Dituria e Robotit dhe Si e shpiku Bloggeri Jorn Barger

Jorn-Barger-post


Nga Jorn Barger dhe Ku “Blog” Nga erdhi

Blogjet janë kudo. Të gjithë, çdo biznes, kudo, kanë një blog këto ditë, disa të kandiduar në platforma falas si Blogger dhe WordPress, por shumica e blogeve janë krijuar në platforma të vetë-pritura ku ju jeni përgjegjës për çdo gjë. Ka bloge mbi familjen, shëndetin, shkrimin, muzikën, lajmet, një milion gjëra të tjera, dhe, po, blog-et mbi blog-un.

Por duhej të fillonte diku, apo jo? Sigurisht, njerëzit kanë qenë duke i shkruar gjërat në internet që nga dita e parë, por kush ka vendosur të fillojë t’i shkruajë gjërat në një format blog? Për këtë çështje, kush vendosi se duhet të quhet “blog”?

Leximi i rekomanduar: Whatfarë është një blog?

Epo, në atë që nuk është saktësisht kthesa më e madhe e surprizës në histori, ishte një burrë inteligjent, disi i keqpërdorur, pak i çmendur, me një mjekër vërtet madhështore.

Jorn Barger Pic

Kush është Jorn Barger?

Jorn Barger ishte, në thelb, një nga shqetësimet origjinale të kompjuterit. Lindur në Ohio, për të gjitha llogaritë pa mjekër, në vitin 1953, ai ishte një djalë i ri i zgjuar. Jorn u takua për herë të parë dhe u dashurua me kompjuterët në 1964. Shumica e njerëzve sot me siguri nuk do ta njihnin një Minivac 601 si një kompjuter, por njëmbëdhjetë vjeçari Jorn Barger bëri. Më shumë se kaq, ai pa potencialin në të.

Jorn studionte matematikë dhe shkenca në shkollë të mesme, dhe më pas kërceu nga kolegji në kolegj, në universitet, por kurrë në fakt nuk u mor me të marrë një diplomë. Pastaj ai braktisi një karrierë në kompjuterë, për të kaluar ca kohë duke e zbuluar veten Ferma, një komunë e famshme hippie në Tenesi dhe vende të tjera, për disa vjet.

Ai përsëriti në vitet 1980 si programues, duke shkruar softuer për pjesën më të madhe të dekadës, përpara se të ndiqte interesin e tij më të thellë në 1989 dhe të merrte një punë në Universitetin Northwwest si studiues i inteligjencës artificiale.

Kjo pak rëndësi, sepse përshtatet në obsesionin personal të Jorn me idenë për të analizuar sjelljen njerëzore përmes simulimit kompjuterik, ose, siç e quante ai, “Wotdom Robot”.

Vitet e Usenet

Një herë, në 1980, para ardhjes së Google, para AOL, para se dikush të kishte menduar madje ta quante internet, përpara se të kishte gjëra të tilla si dot com, dhe një telefonatë do të thoshte shkëputje, kishte Usenet. Njerëzit që kanë përdorur 4Chan, Reddit, ose ndonjë forum të zhveshur në internet, do ta konsiderojnë të njohur nëse jo pak të komplikuar dhe të harkuar. Usenet ishte (dhe akoma është) vetëm një vend ku njerëzit mund të shkonin dhe të bisedonin me njëri-tjetrin, dhe me Jorn Barger, që nga viti 1989 e tutje, ishte në shtëpi. Gjithçka fillon diku, interneti si komunitet filloi me Usenet.

Jorn e mori atë me një nivel thuajse obsesiv të gusto. Këtu ishte një vend i krijuar me qëllim të krijimit të komuniteteve, i arritshëm vetëm për individë të tjerë me teknikë. Për ta thirrur shkrimet e tij atje pjellorë do ta shesë të shkurtër. Jorn është kredituar me mbi dhjetë mijë postime. Ai ndihmoi të shkruani disa nga FAQs më të hershme mbi gjëra të tilla si arti ASCII, dhe ishte aktiv në forume me tema aq të ndryshme sa AI, këngëtar Kate Bush, dhe shkrimtar James Joyce. Ai ishte i mirënjohur dhe, për të gjitha paraqitjet, i pëlqyer për vitet e tij të para në komunitet. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, Jorn filloi të përjetonte fërkime personale si në punë ashtu edhe në Usenet. Në fund të vitit 1992, gjithçka erdhi në kokë, dhe ai e gjeti veten më të punësuar nga Northwestern dhe i përqafuar në konflikt në forumet e tij të vjetra në Usenet, veçanërisht në forumin e tifozëve të Kate Bush.

Ai fajëson të gjithë të tjerët se u kthyen kundër tij, viktimës së pafajshme. Nuk mund të thuhet nëse është e vërtetë, por është e lehtë të kesh kuptim, nga shkrimi i tij, për mënyrën sesi e gjeti veten e bëri zuzar në të gjitha. Ekziston një lloj mungesë e vetëdijshme e pafajshme në të gjitha, veçanërisht duke marrë parasysh që ai e kaloi pjesën më të mirë të viteve 1970 duke punuar për t’u vetëdijësuar.

Në çdo rast, ai gjeti një vend të ri, dhe pikërisht këtu ai u ngrit në lartësitë e tij më të larta dhe dha llogaria e tij të këtyre mosmarrëveshjeve të së kaluarës. Duke u kthyer përsëri në rrënjët e tij filozofike, ai e quajti atë vend Urtësia e robotëve.

Lindja e Blogut të Urtësisë së Robotit

Koncepti ishte i thjeshtë, por roman. Jorn krijoi një faqe që lidhej me postime dhe faqe të tjera, disa në Urtësia e robotëve, ca gjetkë. Sa herë që ai postonte diçka të re, ajo do të shfaqej në krye të faqes dhe gjithçka tjetër do të lëvizte poshtë pak. Duke lëvizur poshtë, u zhvendos përsëri në kohë.

Ishte këtu që Jorn u krijua të krijojë një hapësirë ​​të vetën dhe t’i shpjegojë interesat e tij për një botë më të gjerë, për të cilën shpresonte se do t’i kuptonte dhe t’i mirëpriste. Dhe ata e bënë, për një kohë. Ai filloi të postojë në 1995 dhe vazhdoi të postojë për një dekadë të tërë. Gjate asaj kohe, Urtësia e robotëve ndryshoi mënyrën e komunikimit të botës.

I gjithë procesi i mbledhjes së gjërave interesante nga e gjithë bota dhe shkrimi për to në internet ishte një ide e re, dhe kështu i duhej një emër i ri. Jorn vendosi ta quante atë “hyrjen në internet”, e cila bëri Urtësia e robotëve, natyrisht, faqja e parë në internet. Kështu u bë Ueblog Blog Wisdom Robot, dhe blogosfera lindi në 17 dhjetor 1997.

Urtësia e robotëve vazhdoi të përfitonte nga interesat e shumëllojshëm të Jorn dhe natyra e tij pjellore. Ajo u azhurnua një ose më shumë herë në ditë, dhe nuk kishte pothuajse askush që nuk mund të gjente diku interesat e tyre dhe mbivendosjet e Jorn, dhe kështu Ueblog Blog Wisdom Robot u rrit. E vërtetë për tu formuar, ai gjithashtu duhet të punojë në të parën FAQ Blogging, lëshuar në 1999.

FAQ-të ia vlen të lexohen sepse me të vërtetë përmbajnë elementet e bloget moderne. Jorn Barger, pasi e kishte emëruar blogun, e kishte përkufizuar tani. Në të, ai thotë, ndër të tjera, “Nëse mendoni për një emër më të mirë sesa” faqja në internet “, thjesht filloni ta përdorni atë dhe shikoni nëse kapet. Allshtë e gjithë Darviani ”.

Farëdo që ishte ajo që solli njerëzit në faqen e tij, ajo funksionoi. Urtësia e robotëve u bë jashtëzakonisht popullor dhe Jorn e gjeti veten si një ikonë e hershme në internet, një pionier i kësaj ideje të re. Ai mblodhi lidhje me përmbajtje interesante. Thingdo gjë — gjithçka! – ka një lojë të ndershme, për sa kohë që ishte interesante. Jorn Barger e gjeti veten me ndikim, pjesë e një kuadri të vogël të trendet e internetit. Ishte në këtë aftësi që ai bëri shenjën e tij në historinë e blogjeve. Everydo ditë ai rrumbullakonte përmbajtjen më të mirë që mund të gjente dhe postonte në krye të burimit.

Pjesa më e rëndësishme e Urtësia e robotëve ishte ajo strukturë. Kjo strukturë e datës është në thelb të WordPress, Blogger, Facebook dhe Twitter; ishte vërtet se si filloi Myspace. Në një farë mënyre, ky njeri që kishte probleme të vinte në themel gurthemelin e asaj që do të bëhej media sociale. Sigurisht, ishte thjesht një ditar, por ishte i disponueshëm për këdo që kishte një lidhje interneti. Jorn mund të fliste për inteligjencën artificiale, fëmijërinë e tij disi të vështirë, Kate Bush, ose lidhjen me një artikull lajmesh, të gjitha në një vend, të gjitha në një ditë. Nuk ishte nevoja të futeshim, sepse ishte vendi i tij, dhe i vetmi. Kushdo mund ta bënte atë, dhe shumë njerëz e bënë atë. Më shumë çdo vit.

Jorn Barger e ndihmoi atë së bashku me entuziazmin e tij të pamohueshëm dhe tërheqës për një bollëk lëndësh, por ka dhimbje në shumë prej postimeve të tij personale në Urtësia e robotëve. Shtë e qartë që Jorn Barger e sheh – e ka parë gjithmonë – veten si një të huaj, një “oddball” i vetë-përshkruar. Një burrë i çuditshëm që e dinte se ishte i çuditshëm, por asnjëherë ashtu si, apo pse. Dhe mbase kjo ishte ajo që njerëzit panë tek ai sepse ka pak fije që përmbajnë përvojën njerëzore aq të zakonshme sa ndjenja që ne nuk jemi plotësisht të kuptuar nga të gjithë të tjerët. Sidoqoftë, si gjithmonë, farërat e eksodit të tij ishin mbjellë.

Nëse Jorn kishte të drejtë, dhe mbijetesa e më të fortit është rregull, atëherë “blog” ishte sigurisht më i miri. Blogu ka evoluar, u nda dhe duke kënduar pasardhës të panumërt që nga atëherë. Urtësia e robotëve, megjithatë, nuk ishte aq i përshtatshëm për mjedisin e komunitetit gjithnjë e më të rrjedhshëm të internetit.

Vdekja e Urtësisë së Robotit

Givenshtë e dhënë që nëse thoni sa duhet, do të thoni diçka për t’i zemëruar njerëzit. Fillimi i rrëshqitjes së gjatë nga lavdia për Urtësia e robotëve erdhi vetëm nja dy muaj pasi Barger publikoi FAQ-in e parë të blogjeve, në dhjetor të të njëjtit vit, kur ai postoi një fragment nga Izrael Shahak në blogun e tij. Ndërsa Shahak është disi i diskutueshëm, kjo me siguri nuk do të kishte qenë një çështje madhore, përveç Bargerit, kokëfortë e vërtetë për të formuar, ose mbase e vërtetë me formën kokëfortë, insistoi që nga atëherë e tutje, postimi i deklaratave në titullin e faqes së tij siç është: “Judaizmi është racizëm është e papajtueshme me demokracinë ”e cila tjetërsoi shumë lexues. Ai shpejt e shkurtoi atë në tekstin e flamurit, “Judaizmi është racizëm”, kapitalizimi i ruajtur ashtu siç ishte, nga rruga.

Nuk vdiqën të gjitha menjëherë, sigurisht. Robot Wisdom thahet si një bateri rrjedh, duke u ndezur dhe fikur disa herë derisa Barger nuk mund të lejonte më ta drejtonte atë, dhe ajo mbylli për mirë. Sot, gjurmimi i shtegut të Barger-it nëpër internet është një aventurë përmes copëzave të lidhjeve të prishura dhe fushave të skaduara.

Urtësia e robotëve tani është i arritshëm vetëm përmes Arkivat e Internetit Machine Wayback.

Ku është Jorn Barger?

Jorn Barger, që nga ajo kohë, ka kërcyer shumë dhe ka humbur disa herë – si fizikisht ashtu edhe në internet. Në të dy rastet, ai përfundimisht ka dalë përsëri në një vend tjetër. Ai ishte në Blogspot për pak, atëherë ai ishte në vazhdim Cicëroj për disa vjet, por ai u mërzit që njerëzit e rrënuan ushqimin e tij në vend që ta lexonin në thellësi, dhe u la në një grindje, për të mos u kthyer më kurrë. Ai u njoftua për një kohë në agoikago, pastaj u zhvendos në Socorro, New Mexico, një qytet i vogël që është shtëpia e Institutit të Teknologjisë së New Mexico..

Ai ende po përgjigjet në pyetjet mbi Quora, ose të paktën dikush duke përdorur personalitetin e tij është.

trashëgim

Pra, Jorn lë një trashëgimi të çuditshme. Ai ndihmoi në krijimin e blogosferës, e quajti atë dhe përcaktoi se çfarë do të bëhej. I njëjti intensitet që e shtyu të qëndrojë në avantazhin e teknologjisë, dhe të arrijë aq shumë sa është aty, e ka nënvizuar vazhdimisht atë. Ai është një njeri që kërkon komunitete, dhe kur nuk i gjen, ndërton komunitete, vetëm që përfundimisht të detyrohet prej tyre. Pavarësisht nga sfidat e tij personale, ai ka dhënë kontribute të mëdha në internet. Ai u njoh nga CNET Builder.com (tani i pavlefshëm) në shumë çmimet e para të Web Innovator (tani i dobët) për ndikimin e tij. Megjithëse fama e tij është zbehur në errësirë, shtigjet që ai flakëroi nëpër shkretëtirë janë bërë disa nga rrugët më të ngarkuara në autostradën e informacionit.

Sigurisht, Blogging do të kishte ndodhur me ose pa Jorn Barger dhe Urtësia e robotëveThjesht nuk do të kisha bërë Blogging.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map