Историја блогања – комплетна хронологија

историја блогања


Блогање је активност интернетског новинарства у којој писци дијеле своје мишљење о теми из личних или пословних разлога. Према свом недавном истраживању, далеки је пут од његовог оснивања 1993. године, што се може закључити и из чињенице да истраживачи очекују више од 31 милиона блогера у САД-у..

У раним годинама, блогање се појавило у личним дневницима или интернетским страницама на којима су људи налазили утјеху пуштајући своја осјећања и приче. Али данашњи блогови су више од само личних дневника; Написани су да привуку клијенте, креирају брендове и пруже људима вести, трачеве и занимљиве чињенице.

Али како су блогови постали толико популарни? Како су настали и како су се развијали од свог оснивања?

Читајте даље док истражујемо историју блогања и где се она креће у будућности.

Историја блогања – временски приказ

Историја блоговања Временска линија

Блогови су саставни дио дигиталног свијета – сви их читају било да су засновани на вијестима, чињеницама или на темама медија, забаве или тренутних догађаја. Али блогање је прешло дуг пут да би се стигло – драматично се развило из прошлости када су блогови писани само о личним интересима.

Данашњи блогови садрже слике, инфографике и огроман низ информација, а не само текст.

Блог је рођен! Прве године (1993-1997)

блог је рођен

Почетне статистике су дискутабилне због недостатка мрежног евидентирања и архивирања у првим данима блогања. Међу оригиналним блогерима тога времена, Јустин Халл, подграђивач Свартхморе Цоллегеа, створио је веб страницу под називом линкс.нет 1994. године да би објавио своје радове. Ови списи су се фокусирали на детаље његовог живота, које је поделио са својим колегама и читаоцима.

Веб локација се састојала од кратких постова са заједничким везама који су омогућавали приступ његовом раду и другим веб локацијама. Десет година након његовог дебија, титулу добио је „Отац оснивача личних блогера“ од стране Нев Иорк Тимес. Слиједећи Јустинове кораке, многи људи су започели блогање о различитим темама. Израз “блог” још није скован и ове веб странице су називане “Онлине дневници” или “Личне странице.”

Израз “веблог” је 1997. године сковао Јорн Баргер, мастерминд иза утицајног блога “Робот Висдом”. Веблог је био комбинација двије ријечи – лог који значи писану документацију и веб преузет са свјетске мреже.

Ово је поставило основу за нову еру блогања која је уродила многим блогерским платформама.

Године раста (1998 – 2002)

Историја блогања 1998 - 2002

У раним годинама, блогери су морали да пишу кодове за своје веб локације, додају нову ХТМЛ страницу на сервер са сваким уносом или ажурирају почетну страницу новим везама.

Али након неког времена појавили су се алати који су поједноставили процес и олакшали људима који немају искуства у програмирању да пишу блогове. Један такав алат, Питас, представљен је почетком 1999. године, а потом га је Метафилтер, што је омогућило корисницима да објављују уносе на главној веб локацији Метафилтер. Употреба ових алата показала је растућу привлачност блогања, што је утрло пут њеном развоју у наредним годинама – што је блогирање учинило популарним.

1998. године, платформа за блогање Отвори дневник је покренуто, што је омогућило својим члановима да коментаришу писање једних других и родило је тада нови тренд објављивања коментара читалаца.

Исте године, блогови усредсређени на кодове уступили су приступачнија решења. Тако је термин веблог поједностављен и скраћен на “блог” Петера Мерхолза.

Година је такође била сведоци настанка конкурентских веб блогова као што су ЛивеЈоурнал и Блоггер. ЛивеЈоурнал основао је Брад Фитзпатрицк како би био у контакту са пријатељима из средње школе. Омогућила је својим корисницима да креирају блог и угосте га на веб локацији ЛивеЈоурнал-а са доменом. Ова нова платформа пружала је једно подручје отвореног текста, за разлику од својих претходника, које су нудиле текстуална поља за УРЛ и текст.

Исте године Блоггер је основао Пира Лабс, а касније га је купио Гоогле, како би био бесплатан и доступан свим корисницима. Доказано је да је најпопуларнија међу алатима за рано блогање због увођења сталних веза. Сваким уносом на Блоггеру, кориснику се пружа стални и подељиви УРЛ, који је помагао корисницима да приступе садржају који су тражили. Ова значајка привукла је много нових корисника и учинила је платформу избора за бројне писце.

Са растућом популарношћу блогања, на тржишту су се појавили многи нови алати који су помогли људима да интегришу своје блогове са огласима и уновче свој рад. Учинио је пут спонзорствима брендова за блогове који одговарају њиховој ниши и бесплатним банкама у замену за одобрења. То је променило пејзаж блогања и почело је више да се претвара у посао.

У главни ток! (2003 – 2006)

Историја блогања 2003 - 2006

2003. године били су сведоци рођења још два сервиса за блогирање који су блогирање поставили маинстреамом у раном савременом друштву. ТипеПад, на којем се налазе блогови за велике медијске компаније као што су ББЦ и ВордПресс који су омогућили корисницима да дизајнирају и креирају своје потпуно прилагодљиве блогове. И ВордПресс, који је најпопуларнији систем за управљање садржајем на свету.

Касније исте године, Гоогле је лансирао своја два водећа производа, АдСенсе и АдВордс. Омогућили су људима да интегришу своје блогове са рекламама за релевантне производе и услуге. Блогање је имало значајан утицај на свет у овом времену. Више људи се обраћало својим омиљеним блоговима за релевантни садржај, а не за прилагођавање својим телевизорима. Због тога је Мерриам Вебстер реч „блог“ номиновала за реч за 2004. годину.

2004. године, видео блогови или блогови почели су добијати на популарности када је Стеве Гарфиелд на своју личну веб страницу поставио кратке видео записе о протестима, скуповима и новостима. 2004. годину назвао је „годином видео блога“. ЈуТјуб лансирана је следеће године – започела је као веб локација за упознавање и прешла на платформу за дељење видео садржаја након што ју је Гоогле купио 2006. године.

Са лансирањем Хуффингтон Пост у мају 2005. године, границе између блогања и извештавања вести почеле су да постају мутне, а све више сајбер новинара почело је да блогира о актуелним вестима и аферама. Постало је средиште за новинаре, колумнисте и блогере, што му је давало ауру за вести.

Постати део модерне културе (2006-2008)

Историја блогова 2006-2008

2006. године дошло је до пораста микроблогова са пореклом Твиттер и ограничење од 140 знакова. Ова платформа стекла је популарност захваљујући доступности додатних функција умрежавања на друштвеним мрежама.

Касније 2007, Тумблр лансирана је као прва званична платформа за микроблокирање која је омогућила корисницима да објављују сажет садржај са мултимедијским објектима. Такође је омогућило поновно постављање блогова и свиђа им се садржај других људи.

То је олакшало комуникацију и људи су се почели изражавати на таквим платформама. Али то је такође створило мрзе на твитове и штетне коментаре на блоговима – што је мотивисало Тима О’Реиллија да предложи Блоггеров кодекс понашања као одговор на све коментаре мржње..

Цементирање места (2009 – 2011)

Историја блогања 2009 - 2011

Током овог периода блогање је достигло стагнацију и није дошло до значајнијих промена.

2009. године, првим блогом Беле куће, људи су се поново почели интересовати за блогање. Уз то, филм Јулие и Јулиа који је заснован на првој књизи Јулие Повелл о томе како постати успешан блогер о храни објављен је са одобравањем и похвалама.

Други важан догађај блогања током овог периода било је ажурирање Гооглеове Панде у 2011. години, која је одабрала и избрисала веб локације са неквалитетним садржајем. То је резултирало брисањем многих блогова које је Гоогле одбио и драматичним падом рангирања претраживача за многе друге.

Савремено блогање – Како се развијало блогање? (2012 до сада)

Модерн даи блоггинг

Блогање је наставило сталним растом од свог покретања. Али оно што је променило пејзажни блог је Медиум који је настао 2012. То је интернетска платформа за издавање блогова која подржава и професионалне и аматерске писце, али попут Хуффингтон Пост-а и Буззфеед-а, границе између веб странице блога или вести замагљен.

У 2013. години ЛинкедИн је представио сличну платформу за блогирање под називом Пулсе за селективне кориснике, која је била доступна свима у 2015. Иако и Медиум и Пулсе немају функцију додељивања имена домена кориснику на исти начин као ВордПресс или Тумблр, они омогућавају блогерима да би делили своје постове са широј публиком – да би стекли више промета.

До 2016. године свет блогања је успевао и ВордПресс је искористио овај тренутак да својој листи УРЛ-ова дода екстензију .блог. То је значило да људи сада могу да одаберу име домена са .блог екстензијом, поред осталих додатака као што су .цом, .нет и .орг. Последњих година ВордПресс корисници производе више од тога 70,5 милиона нових блогова и 52 милиона нових коментара месечно.

Данас је блогање најкритичнији део маркетиншке и садржајне стратегије било које компаније која има за циљ да циља своју публику с упечатљивом и преносивом робном поруком. Студије сугеришу да су трговци који приоритет блогању у својој маркетиншкој стратегији 13 пута вероватније да ће створити позитиван РОИ.

Пораст друштвених медија уступио је место Влогс-у и подцастима који сада представљају значајан комад света блогова. Многи блогери бирају мултимедијални садржај путем платформи попут Тумблр, Фацебоок Ливе, Снапцхат Сториес и Инстаграм приче.

Ово је променило значење блога од само што је веб локација на којој су људи писали своје мишљење, до нечега где људи деле своје ставове и искуства. Будући да веб странице на друштвеним мрежама узрокују смањење органског претраживања, оптимизација претраживача постала је основни маркетиншки алат за привлачење публике.

Тако блогање је ту да остане—И људи треба да очекују боље блогове и платформе за блогање у будућности.

време блоговања

Слободно користите ову историју временске линије блоговања на својој веб локацији

Закључак

Блогање се значајно променило од његовог почетка 1990-их, али оно што се није променило јесте његова важност за посао. Иако неке старије претходне платформе за блог нису више доступне, нове се и даље појављују свакодневно. Блогови су се развили из личних дневника и интернетских страница на платформе које подржавају слободу говора и мишљења о различитим темама као што су природа, наука, здравље, политика и култура итд..

Лично блогање прешло је у професионално блогирање, које предузећа користе како би постигла своје маркетиншке циљеве и уновчила се оглашавањем релевантних производа и услуга на својим блоговима..

Популарност блогова и подцаста сугерира да је блогање ту да остане на дуже стазе. Канали или методе могу се променити, али људи ће увек писати о темама које су им страствене и настављаће да их деле са публиком.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map