Шта је копирање? Ко је копирај?

Шта је копирање-


Можда нико није крив што је реч „копирање“ почела да губи своје значење. У лингвистици тај феномен препознајемо као „семантичку сатиру“ – понављате реч толико пута да се временом почне распадати у неразумљиви низ слова. Како је ауторско копирање свуда около, није ништа необично што смо изгубили сваку представу о ономе што се представља.

Да ли је то реч за дигитални писач? Да ли то укључује маркетинг стручњака? Шта је са креативним и садржајним писањем? Да ли је могуће да сте и ви текстописци? Било како било, позивамо вас да нам се придружите за брзу игру дефиниција. Ко зна, можда се ваш прави позив крије на крају овог чланка.

У потрази за дефиницијом

Истина је да ауторско копирање покрива читав низ послова тако огромно да није изненађујуће чак и ако сами копирајти не могу објаснити чиме се баве. Само питајте једно и слушајте како муцају. Најбољи сценариј случаја, добићете најгору врсту логичке заблуде – кружну дефиницију.

Такав је онај који нуди Дицтионари.цом, што успут уопште не дефинише копирање. Уместо тога, нуди још једну кружну дефиницију за цопивритер, која је успостављена као “писац копије”. Додуше, објашњење на крају постаје мање неисправно, где је прецизирано да копирајт пише копије „посебно за рекламе или рекламирање“.

Можда је међусобна ексклузивност једина наша шанса да то исправимо. До сада је најбоља дефиниција коју смо пронашли она која упоређује копирање и писање садржаја, предвиђајући да први натера читаоце на акцију, док други само обавештава.

То је нешто са чим можемо да радимо. Ако је стварање релевантног и драгоценог садржаја обострано како за копирање, тако и за писање садржаја, онда њихова препознатљивост лежи у њиховој могућности да се укључе. Копирајство се, према томе, може дефинисати као вештина предавања речи на стратешки, привлачан и делотворан начин.

Ауторска права као део маркетинга

Али, какве то везе има са „рекламама и огласима за јавност“? Очигледно је да је ауторско копирање неки маркетинг, али који? Колико је важна та ниша и зашто? У коју год врсту дигиталног писања да се бавите, време је да откријете где копирање одговара.

Прво, рецимо ово: традиционално оглашавање бори се за опстанак. Још увек је далеко од мртвог, наравно, али кликови падају док говоримо. Уместо да пада за плаћене рекламе, публика сада одговара на органски маркетинг, улазни и одлазни промет.

Без обзира да има и мало ауторских права у ванмрежном оглашавању, са сигурношћу се може рећи да је његов основни фокус инбоунд маркетинг. У великом броју случајева, то укључује постове на блоговима, чланке и инфографике, мада текстописци копирају такође много описа производа, е-поште и постове на друштвеним мрежама.

Као такав, цопивритинг стоји на почетку сваке маркетиншке кампање. Док корисници интернета журе са претраживачима за информације о производима које желе да купе, аутори ауторских права охрабрују своје инстинкте за куповину примамљивим темама и ангажованим формулацијама.

Сходно томе, свако добија оно што жели. Читаоци уживају у релевантним информацијама на забаван начин, док се брендови боље рангирају у Гооглеу, привлаче више купаца и што је најважније, развијају глас који је јак, поуздан и јединствен..

Вештине које треба да поседује цопивритер

Копирајт мора, наравно, бити писац речи, али ту се не завршавају њихове потребе за послом. Постоји незванично правило које каже да квалитетан садржај захтева процес који је половина истраживања и једне трећине уређивања, док стварно писање чини само око шест процената укупног пројекта.

Осим што су вешти у истраживању, писању и уређивању радова, цопивритери морају да савладају и неке аспекте управљања пројектима, бар када је реч о планирању и спровођењу маркетиншких кампања. То захтева свеобухватни сет вештина који није тако лако пронаћи или развијати.

Следе четири елемента без којих копирање не може.

Писање и шире

Као што смо већ споменули неколико пута раније, цопивритинг мало надилази основне вјештине писања. Подразумева се да је копирајт граматика мора бити безгрешан. Ипак, потребан је широк вокабулар, чак и језични језик јединствен за одређене нише. Коначно, све је важно јединствен стил цопивритер-а.

Сналажљивост

Само изузетно успешни аутори копирања могу бирати своје теме. Што се тиче осталих нас, свестраност је још једна од вештина која је кључна. Почетници пишу о готово свему и очекује се да знају како пронаћи релевантне и поуздане ресурсе за теме у распону од хране за кућне љубимце до водеће генерације.

Креативност

Звучи помало генерички, али није ништа друго него. Узмимо, на пример, поменуту храну за кућне љубимце и запамтите да је први услов за копирање копирање способност ангажовања. Посао цопивритетера је да звучи узбудљиво, без обзира колико то било досадно или техничко.

Усредсређеност на читаоца

Иако СЕО није посао копирајта, већина нас мора да флертује са њим да би успела. У међувремену, Неил Пател има другачије разумевање како копирање ради: по његовом стручном мишљењу, кључне речи, наслови и сам садржај треба да буду прилагођени очекивањима и потребама читалаца, а не да се задовоље потребама послодавца..

Процес креирања копирања

Усредсређеност на читаоца доводи нас до самог почетка процеса копирања – шта год да писац треба да пише о њима, њихова прва брига треба да буде како да то учини примамљивим и удовољи читаоцу. То је загонетка која се мора решавати изнова и изнова, на сваком кораку.

Истраживање тржишта и ниша

Генерално, истраживање о ауторском тексту има три фазе. Прво, копирајт прикупља информације о производу или услузи при руци. Затим се саветују са особом која се бави стварањем или продајом. Коначно, цопивритер се ставља у ципеле потенцијалног купца, одређујући какав садржај би их искушао да изврше куповину.

Конкретно, оно на шта се тржиште и нишна истраживања своде јесте поступак упознавања са читаочевим очекивањима и потребама. Аутори ауторских права морају да прилагођавају садржај њиховом нивоу свести, јер од тога зависе и дубина информација и тон писања. Срећом, постоји много популарних алата за копирање и писање који им помажу да успеју у процесу.

Затим, цопивритер мора разумети суштинску мотивацију која је у коријену стабла одлука потенцијалног кандидата. Ова мотивација је пресудна за кројење поруке која одјекује са публиком. На крају, огроман број одлука о куповини заснован је на емоцијама – да би се ангажовало, копија мора бити у стању да гурне и читатељева срца.

Принципи копирања

Ипак, то су само најбољи текстови који поседују емоционалну компоненту. Много је важније да садржај мора бити довољно релевантан да пружи све информације које потенцијални купац мора знати. Једном речју, добар примерак мора да пружи јасне користи читаоцу.

Три принципа ауторског писања доприносе колико је вредан и користан садржај: АИДА, ВАИС и Иоу вс. Ве. Сва три су подједнако валидна, па ћемо их укратко испитати.

АИДА

Као врхунска формула за успешне продајне парцеле, АИДА је брзо пронашла свој пут у сетове за цопивритинг. „А“ означава читаочеву „пажњу“ да копија мора да привуче, „ја“ за „интерес“ који би требало да покажу за производ после читања копије, „Д“ за „жељу“ за куповином, и „А“ за евентуалну „радњу“ која читаоца претвара у купца.

ПУТОВИ

Оно што звучи као глупо име за метод копирања је, у ствари, паметна скраћеница за „Врите ас Иоу Спеак“. ВАИС предлаже једноставност стила и разговорни језик, што представља најбољи принцип када је у питању сажети, а ипак преписивач густ.

Ти против нас

Сећате се усмерености на читаоца? Ви вс. Ми се фокусирамо на ништа друго, на осигуравање да копија задовољава потребе публике уместо да гурамо прикривену самопромоцију.

Израда садржаја

Када се истраживање врши правилно, креирање садржаја је најлакши део процеса. Ради се о томе да све комаде слагалице ставите у складну целину, што је задатак за који аутори аутора сматрају невероватно корисним. Једино што је потребно је вријеме и фокус јер је све остало већ тамо.

Најбољи савјет је да све информације које имате унесете у један, непрекинути низ ријечи. Немојте престати да читате шта сте написали, већ наставите са писањем (било да пишете блог пост, продајну е-пошту или књига). На крају ове фазе, цопивритер би требао имати сирову верзију копије, ону која је корисна за читаоца и уздигнута стилом, али није нужно полирана језиком и спремна за објављивање..

Граматичка рецензија

Напокон стижемо до последњег поглавља нашег приручника за копирање. То је уједно и последњи део креативног процеса и завршни део загонетке. Уређивањем треба копију учинити потпуно беспрекорном, а обично подразумева више од једноставне провере граматике.

Пишите боље, одмах!

Граматички вас чини бољим писцем проналажењем и исправљањем до 10 минута више грешака од свог програма за обраду текста

У издавачкој индустрији уредник копија одговоран је за све, од синтаксе и структуре реченица до тачних избора речи и жељеног стила. Исто се односи и на копирање, због чега је за овај део процеса потребно више времена и труда него само писање.

Колико год добро написана можда мислите да је копија, размислите поново. Узмите перспективу потенцијалног купца и прочитајте је онолико пута колико вам треба док напокон не звучи довољно информативно и узбудљиво да бисте је привукли и задржали. Пазите на погрешаке при писању и мањим питањима, јер савремени читаоци имају нулту толеранцију према грешкама.

Закључак

Сада када знате шта је цопивритинг и шта раде цопивритери, можемо се само надати да ћемо вас ускоро видети. Какав год био ваш темпо и како год одлучите да му се приближите, будите стрпљиви и посвећени. Све са покушајем и грешкама можете успети, на крају, зато наставите са писањем.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map