Robotvisdom og hvordan Jorn Barger oppfant blogging

jorn-Barger-post


Jorn Barger og hvor “blogg” kom fra

Blogger er overalt. Alle, hver bedrift, overalt, har en blogg i disse dager, noen kjøres på gratis plattformer som Blogger og WordPress, men flertallet av blogger opprettes på plattformer som er hostet der du er ansvarlig for alt. Det er blogger om familie, helse, skriving, musikk, nyheter, en million andre ting, og, ja, blogger på blogging.

Men det måtte starte et sted, ikke sant? Jada, folk har skrevet ting på internett siden første dag, men hvem bestemte seg for å begynne å skrive ting ned i et weblogformat? For den saks skyld, hvem bestemte seg for at det skulle kalles en “weblogg”?

Anbefalt lesning: Hva er en blogg?

Vel, i det som ikke akkurat er den største overraskelsesvridden i historien, var det en intelligent, litt feiljustert, litt gal mann, med et virkelig storslått skjegg.

Jorn Barger Pic

Hvem er Jorn Barger?

Jorn Barger var i utgangspunktet en av de originale datanerdene. Han ble født i Ohio, uansett skeggløs, i 1953, og var en smart ung mann. Jorn møtte og ble forelsket i datamaskiner i 1964. De fleste i dag vil nok ikke engang kjenne igjen et Minivac 601 som en datamaskin, men elleve år gamle Jorn Barger gjorde det. Mer enn det så han potensialet i det.

Jorn studerte matematikk og realfag på videregående skole, og sprang deretter fra høyskole til høyskole, til universitet, men kom faktisk aldri rundt for å få en grad. Så forlot han en karriere innen datamaskiner, for å bruke litt tid på å oppdage seg selv kl Gården, en berømt hippiekommune i Tennessee, og andre steder, i flere år.

Han kom igjen på 1980-tallet som programmerer og skrev programvare i det meste av tiåret, før han fulgte sin dypere interesse i 1989 og tok jobb ved Northwestern University som kunstig intelligensforsker..

Denne biten betyr noe, fordi den passet inn i Jorns personlige besettelse av ideen om å analysere menneskelig atferd gjennom datasimulering, eller, som han kalte det, “Robot Wisdom”.

Usenetårene

En gang i 1980, før Google kom, før AOL, før noen til og med hadde tenkt å kalle det Internett før det var slike ting som dot com, og en telefonsamtale betydde frakobling, Usenet. Folk som har brukt 4Chan, Reddit eller et hvilket som helst nettforum med bare bein vil synes det er kjent om ikke litt komplisert og arket. Usenet var (og er fortsatt) bare et sted hvor folk kunne gå og snakke med hverandre, og med Jorn Barger, fra 1989 og fremover, var det hjemme. Alt starter et sted, internett som et samfunn startet med Usenet.

Jorn tok til det med et nesten besettende nivå av bust. Her var et sted skapt med det formål å skape fellesskap, bare tilgjengelig for andre teknologiske kunnskaper. Å kalle hans forfatterskap på det produktive ville selge det kort. Jorn er kreditert med over ti tusen innlegg. Han hjalp til med å skrive noen av de tidligste vanlige spørsmålene om ting som ASCII-kunst, og var aktiv i fora om så forskjellige temaer som AI, sanger Kate Bush, og skribent James Joyce. Han var velkjent og etter alle opptredener godt likt de første årene i samfunnet. Etter hvert som tiden gikk begynte Jorn imidlertid å oppleve personlig friksjon både på jobb og på Usenet. I slutten av 1992 kom det hele til et hode, og han fant seg ikke lenger ansatt i Northwestern og omfavnet konflikt i sine gamle fora på Usenet, særlig Kate Bush-fanforum.

Han beskylder alle andre for å ha vendt seg mot ham, det uskyldige offeret. Det kan ikke sies om dette stemmer, men det er lett å få en forståelse fra forfatteren hans av hvordan han fant seg til å gjøre skurken i det hele. Det er en slags uskyldig mangel på selvinnsikt i det hele, spesielt med tanke på at han brukte den bedre delen av 1970-tallet til å jobbe for å bli selvbevisst.

I alle fall fant han et nytt sted, og det var her han steg opp til sine høyeste høyder, og ga hans konto av disse tidligere uenighetene. Når han gikk tilbake til sine filosofiske røtter, kalte han stedet Robot visdom.

Fødselen til robotvisdomsbloggen

Konseptet var enkelt, men nytt. Jorn opprettet en side som lenket til andre innlegg og sider, noen på Robot visdom, noen andre steder. Hver gang han la ut noe nytt, ville det vises øverst på siden, og alt annet ville bevege seg litt ned. Ved å bla ned flyttet du tilbake i tid.

Det var her Jorn tok sikte på å skape et eget rom og forklare interessene sine for en bredere verden han håpet ville forstå og ønske dem velkommen. Og det gjorde de en stund. Han begynte å legge ut i 1995 og fortsatte å poste i et helt tiår. I løpet av den tiden, Robot visdom endret måten verden kommuniserte på.

Hele prosessen med å samle interessante ting fra hele verden og skrive om dem på internett var en ny idé, og derfor trengte det et nytt navn. Jorn bestemte seg for å kalle det “logging the web”, noe som gjorde Robot visdom, selvfølgelig den første webloggen. Slik ble det Robot visdom weblogg, og blogosfæren ble født 17. desember 1997.

Robot visdom fortsatte å dra nytte av Jorns mangfoldige interesser og hans produktive natur. Den ble oppdatert en eller flere ganger om dagen, og det var praktisk talt ingen som ikke kunne finne et sted hvor interessene deres og Jorn ble overlappet, og så Robot visdom weblogg vokste. Riktig å forme fikk han også jobbe med den første Vanlige spørsmål om blogging, utgitt i 1999.

Ofte stilte spørsmål er verdt å lese fordi den virkelig inneholder elementene i moderne blogging. Jorn Barger, etter å ha navngitt bloggen, hadde nå definert den. I den sier han blant annet: “Hvis du tenker på et bedre navn enn‘ weblogg ’, er det bare å begynne å bruke det og se om det fanger seg. Det hele er darwinistisk. ”

Uansett hva det var som brakte folk til nettstedet hans, så fungerte det. Robot visdom ble ekstremt populær, og Jorn fant seg noe av et tidlig webikon, en pioner for denne nye ideen. Han samlet lenker til interessant innhold. Alt – alt! – var rettferdig spill, så lenge det var interessant. Jorn Barger fant seg innflytelsesrik, en del av en liten matrikkel av internetttrendere. Det var i denne kapasiteten han satte sitt preg på blogghistorien. Hver dag avrundet han det beste innholdet han kunne finne og la det ut på toppen av fôret.

Den viktigste delen av Robot visdom var den strukturen. Denne feed-by-date strukturen er kjernen i WordPress, Blogger, Facebook og Twitter; det var virkelig hvordan Myspace kom i gang. På en eller annen måte la denne mannen som hadde problemer med å montere hjørnesteinen i det som skulle bli sosiale medier. Jada, det var egentlig bare en journal, men den var tilgjengelig for alle med internettforbindelse. Jorn kunne snakke om kunstig intelligens, hans noe vanskelige barndom, Kate Bush, eller lenke til en nyhetsartikkel, alt på ett sted, alt på en dag. Det var ingen grunn til å passe inn, for det var hans sted, og hans alene. Hvem som helst kunne gjøre det, og mange mennesker gjorde det. Mer hvert år.

Jorn Barger hjalp det sammen med sin ubestridelige og tiltalende entusiasme for en mengde fag, men det er kval i mange av hans personlige innlegg på Robot visdom. Det er tydelig Jorn Barger ser – alltid har sett – seg selv som en utenforstående, en selvbeskrevet “oddball”. En merkelig mann som visste at han var underlig, men aldri helt hvordan, eller hvorfor. Og kanskje var det det folk så i ham fordi det er få tråder som snor seg gjennom den menneskelige opplevelsen så vanlig som følelsen av at vi ikke helt blir forstått av alle andre. Men som alltid ble frøene fra hans utvandring plantet.

Hvis Jorn hadde rett, og overlevelse av de skikkeste er regelen, så var “bloggen” absolutt den skikkeste. Bloggen har utviklet seg, delt og ønsket utallige avkom siden den gang. Robot visdom, derimot var ikke fullt så egnet for miljøet i det stadig mer mainstream internettfellesskapet.

Død av robot visdom

Det er gitt at hvis du sier nok, vil du si noe for å gjøre folk sinte. Begynnelsen på det lange lysbildet fra ære for Robot visdom kom bare et par måneder etter at Barger publiserte den første FAQ-bloggen, i desember samme år, da han la ut en passasje fra Israel Shahak til bloggen hans. Selv om Shahak er litt kontroversiell, ville dette sannsynligvis ikke ha vært et stort spørsmål, bortsett fra Barger, envis trofast å forme, eller kanskje sann mot en sta form, insisterte fra da av å legge ut påstander i nettstedets overskrift som “jødedom er rasisme er uforenlig med demokrati ”som fremmedgjorde mange lesere. Han forkortet den snart til bannerteksten, “jødedom er rasisme,” kapitalisering bevart som den var, forresten.

Det døde ikke helt på en gang, selvfølgelig. Robot Wisdom tappet bort som et lekker batteri, flimret av og på noen få ganger til Barger ikke lenger hadde råd til å kjøre det, og det stengte av for godt. I dag er det å spore Bargers vei over internett et eventyr gjennom kratt av ødelagte lenker og utløpte domener.

Robot visdom er nå bare tilgjengelig gjennom Wayback Machine internettarkiver.

Hvor er Jorn Barger?

Jorn Barger har i tiden siden spratt rundt og mistet flere ganger – både fysisk og på internett. I begge tilfeller har han etter hvert dukket opp igjen et annet sted. Han var på blogspot for litt, så var han på Twitter i noen år, men han ble opprørt over at folk skummet fôret hans i stedet for å lese det grundig, og la seg i en huff, for aldri å komme tilbake. Han var angivelig i Chicago for en tid, deretter flyttet han til Socorro, New Mexico, en liten by som er hjemmet til New Mexico Institute of Technology.

Han svarer fortsatt på spørsmål om Quora, eller i det minste noen bruker personaen sin er.

Legacy

Så Jorn etterlater seg en merkelig arv. Han var med på å lage blogosfæren, navngav den og definerte hva den ville bli. Den samme intensiteten som drev ham til å holde seg i forkant av teknologien, og oppnår så mye mens han er der, har kontinuerlig undervurdert ham. Han er en mann som søker etter lokalsamfunn, og når han ikke finner dem, bygger samfunn, bare for til slutt å bli tvunget fra dem. Uansett sine personlige utfordringer, har han gitt enorme bidrag til Internett. Han ble anerkjent av CNET Builder.com (nå nedlagt) i de aller første Web Innovator Awards (nå nedlagt) for sin innflytelse. Selv om berømmelsen hans har bleknet til uklarhet, har løypene han blåste gjennom ørkenen blitt noen av de travleste rutene på informasjons-motorveien.

Selvfølgelig ville blogging ha skjedd med eller uten Jorn Barger og Robot visdom—Det hadde ikke blogget.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map