Kebijaksanaan Robot dan Bagaimana Jorn Barger Menciptakan Blogging

jorn-barger-post


Jorn Barger dan Dari mana “Blog” Berasal

Blog ada di mana-mana. Semua orang, setiap perniagaan, di mana sahaja, mempunyai blog hari ini, ada yang berjalan di platform percuma seperti Blogger dan WordPress, tetapi sebahagian besar blog dibuat di platform yang dihoskan sendiri di mana anda bertanggungjawab untuk setiap perkara. Terdapat blog mengenai keluarga, kesihatan, penulisan, muzik, berita, sejuta perkara lain, dan, ya, blog di blog.

Tetapi ia mesti bermula di suatu tempat, bukan? Sudah tentu, orang telah menulis sesuatu di internet sejak hari pertama, tetapi siapa yang memutuskan untuk mula menuliskannya dalam format weblog? Untuk itu, siapa yang memutuskan harus disebut “weblog”?

Bacaan yang disyorkan: Apa itu blog?

Nah, dalam apa yang bukan sebenarnya kejutan terbesar dalam sejarah, ia adalah seorang lelaki yang cerdas, agak tidak disesuaikan, sedikit gila, dengan janggut yang benar-benar hebat.

Jorn Barger Pic

Siapa Jorn Barger?

Jorn Barger pada dasarnya adalah salah satu kutu buku komputer yang asli. Dilahirkan di Ohio, untuk semua akaun tanpa janggut, pada tahun 1953, dia adalah seorang pemuda yang pintar. Jorn pertama kali bertemu dan jatuh cinta dengan komputer pada tahun 1964. Kebanyakan orang hari ini mungkin tidak akan mengenali komputer Minivac 601 sebagai komputer, tetapi Jorn Barger yang berusia sebelas tahun melakukannya. Lebih dari itu, dia melihat potensi di dalamnya.

Jorn belajar matematik dan sains di sekolah menengah, dan kemudian bangkit dari kuliah ke kuliah, ke universiti, tetapi sebenarnya tidak pernah berjaya mendapatkan ijazah. Kemudian dia meninggalkan kerjaya di komputer, untuk meluangkan masa untuk mengetahui dirinya di Ladang, sebuah komuniti hippie yang terkenal di Tennessee, dan tempat-tempat lain, selama beberapa tahun.

Dia muncul kembali pada tahun 1980-an sebagai pengaturcara, menulis perisian untuk hampir sepanjang dekad ini, sebelum mengikuti minatnya yang lebih mendalam pada tahun 1989 dan mengambil pekerjaan di Northwestern University sebagai penyelidik kecerdasan buatan.

Perkara ini penting, kerana sesuai dengan obsesi peribadi Jorn dengan idea menganalisis tingkah laku manusia melalui simulasi komputer, atau, seperti yang disebutnya, “Robot Wisdom”.

Tahun Usenet

Suatu ketika dahulu, pada tahun 1980, sebelum kedatangan Google, sebelum AOL, sebelum ada yang terfikir untuk memanggilnya Internet sebelum ada perkara seperti dot com, dan panggilan telefon bermaksud pemutusan hubungan, ada Usenet. Orang yang pernah menggunakan forum internet 4Chan, Reddit, atau mana-mana forum pasti akan biasa jika tidak sedikit rumit dan tidak senonoh. Usenet adalah (dan masih) tempat di mana orang boleh pergi dan bercakap antara satu sama lain, dan kepada Jorn Barger, dari tahun 1989 dan seterusnya, ia adalah rumah. Segala-galanya bermula di suatu tempat, internet sebagai komuniti bermula dengan Usenet.

Jorn menerimanya dengan tahap yang sangat obsesif. Di sini adalah tempat yang dicipta untuk tujuan mewujudkan komuniti, yang hanya dapat diakses oleh individu lain yang mahir dalam teknologi. Untuk memanggil tulisannya di sana produktif akan menjualnya pendek. Jorn dikreditkan dengan lebih daripada sepuluh ribu jawatan. Dia membantu menulis beberapa Soalan Lazim terawal mengenai perkara seperti seni ASCII, dan aktif dalam forum dengan topik yang pelbagai seperti AI, penyanyi Kate Bush, dan penulis James Joyce. Dia terkenal dan, untuk semua penampilan, sangat disukai selama beberapa tahun pertamanya di komuniti. Namun, seiring berjalannya waktu, Jorn mula mengalami gesekan peribadi di tempat kerja dan di Usenet. Menjelang akhir tahun 1992, semuanya menjadi kenyataan, dan dia mendapati dirinya tidak lagi dipekerjakan oleh Northwestern dan terlibat dalam konflik di forum lamanya di Usenet, terutama forum peminat Kate Bush.

Dia menyalahkan orang lain kerana menentangnya, mangsa yang tidak bersalah. Tidak dapat dikatakan apakah ini benar, tetapi mudah untuk memahami, dari penulisannya, tentang bagaimana dia menjadikan dirinya penjahat di dalamnya semua. Terdapat semacam kurangnya kesadaran diri yang tidak bersalah dalam semua itu, terutama mengingat dia menghabiskan masa yang lebih baik pada tahun 1970-an untuk menjadi sadar diri.

Bagaimanapun, dia menjumpai tempat baru, dan di sinilah dia naik ke ketinggian tertinggi, dan memberi akaunnya perbezaan pendapat yang lalu. Kembali ke akar falsafahnya, dia memanggil tempat itu Kebijaksanaan Robot.

Kelahiran Blog Kebijaksanaan Robot

Konsepnya ringkas, tetapi baru. Jorn membuat halaman yang dihubungkan dengan catatan dan halaman lain, beberapa di dalamnya Kebijaksanaan Robot, beberapa tempat lain. Setiap kali dia memposting sesuatu yang baru, itu akan muncul di bahagian atas halaman, dan segala sesuatu yang lain akan turun sedikit. Dengan menatal ke bawah, anda bergerak kembali mengikut masa.

Di sinilah Jorn bertekad untuk membuat ruang sendiri, dan menjelaskan minatnya kepada dunia yang lebih luas yang dia harap dapat memahami dan menyambutnya. Dan mereka berjaya, untuk sementara waktu. Dia mula mengepos pada tahun 1995 dan terus memposting selama satu dekad. Pada masa itu, Kebijaksanaan Robot mengubah cara dunia berkomunikasi.

Seluruh proses mengumpulkan barang-barang menarik dari seluruh dunia dan menulis tentangnya di internet adalah idea baru, dan oleh itu ia memerlukan nama baru. Jorn memutuskan untuk menyebutnya “mencatat web”, yang dibuat Kebijaksanaan Robot, sudah tentu, weblog pertama. Jadi ia menjadi Weblog Kebijaksanaan Robot, dan blogosphere dilahirkan pada 17 Disember 1997.

Kebijaksanaan Robot terus mendapat faedah dari pelbagai minat Jorn dan sifatnya yang produktif. Ia dikemas kini satu atau beberapa kali sehari, dan hampir tidak ada orang yang tidak dapat menemui minat mereka dan Jorn bertindih, dan sebagainya Weblog Kebijaksanaan Robot berkembang. Benar dalam bentuk, dia juga harus bekerja pada yang pertama Soalan Lazim Blogging, dikeluarkan pada tahun 1999.

Soalan Lazim mesti dibaca kerana benar-benar mengandungi unsur-unsur blog moden. Jorn Barger, setelah menamakan blog, kini telah mendefinisikannya. Di dalamnya, dia berkata, antara lain, “Sekiranya anda memikirkan nama yang lebih baik daripada ‘weblog’, mulailah menggunakannya dan lihat apakah ia sesuai. Itu semua orang Darwin. “

Apa sahaja yang membawa orang ke laman webnya, ia berjaya. Kebijaksanaan Robot menjadi sangat popular, dan Jorn mendapati dirinya sebagai ikon web awal, pelopor idea baru ini. Dia mengumpulkan pautan ke kandungan yang menarik. Apa sahaja — semuanya! —Adalah permainan yang adil, asalkan ia menarik. Jorn Barger mendapati dirinya berpengaruh, sebahagian daripada kader kecenderungan internet kecil. Dengan kemampuan inilah dia berjaya melakar sejarah blogging. Setiap hari dia mengumpulkan kandungan terbaik yang dapat dijumpai dan menyiarkannya ke bahagian atas suapan.

Bahagian terpenting dari Kebijaksanaan Robot adakah struktur itu. Struktur feed-by-date adalah teras WordPress, Blogger, Facebook, dan Twitter; betul-betul bagaimana Myspace bermula. Entah mengapa, lelaki ini yang menghadapi masalah memasang batu asas apa yang akan menjadi media sosial. Tentu, itu hanya jurnal, tetapi ia tersedia untuk sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan internet. Jorn boleh bercakap mengenai kecerdasan buatan, masa kecilnya yang agak sukar, Kate Bush, atau pautan ke artikel berita, semuanya di satu tempat, semuanya dalam satu hari. Tidak perlu masuk, kerana itu adalah tempatnya, dan dia sendiri. Sesiapa sahaja boleh melakukannya, dan banyak orang berjaya. Lebih banyak setiap tahun.

Jorn Barger membantunya bersama dengan semangatnya yang tidak dapat dinafikan dan menarik untuk banyak subjek, tetapi ada banyak penderitaan di banyak catatan peribadinya di Kebijaksanaan Robot. Sudah jelas Jorn Barger melihat – selalu melihat – dirinya sebagai orang luar, “oddball” yang digambarkan sendiri. Seorang lelaki ganjil yang tahu bahawa dia ganjil, tetapi tidak pernah begitu, atau mengapa. Dan mungkin itulah yang dilihat orang di dalam dirinya kerana terdapat beberapa utas yang melengkapkan diri melalui pengalaman manusia yang begitu umum seperti perasaan bahawa kita tidak sepenuhnya difahami oleh orang lain. Namun, seperti biasa, benih keluarnya ditanam.

Sekiranya Jorn betul, dan kelangsungan hidup yang paling sesuai adalah peraturannya, maka “blog” pastinya paling sesuai. Blog telah berkembang, berpecah, dan melahirkan banyak keturunan sejak itu. Kebijaksanaan Robot, bagaimanapun, tidak begitu sesuai untuk persekitaran komuniti internet yang semakin utama.

Kematian Kebijaksanaan Robot

Oleh kerana jika anda cukup mengatakan, anda akan mengatakan sesuatu untuk membuat orang marah. Permulaan slaid panjang dari kegemilangan untuk Kebijaksanaan Robot datang hanya beberapa bulan selepas Barger menerbitkan FAQ blogging pertama, pada bulan Disember tahun yang sama, ketika dia menyiarkan petikan dari Israel Shahak ke blognya. Walaupun Shahak agak kontroversial, ini mungkin tidak akan menjadi masalah utama, kecuali Barger, yang keras kepala untuk membentuk, atau mungkin benar untuk bentuk yang keras kepala, menegaskan, sejak itu, menyiarkan pernyataan di tajuk lamannya seperti “Judaisme adalah rasisme adalah tidak sesuai dengan demokrasi ”yang mengasingkan banyak pembaca. Dia segera memendekkannya ke teks spanduk, “Yahudi adalah rasisme,” kapitalisasi tetap seperti itu, dengan cara.

Ia tidak mati sekaligus Robot Wisdom habis seperti bateri yang bocor, berkelip-kelip dan dimatikan beberapa kali sehingga Barger tidak lagi mampu menjalankannya, dan ia ditutup untuk selamanya. Hari ini, menelusuri jalan Barger di internet adalah pengembaraan melalui rangkaian pautan yang terputus dan domain yang telah tamat tempoh.

Kebijaksanaan Robot kini hanya boleh diakses melalui Arkib internet Wayback Machine.

Di mana Jorn Barger?

Jorn Barger, sejak itu, bangkit, dan hilang beberapa kali — baik secara fizikal maupun di internet. Dalam kedua kes itu, dia akhirnya muncul lagi di tempat yang berbeza. Dia terus berjalan Blogspot sebentar, kemudian dia terus berjalan Twitter selama beberapa tahun, tetapi dia kecewa kerana orang-orang mengetepikan makanannya daripada membacanya secara mendalam, dan meninggalkannya dengan tergesa-gesa, tidak akan pernah kembali. Dia konon di Chicago untuk sementara waktu, kemudian pindah ke Socorro, New Mexico, sebuah kota kecil yang merupakan rumah bagi Institut Teknologi New Mexico.

Dia masih menjawab soalan mengenai Quora, atau sekurang-kurangnya seseorang menggunakan keperibadiannya adalah.

Warisan

Jadi, Jorn meninggalkan warisan yang ganjil. Dia membantu membuat blogosphere, menamakannya, dan menentukan bagaimana ia akan menjadi. Keamatan yang sama yang mendorongnya untuk terus berada di canggih teknologi, dan mencapai begitu banyak ketika berada di sana, terus melemahkannya. Dia adalah lelaki yang mencari komuniti, dan, apabila dia tidak menjumpainya, membina komuniti, akhirnya terpaksa dipaksa dari mereka. Terlepas dari cabaran peribadinya, dia telah memberikan sumbangan besar kepada Internet. Dia diakui oleh CNET Builder.com (sekarang tidak berfungsi) dalam Web Innovator Awards pertama (sekarang mati) kerana pengaruhnya. Walaupun kemasyhurannya telah memudar, jalan-jalan yang dilaluinya melalui padang gurun telah menjadi beberapa rute tersibuk di jalan raya maklumat.

Sudah tentu, blogging akan berlaku dengan atau tanpa Jorn Barger dan Kebijaksanaan Robot—Tidak mungkin blog.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map