Perbezaan Antara Tajuk Blog dan Nama Domain Blog (URL)

tajuk blog vs nama domain


Sebelum anda mula mengusahakan blog baru, anda mungkin mahu menamakannya. Walaupun anda boleh menghabiskan masa berminggu-minggu untuk mengembangkan idea dan bahkan membuat sketsa beberapa konsep pertama yang akan membentuk keseluruhan blog, tidak disarankan untuk meletakkan blog secara dalam talian tanpa mempunyai nama untuk itu.

Tetapi apabila anda memutuskan sudah waktunya untuk memberi nama blog anda, anda harus mengetahui perbezaan yang membingungkan banyak pemula – tajuk blog dan nama domain bukan perkara yang sama!

tajuk blog

Apabila anda mendapat idea untuk blog, anda mungkin akan mempunyai tajuk dalam fikiran. Ini boleh menjadi apa sahaja yang anda mahukan, dan anda tidak perlu menyemak ketersediaan Internet. Sebagai contoh, jika nama anda John dan anda memulakan blog makanan, tajuk blog anda boleh menjadi sesuatu yang semudah “Blog Makanan John” (kami harap anda mempunyai idea yang lebih baik daripada kami).

tajuk blog

Tajuk blog boleh diubah pada bila-bila masa. Sekiranya anda pernah memutuskan untuk menukar tajuk, anda hanya tinggal satu pilihan sahaja. Oleh kerana tetapannya bergantung pada CMS yang anda gunakan, mustahil untuk meneliti semuanya dalam artikel ini. Oleh itu, mari kita tunjukkan cara menukar tajuk blog dalam WordPress:

 1. Pergi ke Tetapan -> Umum
 2. Masukkan tajuk yang dikehendaki di medan “Judul Laman”
 3. Simpan perubahan

Tetapan Umum WordPress - Tajuk Blog

Biasanya, inilah yang diperlukan untuk menukar tajuk blog WordPress anda. Sebilangan besar tema & pemalam akan menggunakan pilihan ini untuk memaparkan tajuk blog jika perlu, tetapi jika anda ingin mempelajari lebih lanjut, jangan lupa untuk memeriksa panduan WordPress kami.

Nama Domain Blog (URL)

Sebelum anda dapat menunjukkan blog anda kepada umum, anda memerlukan syarikat hosting web yang hebat yang akan mengurus laman web anda. Ini adalah tempat di mana fail anda akan berada. Kami sangat mengesyorkan Bluehost untuk semua keperluan hosting anda. Tetapi anda juga perlu mendaftarkan nama domain yang akan diberikan ke laman web anda.

Bayangkan nama domain sebagai alamat blog anda. Sama seperti rumah anda mempunyai nama dan nombor jalan yang unik yang mengenalinya, blog anda juga harus mempunyai alamat yang unik. Alamat ini akan membolehkan semua orang di Internet (baik orang dan mesin) mengenali blog anda dengan lokasinya yang unik (nama domain).

Tidak seperti tajuk blog yang boleh diubah bila-bila masa dan tidak akan memberi banyak kesan pada laman web ini, nama domain adalah sesuatu yang anda ingin simpan selama-lamanya. Semua yang anda lakukan dengan blog anda akan diberikan kepada nama domain tersebut, jadi mengubahnya sebenarnya akan menjadi permulaan baru. Dan itu bukan sesuatu yang anda ingin lakukan setelah bertahun-tahun bekerja keras di blog. Contohnya, jika orang lain memaut kembali ke blog anda, dan anda menukar nama domain, pautan tersebut akan berhenti berfungsi dan orang yang mengklik untuk masuk ke laman web anda akan berakhir di halaman kosong yang menunjukkan ralat.

Alamat laman web anda

Oleh itu, sangat penting untuk memilih nama domain yang anda sangat suka dan mahukan sejak awal lagi. Itu lebih senang daripada dilakukan. Kenapa? Oleh kerana nama domain mesti unik, anda boleh membayangkan bahawa banyak dari mereka sudah didaftarkan oleh orang lain. Sebagai contoh, hanya ada satu www.firstsiteguide.com. Oleh kerana kami sudah memiliki domain, tidak ada orang lain yang dapat memilikinya.

Dalam contoh “Blog Makanan John”, John mungkin mahu nama domainnya menjadi seperti www.johnsfoodblog.com. Tetapi anda juga boleh mendaftarkan nama domain yang berbeza seperti:

 • johnsfoodblog.net
 • johns-food-blog.org
 • jfblog.com

Dalam kes ini, walaupun anda mungkin mendaftarkan sesuatu seperti itu www.jfblog.com (kerana yang pertama mungkin diambil), tajuk blog anda masih boleh menjadi “John’s Food Blog”. Jadi, setiap orang yang memasukkan nama domain akan dapat melihat tajuk blog penuh yang anda tetapkan dalam tetapan.

Bolehkah saya mempunyai domain percuma?

Sekiranya anda ingin serius dengan blog anda, anda pasti ingin membayar nama domain. Mana-mana contoh di atas akan menelan belanja anda. Tetapi membayar nama domain akan membolehkan anda memilih alamat blog anda dan memperibadikannya mengikut keinginan anda.

Walaupun anda dapat dengan mudah memiliki domain percuma, biasanya domain tersebut subdomain. Jadi, sebagai contoh, jika anda menghoskan blog percuma anda di WordPress.com, anda juga boleh memiliki nama domain percuma. Tetapi sekiranya demikian, anda tidak akan dapat memilih sesuatu yang unik seperti contoh yang kami tunjukkan. Sebaliknya, anda akan dapat memilih bahagian pertama nama sahaja. Daripada mempunyai sesuatu yang unik seperti johnsfoodblog.com, anda hanya boleh mempunyai johnsfoodblog.wordpress.com (melainkan jika ada pencinta makanan lain yang menyatakannya).

Menjumlahkannya

Walaupun Tajuk Blog dan Nama Domain adalah penting, jelas terdapat perbezaan yang besar. Kedua-dua nama itu digunakan untuk mengenal pasti blog, tetapi tajuk blog dapat diubah dengan mudah pada bila-bila masa sementara nama domain bukanlah sesuatu yang harus anda ubah (dalam kes yang jarang berlaku, orang mengubah URL mereka tetapi itu bukan sesuatu yang anda perlu bimbangkan ini titik).

Tajuk blog hanyalah nama yang digunakan untuk pengenalan blog, dan nama domain adalah alamat blog anda yang akan digunakan oleh manusia dan mesin pencari untuk mengenali laman web anda di sekumpulan blog lain yang terdapat dalam talian.

Mempunyai tajuk blog dan nama domain yang akan mengenali anda di internet bukanlah tugas yang mudah. Ia memerlukan masa dan imaginasi untuk mendapatkan sesuatu yang menarik namun unik. Setelah memilih dan membeli nama domain anda, pastikan untuk mempromosikan blog anda dengan menggunakan hashtag yang betul di rangkaian sosial seperti Instagram, jadi anda boleh mendapat banyak suka dan mula menjana wang dengan blog anda.

Sekiranya anda masih berusaha mencari nama domain untuk blog anda, lihat saja penjana nama blog ini yang akan membantu anda dengan mencadangkan idea dan memeriksa ketersediaan nama domain.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map