dalam talian.

13. 70% pelajar sekolah, dari tinjauan 20,000, mengatakan bahawa seseorang menyebarkan khabar angin mengenai mereka dalam talian.(Sumber: Florida Atlantic University)

Ini dinyatakan oleh Florida Atlantic University, dalam kajian tinjauan yang dilakukan selama satu dekad yang lalu. Kajian ini juga mendapati bahawa 73% pelajar sekolah menengah dan menengah pernah mengalami buli di sekolah.

14. Lebih daripada satu daripada 10 pelajar (12%) mengaku membuli siber dengan orang lain sekurang-kurangnya sekali.(Sumber: Florida Atlantic University)

Kajian Florida Atlantic University yang sama mendapati bahawa 12% responden mengaku bahawa mereka telah membuli seseorang secara dalam talian pada suatu ketika dalam hidup mereka. Pelaku biasanya lelaki.

15. Lebih 12% belia LGBT telah mengalami buli siber. (Sumber: Netsanity.net)

Statistik buli siber LGBT menunjukkan bahawa remaja LGBT lebih cenderung dibuli berbanding remaja heteroseksual. Lebih daripada 12% remaja LGBT dilaporkan dianiaya siber, dengan 58% berurusan dengan ucapan benci dan 35% menerima ancaman dalam talian.

lgbt siber

Di mana orang dibuli siber?

Tempat pembulian siber

Tidak ada satu platform di mana semua kejadian buli siber berlaku, dan tidak ada ruang dalam talian yang sepenuhnya bebas dari buli siber. Oleh kerana kebanyakan kanak-kanak dan orang dewasa muda mengakses internet melalui peranti mudah alih mereka, ini adalah media yang paling biasa di mana mereka mengalami gangguan seperti ini.

Statistik buli siber menunjukkan bahawa Instagram adalah platform yang paling biasa untuk buli siber, diikuti oleh Facebook dan Snapchat. Ramai orang mengalami buli siber semasa bermain permainan berbilang pemain dalam talian juga, dan sementara YouTube adalah antara platform dengan jumlah pengguna tertinggi, hanya sepersepuluh pengguna yang setakat ini melaporkan mengalami buli siber di sana.

16. 95% remaja di A.S. dalam talian, dan sebahagian besarnya mengakses internet pada peranti mudah alih mereka, menjadikannya media paling biasa untuk buli siber. (Sumber: Dosomething.org)

Dengan penggunaan peranti mudah alih yang semakin meningkat, masalah buli siber di AS semakin meningkat. Remaja mempunyai akses internet di mana-mana sahaja, yang memudahkan mereka membuli orang dalam talian.

17. Lebih ramai belia mengalami buli siber di Instagram berbanding platform lain. (Sumber: Enough.org)

Satu tinjauan baru-baru ini menunjukkan bahawa Facebook (42%) dan Snapchat (37%) tidak ketinggalan jauh dari Instagram (42%), sementara terdapat lebih sedikit kes buli siber di WhatsApp (12%), YouTube (10%), dan Twitter (9%).

buli siber media sosial

18. Troll internet paling aktif di media sosial. (Sumber: Techjury.net)

Menurut penyelidikan Statista, 38% troll dalam talian mensasarkan orang di media sosial, sementara 23% lebih suka trolling orang di YouTube dan platform perkongsian video yang lain. Mereka juga sering beroperasi di forum, ruang sembang, dan blog.

19. Responden dengan kanak-kanak yang bermain permainan dalam talian melaporkan kadar serangan buli siber yang lebih tinggi daripada mereka yang anaknya hanya terlibat dalam aktiviti melayari standard. (Sumber: Telenor.com)

79% responden melaporkan anak mereka menerima ancaman fizikal semasa bermain permainan dalam talian, sementara 41% melaporkan anak mereka menerima komen seksis atau perkauman atau mengalami panggilan nama melalui komen dalam talian yang rata-rata.

20. Jenis permainan apa yang paling digemari oleh pengganggu dalam talian? (Sumber: Techjury.net)

Menurut tinjauan Pusat Penyelidikan Buli Siber, pemain yang lebih suka MMORPG (26.8%) lebih cenderung terlibat dalam buli siber, diikuti oleh mereka yang lebih suka penembak orang ketiga (24.5%), penembak orang pertama (14.2%), dan permainan sukan (11.9%).

Pembulian blog

Pembulian blog

Dengan lebih dari 500 juta blog di internet, tidak hairanlah bahawa blog sebenarnya adalah salah satu sasaran paling popular untuk cyberbullies. Walaupun bahagian komen biasanya disediakan untuk perbincangan dan pertanyaan untuk pengarang, anda akan melihat komen yang membenci dan menyakitkan kadang-kadang cenderung lazim. Mangsa buli blog bukan hanya pengarang, tetapi juga banyak pengulas.

Bahagian lain dari penindasan blog adalah ketika pengarang blog itu sendiri menyiarkan kandungan kebencian yang bertujuan untuk memalukan, menghina, atau mengganggu orang lain. Walaupun ini adalah yang paling biasa di kalangan kanak-kanak dan pelajar sekolah, ini juga biasa berlaku di kalangan orang dewasa.

Kesan buli siber

kesan buli siber

Buli secara keseluruhan mempunyai kesan besar terhadap kesejahteraan mental mangsa dan kualiti hidup mereka secara keseluruhan, dan buli siber tidak berbeza. Sebenarnya, beberapa kajian menunjukkan bahawa pengganggu cenderung lebih agresif dalam talian kerana jarang ada akibat dari tindakan mereka di dunia nyata, sehingga kesannya terhadap mangsa berpotensi menjadi lebih besar lagi..

Mangsa buli siber sering mengalami harga diri yang lebih rendah, kegelisahan sosial, kemurungan yang lebih tinggi, dan banyak juga yang mengalami pemikiran bunuh diri.

Buli siber boleh menjadi penyebab penyalahgunaan alkohol dan dadah, gangguan makan, prestasi sekolah yang buruk, dan banyak lagi. Semua ini berfungsi untuk menunjukkan betapa berbahayanya buli siber dan betapa pentingnya menghentikannya.

21. Lebih banyak bunuh diri remaja kini dikaitkan dengan buli siber berbanding sebelumnya. (Sumber: Pas-meeting.org)

Antara tahun 2008 dan 2015, jumlah remaja yang cuba membunuh diri atau mempunyai pemikiran untuk bunuh diri telah meningkat dua kali ganda, seperti yang dinyatakan dalam Mesyuarat Persatuan Akademik Pediatrik tahun 2017. Banyak kes adalah akibat dari buli siber.

22. Buli siber boleh memberi kesan serius terhadap harga diri dan kesihatan mental orang yang mengalaminya. (Sumber: Ditchthelabel.org)

Statistik buli siber yang membimbangkan ini menunjukkan betapa besarnya kesan negatif buli dan betapa pentingnya mengambil tindakan tegas untuk menghentikannya akhirnya. Keseluruhan kesihatan orang yang disasarkan bergantung kepadanya.

kesan kesihatan buli siber

23. Penyelidikan mendapati bahawa kanak-kanak yang dibuli adalah 9 kali lebih mungkin menjadi mangsa penipuan identiti juga. (Sumber: Javelinstrategy.com)

Ini terungkap dalam kajian di seluruh dunia 2017 oleh Javelin Strategy & Research, yang menunjukkan bahawa ada hubungan besar antara dibuli dalam talian dan menjadi mangsa pencurian identiti selepas itu.

24. Data mengenai kesan psikologi wanita yang mengalami penderaan atau gangguan dalam talian di seluruh dunia. (Sumber: Statista.com)

Menurut tinjauan pada tahun 2017 oleh Statista, sebilangan besar wanita mangsa buli siber akhirnya berhadapan dengan pelbagai kesan negatif terhadap kesihatan mental dan kesejahteraan mereka secara keseluruhan..

kesan psikologi buli siber

Buli siber di seluruh Dunia

buli siber di seluruh dunia

Buli siber bukan masalah semata-mata di Amerika Syarikat. Sebenarnya masalah global. 3 negara teratas di mana buli siber paling banyak berlaku adalah India, Brazil, dan Amerika Syarikat, tetapi ini adalah kejadian biasa di mana sahaja. Statistik buli siber media sosial menunjukkan bahawa lebih daripada 65% ibu bapa di seluruh dunia menyebut buli siber di media sosial sebagai salah satu ketakutan terbesar mereka.

Walaupun banyak negara berusaha untuk menerapkan undang-undang anti-buli, langkah pencegahan yang berkesan masih belum dijumpai, dan penduduk di banyak negara tidak berpuas hati dengan bagaimana penindasan ditangani.

Dari sisi terang, kesedaran tentang buli siber berada pada tahap tertinggi sepanjang masa, yang bermaksud bahawa pemerintah di seluruh dunia harus mengambil langkah-langkah untuk mencegahnya.

25. Satu dari tiga orang muda di 30 negara mengatakan bahawa mereka telah menjadi mangsa buli dalam talian, dengan satu dari lima melaporkan telah ponteng sekolah kerana buli siber dan keganasan. (Sumber: Unicef.org)

Ini terungkap baru-baru ini oleh tinjauan pendapat UNICEF, yang menimbulkan lebih banyak keprihatinan mengenai buli siber dan meminta tindakan segera untuk mengakhiri keganasan di sekolah dan masyarakat di seluruh dunia.

tiga orang

26. 20,000 ibu bapa mengambil bahagian dalam penyelidikan di seluruh dunia mengenai platform dalam talian berisiko tinggi, 65% memilih buli siber di media sosial sebagai ketakutan terbesar mereka. Ancaman umum lain termasuk pesanan teks (38%) dan ruang sembang (34%). (Sumber: Techjury.net)

Sebilangan besar ibu bapa yang disurvei (65%) kebanyakannya takut membuli media sosial dengan alasan yang baik, kerana kebanyakan kes berlaku di sana, terutamanya di Instagram, Facebook, dan Snapchat.

27. Peratusan ibu bapa di seluruh dunia yang melaporkan anak mereka telah menjadi mangsa buli siber. (Sumber: Enough.org)

Statistik buli siber menunjukkan bahawa kes yang dilaporkan oleh ibu bapa sangat berbeza dari satu negara ke negara yang lain. Di India, 37% ibu bapa melaporkan anak mereka menjadi mangsa buli siber, sementara hanya 1% ibu bapa Rusia yang melakukan perkara yang sama.

buli siber mengikut negara

28. Orang-orang dari Eropah dan Amerika Selatan umumnya tidak berpuas hati dengan pengukuran buli siber semasa. (Sumber: Techjury.net)

Walaupun di negara-negara dengan undang-undang anti-buli, orang umumnya tidak percaya ada tindakan yang tepat untuk menghentikan penindasan siber. Hanya 13% orang Serbia dan 15% rakyat Chile berpuas hati dengan keadaan semasa.

29. Kesedaran buli siber global adalah 75%. Sweden dan Itali mendahului tangga dengan 91% kesedaran. Sumber: Statista.com)

Kesedaran mengenai pembulian siber semakin meningkat, menunjukkan janji nyata untuk menghentikan masalah global yang serius ini. Fakta dan statistik pembulian siber menunjukkan bahawa orang Arab Saudi pada masa ini paling tidak mengetahui tentang buli siber (37%).

Reaksi terhadap fakta buli siber

Reaksi terhadap Buli Siber

Walaupun kebanyakan orang menyedari fakta buli dan buli siber, tidak banyak yang tahu bagaimana menanganinya. Mereka yang menjadi saksi jarang bertindak balas, kebanyakannya kerana mereka tidak boleh dikenali. Ibu bapa sering tidak menyedari bahawa anak mereka dianiaya siber kerana kebanyakan kanak-kanak percaya ini adalah kejadian biasa dan tidak mahu memberitahu ibu bapa mereka.

Sebilangan besar kanak-kanak cuba menghentikan buli siber dengan menyekat pengganggu di platform media sosial, dan setakat ini, ini nampaknya merupakan pilihan terbaik mereka.

Nasib baik, 48 negeri di AS telah memperkenalkan undang-undang gangguan elektronik, dan 44 daripadanya merangkumi sekatan jenayah untuk buli siber.

30. Trend Google data menunjukkan lebih banyak perhatian tertumpu pada buli siber berbanding sebelumnya. (Sumber: Google.com)

Orang semakin menyedari masalah ini, yang tidak mengejutkan, memandangkan buli siber terus berkembang selama bertahun-tahun. Undang-undang anti-buli pasti membantu meningkatkan kesedaran.

tren google

31. Laman web Nobullying.org mencatatkan lebih daripada 9.3 juta lawatan pada tahun 2016 dari orang yang meminta pertolongan terhadap buli, buli siber dan keselamatan dalam talian. (Sumber: Nobullying.org)

Laman web seperti Nobullying.org telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, memberi peluang kepada orang yang mengalami segala jenis buli untuk meminta pertolongan dan mendapatkan kembali kawalan hidup mereka.

32. Bilangan negeri AS dengan undang-undang buli siber negara, dengan pelaksanaan dasar: (Sumber: Statista.com)

Undang-undang buli siber di AS berbeza mengikut keadaan dan pelaksanaan dasar. Walaupun beberapa negeri secara jelas memasukkan buli siber dan gangguan dalam talian dalam undang-undang mereka, yang lain juga merangkumi sekatan jenayah dan polisi sekolah.

undang-undang buli siber

33. 83% orang muda percaya syarikat media sosial harus melakukan lebih banyak perkara untuk mengatasi buli siber di platform mereka. (Sumber: Dosomething.org)

Seperti yang telah dibincangkan, pilihan terbaik mereka adalah menyekat pengganggu di media sosial, tetapi itu tidak menghalang pengganggu menyebarkan khabar angin dalam talian dan menggunakan jenis gangguan dalam talian yang lain.

34. Kekerapan bercakap mengenai internet dan tingkah laku dalam talian antara ibu bapa dan anak-anak: (Sumber: Telenor.com)

Menurut tinjauan media sosial oleh Telenor Group, banyak ibu bapa (46%) selalu bercakap dengan anak-anak mereka mengenai tingkah laku dan ancaman dalam talian. Walau bagaimanapun, sebilangan ibu bapa (39%) melakukannya kadang-kadang, sementara yang lain (12%) tidak pernah melakukannya.

Kekerapan bercakap

35. 4 daripada 5 pelajar mengatakan bahawa mereka lebih cenderung untuk campur tangan dalam kejadian buli siber sekiranya mereka dapat melakukannya tanpa nama. (Sumber: Dosomething.org)

Sebilangan besar saksi penindasan siber tidak pernah campur tangan, kerana mereka tidak mahu pelaku mengaktifkannya. Namun, jika ada cara yang tidak dikenali untuk melakukannya, 81% pelajar mengatakan mereka mungkin akan membantu mangsa.

lima orang

36. Ibu bapa mahu terlibat dalam membantu mencegah dan menyelesaikan buli siber tetapi tidak tahu. Kajian itu juga mendapati remaja sering percaya bahawa buli siber adalah perkara biasa dan tidak mahu ibu bapa campur tangan. (Sumber: Gromsocial.com)

Inilah sebabnya mengapa kita perlu terus meningkatkan kesedaran mengenai buli siber. Remaja perlu memahami bahawa itu tidak normal, dan setiap ibu bapa harus mempunyai akses kepada penyelesaian berkesan terhadap pengganggu.

37. Kanak-kanak juga semakin sedar akan bahaya buli siber. 68% responden AS mengesahkan bahawa mereka kurang berkongsi maklumat peribadi dalam talian berbanding sebelumnya. (Sumber: Reportlinker.com)

Ini jelas merupakan salah satu cara untuk mencegah beberapa bentuk buli siber, seperti pemerasan. Semakin sedikit pembuli yang mengetahui tentang seseorang, semakin kecil kemungkinan mereka mengganggu mereka dalam talian dan luar talian.

38. Lebih 70% remaja mengatakan bahawa menyekat akaun pelaku adalah kaedah yang paling berkesan untuk keselamatan internet. (Sumber: Ncpc.org)

Sebelum bercakap dengan ibu bapa mereka atau meminta bantuan, kebanyakan remaja AS menyekat akaun media sosial pembuli mereka. Mereka percaya bahawa ini adalah kaedah terbaik untuk mencegah buli siber.

Kesimpulannya

Walaupun statistik dan fakta buli siber yang disebutkan di atas menakutkan, ada garis besar untuk masalah buli siber yang semakin meningkat. Pemerintah di seluruh dunia berusaha untuk mengawal dan mencegah buli siber, kesedaran global tentang masalah ini meningkat, dan banyak platform media sosial berusaha menghentikan buli siber juga.

Sebagai catatan terakhir, penting untuk mengajar anak-anak tentang apa itu buli siber, apa kesannya, dan bagaimana ia dapat dicegah. Seperti biasa, pendidikan adalah satu-satunya jalan keluar yang benar.

Sumber:
https://cyberbullying.org/2016-cyberbullying-data/
https://www.verywellfamily.com/cyberbullying-statistics-4589988
https://www.pewresearch.org/internet/2007/06/27/cyberbullying/
https://www.nveee.org/statistics/
https://www.ditchthelabel.org/
https://www.pewresearch.org/internet/2007/06/27/cyberbullying/
(Sumber)
https://www.statista.com/statistics/333942/us-internet-online-harassment-severity/
https://www.statista.com/statistics/333942/us-internet-online-harassment-severity/
https://www.ditchthelabel.org/
https://www.comparitech.com/internet-providers/cyberbullying-statistics/
https://www.dosomething.org
https://netsanity.net/blog/
https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-cyber- bullying
https://enough.org/stats_cyberbullying
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/
https://www.telenor.com/asias-parents-speak-up-on-cyberbullying/
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/
https://www.pas-meeting.org/
https://www.ditchthelabel.org/cyber- bullying-statistics-what-they-tell-us/
https://www.javelinstrategy.com/
https://www.statista.com/statistics/784838/online-harassment-impact-on-women/
https://www.unicef.org/press-releases/unicef-poll-more-third-young-people-30-countries-report-being-victim-online- bullying
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/#gref
https://enough.org/stats_cyberbullying
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/#gref
https://www.statista.com/statistics/293192/cyber- bullying-awareness-in-select-countries-worldwide/
https://trends.google.com/trends/
http://nobullying.org/#/
https://www.statista.com/statistics/291082/us-states-with-state-cyber- bullying-laws-policy/
https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-cyber- bullying
https://www.telenor.com/asias-parents-speak-up-on-cyberbullying/
https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-cyber- bullying
https://gromsocial.com/2019/07/22/protect-your-kids-from-cyberbullying/
https://www.reportlinker.com/insight/americas-youth-cyberbully-life-skill.html
https://www.ncpc.org/resources/cyberbullying/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Liked Liked