Как да намерите ниша за вашия блог (стъпка по стъпка ръководство)

new8


Преди да създадете блог и да продължите напред, ставайки успешен блогър, помислете за следното:

Смисълът на живота е в постигането на най-високата форма на познание, която е идеята за доброто. ” – Древногръцки философи

Същото се отнася и за блоговете. Искате да достигнете до най-високата форма на знания в избраната от вас тема. Така че, изберете този, който ви харесва – този, към който сте страстен и най-много се интересувате. Стремете се към успех, щастие, сигурност и признание. Избирайки вашата ниша на интереси и имайки своята гледна точка, ще можете да позиционирате и разграничите блога си от конкуренцията.

Има много начини да определите коя ниша е подходяща за вашия нов блог, но можем да направим процеса още по-лесен. В тази статия ще ви покажем точни стъпки, които трябва да предприемете, за да изберете правилната ниша, когато създавате нов блог.

Мозъчна атака на вашата тема

Без да мислите за нещо друго, започнете процеса на вземане на решение за ниша, като напишете всички неща, които ви интересуват. Това могат да бъдат лични интереси или професионални интереси.

 • Започнете, като помислите за нещата, които обичате да правите, или бихте се радвали да правите, ако имате възможност. Например, вие сте любител фотограф. Блогът с фотографии може да бъде чудесна ниша. Можете да споделите вашите снимки, вашите подробни познания или вашия опит с технологията на камерата.
 • На следващо място, помислете за нещата, които бихте се радвали да научите. Например, интересувате се от провеждането на часове по готвене. Дори и да нямате време или бюджет да започнете курсове по готвене, можете да започнете блог за храна, където анализирате рецепти, които намирате онлайн. И обсъдете как да изберете перфектни съставки и претеглете ползите от органичните спрямо ГМО съставки.
 • И накрая, помислете за нещата, в които вече се гмуркате дълбоко. Например, нека кажем, че сте възрастен, който се връща да завърши дипломата си в колежа. Ще направите много проучвания за учебните програми в университета срещу онлайн дипломите, какъв университет да изберете, как да се върнете в разгара на обучението и т.н. Това са страхотни теми за нишов блог за висшето образование.

По време на това упражнение ще получите по-добро усещане за темите, които резонират с вас. Тези, към които най-страстно сте, са най-добрите кандидати за вашата ниша. Също така, прочетете тази публикация, за да разберете какви видове блогове съществуват в мрежата.

Независимо дали се вълнувате от една идея за ниша или няколко от тях, избройте ги. След това ще ви покажем 3 стъпка формула, за да потвърдите вашата ниша за успех.

Утвърждаване на успеха в блога

Независимо дали искате да правите блог за престиж, доходи, забавления или връзки, ще искате да проучите избраната от вас ниша и да се уверите, че темата е жизнеспособна. Следното упражнение за „утвърждаване на успеха в блога“ ще ви помогне да определите дали блогът ви има реален потенциал. Освен това ще ви помогне да разберете защо 90% от блоговете се провалят.

1. Потенциален размер на нишата

Дори и да смятате, че това е блестяща идея за блог, вероятно ще се борите за успех, освен ако не намерите пазарен ниша, който привлича достатъчно хора. Не искате вашата ниша да е твърде малка или прекалено голяма.

Например размерът на нишата за голф е твърде голям и широк с милиони идеи за ключови думи. Но ако се стремите към ниша, която е много тясна, като например „самолетни тренировки за люлеене на голф“, обемът на търсенията ще бъде твърде малък. Една ниша надолу от „голф“ би била „голф съвети“ или още по-дълбоко „голф съвети за начинаещи“.

Проверете размера на вашата ниша

Проверете петте ключови думи за вашата ниша тема. Потърсете поне 10 хиляди месечни търсения, комбинирани за петте ключови думи. Можеш да използваш Планировчик на ключови думи в Google (Безплатно), SERPs инструмент (безплатно) или WordTracker (freemium), за да проверите за обема на търсенията и да получите идеи за ключови думи. Искате да сте сигурни, че има достатъчно голяма аудитория, която търси вида информация, която ще предоставите. Но не бива да е прекалено голям, за да се загубите сред тълпата.

С инструмента за планиране на ключови думи на Google можете да получите идеи за най-добрите ключови думи. Въпреки това няма да ви даде точен брой обем на търсене и само интервалът на обичайните търсения. Тази информация ще ви даде груба представа за ключовите думи и обемите на търсене. По този начин, ние предлагаме да използвате инструмента Google, за да получите идеи за ключови думи и други инструменти, за да получите средни обеми на търсене за конкретни ключови думи.

Ако искате да получите точен обем на търсене, използвайте SERPs инструмент. Въведете основната си ключова дума (например използвайте „съвети за голф“) и получете идеи, като разгледате списъка с предложени ключови думи. Изберете първите пет ключови думи, които отговарят на избраната от вас тема. Проверете обема на търсене за всяка ключова дума и ги добавете заедно.

Инструмент за SERPs

Например, прилагането на този процес на търсене към петте ни ключови думи за голф, даде следните резултати от търсенето:

 • „Съвети за голф“ – 6 600
 • „Съвети за люлка за голф“ – 6 600
 • „Съвети за пускане на голф“ – 1000
 • „Съвети за голф за начинаещи“ – 880
 • „Голф съвети за шофиране“ – 880

С тези пет ключови думи имаме малко над 20 000 средни месечни търсения. Този ниша пазар („голф съвети“) има достатъчно обем и би бил добър избор за блог.

Препоръчителен инструмент: Проследяване на ранг

2. Потенциална конкуренция

Това е добър знак, ако имате конкуренция. Това означава, че другите говорят за вашата ниша и я преследват. Също така е важно да се отбележи, че блогърите във вашата ниша не винаги са вашата конкуренция. И ще трябва да ги опознаете рано или късно през вашето блог пътешествие.

Следва процес на преглед на конкуренцията, който можете да използвате:

 • Направете a Google потърсете „[ниша] блог“ или „най-добри [ниши] блогове“. Можете ли да намерите блогове, насочени понастоящем към вашата ниша? Има ли поне пет популярни блога, фокусирани върху вашата тема? Не губете интерес, ако видите голям брой блогове във вашата ниша. Ако те могат да го направят, можете и вие!
 • Отидете на Facebook и направете търсене на [вашата ниша]. Има ли активни страници във Facebook? Не всички теми се поддават на Facebook, но повечето го правят. Потърсете страниците във Facebook и вижте колко последователи имат. Страхотните ниши ще проявят поне 1000 фенове.
 • Отидете на кикотене и направете търсене на [вашата ниша]. Има ли активни акаунти в Twitter? Трябва да намерите много препратки към вашата ниша в Twitter. Проверете Twitter акаунти на хора, участващи във вашата ниша. Вижте колко последователи имат (трябва да са поне 1000).
 • Има ли офлайн списания? Това е златният стандарт за ниша. Ако някой изпитва проблеми с създаването на списание за хартия, съсредоточено върху вашата ниша, можете да сте сигурни, че онлайн феновете търсят тази информация. Можете да проверите Списания Amazon или просто търсете в Google за „[вашата ниша] списание или списание.“ По отношение на нашия пример за „голф съвети“, това беше неразбиращо, виждаме всички списания, свързани с голфа, в местните магазини за хранителни стоки.

Ако една или две от тези точки са положителни, това е добър знак, че вашата ниша има потенциал.

3. Потенциална монетизация

Искате ли да печелите пари с вашия блог? Много хора започват блоговете като хоби, без да гледат на приходи от блога си. Но други искат да изкарат допълнителни пари или дори мечтаят да си изкарват прехраната с блогове. Няма значение коя категория е твоята. Няма да навреди да знаете дали блогът ви може да доведе до желания от вас доход. Ако в предишните раздели сте намерили други блогове, активни социални профили и офлайн списания, това показва, че нишата е жива и осигурена от печалба.

За да сте сигурни, че вашата ниша е осигурена от приходите, проучете следното:

 • Някой продава ли информация или продукти, свързани с вашата ниша? Най-лесният начин да определите това е да видите какво рекламират вашите конкуренти.
 • Има ли известни рекламодатели във вашата ниша? Това могат да бъдат големите марки или сайтове за електронна търговия.
 • Има ли партньорски оферти във вашата ниша? Ето как да намерите партньорски оферти: Проверете партньорски мрежи (Clickbank.com, CJ.com и ShareSale.com и Партньорство на Amazon).
 • Потърсете Google за „[вашата ключова дума] филиал“ или „[вашата ключова дума] партньорска програма.“

Тези точки могат да ви помогнат да определите дали можете да създадете блог в избраната от вас ниша, която ви помага да генерирате доходи.

Вземане на окончателно решение

Сега, когато сте направили процес на валидиране за всички теми, които сте посочили. Трябва да имате ясна представа за размера, конкуренцията и потенциала за осигуряване на пари за всеки предмет. Време е да стесните нишите си.

Ако сте приключили с това упражнение с една ниша, тогава сте готови да започнете и можете да започнете новия си блог.

Ако сте развълнувани от няколко ниши, може да почувствате, че искате да създадете блог за тях всички едновременно. Най-добрият подход обаче би бил да се съсредоточите върху един по един. По този начин можете да създадете стабилна стратегия за блогове и да я подобрите, като изследвате нови теми по-късно.

заключение

Не скачайте в блоговете, специфични за нишата, без план. Уверете се, че вашият избор на ниша е нещо, което ще искате да се придържате за години напред. С личен интерес, интерес от другите и способност да създавате приходи, вашият нишов блог може да се превърне в успешно начинание!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map