Historia e Blogimit – Një Kronologji e plotë

historia e Blogging


Blogimi është një aktivitet i gazetarisë në internet ku shkrimtarët ndajnë mendimet e tyre mbi një temë për arsye personale ose biznesi. Ajo ka bërë një rrugë të gjatë që nga fillimi i saj në 1993, që mund të konkludohet nga fakti se studiuesit presin më shumë se 31 milion blogerë në SH.B.A. deri në vitin 2020, sipas një studimi të fundit.

Në vitet e para, bloget u shfaqën në ditarë personalë ose në faqet në internet, ku njerëzit gjenin ngushëllim duke lënë ndjenjat dhe tregimet e tyre. Por bloget e sotme janë më shumë sesa ditarë personalë; ato janë shkruar për të tërhequr klientë, për të krijuar marka dhe për t’u siguruar njerëzve lajme, thashetheme dhe fakte interesante.

Por si u bënë bloget kaq të njohura? Si ato erdhën dhe si kanë evoluar që nga fillimi i tyre?

Lexoni më tej ndërsa eksplorojmë historinë e blogjeve dhe ku është drejtuar në të ardhmen.

Historia e Blogging – një pamje kohore

Historia e Afatit të Blogjeve

Blogjet janë një pjesë integrale e botës dixhitale – të gjithë i lexojnë nëse bazohen në histori lajmesh, fakte ose në tema të mediave, argëtimeve ose ngjarjeve aktuale. Por Blogging ka mbuluar një udhëtim të gjatë për të arritur këtu – ai ka evoluar në mënyrë dramatike nga e kaluara kur bloget ishin shkruar vetëm për interesa personale.

Postimet në blog të ditës së sotme përmbajnë imazhe, infografikë dhe një informacion të gjerë dhe jo vetëm tekst.

Një blog ka lindur! Vitet e para (1993-1997)

blog ka lindur

Statistikat fillestare janë të diskutueshme për shkak të mungesës së regjistrimit në internet dhe arkivimit në ditët e para të Blogging. Ndër blogerët origjinalë të asaj kohe, Justin Hall, një universitet i Kolegjit Swarthmore, krijoi një faqe interneti të quajtur links.net në 1994 për të botuar shkrimet e tij. Këto shkrime përqendroheshin në detajet e jetës së tij, të cilat ai i ndau me shokët e tij studentë dhe lexuesit.

Uebfaqja përbëhej nga postime të shkurtra me lidhje të përbashkëta që i jepnin mundësi punës së tij dhe faqeve të tjera të internetit. Dhjetë vjet pas debutimit të tij, ai u titullua “Babai Themelues i Bloggerëve Personalë” nga New York Times. Duke ndjekur hapat e Justinit, shumë njerëz filluan të bëjnë bloge në tema të ndryshme. Termi “blog” nuk u krijua akoma dhe këto uebfaqe u referuan si “Ditaret Online” ose “Faqet personale”.

Në vitin 1997, termi “blog” u krijua nga Jorn Barger, mjeshtri që qëndron prapa blogut me ndikim “Wotdom Robot”. Uebfaqja ishte një kombinim i dy fjalëve – log që do të thotë dokumentim i shkruar dhe ueb i marrë nga bota në mbarë botën.

Kjo vendosi fazën për një epokë të re të blogezimit që dha shumë platforma të blogezimit.

Vitet e rritjes (1998 – 2002)

Histori e Blogging 1998 - 2002

Në vitet e para, blogerët duhej të shkruanin kode për faqet e tyre të internetit, të shtonin një faqe të re HTML në server me çdo hyrje ose të azhurnonin faqen kryesore me lidhje të reja.

Por pas ca kohe, u shfaqën mjete që thjeshtuan procesin dhe ua lehtësuan njerëzve pa përvojë programimi të shkruajnë blog. Një mjet i tillë, Pitas, u lançua në fillim të vitit 1999, pasuar nga Metafilter, i cili lejoi përdoruesit të postojnë shënimet për t’u botuar në faqen kryesore të internetit të Metafilter. Përdorimi i këtyre mjeteve tregoi tërheqjen në rritje të blogeve, e cila hapi rrugën për evolucionin e saj në vitet në vijim – që e bëri Blogging popullor.

Në vitin 1998, platforma e blogjeve Ditari i Hapur u lançua, e cila i lejoi anëtarët e saj të komentojnë shkrimet e njëri-tjetrit dhe lindi trendin e atëhershëm të postimit të komenteve të lexuesve.

Në të njëjtin vit, bloget me në qendër kodin i dhanë vendin zgjidhjeve më të arritshme. Kështu termi ueb u thjeshtua dhe u shkurtua në “blog” nga Peter Merholz.

Viti gjithashtu dëshmoi shfaqjen e faqeve në internet të konkurentëve të blogerave si p.sh. LiveJournal dhe Blogger. LiveJournal u themelua nga Brad Fitzpatrick për të mbajtur kontakte me miqtë e tij të shkollës së mesme. Kjo i lejoi përdoruesit e saj të krijojnë një blog dhe ta presin atë në faqen e LiveJournal me një domain. Kjo platformë e re siguroi një zonë të vetme me tekst të hapur, në krahasim me paraardhësit e saj, që ofroi fusha teksti për një URL dhe një tekst.

Në të njëjtin vit, Blogger u themelua nga Pyra Labs dhe më vonë u ble nga Google për t’u bërë falas dhe i arritshëm për të gjithë përdoruesit. Ajo provoi të ishte më e popullarizuara në mesin e mjeteve të hershme të blogerave për shkak të futjes së permalink. Me çdo hyrje në Blogger, përdoruesit iu dha një URL e përhershme dhe e përbashkët, e cila i ndihmoi përdoruesit të hynin në përmbajtjen që kërkonin. Kjo veçori tërhoqi shumë përdorues të rinj dhe e bëri atë platformën e zgjedhjes për shumë shkrimtarë.

Me popullaritetin në rritje të blogjeve, shumë mjete të reja u shfaqën në treg që ndihmuan njerëzit të integrojnë bloget e tyre me reklama për të fituar para punën e tyre. Ajo hapi rrugën për sponsorizime të markave për bloget që i përshtaten ngrohtësisë së tyre përkatëse, dhe freebies në këmbim të miratimeve. Kjo ndryshoi peizazhin e blogjeve dhe filloi të shndërrohet më shumë në një biznes.

Në rrjedhën kryesore! (2003 – 2006)

Histori e Blogging 2003 - 2006

2003 ishte dëshmitar i lindjes së dy shërbimeve të tjera të blogjeve që e bënë Blogging rrjedhën kryesore në shoqërinë e hershme bashkëkohore. TypePad, i cili pret bloge për ndërmarrjet e mëdha mediatike si BBC, dhe WordPress që lejuan përdoruesit të hartojnë dhe të krijojnë bloget e tyre plotësisht të personalizueshme. Dhe WordPress, i cili është sistemi më i popullarizuar i menaxhimit të përmbajtjes në botë.

Më vonë në të njëjtin vit, Google lëshoi ​​dy produktet e saj anije, AdSense dhe AdWords. Ata i lejuan njerëzit të integrojnë bloget e tyre me reklama për produkte dhe shërbime përkatëse. Blogimi pati një ndikim domethënës në botën përreth kësaj kohe. Më shumë njerëz po ktheheshin në bloget e tyre të preferuara për përmbajtje përkatëse sesa të akordojnë në TV e tyre. Për shkak të kësaj, fjala “blog” u emërua nga Merriam Webster si fjala e saj për vitin 2004.

Në vitin 2004, bloget me video ose vlog-të filluan të fitojnë popullaritet kur Steve Garfield ngarkoi video të shkurtër të protestave, mitingjeve dhe ngjarjeve të lajmeve në faqen e tij personale. Ai e quajti 2004 si “viti i videos-blog”. YouTube ishte lansuar vitin e ardhshëm – ajo kishte filluar si një site takimesh dhe ishte kthyer në një platformë për ndarjen e videove pasi ajo u ble nga Google në 2006.

Me fillimin e The Huffington Post në maj të vitit 2005, kufijtë midis blogimit dhe raportimit të lajmeve filluan të bëhen gazetarë të errët dhe më shumë gazetarë në internet filluan të blogojnë për lajmet dhe çështjet aktuale. Ajo u bë qendër për gazetarët, kolumnistët dhe blogerët, gjë që i dha asaj aurencën e një gazete.

Duke u bërë një pjesë e kulturës moderne (2006-2008)

Historia e Blogimit 2006-2008

2006 pati ngritjen e mikroblogging me origjinën e Cicëroj dhe kufiri i tij me 140 karakter. Kjo platformë fitoi popullaritet për shkak të disponueshmërisë së veçorive shtesë të rrjetit në mediat sociale.

Më vonë në 2007, Tumblr u lançua si platforma e parë zyrtare e mikroblogging që lejoi përdoruesit të postojnë përmbajtje koncize me objekte multimedia. Ai gjithashtu bëri që të mos debatohet dhe të pëlqejë përmbajtjen e njerëzve të tjerë shumë të përshtatshëm.

Kjo e bëri komunikimin më të lehtë dhe njerëzit filluan të shprehen në platforma të tilla. Por gjithashtu shkaktoi Tweet në urrejtje dhe komente të dëmshme në blog – të cilat motivuan Tim O’Reilly të propozojë një Kod të Sjelljes së Bloggerit si përgjigje ndaj të gjitha komenteve të urrejtura.

Cimentimi i pikës së saj (2009 – 2011)

Historia e Blogimit 2009 - 2011

Gjatë kësaj periudhe, Blogimi kishte arritur në stanjacion dhe nuk kishte ndodhur ndryshime domethënëse.

Në vitin 2009, me debutimin në blogun e Shtëpisë së Bardhë, njerëzit u interesuan të bëjnë sërish bloge. Për më tepër, filmi Julie dhe Julia që u bazua në librin e parë të Julie Powell për t’u bërë një bloger i suksesshëm i ushqimit u lëshua me brohoritje dhe lavdërim.

Një tjetër ngjarje e rëndësishme e blogezimit gjatë kësaj periudhe ishte azhurnimi i Panda Google në 2011, i cili përzgjodhi dhe fshiu faqet me përmbajtje me cilësi të ulët. Kjo rezultoi në fshirjen e shumë blogjeve që u refuzuan nga Google dhe një rënie dramatike në renditjen e motorëve të kërkimit për shumë të tjerë.

Blogimi i ditëve moderne – Si ka evoluar Blogging? (2012 deri tani)

Blogimi i Ditës Moderne

Blogimi ka vazhduar të rritet me një ritëm të qëndrueshëm që nga fillimi i tij. Por ajo që ndryshoi peizazhin e blogerimit ishte Medium i cili u krijua në vitin 2012. isshtë një platformë në internet-botuese e blog-ut që mbështet shkrimtarët profesionistë dhe amatorë, por si Huffington Post dhe Buzzfeed, kufijtë midis të qenit një faqe në internet blog ose një faqe interneti lajmesh janë paqartë.

Në vitin 2013, LinkedIn prezantoi një platformë të ngjashme të blogerisë të quajtur Pulse për përdoruesit selektiv, e cila ishte në dispozicion për të gjithë në vitin 2015. Megjithëse Medium dhe Pulse të dy nuk kanë veçorinë e ndarjes së emrave të domeneve për një përdorues në të njëjtën mënyrë si WordPress ose Tumblr, ata lejojnë blogerët për të ndarë postimet e tyre me një audiencë më të gjerë – për të gjeneruar më shumë trafik.

Deri në vitin 2016, bota e blogjeve po lulëzonte dhe WordPress e shfrytëzoi këtë moment për të shtuar shtrirjen e .blog në listën e saj të URL-ve. Kjo do të thoshte që njerëzit tani mund të zgjedhin një emër domain me shtesën .blog, përveç shtesave të tjera të domain, siç janë .com, .net dhe .org. Vitet e fundit, përdoruesit e WordPress prodhojnë më shumë 70.5 milion postime të reja në blog dhe 52 milion komente të reja mujor.

Sot, Blogging është pjesa më kritike e strategjisë së marketingut dhe përmbajtjes së çdo kompanie që synon të synojë audiencën e saj me një mesazh markë bindës dhe relativisht. Studimet sugjerojnë që tregtarët që i japin përparësi blogerës në strategjinë e tyre të marketingut janë 13 herë ka më shumë të ngjarë të gjenerojë ROI pozitive.

Rritja në mediat sociale u ka dhënë rrugë Vlogs dhe podcast, të cilat përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të botës së blogjeve tani. Shumë blogerë po zgjedhin përmbajtje multimedia përmes platformave si Tumblr, Facebook Live, Snapchat Stories dhe histori në Instagram.

Kjo ka ndryshuar kuptimin e një blogu nga thjesht të qenit një faqe në internet ku njerëzit i shkruanin mendimet e tyre në diçka ku njerëzit ndajnë pikëpamjet dhe përvojat e tyre. Me faqet e internetit të mediave sociale që shkaktojnë një ulje të kërkimeve organike, optimizimi i motorëve të kërkimit është bërë mjeti kryesor i marketingut për të tërhequr audiencën.

Kështu që Blogimi është këtu për të qëndruarDhe njerëzit duhet të presin bloge dhe platforma më të mira në të ardhmen.

afati kohor i blogimit

Mos ngurroni të përdorni këtë Historikun e Kohës së Blogjeve në faqen tuaj

përfundim

Blogimi ka ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme që nga fillimi i tij në vitet 1990, por ajo që nuk ka ndryshuar është rëndësia e tij për një biznes. Ndërsa disa platforma të mëparshme të Blogging të mëparshme nuk janë më në dispozicion, të reja vazhdojnë të shfaqen çdo ditë. Blogjet kanë evoluar nga ditarët personal dhe faqet në internet në platformat që mbështesin lirinë e fjalës dhe opinioneve, në një larmi temash si natyra, shkenca, shëndetësia, politika dhe kultura, etj..

Blogimi personal ka kaluar në Blogging profesional, të cilin bizneset i përdorin për të arritur qëllimet e tyre të marketingut dhe për të fituar para përmes reklamave të produkteve dhe shërbimeve përkatëse në bloget e tyre.

Popullariteti i vlogs dhe podcast sugjeron se blog-et janë këtu për të qëndruar gjatë. Kanalet ose metodat mund të ndryshojnë, por njerëzit gjithmonë do të shkruajnë në tema për të cilat janë pasion dhe do të vazhdojnë t’i ndajnë ato me audiencën.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map