Sepuluh Ciri-ciri Blog dan Catatan Blog yang Berkualiti

ciri-ciri-blog-blog


Kadang kala jurnal dalam talian, selain laman web maklumat, blog adalah cara internet untuk memikat penulis yang berpandangan dan melatih pembaca yang ingin tahu. Ini adalah tempat dalam alam semesta dalam talian di mana individu (atau kumpulan mereka) dapat menyuarakan pemikiran mereka dan membagikannya kepada berjuta-juta.

Definisi blog agak sukar difahami, dan cara untuk menerangkannya banyak.

Niche blog paling popular menangani kewangan dan pembangunan peribadi, kesihatan dan kecergasan, kecantikan dan fesyen, dan kegemaran semua orang – blog makanan. Blog boleh menjadi sangat peribadi dan introspektif, menyerupai buku harian dalam talian. Apabila ditulis oleh wartawan profesional, mereka memiliki kekuatan yang cukup untuk mempengaruhi perniagaan dan politik.

Pasti ada yang saling menghormati mereka semua, bukan? Sebilangan ciri universal dalam dunia yang berbeza?

Sepuluh ciri blog

Kami telah melakukan beberapa penghitungan dan berakhir dengan sepuluh ciri utama blog:

1. Blog Harus Sentiasa Dinamik

Soalan umum mengenai blog adalah bagaimana ia berkaitan dengan laman web – adakah kedua-duanya pada dasarnya sama, atau adakah perbezaan di antara mereka? Walaupun laman web terutamanya bersifat persembahan, blog selalu bertujuan untuk terlibat. Oleh itu, laman web adalah statik, berbanding blog yang mesti dinamik.

Maklumat yang ditawarkan oleh laman web disajikan di halaman statik, dalam bentuk konten malar hijau yang tidak memerlukan kemas kini. Catatan blog, sebaliknya, adalah seperti catatan diari; ia termasuk tarikh penerbitan dan tag meta. Entri baru dan kemas kini berkala adalah kunci untuk menjalankan sebarang jenis blog.

2. Catatan Dipaparkan dalam Susunan Berbalik

Tidak seperti buku harian peribadi yang ditulis dalam buku nota, entri blog dipaparkan dalam urutan kronologi terbalik – catatan terbaru berada di atas. Yang terbaru mendorong yang diterbitkan sebelumnya ke senarai sehingga mereka hilang sepenuhnya dari halaman arahan. Catatan yang lebih lama biasanya diarkibkan di halaman berikut, tetapi ia juga dapat disusun pada bulan atau tahun ketika pertama kali diterbitkan.

3. Sebilangan besar Blog Mempunyai Struktur Yang Sama

Pertama muncul header dengan menu atau bar navigasi untuk menguraikan halaman dan memberikan kesan pertama yang hebat. Ini diikuti oleh bidang kandungan utama di mana catatan blog muncul sama ada mengikut urutan penerbitan atau mengikut kesesuaian. Di bawah adalah halaman hubungan, dasar privasi, dan pautan yang relevan, disusun dengan rapi di bahagian bawah. Bar sisi menyoroti entri kegemaran dan memaparkan profil sosial dan ajakan bertindak.

struktur blog asas

Jangan ragu untuk menggunakan templat ini di laman web anda

4. Bintang Terkemuka Blog Adalah Kandungannya

Blog yang berbeza menerbitkan pelbagai jenis catatan, walaupun majoriti bergantung pada kekuatan kata yang ditulis. Bergantung pada niat pengarang, artikel biasanya merupakan pendapat, panduan pengajaran, atau siaran berita. Potongan teks monoton dipisahkan dengan gambar atau video.

Catatan blog juga boleh menjadi gambar dengan sedikit atau tanpa teks. Ini adalah trend biasa dalam blog fesyen dan pelancongan, walaupun tidak jarang bagi perniagaan yang berkaitan dengan perniagaan untuk menerbitkan infografik dan bukannya artikel pengajaran. Tetapi tanpa mengira mediumnya, blog selalu ditentukan oleh kualiti kandungannya yang diterbitkan.  

Bacaan yang disyorkan: Cara Menulis Kandungan Blog

5. Tajuk utama Harus Meraih Perhatian

Menamakan catatan blog adalah seni dengan sendirinya. Terdapat keseluruhan falsafah di belakang tajuk utama artikel penulisan – orang yang memikat dapat benar-benar mendiamkan suara, menghasilkan klik dengan serta-merta, mendorong lalu lintas, dan menarik minat pembaca untuk membaca. Tidak ada tempat dalam alam semesta dalam talian yang diberi perhatian seperti di sini.

6. Satu Peraturan Berlaku untuk Semua Blog: Perkaitan

Walaupun setiap isi yang menarik mesti relevan, peraturan ini terutama berlaku untuk catatan blog. Mereka mungkin berbeza dalam jenis, medium, format, dan gaya; untuk membangkitkan minat atau membangkitkan perdebatan, mereka harus asli dan unik; tetapi untuk dibaca sama sekali, catatan blog mesti selalu menepati janji mereka.

7. Blog dan Pautan Berganding

Sebagai strategi promosi, bangunan pautan tidak terhad pada catatan blog, tetapi jelas merupakan ciri yang dikongsi oleh semua blog yang layak. Blog dan pautan berjalan beriringan walaupun pemasaran bukanlah tujuannya. Pautan dalaman, misalnya, memastikan navigasi intuitif antara catatan yang saling berkaitan, sehingga memberikan pengalaman membaca yang luar biasa. Ini mengenai aliran dan kemudahan pemindahan pengetahuan.

8. Blog Diasaskan dengan Sentuhan Peribadi

Kata “blog” berasal dari versi sebelumnya “weblog”, yang pada awalnya merujuk kepada jurnal dalam talian peribadi. Sebelum blog menjadi politik pada awal tahun 2000-an, ia hanyalah kaedah untuk menyuarakan pemikiran dan pendapat peribadi. Sentuhan peribadi, bagaimanapun, tetap menjadi ciri penting mereka sehingga kini.

Walaupun dengan topik universal hari ini, pendekatan penafsiran yang disyorkan adalah pendekatan yang menunjukkan keunikan. Sekiranya subjek memerlukan objektif yang tinggi, sentuhan peribadi dapat dicapai melalui gaya penulisan yang individualistik. Setiap pengarang blog mempunyai halaman “Tentang Saya” dan tanda tandatangan yang berbeza.

9. Catatan Sepatutnya Sentiasa Mendorong Perbahasan

Bahagian komen adalah ciri lain dari blog yang dihormati. Ia biasanya terletak di hujung setiap siaran, sebagai tempat pembaca terlibat dalam perbualan dan memberikan maklum balas yang jujur. Keupayaan untuk memprovokasi tindak balas dan mendorong interaksi dipandang tinggi oleh semua pembaca.

10. Semua Blog Mengenai Komunikasi

Dengan atau tanpa perbahasan terbuka, komunikasi masih menjadi tujuan akhir setiap entri blog. Sekiranya blog itu promosi, tujuannya adalah untuk menarik penonton dan membuka dialog yang diharapkan dapat meyakinkan mereka untuk membeli apa yang dijual oleh pemiliknya. Sekiranya tidak mengenai penjualan, ini adalah untuk menyebarkan berita.

Sama ada menyampaikan pengetahuan, memberikan penyelesaian, atau sekadar menghiburkan, blog adalah cara cemerlang untuk menjangkau dan berkomunikasi dengan dunia. Tanpa persoalan sama sekali, kekuatan transformasi ekspresi dan pertukaran bebas adalah satu-satunya ciri terpenting dari mana-mana blog yang hebat.

Ciri-ciri catatan blog yang berkualiti

Setiap catatan blog memerlukan masa dan usaha. Masa yang dihabiskan untuk membuat siaran berkualiti secara langsung akan menjadi lebih banyak klik dan lalu lintas laman web yang lebih tinggi, menjadikan pelaburan itu berbaloi.

Terdapat banyak perkara yang dapat mempengaruhi kualiti catatan blog anda, dan semuanya bergantung pada niche, gaya, dan penonton anda. Walau bagaimanapun, tidak kira betapa beragamnya catatan blog, masih ada beberapa perkara yang harus diperhatikan oleh semua orang jika mereka ingin meninggalkan kesan yang baik secara keseluruhan kepada pembaca mereka.

Reka Bentuk Pemikiran

Kami telah menyentuh topik potongan teks yang monoton dan betapa tidak diinginkannya dalam catatan blog. Sebab di sebalik ini adalah seberapa cepat pembaca anda membuat penilaian mengenai siaran anda. Anda baru sahaja 50 milisaat untuk membuat kesan pertama yang baik.

Blok teks sering kali berlebihan, dan jika pembaca tidak dapat mengimbas teks dengan mudah, mereka akan beralih dari laman web anda. Oleh itu, pastikan untuk menggunakan perenggan pendek, pecah teks dengan beberapa visual menarik seperti gambar, GIF, video, infografik, dll..

Panjang Sempurna

Salah satu soalan yang paling biasa mengenai catatan blog adalah berapa lama masa yang sepatutnya. Jawapan paling mudah cukup panjang.

Sebilangan besar akan percaya bahawa kerana jangka masa perhatian pembaca yang lebih pendek, jawatan itu sendiri mestilah lebih pendek.

Faktanya adalah selagi catatan anda berinformasi dan selagi ia menjawab soalan khalayak anda, tidak kira berapa lama.

Sekiranya anda mempunyai had 500 perkataan tetapi mempunyai banyak lagi yang boleh diperkatakan mengenai topik ini, teruskan. Sebaliknya, jangan sebarkan kandungan bernilai 500 perkataan hingga 3000 perkataan.

Tumpuan harus diberikan pada kualiti kandungan. Selagi catatan blog memberi nilai kepada pembaca, panjangnya tidak penting.

Kandungan Asal

Terlepas dari niche yang anda pilih untuk blog anda, kemungkinan besar seseorang telah membahas topik ini sebelumnya. Semuanya sudah diperkatakan dan selesai, tetapi ini tidak bermaksud anda hanya perlu menyalin-menyisipkan kandungan.

Terutama, untuk menonjol dari orang ramai, anda perlu menawarkan pendekatan baru untuk topik yang dibahas. Ini dapat dilakukan dengan nada suara, gaya penulisan, atau sudut pandang anda.

Kembali ke “sentuhan peribadi” itu, jika anda memilih ceruk yang anda gemari, menawarkan pendekatan unik anda sendiri terhadapnya tidak semestinya sukar.

Penyelidikan Hebat

Setiap catatan blog berkualiti tinggi memerlukan masa dan usaha yang dilaburkan dalam penyelidikan. Semakin anda mengabdikan diri pada penyelidikan, semakin mudah untuk menulis catatan tersebut.

Terutama, ini akan memberi anda pandangan tentang pendapat orang lain mengenai topik ini, anda akan menyelami lebih mendalam, menjadikannya lebih mudah untuk membentuk pendekatan unik anda sendiri terhadapnya.

Kedua, cara termudah untuk kehilangan pembaca adalah dengan tidak boleh dipercayai. Setiap tuntutan harus disokong dengan bukti, jadi pautan dan petikan dari sumber yang dipercayai adalah mustahak.

Sedia memulakan blog anda sendiri?

Memulakan blog anda sendiri dilakukan dalam beberapa langkah. Pertama, anda memerlukan nama untuk blog anda dan memilih platform blogging. Kami sangat mengesyorkan WordPress.org, platform yang dihoskan sendiri.

Setelah anda menentukan nama anda, anda perlu memilih perkhidmatan hosting web. Untuk blogger baru, kami mengesyorkan Bluehost, sebuah syarikat yang menguasai lebih dari 2 juta laman web di seluruh dunia. Anda akan mendapat Nama domain percuma semasa anda mendaftar dengan mereka dan mereka menawarkan a Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Syarikat hosting web Bluehost disyorkan oleh WordPress.org sebagai salah satu yang terbaik dan terang di dunia hosting.

Bluehost WordPress

Kesimpulannya

Definisi blog mungkin sukar difahami, tetapi tidak mengapa. Seperti yang dapat disaksikan oleh mana-mana blogger, daya tarikan amalan ini berpunca dari kepelbagaiannya. Oleh itu, ciri-ciri sebelumnya lebih banyak daripada yang anda sebut sebagai garis panduan daripada peraturan yang seragam, kecuali satu penyebut yang sama. Komunikasi tetap menjadi inti dari penulisan blog, sementara segala yang lain berfungsi untuk membantu kita menarik, menarik dan menggembirakan pembaca kita.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Liked Liked