Разликата между заглавие на блога и име на домейн (URL) на блога

заглавие на блога срещу име на домейн


Преди да започнете да работите върху нов блог, вероятно ще искате да го назовите. Въпреки че можете да прекарате седмици в разработването на идея и дори да скицирате някои от първите концепции, които ще формират целия блог, всъщност не е препоръчително да поставяте блог онлайн, без да имате име за него.

Но когато решите, че е време да дадете име на блога си, трябва да знаете разликите, които объркват много начинаещи – заглавието на блога и името на домейна не са едно и също нещо!

заглавие на блога

Когато имате идея за блог, вероятно ще имате заглавие в предвид. Това може да бъде всичко, което искате, и не е необходимо да проверявате Интернет за наличност. Например, ако вашето име е Джон и започвате блог за храни, заглавието на блога ви може да бъде нещо толкова просто като „блогът на John’s Food“ (надяваме се, че имате някои по-добри идеи от нас).

заглавие на блога

Заглавието на блога може да бъде променено по всяко време. Ако някога решите да промените заглавието, вие сте само една опция от това. Тъй като настройките зависят от CMS, който използвате, е невъзможно да преминете през всички тях в тази статия. Така че нека ви покажем как да промените заглавието на блога WordPress:

  1. Отидете на Настройки -> Общи
  2. Въведете желаното заглавие в полето „Заглавие на сайта“
  3. Запазите промените

Общи настройки на WordPress - Заглавие на блога

Обикновено това е всичко, което е необходимо за промяна на заглавието на вашия WordPress блог. Повечето от темите и плъгините ще използват тази опция за показване на заглавието на блога, където е необходимо, но ако искате да научите повече, не забравяйте да проверите нашите ръководства за WordPress.

Име на домейн (URL) на блога

Преди да успеете да покажете блога си на обществеността, ще ви трябва страхотна уеб хостинг компания, която ще се грижи за вашия сайт. Това е мястото, където ще се намират вашите файлове. Силно препоръчваме Bluehost за всички ваши нужди от хостинг. Но също така ще трябва да регистрирате име на домейн, което ще бъде присвоено на вашия уебсайт.

Представете си име на домейн като адрес на вашия блог. Точно както къщата ви има уникално име и номер на улицата, които я идентифицират, вашият блог трябва да има и уникален адрес. Този адрес ще позволи на всички в Интернет (както хора, така и машини) да разпознаят вашия блог по неговото уникално местоположение (името на домейна).

За разлика от заглавието на блога, което може да бъде променено по всяко време и няма да окаже голямо влияние върху сайта, името на домейна е нещо, което ще искате да запазите завинаги. Всичко, което правите с вашия блог, ще бъде присвоено на това име на домейн, така че промяната му всъщност ще означава ново начало. И това не е нещо, което ще искате да направите след години усилена работа в блога. Например, ако някой друг се свърже обратно към вашия блог и сте променили името на домейна, тази връзка ще спре да работи и човек, кликнал да влезе на вашия сайт, ще се окаже на празна страница, показваща грешка.

Адрес на вашия уебсайт

Така че е важно да изберете име на домейн, което наистина харесвате и искате от самото начало. Е, това е по-лесно, отколкото да се направи. Защо? Тъй като имената на домейни трябва да бъдат уникални, можете да си представите, че толкова много от тях вече са регистрирани от някой друг. Например, може да има само един www.firstsiteguide.com. Тъй като вече притежаваме домейна, никой друг не може да го има.

В примера на блога за храна на Джон, Джон вероятно би искал името на домейна му да е нещо подобно www.johnsfoodblog.com. Но можете също да регистрирате различни имена на домейни като:

  • johnsfoodblog.net
  • johns-food-blog.org
  • jfblog.com

В този случай, въпреки че може в крайна сметка да регистрирате нещо подобно www.jfblog.com (тъй като първата вероятно е взета), заглавието на вашия блог все още може да бъде „Блогът на Джон за храна“. Така всеки, който въведе името на домейна, ще може да види пълното заглавие на блога, което сте задали в настройките.

Мога ли да имам безплатен домейн?

Ако искате да се заемете сериозно с вашия блог, ще искате да платите за име на домейн. Всеки от горните примери ще ви струва пари. Но плащането за име на домейн ще ви позволи да изберете адреса на вашия блог и да го персонализирате по ваш вкус.

Въпреки че можете лесно да имате безплатен домейн, обикновено това са поддомейни. Така например, ако хоствате безплатния си блог в WordPress.com, можете да имате и безплатно име на домейн. Но в такъв случай няма да можете да изберете нещо уникално като примерите, които показахме. Вместо това ще можете да изберете само първата част от името. Вместо да има нещо уникално като johnsfoodblog.com, можеш само да имаш johnsfoodblog.wordpress.com (освен ако някой друг любител на храните вече не е твърдял, че такъв).

Обобщавайки го

Въпреки че както заглавието на блога, така и името на домейна са важни, очевидно има огромни разлики. И двете имена се използват за идентифициране на блог, но заглавието на блога може да бъде лесно променено във всеки момент, докато името на домейна не е нещо, което трябва да променяте (в редки случаи хората не променят своите URL адреси, но това не е нещо, от което трябва да се притеснявате при това точка).

Заглавието на блога е просто име, което се използва за идентификация на блога, а име на домейн е адресът на вашия блог, който ще се използва както от хората, така и от търсачките, за да разпознаят вашия сайт в рояка от други блогове, намерени онлайн.

Създаването на заглавие на блога и име на домейн, които ще ви идентифицират в интернет, не е лесна задача. Необходимо е време и въображение, за да получите нещо интересно и същевременно уникално. След като сте избрали и закупили вашето име на домейн, не забравяйте да популяризирате блога си от използвайки правилните хештегове в социалните мрежи като Instagram, така че можете да получите много харесвания и да започнете да печелите пари с вашия блог.

Ако все още се борите с намирането на име на домейн за вашия блог, просто разгледайте тези генератори на имена на блогове, които ще ви помогнат, като им предложите идеи и проверите за наличност на име на домейн.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Liked Liked