Farë është shkrimi? Kush është një Krijues i Krijuesve të Krijuesve?

Farë është shkrimi-


Mund të jetë faji i askujt që fjala “shkrim shkrimi” ka filluar të humbas kuptimin e saj. Në gjuhësi, ne e njohim këtë fenomen si “ngopje semantike” – ju përsërisni një fjalë aq shumë herë sa përfundimisht fillon të shpërbëhet në një varg letrash të pakuptueshme. Duke qenë se shkrimet e kopjimit janë kudo përreth, nuk është asgjë e veçantë që ne kemi humbur çdo ide se çfarë kërkon.

A është fjalë për një shkrues dixhital? A përfshin një profesionist të marketingut? Po në lidhje me shkrimin krijues dhe përmbajtje? Mund të jetë që edhe ju jeni një shkrimtar i kopjeve? Bëhuni ashtu siç mund, ju ftojmë të na bashkoheni për një lojë të shpejtë të përkufizimeve. Kush e di, mund të jetë që thirrja juaj e vërtetë të fshihet në fund të këtij neni.

Në ndjekje të përkufizimit

E vërteta është, shkrimet e kopjimit mbulojnë një sërë punësh aq të mëdha sa nuk është aq e habitshme kur as vetë shkrimtarët e kopjuesve nuk mund të shpjegojnë se çfarë bëjnë ata për të jetuar. Thjesht pyesni një dhe dëgjojini ata belbëzues. Skenari më i mirë, ju do të merrni llojin më të keq të dështimit logjik – një përkufizim rrethor.

E tillë është ajo e ofruar nga Dictionary.com, që rastësisht nuk e përcakton fare shkrimin e kopjeve. Përkundrazi, ai ofron një përkufizim tjetër rrethor për një shkrimtar të kopjeve, i vendosur si “shkrimtar i një kopje”. Padyshim që shpjegimi bëhet më pak i gabuar në fund, kur specifikohet që një shkrimtar i kopjeve shkruan kopje “veçanërisht për reklama ose lëshime publicitare”.

Ndoshta ekskluziviteti i ndërsjellë është shansi ynë i vetëm për ta rregulluar atë. Deri më tani, përkufizimi më i mirë që kemi gjetur është ai që krahason shkrimet e kopjeve me shkrimin e përmbajtjes, duke përcaktuar që i pari i bën lexuesit të ndërmarrin veprime, ndërsa i dyti vetëm informon.

Tani, kjo është diçka me të cilën mund të punojmë. Nëse krijimi i përmbajtjes përkatëse dhe të vlefshme është i ndërsjellë edhe me shkrimin e kopjeve dhe me shkrimin e përmbajtjes, atëherë dallueshmëria e tyre qëndron në potencialin e tyre për t’u angazhuar. Prandaj, shkrimi i kopjimit mund të përkufizohet si arti i dhënies së fjalëve në një mënyrë strategjike, angazhuese dhe vepruese.

Krijimi i kopjimit si pjesë e marketingut

Por, çfarë ka të bëjë saktësisht me “reklamat dhe publikimet”? Shtë e qartë se shkrimi i kopjimit është një marketing, por cili? Sa e rëndësishme është për këtë vend, dhe pse? Farëdo lloj skriptimi dixhital ku futni, është koha të zbuloni se ku përshtatet shkrimi i kopjeve.

Së pari, le ta themi këtë: reklamat tradicionale po përpiqen të mbijetojnë. ’Shtë ende larg të qenit i vdekur, natyrisht, por normat e tij të klikimit janë duke rënë ndërsa flasim. Në vend që të bien për reklama me pagesë, audienca tani i përgjigjet marketingut organik, hyrëse dhe jashtë.

Pavarësisht se ka edhe pak shkrime në reklama offline, është e sigurt të thuhet se fokusi kryesor i tij është marketing brenda. Në një numër të madh rastesh, kjo përfshin postime në blog, artikuj dhe infografikë, megjithëse shkrimtarët e kopjimit bëjnë një përshkrim të tërë produktesh, postë elektronike dhe postime në media sociale.

Si e tillë, shkrimi i kopjimeve qëndron në fillim të çdo fushate marketing. Ndërsa përdoruesit e internetit nxitojnë për motorët e kërkimit për informacione rreth produkteve që ata duan të blejnë, shkrimtarët e kopjimit inkurajojnë instinktet e tyre të blerjeve me tema tërheqëse dhe formulime tërheqëse.

Si pasojë, të gjithë marrin atë që dëshirojnë. Lexuesit duhet të shijojnë informacionin përkatës në një mënyrë shumë argëtuese, ndërsa markat duhet të renditen më mirë në Google, tërheqin më shumë klientë dhe më e rëndësishmja, zhvillojnë një zë që është i fortë, i besueshëm dhe unik.

Shkathtësitë që duhet të zotërojë një shkrimtar i kopjes

Një shkrimtar i kopjeve duhet të jetë një fjalëformuese, natyrisht, por këtu nuk përfundojnë kërkesat e tyre për punë. Ekziston një rregull jozyrtar që thotë se përmbajtja cilësore kërkon një proces që është gjysma e hulumtimit dhe redaktimi i një të tretës, ndërsa shkrimi aktual bën vetëm rreth gjashtë përqind të projektit të përgjithshëm.

Përveç që janë të aftë në hulumtimin, shkrimin dhe redaktimin, hartuesit e kopjeve duhet të zotërojnë disa aspekte të menaxhimit të projektit gjithashtu, të paktën kur bëhet fjalë për planifikimin dhe zbatimin e fushatave të marketingut. Kjo kërkon një grup gjithëpërfshirës aftësish, i cili nuk është aq i thjeshtë për tu gjetur e as i zhvilluar.

Më poshtë janë katër elementët që një shkrimtar i kopjes nuk mund të bëjë pa.

Shkrimi dhe më gjerë

Siç u përmend disa herë më parë, shkrimi i kopjimeve shkon pak përtej aftësive themelore të shkrimit. Goesshtë e vetëkuptueshme që një shkrimtar i kopjeve gramatikë duhet të jetë i papërlyer. Megjithatë, nevojitet një fjalor i gjerë, madje edhe gjuhë unike për disa kamare. Më në fund, është stili unik i kopjuesit që bën të gjitha ndryshimet.

shkathtësi

Vetëm shkrimtarët jashtëzakonisht të suksesshëm duhet të zgjedhin temat e tyre. Sa për pjesën tjetër të nesh, shkathtësia është një aftësi tjetër që është thelbësore. Fillestarët shkruajnë rreth pothuajse gjithçka dhe pritet të dinë të gjejnë burime të rëndësishme dhe të besueshme për tema që fillojnë nga ushqimi i kafshëve shtëpiake deri tek gjenerata e plumbit.

Krijimtaria

Kjo tingëllon pak gjenerike, por nuk është gjë tjetër veçse. Merrni për shembull ushqimin e përkëdhelur të përmendur më lart, dhe mbani mend se kërkesa e parë për shkrimin e kopjeve është aftësia për t’u angazhuar. Detyra e një hartuesi të kopjuesit është të bëjë gjithçka të tingëllojë emocionuese, pavarësisht se sa e shurdhër apo teknike mund të jetë.

Reader-centricity

Edhe pse SEO nuk është saktësisht detyra e shkrimtarëve, shumica prej nesh duhet të flirtojnë me të për të pasur sukses. Ndërkohë, Neil Patel ka një kuptim të ndryshëm se si funksionon shkrimi i kopjeve: sipas mendimit të tij të ekspertëve, fjalët kyçe, titujt dhe përmbajtja në vetvete duhet të jenë të përshtatura për t’u përshtatur me pritjet dhe nevojat e lexuesit, për të mos u kujdesur me ato të markës së punëdhënësit.

Procesi i krijimit të kopjimit

Centricity e lexuesit na sjell në fillim të procesit të shkrimit të kopjimeve – pavarësisht nga ajo që duhet të shkruajë një shkrimtar për kopjim, shqetësimi i parë i tyre duhet të jetë se si ta bëjnë atë joshëse dhe të kënaqur lexuesin. Kjo është enigma që duhet të zgjidhet pa pushim, çdo hap i rrugës.

Hulumtimi i tregut dhe i ngrohtë

Në përgjithësi, hulumtimi për një projekt të shkrimit të kopjeve ka tre faza. Së pari, një shkrimtar i kopjes mbledh informacione rreth produktit ose shërbimit në fjalë. Pastaj, ata këshillohen me një person të përfshirë në krijimin ose shitjen. Më në fund, një shkrimtar i kopjes e fut veten në këpucët e një blerësi të mundshëm, duke përcaktuar se çfarë lloj përmbajtjeje do t’i tundonte ata për të bërë një blerje.

Në mënyrë të veçantë, ajo që hulumton tregu dhe ngrohtë është procesi i njohjes me pritjet dhe nevojat e lexuesit. Një shkrimtar i kopjuesve duhet të rregullojë përmbajtjen në nivelin e tyre të ndërgjegjësimit pasi që thellësia e informacionit dhe toni i shkrimit varen prej tij. Për fat të mirë, ka shumë mjete të njohura të shkrimit të shkrimit dhe shkrimit për t’i ndihmuar ata të kenë sukses në proces.

Pastaj, një shkrimtar i kopjeve duhet të kuptojë motivimin thelbësor që qëndron në rrënjën e pemës së vendimit të perspektivës. Ky motiv është thelbësor për përshtatjen e një mesazhi që rezonon me audiencën. Në fund të fundit, një numër i madh vendimesh për blerje bazohen në emocione – për t’u angazhuar, një kopje duhet të jetë në gjendje të bjerë në zemrat e lexuesit gjithashtu.

Parimet e kopjimit

Megjithatë, janë vetëm tekstet më të mira që zotërojnë komponentin emocional. Shumë më e rëndësishmja, përmbajtja duhet të jetë mjaft e rëndësishme për të siguruar të gjitha informacionet që një klient i mundshëm duhet të dijë. Me një fjalë, një kopje e mirë duhet të ofrojë përfitime të qarta për lexuesin.

Tri parime të shkrimit të kopjeve kontribuojnë në atë se sa përmbajtja e vlefshme dhe e dobishme është: AIDA, Mënyrat, dhe Ju vs Ne. Të tre janë njëlloj të vlefshëm, kështu që ne do të shqyrtojmë shkurtimisht secilën prej tyre.

AIDA

Duke qenë formula më e mirë për shitjet e suksesshme, AIDA ka gjetur shpejt rrugën e saj në kutitë e shkrimit të kopjeve. “A” nënkupton “vëmendjen” e lexuesit që duhet të tërheqë një kopje, “Unë” për “interesin” që ata duhet të tregojnë për produktin pasi të lexojnë një kopje, “D” për “dëshirën” për të bërë një blerje, dhe “A” për “aksionin” eventual që shndërron një lexues në një klient.

MËNYRA

Ajo që tingëllon si një emër pa kuptim për një metodë të shkrimit të kopjeve është, në të vërtetë, një shkurtim i zgjuar për “Shkruaj ndërsa flet”. MJETET propozon thjeshtësinë e stilit dhe të gjuhës biseduese, duke qenë kështu parimi më i mirë kur bëhet fjalë për shkrime koncize, por me fakt të dendura.

Ju vs Ne

Mos harroni lexues-përqendrim? Ju vs Ne përqendrohemi në asgjë, por duke u siguruar që kopja i plotëson nevojat e audiencës në vend që të shtyjë vetë-promovimin e padeklaruar.

Krijimi i përmbajtjes

Kur hulumtimi bëhet si duhet, krijimi i përmbajtjes është pjesa më e lehtë e procesit. Bëhet fjalë për vendosjen e të gjitha pjesëve të enigmës në një tërësi koherente, e cila është një detyrë që shkrimtarët e reklamës e gjykojnë jashtëzakonisht të dobishëm. E vetmja gjë që ju duhet është koha dhe përqendrimi pasi gjithçka tjetër është tashmë atje.

Këshilla më e mirë është të vendosni të gjitha informacionet që keni në një rrjedhë të vetme, të pandërprerë fjalësh. Mos ndaloni së lexoni ato që keni shkruar, por vazhdoni të shkruani (pavarësisht nëse jeni duke shkruar një postim në blog, email me shitje ose nje liber). Në fund të kësaj faze, një shkrimtar duhet të ketë një version të papjekur të kopjes, atë që është i dobishëm për lexuesit dhe i ngritur në stil, megjithëse jo domosdoshmërisht i lëmuar në gjuhë dhe i gatshëm për botim.

Shqyrtimi i gramatikës

Më në fund, arrijmë në kapitullin e fundit të manualit tonë të shkrimeve të kopjeve. Në të njëjtën kohë, është pjesa e fundit e procesit krijues dhe pjesa e fundit e enigmës. Redaktimi duhet të bëjë një kopje plotësisht të pamend, dhe zakonisht nënkupton më shumë sesa një kontroll të thjeshtë të gramatikës.

Shkruaj më mirë, tani!

Grammarly ju bën një shkrimtar më të mirë duke gjetur dhe korrigjuar gabime deri në 10 minuta më shumë gabime sesa procesori juaj i fjalëve

Në industrinë e botimit, një redaktues i kopjeve është përgjegjës për gjithçka, nga sintaksa dhe struktura e fjalive, deri te zgjedhjet e sakta të fjalëve dhe stili i preferuar. E njëjta gjë vlen edhe për shkrimet e kopjeve, kjo është arsyeja pse kjo pjesë e procesit kërkon më shumë kohë dhe përpjekje sesa vetë shkrimi.

Sado që të shkruara mirë mund të mendoni se kopja është, mendoni përsëri. Merrni perspektivën e blerësit të mundshëm dhe lexojeni sa më shumë herë që ju nevojitet, derisa më në fund tingëllojë informuese dhe emocionuese, aq sa të tërheqni dhe mbani. Kujdes nga temat dhe çështjet e vogla, pasi lexuesit e ditëve moderne kanë zero tolerancë për gabimet.

përfundim

Tani që e dini se çfarë është krijimi i shkrimeve të kopjeve dhe ato që bëjnë reklamuesit, mund të shpresojmë të shohim së shpejti në mesin tonë. Sido që të jetë ritmi juaj dhe sidoqoftë ju vendosni t’i afroheni asaj, qëndroni të durueshëm dhe të përkushtuar. Vetëm prova dhe gabimi mund të arrini sukses, në fund të fundit, kështu që thjesht vazhdoni të shkruani.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map