Robot Wisdom και πώς ο Jorn Barger εφευρέθηκε το blogging

jorn-barger-post


Jorn Barger και από πού προήλθε το “Blog”

Τα ιστολόγια είναι παντού. Όλοι, κάθε επιχείρηση, παντού, έχουν ένα blog αυτές τις μέρες, μερικά τρέχουν σε δωρεάν πλατφόρμες όπως Blogger και WordPress, αλλά η πλειονότητα των ιστολογίων δημιουργείται σε αυτο-φιλοξενούμενες πλατφόρμες όπου είστε υπεύθυνοι για τα πάντα. Υπάρχουν ιστολόγια για την οικογένεια, την υγεία, τη γραφή, τη μουσική, τις ειδήσεις, ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα και, ναι, ιστολόγια στο blogging.

Αλλά έπρεπε να ξεκινήσει κάπου, έτσι; Σίγουρα, οι άνθρωποι γράφουν πράγματα στο Διαδίκτυο από την πρώτη μέρα, αλλά ποιος αποφάσισε να αρχίσει να γράφει τα πράγματα σε μορφή ιστολογίου; Για αυτό το θέμα, ποιος αποφάσισε ότι θα έπρεπε να ονομαστεί “weblog”?

Συνιστώμενη ανάγνωση: Τι είναι ένα blog?

Λοιπόν, σε αυτό που δεν είναι ακριβώς η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία, ήταν ένας έξυπνος, κάπως ακατάλληλος, ελαφρώς τρελός άνθρωπος, με μια πραγματικά υπέροχη γενειάδα.

Jorn Barger Pic

Ποιος είναι ο Jorn Barger?

Ο Jorn Barger ήταν, βασικά, ένας από τους αρχικούς σπασίκλες του υπολογιστή. Γεννημένος στο Οχάιο, για όλους τους λογαριασμούς χωρίς γενέθλια, το 1953, ήταν έξυπνος νεαρός. Ο Jorn συναντήθηκε για πρώτη φορά και ερωτεύτηκε τους υπολογιστές το 1964. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα μάλλον δεν θα το αναγνώριζαν Minivac 601 ως υπολογιστής, αλλά ο 11χρονος Jorn Barger το έκανε. Περισσότερο από αυτό, είδε τις δυνατότητες σε αυτό.

Ο Jorn σπούδασε μαθηματικά και επιστήμες στο γυμνάσιο και στη συνέχεια αναπήδησε από το κολέγιο στο κολέγιο, στο πανεπιστήμιο, αλλά ποτέ στην πραγματικότητα δεν πήρε πτυχίο. Στη συνέχεια εγκατέλειψε μια καριέρα στους υπολογιστές, για να περάσει λίγο χρόνο ανακαλύπτοντας τον εαυτό του Η φάρμα, μια διάσημη κοινότητα hippie στο Τενεσί, και σε άλλα μέρη, για αρκετά χρόνια.

Επανήλθε στη δεκαετία του 1980 ως προγραμματιστής, γράφοντας λογισμικό για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, πριν ακολουθήσει το βαθύτερο ενδιαφέρον του το 1989 και ανέλαβε δουλειά στο Πανεπιστήμιο Northwestern ως ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό το κομμάτι έχει σημασία, επειδή ταιριάζει στην προσωπική εμμονή του Jorn με την ιδέα της ανάλυσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσω προσομοίωσης υπολογιστή ή, όπως το ονόμασε, “Robot Wisdom”.

Τα χρόνια Usenet

Κάποτε, το 1980, πριν από την έλευση του Google, πριν από την AOL, πριν καν κάποιος είχε σκεφτεί να το καλέσει στο Διαδίκτυο προτού υπάρξουν πράγματα όπως το dot com και ένα τηλεφώνημα σήμαινε αποσύνδεση, υπήρχε Usenet. Τα άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει το φόρουμ διαδικτύου 4Chan, Reddit ή οποιοδήποτε γυμνό κόκκαλο θα το βρίσκουν οικείο, αν όχι λίγο περίπλοκο και αστείο. Το Usenet ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να πάνε και να μιλήσουν μεταξύ τους, και με τον Jorn Barger, από το 1989 και μετά, ήταν σπίτι. Όλα ξεκινούν κάπου, το Διαδίκτυο ως κοινότητα ξεκίνησε με το Usenet.

Ο Τζορν το πήρε με ένα σχεδόν ιδεολογικό επίπεδο γευστικού. Εδώ ήταν ένα μέρος που δημιουργήθηκε με σκοπό τη δημιουργία κοινοτήτων, προσβάσιμο μόνο σε άλλα άτομα που γνωρίζουν την τεχνολογία. Το να γράφει εκεί το γράψιμό του παραγωγικό θα το πουλούσε σύντομα. Ο Jorn πιστώνεται με περισσότερες από δέκα χιλιάδες δημοσιεύσεις. Βοήθησε να γράψει μερικές από τις πρώτες συχνές ερωτήσεις για πράγματα όπως η τέχνη ASCII και ήταν ενεργός σε φόρουμ για θέματα τόσο διαφορετικά όσο το AI, τραγουδιστής Κέιτ Μπους, και συγγραφέας Τζέιμς Τζόις. Ήταν γνωστός και, σε όλες τις εμφανίσεις, άρεσε πολύ για τα πρώτα του χρόνια στην κοινότητα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ο Jorn άρχισε να βιώνει προσωπικές τριβές τόσο στη δουλειά όσο και στο Usenet. Μέχρι το τέλος του 1992, όλα έφτασαν στο μυαλό, και βρέθηκε ότι δεν απασχολεί πλέον τη βορειοδυτική και εμπλέκεται σε συγκρούσεις στα παλιά του φόρουμ στο Usenet, ιδιαίτερα στο φόρουμ ανεμιστήρων της Kate Bush.

Κατηγορεί όλους τους άλλους ότι στρέφονται εναντίον του, του αθώου θύματος. Δεν μπορεί να ειπωθεί αν αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι εύκολο να πάρει μια αίσθηση, από το γράψιμό του, για το πώς βρήκε τον εαυτό του να κάνει τον κακό. Υπάρχει ένα είδος αθώας έλλειψης αυτογνωσίας σε όλα αυτά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι πέρασε το καλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970 δουλεύοντας για να γίνει αυτογνωσία.

Εν πάση περιπτώσει, βρήκε ένα νέο μέρος, και εδώ ήταν που ανέβηκε στα υψηλότερα του ύψη, και έδωσε ο λογαριασμός του από αυτές τις προηγούμενες διαφωνίες. Επιστρέφοντας στις φιλοσοφικές του ρίζες, κάλεσε το μέρος Σοφία ρομπότ.

Η γέννηση του blog ρομπότ σοφίας

Η ιδέα ήταν απλή, αλλά πρωτότυπη. Ο Jorn δημιούργησε μια σελίδα που συνδέεται με άλλες αναρτήσεις και σελίδες, κάποιες από αυτές Σοφία ρομπότ, μερικά αλλού. Κάθε φορά που δημοσίευε κάτι νέο, θα εμφανιζόταν στο πάνω μέρος της σελίδας και όλα τα υπόλοιπα θα έπεφταν λίγο. Μετακινηθείτε προς τα κάτω, μετακινήσατε πίσω στο παρελθόν.

Ήταν εδώ ο Jorn ξεκίνησε να δημιουργήσει ένα δικό του χώρο και να εξηγήσει τα ενδιαφέροντά του σε έναν ευρύτερο κόσμο που ελπίζει ότι θα τα καταλάβει και θα τους καλωσορίσει. Και το έκαναν, για λίγο. Άρχισε να δημοσιεύει το 1995 και συνέχισε να δημοσιεύει για μια ολόκληρη δεκαετία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Σοφία ρομπότ άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας του κόσμου.

Η όλη διαδικασία συλλογής ενδιαφέρων πραγμάτων από όλο τον κόσμο και γραφής για αυτά στο Διαδίκτυο ήταν μια νέα ιδέα, και γι ‘αυτό χρειαζόταν ένα νέο όνομα. Ο Τζορν αποφάσισε να το αποκαλέσει «καταγραφή του διαδικτύου», που έκανε Σοφία ρομπότ, φυσικά, το πρώτο ιστολόγιο. Έτσι έγινε Ιστολόγιο ρομπότ σοφίας, και η μπλογκόσφαιρα γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1997.

Σοφία ρομπότ συνέχισε να επωφελείται από τα διαφορετικά ενδιαφέροντα του Jorn και τον παραγωγικό του χαρακτήρα. Ενημερώθηκε μία ή περισσότερες φορές την ημέρα και ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένας που δεν μπορούσε να βρει κάπου τα ενδιαφέροντά τους και ο Jorn επικαλύπτονταν και έτσι Ιστολόγιο ρομπότ σοφίας μεγάλωσε. Αληθινός στη φόρμα, πήρε επίσης την πρώτη δουλειά Συνήθεις ερωτήσεις για το blogging, κυκλοφόρησε το 1999.

Οι συχνές ερωτήσεις αξίζει να διαβαστεί, διότι περιέχει πραγματικά τα στοιχεία του σύγχρονου blogging. Ο Jorn Barger, έχοντας ονομάσει το blog, το είχε ήδη ορίσει. Σε αυτό, λέει, μεταξύ άλλων, “Εάν σκέφτεστε ένα καλύτερο όνομα από το” weblog “, απλώς ξεκινήστε να το χρησιμοποιείτε και δείτε αν το καταλαβαίνει. Είναι όλοι Δαρβίνοι. “

Ό, τι κι αν έφερε τους ανθρώπους στον ιστότοπό του, λειτούργησε. Σοφία ρομπότ έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και ο Jorn βρήκε κάτι πρώιμο web icon, πρωτοπόρο αυτής της νέας ιδέας. Συλλέγει συνδέσμους για ενδιαφέρον περιεχόμενο. Οτιδήποτε – τα πάντα! – ήταν δίκαιο παιχνίδι, αρκεί να ήταν ενδιαφέρον. Ο Τζορν Μπάργκερ βρέθηκε επιρροή, μέρος ενός μικροσκοπικού στελέχους των διαδικτυακών τάσεων. Με αυτήν την ικανότητα έκανε το σημάδι του στην ιστορία του blogging. Κάθε μέρα συγκεντρώνει το καλύτερο περιεχόμενο που μπορούσε να βρει και το δημοσιεύει στην κορυφή της ροής.

Το πιο σημαντικό μέρος του Σοφία ρομπότ ήταν αυτή η δομή. Αυτή η δομή τροφοδοσίας κατά ημερομηνία βρίσκεται στον πυρήνα των WordPress, Blogger, Facebook και Twitter. ήταν πραγματικά πώς ξεκίνησε το Myspace. Κατά κάποιο τρόπο, αυτός ο άντρας που είχε πρόβλημα να τοποθετήσει τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού που θα γινόταν κοινωνικά μέσα. Σίγουρα, ήταν απλώς ένα περιοδικό, αλλά ήταν διαθέσιμο σε οποιονδήποτε έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Ο Jorn θα μπορούσε να μιλήσει για την τεχνητή νοημοσύνη, την κάπως δύσκολη παιδική του ηλικία, την Kate Bush, ή να συνδέσει με ένα άρθρο ειδήσεων, όλα σε ένα μέρος, όλα σε μια μέρα. Δεν υπήρχε ανάγκη να ταιριάζει, γιατί ήταν το μέρος του, και ο μόνος του. Ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει, και πολλοί άνθρωποι το έκαναν. Περισσότερα κάθε χρόνο.

Ο Jorn Barger το βοήθησε μαζί με τον αναμφισβήτητο και ελκυστικό ενθουσιασμό του για μια πληθώρα θεμάτων, αλλά υπάρχει αγωνία σε πολλές από τις προσωπικές του δημοσιεύσεις στο Σοφία ρομπότ. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τζορν Μπάργκερ βλέπει – έχει πάντα δει – τον εαυτό του ως εξωτερικό, ένα αυτοπεριγραφόμενο “περίεργο”. Ένας περίεργος άντρας που ήξερε ότι ήταν περίεργος, αλλά ποτέ δεν ήταν ακριβώς πώς, ή γιατί. Και ίσως αυτό ήταν που οι άνθρωποι τον είδαν επειδή υπάρχουν λίγα νήματα που περνούν μέσα από την ανθρώπινη εμπειρία τόσο κοινή όσο το συναίσθημα ότι δεν καταλαβαίνουμε εντελώς από όλους τους άλλους. Όπως πάντα όμως, φυτεύτηκαν οι σπόροι της εξόδου του.

Εάν ο Jorn είχε δίκιο και η επιβίωση του πιο κατάλληλου είναι ο κανόνας, τότε το «blog» ήταν σίγουρα το πιο κατάλληλο. Το ιστολόγιο έχει εξελιχθεί, χωριστεί και απογοητεύσει αμέτρητους απογόνους από τότε. Σοφία ρομπότ, Ωστόσο, δεν ήταν τόσο κατάλληλο για το περιβάλλον της όλο και πιο κοινής κοινότητας διαδικτύου.

Ο θάνατος της ρομπότ σοφίας

Είναι δεδομένο ότι αν λες αρκετά, θα πεις κάτι για να κάνεις τους ανθρώπους να θυμώνουν. Η αρχή της μεγάλης διαφάνειας από τη δόξα για Σοφία ρομπότ ήρθε μόλις δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του πρώτου FAQ blogging, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν δημοσίευσε ένα απόσπασμα από Ισραήλ Σαχάκ στο blog του. Ενώ ο Shahak είναι κάπως αμφιλεγόμενος, αυτό πιθανότατα δεν θα ήταν ένα σημαντικό ζήτημα, εκτός από τον Barger, πεισματικά αληθινό στη φόρμα, ή ίσως αληθινό στην επίμονη φόρμα, επέμεινε, από τότε και στο εξής, δημοσιεύοντας δηλώσεις στην επικεφαλίδα του ιστότοπού του, όπως «ο Ιουδαϊσμός είναι ρατσισμός είναι ασυμβίβαστη με τη δημοκρατία »που αποξένωσε πολλούς αναγνώστες. Σύντομα το συντόμευσε στο κείμενο του banner, «Ο Ιουδαϊσμός είναι ρατσισμός», η κεφαλαιοποίηση διατηρήθηκε όπως ήταν, παρεμπιπτόντως.

Δεν πέθανε ταυτόχρονα, φυσικά. Το Robot Wisdom εξαντλήθηκε σαν μια μπαταρία που διαρρέει, τρεμοπαίζει και απενεργοποιείται μερικές φορές έως ότου ο Barger δεν μπορούσε πλέον να το αντέξει, και έκλεισε για πάντα. Σήμερα, η ανίχνευση της διαδρομής του Barger στο Διαδίκτυο είναι μια περιπέτεια μέσω αλυσίδων σπασμένων συνδέσμων και τομέων που έχουν λήξει.

Σοφία ρομπότ είναι πλέον προσβάσιμο μόνο μέσω του Αρχεία Διαδικτύου Wayback Machine.

Πού είναι ο Jorn Barger?

Ο Τζορν Μπάργκερ, στο παρελθόν, αναπήδησε και έχασε πολλές φορές – τόσο σωματικά όσο και στο Διαδίκτυο. Και στις δύο περιπτώσεις, τελικά εμφανίστηκε ξανά σε διαφορετικό μέρος. Ήταν Blogspot για λίγο, τότε ήταν Κελάδημα για λίγα χρόνια, αλλά αναστατώθηκε που οι άνθρωποι ξεφλούδισαν τη ζωοτροφή του αντί να το διαβάσουν σε βάθος, και έφυγαν με βιασύνη, ποτέ για να επιστρέψουν. Ήταν δήθεν στο Σικάγο για κάποιο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκε στο Socorro, Νέο Μεξικό, μια μικρή πόλη που φιλοξενεί το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νέου Μεξικού.

Εξακολουθεί να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το Quora ή τουλάχιστον σε κάποιον χρησιμοποιώντας το πρόσωπο του είναι.

Κληρονομιά

Έτσι, ο Jorn αφήνει μια περίεργη κληρονομιά. Βοήθησε στη δημιουργία της μπλογκόσφαιρας, το ονόμασε και καθόρισε τι θα γινόταν. Η ίδια ένταση που τον οδήγησε να παραμείνει στην αιχμή της τεχνολογίας, και το επιτυγχάνει τόσο πολύ όσο εκεί, συνεχώς τον υποτιμούσε. Είναι ένας άνθρωπος που ψάχνει για κοινότητες και, όταν δεν τις βρίσκει, χτίζει κοινότητες, για να αναγκαστεί τελικά από αυτές. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές του προκλήσεις, έχει συνεισφέρει τεράστια στο Διαδίκτυο. Αναγνωρίστηκε από το CNET Builder.com (τώρα απενεργοποιημένο) στα πρώτα Web Innovator Awards (τώρα ανενεργό) για την επιρροή του. Αν και η φήμη του έχει ξεθωριάσει σε αφάνεια, τα μονοπάτια που έβγαλε μέσα από την έρημο έχουν γίνει μερικές από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο πληροφοριών.

Φυσικά, το blogging θα είχε συμβεί με ή χωρίς τον Jorn Barger και Σοφία ρομπότ– απλά δεν θα ήταν blogging.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map