Како пронаћи нишу за свој блог (Корак по корак водич)

нев8


Пре него што креирате блог и кренете напред и постанете успешан блогер, узмите у обзир следеће:

Смисао живота је у постизању највишег облика знања, а то је идеја о добру. ” – Антички грчки филозофи

Исто се односи и на блогање. Желите да достигнете највиши облик знања у теми по вашем избору. Дакле, одаберите ону која вам се свиди – ону за коју сте страствени и који вас највише занима. Надајте се успеху, срећи, сигурности и признању. Ако одаберете своју нишу која вас занима и имате своје гледиште, моћи ћете да поставите и разликујете свој блог од конкуренције.

Постоји пуно начина да се утврди која ниша је права за ваш нови блог, али можемо процес учинити још лакшим. У овом чланку ћемо вам показати тачне кораке које морате предузети да одаберете праву нишу када креирате нови блог.

Паметите своју тему

Без размишљања о било чему другом, започните свој поступак одлучивања о ниши тако што ћете записати све ствари које вас занимају. То могу бити лични или професионални интереси.

 • Започните размишљајући о стварима у којима уживате радећи или бисте уживали ако радите ако имате прилику. На пример, ви сте аматерски фотограф. Фотографско блогање може бити велика ниша. Можете да делите своје фотографије, своје детаљно знање или своје искуство са технологијом фотоапарата.
 • Затим размислите о стварима у којима бисте уживали да учите. На пример, заинтересовани сте да похађате часове кувања. Чак и ако немате времена или буџета за почетак наставе са кувањем, можете покренути блог о храни на којем анализирате рецепте које пронађете на мрежи. И разговарајте о томе како одабрати савршене састојке и одмерити предности органских у односу на ГМО састојке.
 • На крају, размислите о стварима у које се већ дубоко зароните. На пример, рецимо да сте одрасла особа која ће завршити факултет. Испитиват ћете мноштво истраживања на кампусу у односу на онлине програме дипломе, који универзитет одабрати, како се вратити у замах студирања и тако даље. Ово су сјајне теме за нишни блог о високом образовању.

Током ове вежбе, стећи ћете бољи осећај за теме које одзвањају са вама. Они за које вас највише страст су најбољи кандидати за вашу нишу. Такође, прочитајте овај пост да бисте схватили које врсте блогова постоје на вебу.

Без обзира да ли сте узбуђени због једне нишне идеје или више њих, наведите их у наставку. Затим ћемо вам показати формулу у 3 корака којом ћете потврдити своју нишу за успех.

Провера успеха блога

Без обзира да ли желите да блогате о престижу, приходу, забави или везама, желећете да истражите изабрану нишу и осигурате да тема буде одржива. Следећа вежба „провера успеха блога“ помоћи ће вам да утврдите да ли ваш блог има прави потенцијал. Такође ће вам помоћи да схватите зашто 90% блогова не успе.

1. Потенцијална величина нише

Чак и ако верујете да је то сјајна идеја о блогу, вероватно ћете се борити за успех уколико не нађете тржиште ниша које привлачи довољно људи. Не желите да ваша ниша буде премала или превелика.

На пример, величина нише за голф је превелика и широка са милионима кључних речи. Али ако се бавите нишом која је уска, попут “авионских вежби за голф”, обим претрага био би премали. Једна ниша од „голфа“ били би „голф савети“ или још дубље „голф савети за почетнике“.

Проверите величину своје нише

Проверите првих пет кључних речи за своју нишну тему. Потражите најмање 10 хиљада месечних претраживања у комбинацији за пет кључних речи. Можете користити Гоогле планер кључних речи (бесплатно), СЕРПс алат (бесплатно) или ВордТрацкер (фреемиум) да бисте проверили обим претраживања и добили идеје за кључне речи. Желите бити сигурни да постоји довољно велика публика која тражи врсту информација које ћете пружити. Али не би требало да буде превелико да бисте се изгубили у гомили.

Помоћу алата за планирање кључних речи Гоогле можете да добијете идеје за кључне речи. Међутим, неће вам дати тачан број обима претраживања и само интервал уобичајених претрага. Ове информације ће вам дати грубу представу за кључне речи и количину претраживања. Стога предлажемо коришћење Гоогле алата за добијање идеја за кључне речи и других алата за добијање просечног обима претраживања за одређене кључне речи.

Ако желите да добијете прецизан обим претраживања, користите алат СЕРП. Унесите своју примарну кључну реч (на пример, користите „савете за голф“) и пронађите идеје гледајући листу предложених кључних речи. Одаберите првих пет кључних речи које одговарају нишној теми коју сте одабрали. Проверите опсег претраживања за сваку кључну реч и додајте их заједно.

Алат за СЕРПс

На пример, применом овог поступка претраге на наших пет кључних речи за голф, добијени су следећи резултати претраге:

 • „Савети за голф“ – 6,600
 • „Савети за љуљачке за голф“ – 6.600
 • „Савети за голф“ – 1.000
 • „Голф савети за почетнике“ – 880
 • „Вожња голф савета“ – 880

Са ових пет кључних речи имамо нешто више од 20.000 просечних месечних претрага. Ово тржиште ниша („голф савети“) има довољно волумена и био би добар избор за блог.

Препоручени алат: Праћење ранга

2. Потенцијална конкуренција

То је добар знак ако имате конкуренцију. То значи да други причају о вашој ниши и истрајују у њој. Такође је важно имати на уму да блогери у вашој ниши нису увек ваша конкуренција. И морат ћете их упознати пре или касније током путовања блогом.

Слиједи поступак прегледа конкуренције који можете користити:

 • Уради Гоогле потражите „[нишни] блог“ или „најбоље [нишне] блогове“. Можете ли пронаћи блогове који тренутно циљају вашу нишу? Постоји ли барем пет популарних блогова усмерених на вашу тему? Не губите интересовање ако видите велики број блогова у вашој ниши. Ако они то могу, можете и ви!
 • Иди на Фејсбук и претражите [своју нишу]. Постоје ли активне Фацебоок странице? Не дају се све теме Фацебоок-у, али већина их има. Потражите на Фацебоок страницама и видите колико има следбеника. Велике нише имаће најмање 1.000 обожавалаца.
 • Иди на Твиттер и претражите [своју нишу]. Постоје ли активни Твиттер налози? На Твиттеру бисте требали пронаћи многе референце на своју нишу. Проверите Твиттер рачуне људи који су укључени у вашу нишу. Погледајте колико има следбеника (треба да буде најмање 1.000).
 • Постоје ли офлајн часописи? Ово је златни стандард за нишу. Ако је некоме проблем да створи часопис за папир усредсређен на вашу нишу, можете бити сигурни да фанови на мрежи траже те информације. Можете проверити Амазон Магазинес или само претражите Гоогле за „[вашу нишу] часопис или часопис.“ Што се тиче примера наших „савета о голфу“, ово је био не-паметни, све часописе о голфу видели смо у локалним продавницама прехрамбених производа.

Ако су једна или две ове тачке позитивне, то је добар знак да ваша ниша има потенцијал.

3. Потенцијална монетизација

Желите ли зарадити новац својим блогом? Многи људи започињу блоговање као хоби без да гледају како да уновче свој блог. Али, други желе зарадити додатни новац или чак сањају о зарађивању за живот блогерима. Није важно која је категорија ваша. Не би шкодило знати да ли ваш блог може донијети приход који желите. Ако сте у претходним одељцима пронашли друге блогове, активне друштвене профиле и офлајн часописе, то указује да је ниша жива и уновчљива..

Да бисте били сигурни да је ваша ниша уновчљива, истражите следеће:

 • Да ли неко продаје информације или производе који се односе на вашу нишу? Најлакши начин да то утврдите је да видите шта ваши конкуренти промовишу.
 • Да ли су познати оглашивачи у вашој ниши? То би могли бити велики брендови или странице за електроничку трговину.
 • Постоје ли партнерске понуде у вашој ниши? Ево како да пронађете партнерске понуде: Проверите партнерске мреже (Цлицкбанк.цом, ЦЈ.цом и СхареСале.цом и Амазон Аффилиате).
 • Да ли Гоогле тражи „подружницу“ [вашу кључну реч] или „[вашу кључну реч]“. “

Ове тачке могу вам помоћи да утврдите да ли можете успоставити блог у ниши по вашем избору која вам помаже да остварите приход.

Доношење коначне одлуке

Сада сте направили поступак потврде за све теме које сте навели. Требали бисте имати јасну представу о величини, конкуренцији и потенцијалу зараде за сваки предмет. Време је да сузите своје нише.

Ако сте ову вежбу завршили с једном нишом у виду, онда сте спремни да кренете и можете покренути свој нови блог.

Ако сте узбуђени због неколико ниша, можда ћете се осећати као да желите да креирате блог о њима истовремено. Најбољи је приступ ипак усредоточити се на једно по једно. На овај начин можете креирати чврсту стратегију блога и побољшати је истраживањем нових тема касније.

Закључак

Не скачите у блогове специфичне за нишу без плана. Проверите да ли је ваш избор за нишу оно што ћете желети држати годинама које долазе. Уз лични интерес, интересовање других и могућност стварања прихода, ваш блог о ниши може постати успешан подухват!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked