Mengapa Orang Blog? 15 Kebaikan Blogging

Belajar-Blogging-2_Apa-adalah-a-blog-platform-


Ketika blog dan blogging bermula, tujuan asalnya adalah untuk individu berkongsi kehidupan peribadinya dalam talian, sama seperti jurnal dalam talian. Selama dekad yang lalu, blogging telah berkembang dari mempunyai tujuan yang lebih peribadi hingga lebih profesional. Daripada individu menulis blog semata-mata untuk rakan dan keluarga mereka, blog mulai merangkumi blog profesional untuk orang ramai untuk mempromosikan jenama peribadi dan perniagaan mereka. Dalam catatan ini, kita akan melihat sebab-sebab tipikal mengapa orang memilih untuk memulakan blog dan faedahnya.

Sebab mengapa orang blog

kenapa orang blog

Untuk berkongsi semangat mereka

Apabila anda meminati sesuatu, anda ingin membagikannya kepada dunia. Sama ada minat untuk memancing, fotografi, atau pemasaran, blog adalah cara terbaik untuk berkongsi minat itu. Apabila anda membuat blog tentang sesuatu yang anda gemari, ia membuka pintu untuk berhubung dengan mereka di seluruh dunia yang dapat menggunakan bahasa anda dan mempunyai minat yang sama.

Untuk mendidik orang lain

Sekiranya anda seorang yang suka mengajar, blog boleh menjadi platform untuk mengajar orang yang mempunyai minat dalam bidang kepakaran anda. Melalui blog, anda bukan sahaja akan mengajar orang lain, tetapi anda juga akan mengajar diri anda lebih banyak mengenai topik tersebut. Anda akan belajar kerana anda akan sentiasa mencari lebih banyak perkara untuk mengajar pembaca anda. Pengajaran melalui blog secara semula jadi boleh menyebabkan pengewangan dengan membuat produk maklumat dalam talian.

Untuk mendapat pendedahan

Pemilik perniagaan yang membuat blog meningkatkan pendedahan untuk perniagaan mereka dengan beberapa cara. Membuat kandungan blog secara berkala untuk laman web anda memberikan Google sesuatu yang baru untuk diindeks, sehingga meningkatkan Anda keterlihatan laman web dalam hasil carian. Membuat kandungan blog untuk penerbitan lain di industri anda memberi peluang kepada khalayak baru yang relevan untuk menemui anda dan perniagaan anda. Pendedahan ini memberi anda lebih banyak lalu lintas yang dapat anda ubah menjadi petunjuk dan pelanggan.

Untuk membina autoriti

Bagi mereka yang ingin bercakap di acara-acara di industri mereka atau menjadi pengarang, blogging adalah platform yang boleh anda gunakan untuk membina autoriti. Semasa anda membuat blog mengenai niche yang paling anda ketahui, orang akan mula mengenali anda sebagai pihak berkuasa di ceruk tersebut. Pengiktirafan ini akan membawa kepada wawancara, podcast, dan akhirnya jemputan untuk bercakap dan kontrak untuk menerbitkan buku.

Untuk mendapat kedudukan di Search Engine

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, blog anda memberikan Google kandungan baru untuk diindeks secara berkala. Anda boleh menggunakan setiap bahagian kandungan untuk peringkat untuk kata kunci tertentu yang akan menarik khalayak sasaran anda ke laman web anda. Untuk perniagaan, gabungan laman web statik dan catatan blog membolehkannya menyasarkan kata kunci komersial (kata kunci yang menarik pelanggan) dan juga kata kunci bukan komersial (kata kunci yang menarik pencari maklumat). Kedua-dua khalayak – pelanggan dan pencari maklumat – boleh membawa perniagaan baru.

Untuk mempunyai kandungan untuk dikongsi

Khalayak media sosial lebih senang menerima catatan blog daripada iklan atau halaman penjualan, dan juga lebih cenderung untuk berkongsi catatan blog dengan hubungannya daripada iklan atau halaman penjualan. Dengan membuat kandungan blog, anda memberi diri anda lebih banyak untuk dikongsi di profil media sosial anda, dan anda memberikan sesuatu yang perlu dikongsi kepada pengunjung anda semasa mereka melayari laman web anda. Perkongsian sosial kandungan anda akan meningkatkan pendedahan kepada khalayak sasaran anda dan membawa kepada lebih banyak lalu lintas yang masuk.

Catatan blog juga memberi anda kaedah tanpa penjualan untuk mempromosikan perniagaan anda. Sekiranya seseorang meminta untuk melakukan sesuatu di rangkaian sosial, anda boleh membalas dengan mudah melalui catatan blog. Berbanding dengan membalas dengan halaman penjualan untuk produk atau perkhidmatan anda, membalas dengan catatan blog akan dilihat bermanfaat dan secara semula jadi akan memimpin orang tersebut ke produk dan perkhidmatan anda, terutamanya jika anda memasukkan ajakan bertindak yang baik di akhir setiap kiriman anda.

Inilah bagaimana blogging dapat memberi manfaat kepada hidup anda

faedah berblog

Seperti yang mungkin anda ketahui, blog telah banyak membantu orang dan syarikat dalam 10-15 tahun terakhir. Betul bahawa lebih dua dekad yang lalu, blog hampir tidak wujud. Hari ini, terdapat berjuta-juta blog dalam talian di seluruh dunia!

Tetapi, kami masih merasa gusar untuk meyakinkan orang ramai tentang kelebihan blog. Walaupun menjana wang dalam talian bukanlah tujuan utama, blog boleh membantu dengan banyak cara lain. Mari lihat semua bonus yang diperoleh blogger.

1. Anda boleh menguruskan identiti dalam talian anda dan membina kepercayaan

Kedua-dua orang dan perniagaan mempunyai maklumat mereka dalam talian. Apa yang berlaku ketika seseorang mencari nama anda? Salah satu kelebihan blog adalah bahawa ia membolehkan anda membina dan mengawal identiti dalam talian anda.

Selain dari profil rangkaian sosial, orang yang mencari nama anda dapat mencari blog atau halaman pengarang anda di blog lain. Maklumat tersebut akan membantu orang untuk mengenali anda dengan lebih baik dengan membaca karya anda.

2. Anda akan belajar perkara baru

Anda bukan sahaja mengajar orang lain semasa anda menulis blog. Anda juga belajar. Pada mulanya, anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai niche anda kerana anda perlu didik diri untuk mengajar orang lain. Anda juga akan belajar banyak perkara mengenai bidang lain, seperti pemasaran dalam talian, tidak kira apa yang anda tulis.

Sama ada anda suka atau tidak, ada sejumlah pengetahuan pemasaran yang anda perlukan untuk meningkatkan lalu lintas ke blog anda. Pengetahuan anda mengenai pemasaran e-mel, pemasaran mesin pencari, dan pemasaran media sosial akan terus berkembang.

3. Anda akan meningkatkan kemahiran menulis anda

Semakin anda melakukan sesuatu, semakin baik anda menjadi mahir. Penulisan tidak terkecuali. Walaupun anda tidak mahu belajar menulis, penulisan anda akan bertambah baik apabila anda melakukannya. Anda juga boleh melabur dalam alat pemeriksa tatabahasa, seperti Tatabahasa, untuk membantu anda dengan asas menulis, tanda baca, ejaan, struktur ayat, dan gaya semasa anda menulis.

Malah anda yang tidak menumpukan perhatian pada kandungan bertulis, seperti podcasters dan blogger video, akan meningkatkan kemahiran menulis melalui blog. Bagaimana? Anda harus menulis keterangan untuk podcast dan video anda sendiri. Dan anda harus berinteraksi dengan pelanggan blog anda dalam komen untuk podcast dan video yang anda terbitkan.

4. Anda boleh menjadi mahir dalam bahasa baru

Bercakap tentang belajar dan meningkatkan kemahiran anda, jika anda ingin mempelajari bahasa kedua, blog adalah cara terbaik. Anda yang menulis blog dalam bahasa bukan ibu akan menjadi lebih mahir dalam bahasa itu.

Anda akan berpeluang berinteraksi dengan orang lain yang menggunakan bahasa baru melalui komen dan penglibatan media sosial. Anda bukan sahaja akan menulis dengan lebih baik dalam bahasa itu, tetapi anda juga boleh mula bercakap dengan lebih baik apabila dijemput untuk mengambil bahagian dalam wawancara audio atau video.

5. Anda boleh mendapatkan pengetahuan teknikal

Sama ada anda mahu atau tidak, anda akan dapat mempelajari perbendaharaan kata baru. Selain itu, sistem, alat, dan kaedah yang berkaitan dengan teknologi semasa melalui proses penubuhan dan pengembangan blog.

Itu tidak semestinya bahasa pengaturcaraan atau kepakaran reka bentuk web profesional. Hari ini terdapat banyak alat dan proses separa automatik yang tersedia dalam talian untuk yang baru bagi pengguna internet. Dan anda boleh belajar menggunakannya dengan membaca maklumat dalam talian atau menonton tutorial video.

6. Anda akan berhubung dengan orang baru

Salah satu faedah terbesar blog adalah berhubung dengan orang lain. Anda tidak hanya menambahkan beberapa pengikut di rangkaian sosial atau senarai e-mel. Anda membina hubungan yang tulen. Anda berkawan dengan orang yang tidak akan anda temui sebaliknya.

Sesuatu yang mengejutkan banyak orang adalah mereka mengembangkan asas peminat melalui blog. Sekiranya anda menghadiri acara di industri anda, anda akan dikenali oleh orang yang tidak pernah anda temui. Mereka akan mengucapkan terima kasih atas semua kerja hebat yang telah anda lakukan. Terutama orang yang anda temui pada awal perjalanan blog anda. Mereka akan menjadi peminat anda yang paling setia jika anda terus mengeratkan hubungan anda dengan mereka.

7. Anda akan diisytiharkan sebagai pakar

Pakar sebenar tidak perlu menyebut diri mereka pakar. Orang lain akan melakukannya untuk anda. Apabila anda dikenali di tempat anda, anda akan dijemput untuk mengambil bahagian dalam temu ramah dan catatan blog yang menyusun petua atau nasihat pakar. Yang terakhir akan menempatkan anda di syarikat pakar lain dalam bidang anda dan lebih kerap membantu anda dilabel sebagai pakar.

Salah satu kunci untuk mendapatkan pengiktirafan pakar adalah sentiasa membantu. Walaupun anda tidak mahu mula menawarkan perkhidmatan perundingan percuma, anda ingin membantu sebanyak mungkin orang dengan cara kecil. Menjawab soalan di sana-sini akan membuat lebih banyak orang menghormati anda.

8. Anda akan dijemput untuk bercakap

Langkah seterusnya setelah mendapat pengiktirafan sebagai pakar dalam bidang anda dijemput untuk bercakap di acara industri yang berkaitan. Mungkin bermula dengan jemputan untuk duduk di panel tamu, atau mungkin permintaan langsung untuk mengadakan sesi anda.

Bercakap dapat membantu anda terus meningkatkan reputasi anda sebagai pakar dalam bidang anda. Anda mendapat kredibiliti segera apabila anda dapat mengatakan bahawa anda telah bercakap di acara popular. Bagi mereka yang mencari lebih banyak cara untuk menjana wang, anda boleh mula mengenakan bayaran untuk pertuturan.

9. Anda boleh menjadi pengarang

Blog anda adalah portfolio anda. Blogger yang mempunyai pandangan menarik, kemahiran menulis yang luar biasa, dan khalayak yang besar mempunyai kelebihan jika mereka ingin menjadi pengarang yang diterbitkan. Banyak blogger terkenal yang diiktiraf oleh syarikat penerbitan dan tawaran buku yang sering ditawarkan. Yang lain telah berjaya mengirim ke syarikat penerbitan untuk mendapatkan tawaran untuk buku yang ingin mereka tulis.

Sekiranya anda ingin mendapat perhatian daripada penerbit, pertama-tama lakukan penyelidikan mengenai penerbit yang kemungkinan besar berminat dengan buku dalam ceruk anda. Lihatlah blogger lain yang telah menulis buku di ceruk anda dan lihat siapa yang menerbitkannya. Kemudian mulailah berinteraksi dengan syarikat penerbitan di media sosial untuk mendapatkan radar mereka.

10. Anda akan menerima tawaran pekerjaan

Membuat blog dalam bidang yang berkaitan dengan perniagaan dapat membantu anda mendapatkan pekerjaan. Perniagaan yang menyedari faedah pemasaran kandungan selalu mencari pekerja yang dapat membuat kandungan yang menarik. Semasa anda menjalin hubungan dengan orang lain di tempat anda, anda mungkin akan menemui orang yang merekrut untuk jawatan kosong.

Sekiranya anda berada di pasaran untuk mendapatkan pekerjaan, profesionalisme adalah kuncinya. Blog dan profil sosial awam anda harus bebas dari apa sahaja yang boleh menunjukkan negatif kepada anda. Itu termasuk gambar-gambar pesta yang memabukkan atau mengejek majikan anda sekarang.

11. Anda boleh memulakan perniagaan baru

Dalam beberapa keadaan, blog mungkin bermula sebagai hobi hanya untuk matang menjadi perniagaan sepenuh masa dan berbayar. Sebagai contoh, Pat Flynn mencipta Akademi Peperiksaan Hijau blog untuk berkongsi pendapat dan pemikirannya mengenai seni bina. Setelah diberhentikan dari pekerjaannya, dia memutuskan untuk mengambil blog dengan serius. Bagaimana ini mengubah hidupnya?
Blognya berubah menjadi perniagaan sebenar, dan dia dapat menjana pendapatan dari itu. Kisah Flynn adalah antara banyak orang yang telah memulakan perniagaan yang berjaya melalui blog.

12. Anda boleh menjual lebih banyak produk

Adakah anda menjalankan laman web perniagaan anda sendiri? Blogging akan membantu anda menjual lebih banyak. Yang harus anda buat hanyalah membuat kandungan yang mendorong pembaca untuk tertarik dengan produk dan perkhidmatan anda. Promosikan kandungan anda kepada pelanggan ideal anda, dan anda akan mendapati bahawa anda mula memperoleh petunjuk dan menutup lebih banyak jualan.

Menjual lebih banyak berlaku untuk produk dan perkhidmatan yang anda tawarkan, serta beberapa tawaran afiliasi. Untuk penjualan produk gabungan, peraturan yang sama berlaku. Tulis catatan blog yang mendorong pembaca untuk terlibat dengan item yang mungkin ditawarkan oleh perniagaan lain. Dan anda boleh menerima komisen daripada mereka.

13. Anda boleh mendapatkan maklum balas segera

Tidak masalah sama ada anda menjalankan blog atau blog peribadi untuk syarikat tempat anda bekerja, blog akan membantu anda mendapatkan maklum balas daripada peminat dan pelanggan. Mungkin negatif atau positif, tetapi penting untuk mengetahui pendapat orang tentang kandungan yang anda keluarkan.

Sebagai seorang blogger, anda dapat membaca komen pada hari yang sama anda menyiarkan kandungannya. Ini membantu anda untuk menerima maklum balas segera dan mendapatkan idea tentang prestasi kandungan anda.

14. Anda akan membuat lebih banyak blog atau menulis di blog lain

Sebilangan besar blogger tidak berhenti di satu blog. Sebilangan blogger yang memulakan blog khusus khusus masuk ke blog mengenai proses blog itu sendiri. Yang lain mengatasi menjana wang dalam talian apabila blog niche mereka berjaya. Atau, blogger yang bermula dengan blog yang sangat umum boleh masuk ke dalam blog khusus.

Sekiranya anda ingin memulakan blog baru, anda akan mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai bagaimana menjayakan blog baru anda. Dengan semua ujian dan kesilapan yang anda lalui dengan blog pertama anda. Pengetahuan ini akan membantu anda menjadikan blog baru anda berjaya dalam jangka masa yang lebih pendek. Dan bantu anda mengalami semua faedah di atas sekali lagi atau lebih mendalam.

15. Blogging dapat memberi anda kebebasan

Blogging memberi anda hak untuk bekerja dari mana-mana lokasi dan pada waktu tertentu. Selain itu, anda juga berpeluang melakukan perkara yang anda gemari! Luangkan lebih banyak masa bersama keluarga, lakukan aktiviti sukan dan ambil bahagian dalam program pembangunan masyarakat.

Sekiranya anda gemar melancong, blog juga dapat membantu anda untuk pergi dan melihat keindahan dunia. Anda boleh melakukan semua ini sambil tetap menikmati kehidupan sederhana dari blog!

Adakah anda sudah bersedia untuk memulakan blog anda sendiri?

Membuat blog peribadi dapat dilakukan dengan begitu cepat. Anda perlu memilih nama untuk blog anda terlebih dahulu. Ini adalah salah satu langkah paling penting ketika memulakan blog baru.

Alat yang disyorkan:

Setelah memilih nama domain anda, anda perlu memutuskan platform blog dan penyedia hosting web. Untuk semua blogger baru, kami mengesyorkan WordPress.org yang dihoskan sendiri dan Bluehost, sebuah syarikat yang menguasai lebih dari 2 juta laman web di seluruh dunia. Anda akan mendapat nama domain percuma semasa anda mendaftar dengan mereka dan jika anda tidak menyukai perkhidmatan mereka, mereka menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Kesimpulannya

Adakah anda ingin berkongsi minat, mendidik orang lain, mendapat pendedahan, membina wibawa, berpangkat dalam carian, atau mempunyai kandungan untuk dikongsi? Sekiranya demikian, anda mungkin bersedia melancarkan blog baru anda. Tetapi ingat satu perkara, penglihatan anda perlu jangka panjang. Apa sahaja yang anda lakukan hari ini akan memberi kesan kepada kehadiran dalam talian anda pada masa akan datang. Dan seperti yang anda lihat, terdapat pelbagai faedah blog yang melebihi menjana wang.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Liked Liked