Разлика између наслова блога и назива домена блога (УРЛ)

наслов блога вс име домена


Пре него што започнете рад на новом блогу, вероватно ћете желети да му дате име. Иако можете да проведете недељама у развоју идеје, па чак и скицирању неких првих концепата који ће обликовати цео блог, није заиста препоручљиво стављати блог на интернет, а да немате назив за њега.

Али када одлучите да је време да неком свом блогу дате име, морате знати разлике које збуњују многе почетнике – наслов блога и име домена нису исте ствари!

блог Наслов

Када добијете идеју за блог, вероватно ћете имати на уму наслов. То може бити све што желите и не морате проверавати интернет за доступност. На пример, ако се зовете Јохн и покрећете блог о храни, наслов вашег блога може бити тако једноставан као „Јохн’с Фоод Блог“ (надамо се да имате неке боље идеје од нас).

блог Наслов

Наслов блога може се променити у било које време. Ако се икада одлучите за промену наслова, пред вама је само једна опција. Будући да поставке зависе од ЦМС-а који користите, немогуће је проћи кроз све њих у овом чланку. Дозволите да вам покажемо како да промените наслов блога ВордПресс:

 1. Иди на Подешавања -> Опште
 2. Унесите жељени наслов у поље „Наслов веб локације“
 3. Сачувај промене

Опште поставке за ВордПресс - Наслов блога

Обично је то све потребно за промену наслова вашег ВордПресс блога. Већина тема и додатака користиће ову опцију за приказ наслова блога где је то потребно, али ако желите да сазнате више, не заборавите да проверите наше водиче за ВордПресс.

Назив домена блога (УРЛ)

Пре него што успете да покажете свој блог јавности, требат ће вам сјајна веб хостинг компанија која ће се побринути за вашу веб локацију. Овде ће се налазити ваше датотеке. Топло препоручујемо Блуехост за све ваше потребе за хостингом. Али такође ћете морати да региструјете име домена које ће бити додељено вашој веб локацији.

Замислите име домене као адресу свог блога. Баш као што ваша кућа има јединствено име улице и број који је идентификује, тако и ваш блог мора имати јединствену адресу. Ова адреса ће омогућити свима на Интернету (и људима и машинама) да препознају ваш блог по јединственој локацији (име домене).

За разлику од наслова блога који се може мењати било када и који неће имати много утицаја на веб локацију, име домена је нешто што ћете желети да задржите заувек. Све што урадите са својим блогом биће додељено том имену домена, тако да ће промена заправо значити нови почетак. И то није нешто што ћете желети да радите након година напорног рада на блогу. На пример, ако би се неко други вратио на ваш блог, а ви сте променили име домене, та веза престала би да ради и особа која је кликнула да дође на вашу веб локацију завршила би на празној страници која приказује грешку.

Адреса ваше веб странице

Дакле, важно је да одаберете име домена које вам се стварно свиђа и које желите од самог почетка. Па, то је лакше рећи него учинити. Зашто? Како имена домена морају бити јединствена, можете замислити да их је толико већ регистровао неко други. На пример, може бити само један ввв.фирстситегуиде.цом. Пошто већ имамо домен, нико други га не може имати.

У примеру „Јохн’с Фоод Блог“, Џон би вероватно волео да му име домена буде нешто слично ввв.јохнсфоодблог.цом. Али такође можете да региструјете различита имена домена као што су:

 • јохнсфоодблог.нет
 • јохнс-фоод-блог.орг
 • јфблог.цом

У овом случају, иако сте можда на крају регистровали нешто слично ввв.јфблог.цом (јер је вероватно снимљен први), наслов вашег блога и даље може да буде „Џон-ов блог о храни“. Дакле, свако ко упише име домена моћи ће да види пуни наслов блога који сте поставили у подешавањима.

Могу ли добити бесплатан домен?

Ако желите да се озбиљно позабавите својим блогом, платићете име домена. Било који од горе наведених примера коштаће вас новца. Али плаћање имена домена омогућиће вам да одаберете адресу свог блога и прилагодите је свом укусу.

Иако лако можете да имате бесплатан домен, то су обично поддомене. Тако, на пример, ако будете бесплатни блог на ВордПресс.цом, можете имати и бесплатно име домена. Али у том случају нећете моћи да изаберете нешто јединствено попут примера које смо показали. Уместо тога, моћи ћете да одаберете само први део имена. Уместо да имате нешто јединствено попут јохнсфоодблог.цом, само можеш јохнсфоодблог.вордпресс.цом (осим ако неки други љубитељ хране то већ није тврдио).

Резимирајући то

Иако су и наслов блога и име домена важни, постоје очигледно велике разлике. Оба имена користе се за идентификацију блога, али наслов блога може се лако променити у било којем тренутку док име домена није нешто што би требало да мењате (у ретким случајевима људи мењају своје УРЛ адресе, али то није нешто због чега бисте требали бринути. тачка).

Наслов блога је само име које се користи за идентификацију блога, а име домене је адреса вашег блога коју ће људи и претраживачи користити како би препознали вашу веб локацију у наручју других блогова који се налазе на мрежи.

Компоновање наслова блога и имена домена који ће вас идентификовати на интернету није лак задатак. Потребно је времена и маште да бисте добили нешто занимљиво, а опет јединствено. Након што сте одабрали и купили име свог домена, обавезно промовирајте свој блог помоћу правих хасхтагова на друштвеним мрежама попут Инстаграма, тако да можете добити тонове лајкова и започети зарађивати својим блогом.

Ако се и даље борите са проналажењем имена домена за ваш блог, погледајте ове генераторе имена блога који ће вам помоћи тако што ћете предложити идеје и проверити доступност имена домена.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map