Робот мъдрост и как Джорн Барджър изобретява блоговете

Йорн-Barger-пост


Джорн Барджър и откъде идва „Блогът“

Блоговете са навсякъде. В наши дни всеки бизнес, навсякъде има блог, някои работят на безплатни платформи като Blogger и WordPress, но по-голямата част от блоговете са създадени на самостоятелно хоствани платформи, където вие отговаряте за всичко. Има блогове за семейството, здравето, писането, музиката, новини, милион други неща и, да, блогове на блоговете.

Но трябваше да започне някъде, нали? Разбира се, хората записват нещата в интернет от първия ден, но кой реши да започне да записва нещата във формат на уеб дневник? По този въпрос, който реши, че трябва да се нарече „уеблог“?

Препоръчително четене: Какво е блог?

Е, в това, което не е най-големият изненадващ обрат в историята, той беше интелигентен, малко по-изгладен, леко луд човек, с наистина великолепна брада.

Jorn Barger Pic

Кой е Джорн Барджър?

Джорн Барджър беше всъщност един от оригиналните компютърни глупаци. Роден в Охайо, по всички сметки без брада, през 1953 г. той е умен млад мъж. Джорн за първи път се срещна и се влюби в компютрите през 1964 г. Повечето хора днес вероятно дори не биха разпознали Minivac 601 като компютър, но единадесетгодишният Джорн Барджър го направи. Повече от това той видя потенциала в него.

Джорн учи математика и науки в гимназията, а след това отскача от колеж в колеж, до университет, но всъщност никога не е стигнал до получаване на степен. После изостави кариерата си в компютрите, за да прекара известно време в себе си Фермата, известна хипи комуна в Тенеси и други места от няколко години.

През 1980 г. той се превъплащава като програмист, пишещ софтуер през по-голямата част от десетилетието, преди да последва по-дълбокия си интерес през 1989 г. и да започне работа в Северозападния университет като изследовател на изкуствения интелект.

Това нещо има значение, защото се вписва в личната мания на Джорн от идеята да анализира човешкото поведение чрез компютърна симулация или, както той го нарече, „Роботна мъдрост“.

Годините на Usenet

Някога, през 1980 г., преди идването на Google, преди AOL, преди някой дори да е мислил да го нарече Интернет, преди да има такива неща като dot com, а телефонното обаждане означава прекъсване, Usenet. Хората, които са използвали 4Chan, Reddit или който и да е интернет форум с голи кости, биха го намерили познат, ако не и малко сложен и тайнствен. Usenet беше (и все още е) просто място, където хората можеха да отидат и да си говорят един с друг, а от Джорн Барджър от 1989 г. нататък беше дом. Всичко започва някъде, интернет като общност започна с Usenet.

Джорн се зае с това с почти обсесивно ниво на удоволствие. Тук имаше място, създадено с цел създаване на общности, достъпни само за други хора, които имат достатъчно технически познания. Да се ​​обадя на писането му там плодотворно, би го продал кратко. Джорн е кредитиран с над десет хиляди публикации. Той помогна да напише някои от най-ранните често задавани въпроси за неща като изкуството на ASCII и беше активен във форуми по теми, различни от AI, певец Кейт Буш, и писател Джеймс Джойс. Той беше добре познат и по всичко личи, добре харесван през първите си няколко години в общността. С течение на времето обаче Джорн започна да изпитва лични търкания както по време на работа, така и върху Usenet. В края на 1992 г. всичко това се оправи и той се оказа вече не нает в Северозападния и въвлечен в конфликт в старите си форуми на Usenet, особено на фен форума на Кейт Буш.

Той обвинява всички останали, че са се обърнали срещу него, невинната жертва. Не може да се каже дали това е вярно, но е лесно да се разбере от написаното от него как той се е превърнал в злодея във всичко това. Има някаква невинна липса на самосъзнание във всичко, особено като се има предвид, че той е прекарал по-голямата част от 70-те години на работа, за да стане самоосъзнат.

Във всеки случай той намери ново място и именно тук той се издигна на най-високите си височини и даде сметката му от тези минали разногласия. Връщайки се към философските си корени, той нарече мястото Робот Мъдрост.

Блогът за раждането на мъдростта на робота

Концепцията беше проста, но нова. Джорн създаде страница, която се свързва с други публикации и страници, някои от тях Робот Мъдрост, някъде другаде. Всеки път, когато публикува нещо ново, то ще се появява в горната част на страницата, а всичко останало ще се движи малко надолу. Скролирайки надолу, вие се върнахте назад във времето.

Именно тук Джорн си постави за цел да създаде свое собствено пространство и да обясни интересите си на по-широк свят, за който се надяваше да ги разбере и приветства. И те го направиха за известно време. Той започва да публикува през 1995 г. и продължава да публикува цяло десетилетие. През това време, Робот Мъдрост промени начина, по който светът общува.

Целият процес на събиране на интересни неща от цял ​​свят и писане за тях в интернет беше нова идея и затова имаше нужда от ново име. Джорн реши да го нарече „регистриране в мрежата“, което направи Робот Мъдрост, разбира се, първият уеблог. Така стана Уеб дневник за мъдрост на робота, и блогосферата е родена на 17 декември 1997 г..

Робот Мъдрост продължи да се възползва от разнообразните интереси на Джорн и неговата плодотворна природа. Той се обновяваше един или повече пъти на ден и почти нямаше човек, който да не намери някъде своите интереси и Джорн да се припокрие и т.н. Уеб дневник за мъдрост на робота израснал. Верен като форма, той също трябваше да работи по първия Често задавани въпроси за блогове, издаден през 1999г.

Често задаваните въпроси си струва да бъдат прочетени, защото наистина съдържа елементи от съвременния блог. Джорн Барджър, след като бе кръстил блога, вече го беше определил. В него той казва, наред с други неща, „Ако мислите за по-добро име от„ weblog “, просто започнете да го използвате и да видите дали той ще ви хване. Всичко е дарвинистко. “

Каквото и да е довело хората на неговия сайт, това работи. Робот Мъдрост стана изключително популярен и Джорн намери нещо от ранна уеб икона, пионер на тази нова идея. Той събра връзки към интересно съдържание. Всичко – всичко! – беше честна игра, стига да беше интересна. Джорн Барджър се оказа влиятелен, част от мъничък кадър от интернет модери. Именно в това си качество той направи своя отпечатък в историята на блоговете. Всеки ден той закръгляше най-доброто съдържание, което можеше да намери, и го публикуваше в горната част на емисията.

Най-важната част от Робот Мъдрост беше тази структура. Тази структура на дата по дата е в основата на WordPress, Blogger, Facebook и Twitter; всъщност започна как Myspace. По някакъв начин този човек, който имаше проблеми с монтажа, беше вграден в основата на това, което ще стане социалните медии. Разбира се, наистина беше просто списание, но беше достъпно за всеки с интернет връзка. Джорн би могъл да говори за изкуствения интелект, за малко трудното си детство, Кейт Буш или да препрати към новинарска статия, всичко на едно място, всичко в един ден. Нямаше нужда да се вмества, защото това беше неговото място и само неговото. Всеки можеше да го направи, и много хора го направиха. Повече всяка година.

Джорн Барджър му помогна заедно с безспорния си и привлекателен ентусиазъм към множество теми, но в много от личните му публикации има мъка Робот Мъдрост. Ясно е, че Джорн Барджър вижда – винаги е виждал себе си като аутсайдер, самоописано „странно“. Странно човече, което знаеше, че е странно, но никога съвсем как или защо. И може би това видяха хората в него, защото има няколко нишки, които се навиват чрез човешкото преживяване, толкова често срещано, колкото усещането, че не сме напълно разбрани от всички останали. Както винаги, обаче, семената на изселването му бяха засадени.

Ако Джорн е бил прав и оцеляването на най-силните е правило, тогава „блогът“ със сигурност е бил най-подходящият. Оттогава блогът се развива, разделя и размножава безброй потомци. Робот Мъдрост, обаче не беше толкова подходящ за средата на все по-масовата интернет общност.

Смъртта на мъдростта на робота

Дадено е, че ако кажеш достатъчно, ще кажеш нещо, което да ядоса хората. Началото на дългия слайд за слава за Робот Мъдрост дойде само няколко месеца след като Барджър публикува първия блог FAQ, през декември същата година, когато публикува пасаж от Израел Шахак към неговия блог. Въпреки че Шахак е донякъде противоречив, това вероятно не би било основен проблем, освен Барджър, упорито вярно да се формира, или може би вярно на упорита форма, настоявайки от този момент нататък, публикувайки изявления в заглавието на своя сайт, като например „Юдаизмът е расизъм е несъвместим с демокрацията ”, което отчужди много читатели. Скоро го съкрати до текста на банера, “Юдаизмът е расизъм”, капитализацията запазена такава, каквато беше, между другото.

Това не е умряло наведнъж, разбира се. Робот Мъдрост се изцеди като течаща батерия, трептеше и изключва няколко пъти, докато Барджър вече не можеше да си позволи да го пусне и той се затвори завинаги. Днес проследяването на пътя на Барджър през интернет е приключение чрез гъсталаци от прекъснати връзки и изтекъл период от време.

Робот Мъдрост сега е достъпен само през Интернет архиви на Wayback Machine.

Къде е Джорн Барджър?

През това време Джорн Барджър отскочи и изчезна няколко пъти – както физически, така и в интернет. И в двата случая той в крайна сметка отново изплува на друго място. Той беше на Blogspot за малко, след това той беше на кикотене в продължение на няколко години, но той се разстрои, че хората прехвърлиха фуража му, вместо да го прочетат задълбочено, и оставиха да прегърнат, никога повече да не се връщат. Известно време той е бил в Чикаго, след което е преместен в Сокоро, Ню Мексико, малко градче, което е дом на Института за технологии в Ню Мексико.

Той все още отговаря на въпроси по Quora или поне някой използвайки своята персона е.

завещание

И така, Йорн оставя странно наследство. Той помогна за създаването на блогосферата, нарече я и определи какво ще стане. Същата интензивност, която го накара да остане на върха на технологиите и постига толкова много, докато е там, непрекъснато го подбива. Той е човек, който търси общности и, когато не ги намери, изгражда общности, само за да може в крайна сметка да бъде принуден от тях. Независимо от личните си предизвикателства, той има огромен принос в Интернет. Той бе признат от CNET Builder.com (сега вече несъществуващ) в първите награди за уеб иноватор (вече несъществуващ) за своето влияние. Макар че славата му е изчезнала в неизвестност, пътеките, които той проблясваше през пустинята, са се превърнали в един от най-натоварените маршрути на информационната магистрала.

Разбира се, блоговете щяха да се случат с или без Джорн Барджър и Робот Мъдрост– просто не бихте блогирали.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map