Робот Висдом и како је Јорн Баргер измислио блогање

јорн-баргер-пост


Јорн Баргер и одакле долази „Блог“

Блогови су свуда. Сви, свако предузеће, свуда, има блог ових дана, неки раде на бесплатним платформама Блоггер и ВордПресс-а, али већина блогова је креирана на платформама са хостом на којима сте задужени за све. Постоје блогови о породици, здравству, писању, музици, вестима, милион других ствари и, да, блогови о блогању.

Али морало је негде почети, зар не? Наравно, људи записују ствари на Интернету од првог дана, али ко је одлучио да започне са записима у формату веблог? Што се тога тиче, ко је одлучио да га треба назвати „веблог“?

Препоручено читање: Шта је блог?

Па, у ономе што није баш највеће изненађење у историји, био је то интелигентан, помало прилагођен, помало луд човек, са заиста величанственом брадом.

Јорн Баргер Пиц

Ко је Јорн Баргер?

Јорн Баргер је, у основи, био један од оригиналних рачунарских штреберица. Рођен у Охају, по свему судећи, без родитеља, 1953. године, био је паметан младић. Јорн се први пут сусрео и заљубио у рачунаре 1964. Већина људи данас то вероватно не би ни препознала Минивац 601 као компјутер, али једанаестогодишњи Јорн Баргер. Више од тога, видео је потенцијал у томе.

Јорн је у средњој школи студирао математику и науке, а затим је скочио са колеџа на факултет, на универзитет, али заправо никада није успео да стекне диплому. Затим је напустио каријеру у рачунару, како би провео неко време откривајући себе Фарма, позната хипи комуна у Тенесију и другим местима већ неколико година.

Осјетио се 1980-их као програмер, пишући софтвер већину деценије, прије него што је 1989. услиједио дубљи интерес и запослио се на Универзитету Нортхвестерн као истраживач вјештачке интелигенције.

Ово је битно јер се уклапа у Јорнову личну опсесију идејом анализе људског понашања рачунарском симулацијом или, како га је назвао, “Робот Висдом”.

Тхе Усенет Иеарс

Некада давне 1980. године, пре доласка Гооглеа, пре АОЛ-а, пре него што је неко и помислио да га назове Интернетом пре него што су постојале тачке као што је тачка ком, а телефонски позив је значио прекид, било је Усенет. Људи који би користили 4Цхан, Реддит или било који интернет форум са голим костима сматрали би га познатим ако не и мало компликованим и суровим. Усенет је био (и још увек јесте) место где су људи могли да одлазе и разговарају једни с другима, а Јорн Баргер је од 1989. године био дом. Све почиње негде, интернет као заједница почео је са Усенет-ом.

Јорн је то прихватио са готово опсесивношћу стрепње. Овде је било место створено у сврху стварања заједница, доступних само другим појединцима који се баве технологијом. Да се ​​његово писање зове тамо плодним, продало би га укратко. Јорн је заслужан за преко десет хиљада постова. Помагао је у писању неких најранијих ФАК-а о стварима попут АСЦИИ уметности, и био је активан на форумима на различите теме као што су АИ, певач Кате Бусх, и писац Јамес Јоице. Био је познат и, по свему судећи, првих неколико година у заједници добро волио. Међутим, како је време одмицало, Јорн је почео да доживљава лично трење и на послу и на Усенету. Крајем 1992. све је то дошло до главе и нашао се више није запослен на северозападу и упао у сукоб на својим старим форумима на Усенету, посебно на навијачком форуму Кате Бусх.

Он оптужује све остале да су се окренули против њега, невине жртве. Не може се рећи да ли је то тачно, али из његовог писања је лако схватити како се он у свему томе учинио негативцем. Постоји врста невиног недостатка самосвести у свему томе, посебно имајући у виду да је добар део 1970-их провео радећи на томе да постане самосвесан.

У сваком случају, нашао је ново место и управо се ту попео на своје највеће висине и дао његов рачун ових ранијих несугласица. Враћајући се својим филозофским коренима, назвао је то место Робот Висдом.

Блог о рођењу мудрости робота

Концепт је био једноставан, али нов. Јорн је створио страницу која је повезана са другим постовима и страницама, неке на Робот Висдом, негде другде. Сваки пут када би објавио нешто ново, он би се појављивао на врху странице, а све остало би се мало помјерало према доље. Помицањем према доље помакнули сте се унатраг у времену.

Овдје је Јорн поставио за циљ створити свој властити простор и објаснити своје интересе ширем свијету за који се надао да ће их разумјети и поздравити. И они су то неко време имали. Започео је са објављивањем у 1995. и наставио да пише читаву деценију. Током тог времена, Робот Висдом променила начин на који је свет комуницирао.

Цео процес прикупљања занимљивих ствари из целог света и писања о њима на интернету била је нова идеја и зато јој је требало ново име. Јорн је то одлучио назвати “евидентирање веба”, што је и настало Робот Висдом, наравно, први веб блог. Тако је и постало Робот Висдом Веблог, а блогосфера је рођена 17. децембра 1997.

Робот Висдом наставио да користи Јорнове различите интересе и његову плодну природу. Ажурирано је једном или више пута дневно и скоро није било никога ко није могао да нађе негде своје интересе и Јорнове преклапају, и тако Робот Висдом Веблог растао. Тачно у форми, такође је морао да ради на првом Блоггинг ФАК, објављен 1999.

ФАК треба прочитати јер заиста садржи елементе модерног блогања. Јорн Баргер, након што је именовао блог, сада га је дефинисао. У њему, између осталог, каже, „Ако мислите на боље име од„ веблог “, само га започните и погледајте да ли се хвата. Све је дарвински. “

Шта год да је довело људе на његову локацију, то је функционисало. Робот Висдом постао изузетно популаран, а Јорн је нашао нешто од ране веб иконе, пионира ове нове идеје. Сакупљао је линкове до занимљивог садржаја. Све – све! – била је фер игра, колико год била занимљива. Јорн Баргер нашао се утицајан, део сићушног кадра интернетских трендсетерица. Управо у том својству он је свој печат дао историји блогања. Сваког дана заокруживао је најбољи садржај који је могао да пронађе и послао га на врх фееда.

Најважнији део Робот Висдом била та структура. Та структура феед-би-дате је у сржи ВордПресс-а, Блоггера, Фацебоока и Твиттера; Миспаце је заиста започео. Некако, овај човек који је имао потешкоће да уклопи уграђени камен темељац онога што ће постати друштвени медији. Наравно, то је био само часопис, заиста, али доступан је свима који имају интернетску везу. Јорн би могао говорити о умјетној интелигенцији, свом помало тешком дјетињству, Кате Бусх или линк до вијести, све на једном мјесту, све у једном дану. Није било потребе да се уклапа у то, јер то је било његово место и само његово. Било ко је то могао учинити, а пуно људи је то и учинило. Сваке године више.

Јорн Баргер у томе му је помогао у свом неспорном и привлачном ентузијазму за мноштво тема, али у многим његовим личним постовима постоји бол Робот Висдом. Јасно је да Јорн Баргер види – одувек га је видео – као аутсајдера, себе описао “одударом”. Чудан човек који је знао да је чудан, али никад сасвим како, или зашто. А можда су то људи видели у њему, јер има неколико нити које се наматају кроз људско искуство, толико уобичајено као што је осећај да нас сви други не разумеју у потпуности. Као и увек, посађено је семе његовог егзодуса.

Ако је Јорн био у праву, а опстанак најмоћнијих је правило, онда је “блог” сигурно био најприкладнији. Блог је од тада еволуирао, раздвајао се и уништавао небројено потомство. Робот Висдом, међутим, није био баш тако прикладан за окружење све маинстреам интернет заједнице.

Смрт мудрости робота

Даје се податак да ако кажете довољно, рећи ћете нешто како бисте наљутили људе. Почетак дугог слајда од славе за Робот Висдом уследио је само неколико месеци након што је Баргер објавио први ФАК о блогу, у децембру исте године, када је објавио одломак из Исраел Схахак на његов блог. Иако је Схахак помало контроверзан, то вероватно не би било главно питање, осим Баргер-а, који је тврдоглаво истинит или можда истинит тврдоглав облик, инсистирао од тада па даље, објављујући изјаве у заглављу свог вебсајта, као што је „Јудаизам је расизам неспојиво са демократијом “што је отуђило многе читаоце. Убрзо је скратио на текст на натпису, “Јудаизам је расизам”, капитализација је сачувана онаква каква је била, успут.

Није умро све одједном, наравно. Робот Висдом исцрпио се попут цурења батерије, лепршајући и искључујући се неколико пута док Баргер више није могао себи да приушти покретање и угасио се заувијек. Данас је тражење Баргерове стазе путем интернета авантура кроз густише прекинутих веза и истеклих домена.

Робот Висдом је сада доступан само преко Интернет архиви компаније Ваибацк Мацхине.

Где је Јорн Баргер?

Јорн Баргер је у то време неколико пута скакао и нестао – и физички и на интернету. У оба случаја на крају се опет појавио на другом месту. Био је укључен Блогспот накратко, а онда је био укључен Твиттер неколико година, али узнемирило се што су људи прескакали његов феед уместо да га читају детаљно и оставили су у загрљају, да се више никада нису вратили. Једно време је, наводно, био у Чикагу, а затим се преселио у Соцорро, Нев Мекицо, мали град у коме је дом Мексичког института за технологију у Нев Мекицо-у..

И даље одговара на питања Куора или барем некога користећи своју персона је.

наслеђе

Дакле, Јорн оставља необичну оставштину. Помогао је у стварању блогосфере, назвао је и дефинисао шта ће постати. Исти интензитет који га је натерао да остане на самом врху технологије и толико постиже док је тамо, непрекидно га је поткопавао. Он је човек који тражи заједнице, а када их не нађе, гради заједнице, само да би на крају био присиљен на њих. Без обзира на своје личне изазове, дао је огроман допринос Интернету. Признао га је ЦНЕТ Буилдер.цом (сада непостојан) у првим наградама за веб иноваторе (сада непостојеће) за његов утицај. Иако је његова слава изблиједјела у нејасноћу, стазе којима је пролазио кроз пустињу постале су неке од најпрометнијих рута на информативном магистрали.

Наравно, блогање би се десило са или без Јорна Баргера и Робот Висдом– само не бих блоговао.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map