Razlika med naslovom bloga in domenskim domenskim imenom (URL)

naslov bloga proti imenu domene


Preden začnete delati na novem blogu, ga boste verjetno želeli poimenovati. Medtem ko lahko tedne porabite za razvoj ideje in celo skiciranje nekaterih prvih konceptov, ki bodo oblikovali celoten blog, ni res priporočljivo, da spletnega dnevnika objavite v spletu, ne da bi zanj imeli ime..

Ko pa se odločite, da je čas, da svojemu blogu pripišete ime, morate vedeti razlike, ki zmedejo številne začetnike – naslov bloga in ime domene nista enaki stvari!

Naslov spletnega dnevnika

Ko boste dobili idejo za blog, boste verjetno imeli v mislih naslov. To je lahko karkoli želite in vam ni treba preverjati interneta glede razpoložljivosti. Na primer, če vam je ime John in začnete blog o hrani, je naslov vašega spletnega dnevnika lahko tako preprost kot “John’s Food Blog” (upamo, da imate nekaj boljših idej kot mi).

Naslov spletnega dnevnika

Naslov spletnega dnevnika lahko kadar koli spremenite. Če se kdaj odločite za spremembo naslova, ste od tega samo ena možnost. Ker so nastavitve odvisne od CMS-ja, ki ga uporabljate, je v tem članku nemogoče skozi vse. Naj vam pokažemo, kako lahko spremenite naslov spletnega dnevnika WordPress:

 1. Pojdi do Nastavitve -> Splošno
 2. V polje »Naslov spletnega mesta« vnesite želeni naslov
 3. Shrani spremembe

Splošne nastavitve za WordPress - naslov bloga

Običajno je to vse potrebno za spremembo naslova vašega spletnega dnevnika WordPress. Večina tem in vtičnikov bo to možnost uporabila za prikaz naslova spletnega dnevnika, če pa želite izvedeti več, ne pozabite preveriti naših WordPress vodnikov.

Ime domene spletnega dnevnika (URL)

Preden lahko svoj blog pokažete javnosti, boste potrebovali odlično spletno gostovanje, ki bo skrbelo za vašo spletno stran. Na tem mestu bodo vaše datoteke. Močno priporočamo Bluehost za vse vaše potrebe po gostovanju. Prav tako boste morali registrirati ime domene, ki bo dodeljeno vašemu spletnemu mestu.

Predstavljajte si ime domene kot naslov svojega spletnega dnevnika. Tako kot ima vaša hiša edinstveno ime ulice in številko, ki ju identificira, mora tudi vaš blog imeti edinstven naslov. Ta naslov bo vsem v internetu (tako ljudem kot strojem) omogočil, da vaš blog prepoznajo po edinstveni lokaciji (ime domene).

Za razliko od naslova spletnega dnevnika, ki ga lahko kadar koli spremenite in ne bo imel velikega vpliva na spletnem mestu, bo ime domene nekaj, kar želite ohraniti za vedno. Vse, kar počnete s svojim blogom, bo dodeljeno temu imenu domene, tako da bi njegovo spreminjanje dejansko pomenilo nov začetek. In to ni nekaj, kar boste želeli početi po letih trdega dela na blogu. Na primer, če bi se nekdo drug vrnil na vaš blog in ste spremenili ime domene, bi ta povezava prenehala delovati in oseba, ki je kliknila, da bi prišla na vaše spletno mesto, bi se znašla na prazni strani, ki prikazuje napako.

Naslov vašega spletnega mesta

Torej, pomembno je, da izberete ime domene, ki vam je resnično všeč in želite že od samega začetka. No, to je lažje reči kot narediti. Zakaj? Ker morajo biti imena domen unikatna, si lahko predstavljate, da jih je toliko že registriral nekdo drug. Na primer, lahko je samo en www.firstsiteguide.com. Ker smo domeno že v lasti, je nihče drug ne more imeti.

V primeru Janezovega bloga o hrani bi John verjetno želel, da je njegovo ime domene nekaj takega www.johnsfoodblog.com. Lahko pa registrirate tudi različna imena domen, kot so:

 • johnsfoodblog.net
 • johns-food-blog.org
 • jfblog.com

V tem primeru, čeprav boste morda na koncu registrirali kaj takega www.jfblog.com (ker je verjetno posneta prva), lahko naslov vašega bloga še vedno “John’s Food Blog”. Tako bodo lahko vsi, ki vpišejo ime domene, v nastavitvah videli celoten naslov bloga, ki ste ga postavili.

Ali lahko imam brezplačno domeno?

Če se želite resnično pozabiti na svoj blog, boste želeli plačati za ime domene. Kateri koli od zgornjih primerov vas bo stalo denarja. Toda plačilo za ime domene vam bo omogočilo, da izberete naslov svojega spletnega dnevnika in ga prilagodite po svojih željah.

Medtem ko lahko preprosto imate brezplačno domeno, so ponavadi takšne poddomene. Če na primer gostite svoj brezplačni blog na WordPress.com, lahko imate tudi brezplačno ime domene. Toda v tem primeru ne boste mogli izbrati nekaj edinstvenega, kot so primeri, ki smo jih pokazali. Namesto tega boste lahko izbrali samo prvi del imena. Namesto da bi imeli nekaj unikatnega johnsfoodblog.com, lahko le imate johnsfoodblog.wordpress.com (razen če je že kdo drug ljubitelj hrane).

Če povzamem

Čeprav sta naslov spletnega dnevnika in ime domene pomembna, obstajajo očitno velike razlike. Obe imeni se uporabljata za identifikacijo spletnega dnevnika, toda naslov naslova lahko kadar koli spremenite, medtem ko ime domene ni nekaj, kar bi morali spremeniti (v redkih primerih ljudje spremenijo svoje URL-je, vendar to pri tem ne bi smelo skrbeti točka).

Naslov spletnega dnevnika je samo ime, ki se uporablja za identifikacijo spletnega dnevnika, ime domene pa je naslov vašega spletnega dnevnika, ki ga bodo ljudje in iskalniki uporabljali za prepoznavanje vašega spletnega mesta v roju drugih spletnih dnevnikov.

Priprava naslova spletnega dnevnika in imena domene, ki vas bosta identificirala v internetu, ni lahka naloga. Potreben je čas in domišljija, da dobite nekaj zanimivega in hkrati edinstvenega. Ko izberete in kupite ime svoje domene, ne pozabite promovirati svojega spletnega dnevnika z uporabo pravih hashtagov na družbenih omrežjih, kot je Instagram, da bi lahko s svojim blogom pridobili na tone všečkov in začeli zaslužiti.

Če se še vedno spopadate z iskanjem imena domene za svoj blog, si oglejte te generatorje imen spletnega dnevnika, ki vam bodo pomagali, tako da predlagate ideje in preverite razpoložljivost imena domene.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map