Шта је блог? – Дефиниција блога, блогања и Блоггер-а

шта је слика на блогу


Знате ли шта су блогови? Ако не, онда сте дошли на право место. У почетку је блог био више лични дневник који су људи делили путем интернета, а потиче из 1994. године. У овом интернет часопису могли бисте разговарати о свом свакодневном животу или делити ствари које радите. Али, људи су видели прилику да нове информације преносе на нови начин. Тако је почео и леп свет блогања.

Данас на вебу постоји више од 600 милиона блогова.

Шта је блог?

Дефиниција блога

Блог (скраћивање „веблог-а“) је интернетски часопис или информативна веб страница која приказује информације обрнутим хронолошким редоследом, а најновији се пописи појављују на првом месту. То је платформа на којој писац или чак група писаца деле своје ставове о појединачној теми.

Која је сврха блога?

Много је разлога за покретање блога за личну употребу и само неколико јаких за пословно блогање. Блогање за посао, пројекте или било шта друго што би вам могло донијети новац има врло једноставну сврху – да вашу веб локацију рангујете више у Гоогле СЕРП-овима, а.к.а., да повећате видљивост.

Као посао, ви се ослањате на потрошаче да наставе куповати ваше производе и услуге. Као ново предузеће, ослањате се на блогање како бисте вам помогли да допрете до тих потрошача и привучете њихову пажњу. Без блогирања, ваша веб локација ће остати невидљива, док вођење блога чини вас претраживачким и конкурентним.

Дакле, главна сврха блога је да вас повеже са релевантном публиком. Још један је да повећате саобраћај и пошаљете квалитетне прилоге на вашу веб страницу.

Што су чешћи и бољи ваши постови на блогу, веће су шансе да ће ваша веб локација бити откривена и посећена од стране ваше циљне публике. Што значи, блог је ефикасан алат за генерирање олова. Додајте сјајан позив на акцију (ЦТА) и он ће претворити саобраћај на вашој веб локацији у висококвалитетне потенцијалне клијенте. Али, блог вам такође омогућава да покажете свој ауторитет и изградите бренд.

Када користите своје нишно знање за стварање информативних и интересантних постова, то гради поверење код ваше публике. Сјајно блогање чини ваше пословање вероватнијим, што је посебно важно ако је ваш бренд још увек млад и прилично непознат. Осигурава истовремено присуство и ауторитет.

Структура блога

Изглед блогова временом се мењао и данас блогови укључују различите ставке. Али, већина блогова укључује неке стандардне карактеристике и структуру. Ево заједничких карактеристика које ће обухватати типични блог:

 • Заглавље са менијем или навигационом траком
 • Главна област садржаја са истакнутим или најновијим блоговима
 • Бочна трака са друштвеним профилима, омиљеним садржајем или позивом на радњу
 • Подножје са релевантним везама као што су одрицање од одговорности, политика приватности, страница за контакт итд.

Основна структура блога

Слободно користите овај образац на својој веб локацији

Горњи пример је основна структура блога. Свака ставка има своју важност и помаже посетиоцима да се крећу по вашем блогу.

Блогови и веб локације

Већина људи се и даље пита постоји ли разлика између блога и веб странице. Шта је блог, а шта веб страница? Данас је још изазовнија разлика између њих двојице. Многе компаније интегришу блогове у своје веб локације како би обављале исту функцију.

Оно што разликује блогове од веб локација?

Блоговима су потребна честа ажурирања. Добри примери укључују блог о храни који дели рецепте за оброк или компанија која пише о својим вестима у индустрији.

Блогови промовишу савршено ангажовање читалаца. Читаоци добијају прилику да коментаришу и изразе различита питања гледаоцу. С друге стране, статичке веб странице чине садржај представљен на статичким страницама. Власници статичких веб страница ретко ажурирају своје странице. Власници блогова редовно ажурирају своју веб локацију новим блоговима.

Кључни елементи који идентифицирају блог пост са статичке странице укључују датум објављивања, референцу аутора, категорије и ознаке унутар пописа. Иако немају сви постови на блогу све оне елементе пописа, статичке странице на веб локацијама немају ниједну од ових ставки. Из перспективе посетиоца, садржај на статичком веб месту неће се мењати из једне посете у другу. Садржај на блогу, ипак, има потенцијал да понуди нешто ново сваки дан, недељу или месец. Зависно од распореда објављивања власника блога.

Шта је блогање?

Почетком 2000-их, блогање се појавило у свим различитим фазама када се родило неколико политичких блогова. Такође, почели су се појављивати и блогови са упутствима за употребу. Успостављене институције почеле су да примећују разлику између новинарства и блогања. Број блогера у Сједињеним Државама треба да досегне 31,7 милиона корисника у 2020. години.

Дефиниција блогања

Блогирање је скуп многих вјештина које су потребне за покретање и контролу блога. Опремање веб страница алаткама за олакшавање процеса писања, објављивања, повезивања и дељења садржаја на Интернету.

Зашто је блогирање толико популарно?

Важно је напоменути да блогирање расте са сваким даном! Дакле, да бисмо одговорили на питање „шта пише у блогу“ морамо погледати факторе који стоје иза тога.

У раним фазама, блогови су постали мејнстрим, јер су их новинске службе почеле користити као алате за досезање и формирање мишљења. То је постао нови извор информација.

Зашто је блогирање толико популарно

Предузећа су видела добар начин да побољшају ниво задовољства купаца. Кроз блогање компаније ажурирају клијенте и купце. Што више људи посети ваш блог, то је већа изложеност и поверење у ваш бренд.

Лични блогери и блогери о нишама видели су потенцијал да досегну више људи које занимају одређене теме. Кроз блог, посетиоци могу да коментаришу и комуницирају са вама или вашим брендом што вам помаже да створите мрежу верних пратилаца.

Да ли сте знали да можете зарађивати новац блоговањем? Једном када ваш блог добије довољно пажње и фанова, можете размотрити начине на који можете уновчити свој блог. Путем блога можете понудити своје услуге и продавати производе.

Ко је блогер?

У последње време, блогери су постали познати из различитих разлога. Алтернатива каријери или посао многима, више људи се одлучује придружити редовима. Па ко су блогери? То су појединци који воле дељење делова свог живота са вама. Објављују различите теме из чланака о уметности, дизајну кућа, столарији и финансијама. Блогери су мобилни и не морају бити на једном месту. Они живе на интернету!

Дефиниција блогера

Блогер је неко ко води и контролира блог. Он или она дели своје мишљење о различитим темама за циљану публику.

Зашто данас многи људи блогирају?

Да ли желите да имате свој блог? Да! Већина људи данас ствара блог из различитих разлога. Свако људско биће има своју причу за испричати. Дакле, путем интернета блогери могу комуницирати с већом групом људи.

Зашто је блогирање толико популарно? Блогови вам омогућавају да разговарате о било којој теми и изразите своје мишљење. Наћи ћете неке блогере који пишу о свакој активности која се одвијала у току дана. Оне се могу кретати од малих питања као што су буђење, до великих питања попут људских права и климатских промена! Запамтите да се као блогер који води свој блог, морате ослонити на теме које волите и тежити да постанете један од најбољих блогова на вебу.

Да ли блогери добијају плату?

Блогери заиста зарађују, али ово није занимање за брзо обогаћивање.

Пре него што почнете да уновчавате свој блог, морате да изградите и рангирање Гоогле СЕРП-а и утицај на нишу. А то захтева доста времена и квалитетан садржај. Прилике за зарађивање неће се представити све док не стекнете неки кредибилитет на терену. Дакле, бавите се послом.

Ево како можете добро зарадити као врхунски нишни блоггер:

 • Продаје огласни простор на свом блогу приватно или путем Гоогле АдСенсе-а.
 • Постати придружени партнер приватно или путем огласних мрежа.
 • Продајете своје дигиталне производе попут е-књига и туторијала.
 • Продавање чланова за приступ ексклузивним садржајима или саветима.
 • Користећи свој блог као алат за маркетинг садржаја за ваше пословање.

Ако започињете блог као начин да пласирате на тржиште и повећате постојећи посао, вероватно нећете продавати огласни простор или чланство. Али можете да креирате и почнете да нудите ексклузивне дигиталне производе као што су е-књиге, водичи или онлине курсеви као главни алат за снимање у замену за е-адресе посетилаца. На тај начин ћете их гурнути корак даље кроз ваш продајни ток.

Желите самостално започети блог?

Стварање сопственог личног блога траје неколико корака. Прво, морате да одлучите о имену за ваш блог који се такође назива и име домена и изаберете најбољу платформу за блогање. Препоручујемо да идете са самосталном платформом. Мало је избора када је ријеч о самопланираним платформама, али најпопуларнија је ВордПресс.орг.

Тада је потребно да одаберете услугу веб хостинга и за нове блогере топло препоручујемо Блуехост, компанију која управља преко 2 милиона веб локација широм света. Добићете Бесплатно име домена када се пријавите са њима и ако вам се не свиђају њихове услуге, они нуде услугу 30-дневна гаранција поврата новца.

Први корак

Кликните на овај линк и отићи ћете на страницу „Ексклузивна понуда“ резервисану за наше фанове. Једном када дођете тамо кликните на “Започните одмах”.

Први корак

Корак други

Ако вам је ово први хостинг налог икада, требало би да почнете са основним планом, јер ће вам требати време да одредите своје потребе и могућности. У основном плану се налази све што је било потребно почетницима за постављање новог блога. Размислите о другим плановима касније када се блог покрене и ваше потребе постану веће.
други корак

Трећи корак

Име вашег домена играће виталну улогу у будућем развоју вашег блога и зато је важно издвојити време и смислити добро име домена. Након што то учините, унесите име у ступац „нови домен“ и изаберите свој домен највишег нивоа.
корак три

Препоручени алат:

Само унесите жељени домен у ово поље „нови домен“ и БлуеХост ће вам показати да ли је доступан или не. Ако не, пружиће вам листу сличних имена из којих можете да се одлучите.

Закључак

Надамо се да сте научили нешто важно када је у питању свет блогања. Ако сте успели да покренете блог, ваш следећи корак је да радите на свом блоговском садржају како би ваши будући читаоци били задовољни и ангажовани. Слободно погледајте нашу опсежну листу ресурса за блогање који ће вам помоћи да покренете и развијате свој нови блог.

Шта је блог-инфо

Слободно користите ову инфографику на својој веб локацији

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map