Десет карактеристика блога и квалитетан блог пост

блог-карактеристике блога


Понекад је интернетски часопис, а други пут информативна веб локација, блог начин на који се интернет опроштава самоувереним писцима и подучава радознале читаоце. То је место у интернетском универзуму где појединци (или групе њих) могу изразити своје мисли и делити их са милионима.

Дефиниција блога је помало неухватљива, а начини да се опишу су бројни.

Најпопуларније нише за блогање баве се личним финансијама и развојем, здрављем и фитнесом, лепотом и модом, а свима је најдраже – блог о храни. Блогови могу бити дубоко лични и интроспективни, наликују интернетском дневнику. Када их пишу професионални новинари, они поседују довољно снаге да утичу на пословање и политику.

Мора да постоји нешто обострано, зар не? Нека универзална карактеристика у иначе вишезначном свету?

Десет карактеристика блога

Нешто смо бројили и завршили са десет главних карактеристика блога:

1. Блог увек мора бити динамичан

Уобичајено питање о блогу је како се односи на веб страницу – да ли су ова два у основи иста или постоје разлике између њих? Иако су веб странице углавном презентацијске, блогови су увијек намијењени за ангажирање. Веб локација је, дакле, статична, за разлику од блога који мора бити динамичан.

Информације које нуде веб странице приказане су на статичким страницама, у облику зимзеленог садржаја за који није потребно ажурирање. С друге стране, постови на блогу су попут записа у дневнику; укључују датум објављивања и метаознаке. Нови уноси и редовна ажурирања кључни су за вођење било које врсте блога.

2. Постови се приказују обрнутим редоследом

За разлику од личног дневника записаног у свеску, ставке на блогу приказују се обрнутим хронолошким редоследом – најновији постови су на врху. Најновији објављују претходно објављене на листи све док у потпуности не нестану са одредишне странице. Старији постови се обично архивирају на следећим страницама, али се могу организовати и по месецу или години када су први пут објављени.

3. Већина блогова има исту структуру

Прво долази заглавље са менијем или навигационом траком да бисте испразнили страницу и направили одличан први утисак. Следи главно подручје на коме се објављују постови на блогу било по редоследу објављивања или по релевантности. Доље су странице за контакт, правила о приватности и релевантни линкови, уредно распоређени у подножју. Бочна трака наглашава омиљене уносе и приказује друштвене профиле и позив на радњу.

основна структура блога

Слободно користите овај образац на својој веб локацији

4. Водећа звезда блога је његов садржај

Различити блогови објављују различите врсте постова, мада се већина ослања на снагу писане речи. У зависности од ауторине намере, чланак је обично мишљење, упутства или вести. Монотони делови текста одвојени су сликама или видео записима.

Пост на блогу може бити и слика са мало или без текста. Чест је тренд у модним и путописним блоговима, мада такође није реткост да нише повезане с пословањем објављују инфографике уместо упутских чланака. Али без обзира на медиј, блог је увек дефинисан квалитетом објављеног садржаја.  

Препоручено читање: Како писати садржај блога

5. Наслови би требали да привуку пажњу

Именовање поста на блогу је уметност сама по себи. Иза тога је читава филозофија писање наслова чланака – упечатљив може заиста ушутјети буку, одмах генеришући кликове, потичући саобраћај и мамићи читаоца да чита. Нигде у он-лине универзуму наслови не посвећују исту пажњу као овде.

6. Једно правило односи се на све блогове: релевантност

Иако сваки занимљиви садржај мора бити релевантан, ово се правило нарочито односи на постове на блоговима. Они се могу разликовати у типовима, медијумима, форматима и стиловима; да би побудили интерес или изазвали расправу, они морају бити оригинални и јединствени; али да би их уопште прочитали, постови на блоговима морају увек давати своје обећање.

7. Блогови и везе иду руку под руку

Као промотивна стратегија, линк буилдинг није ограничен на блоговске постове, али дефинитивно је карактеристика коју деле сви пристојни блогови. Блогови и линкови иду руку под руку чак и када маркетинг није циљ. Интерно повезивање, на пример, обезбеђује интуитивну навигацију између међусобно релевантних постова, пружајући на тај начин изузетно искуство читања. Ради се о протоку и олакшању преноса знања.

8. Блог је заснован на личном додиру

Реч “блог” потиче од раније верзије “веблог”, која се у почетку односила на личне онлајн часописе. Пре него што су блогови постали политички почетком 2000-их, они су само значили објављивање приватних мисли и мишљења. Лични додир, међутим, и данас остаје њихова витална карактеристика.

Чак и са данашњим универзалним темама, препоручени интерпретативни приступ је онај који подразумева јединственост. Ако тема захтева крајњу објективност, лични додир се остварује кроз индивидуалистички стил писања. Сваки аутор блога има страницу „О мени“ и различиту ознаку потписа.

9. Поруке увек треба да подстичу расправу

Одјељак за коментаре још је једна узајамна карактеристика респектабилних блогова. Обично се налази на крају сваког поста, као место где ће читаоци учествовати у разговору и оставити своје искрене повратне информације. Читатељи читатеља имају могућност изазивања одговора и подстицања интеракције.

10. Сви блогови се односе на комуникацију

Са или без отворене расправе, комуникација је и даље крајња сврха сваког поста на блогу. Ако је блог промотивни, његов циљ је привући публику и отворити дијалог који ће их, надамо се, убедити да купе оно што власник продаје. Ако не о продаји, онда је реч о ширењу речи.

Било да преноси знање, пружа решења или једноставно забавља, блогање је сјајан начин да допрете до света и комуницирате са њима. Без икаквог питања, таква трансформативна моћ слободног изражавања и размене једина је најважнија карактеристика било којег сјајног блога.

Карактеристике квалитетног поста на блогу

Сваки блог захтева време и труд. Вријеме утрошено на стварање квалитетних постова претвара се директно у више кликова и већи промет на веб локацији, што инвестицију исплати.

Много је ствари које могу утицати на квалитет ваших блогова, а све углавном зависи од ваше нише, стила и публике. Међутим, без обзира колико разнолики су постови на блоговима, постоји још неколико ствари на које би сви требали обратити велику пажњу ако желе да оставе укупан добар утисак на своје читаоце.

Замишљен дизајн

Већ смо се дотакли теме монотоних делова текста и колико су непожељни у постовима на блогу. Разлог за то је колико брзо ваши читаоци одлучују о вашем посту. Управо сте отприлике 50 милисекунди како бисте направили добар први утисак.

Блокови текста су често неодољиви и ако читаоци не могу са лакоћом да претражују текст, прећи ће са ваше веб локације. Дакле, обавезно користите кратке одломке, рашчланите текст неким занимљивим визуелним приказима, као што су слике, ГИФ-ови, видео снимци, инфографике итд..

Савршена дужина

Једно од најчешћих питања о постовима на блогу је колико би требало да буду. Најједноставнији одговор је довољно дугачак.

Већина би веровала у то краћи распон пажње читалаца, сами постови би требали бити краћи.

Чињеница је у томе да ако је ваш пост информативан и све док одговара на питања ваше публике, није битно колико је дуго.

Ако имате ограничење од 500 речи, али имате много више за рећи о овој теми, идите напред. Са друге стране, немојте раширити 500 речи садржаних на 3000 речи.

Фокус би требао бити на квалитети садржаја. Све док пост на блогу нуди читаоцу вредност, његова дужина је неважна.

Оригинални садржај

Без обзира на нишу коју одаберете за свој блог, више је него вероватно да је неко претходно обрађивао ту тему. Све је већ речено и учињено, али то не значи да треба само да копирате и залепите садржај.

Првенствено, да бисте се истакли из гомиле, морате да понудите нови приступ обрађеним темама. То се може постићи вашим тоном гласа, стилом писања или гледиштом.

Враћајући се том „личном додиру“, ако сте одабрали нишу којом сте страствени, нудећи свој јединствени приступ томе не би требало бити тешко.

Греат Ресеарцх

Сваки квалитетни пост на блогу захтева време и труд уложен у истраживање. Што се више посветите истраживању, лакше ће вам бити писање поста.

Првенствено, ово ће вам дати увид у туђа мишљења о овој теми, ући ћете дубље у њу, олакшавајући обликовање сопственог јединственог приступа њој.

Друго, најлакши начин за губитак читалаца је непоузданост. Свака тврдња треба да буде поткријепљена доказима, тако да су везе и цитати из веродостојних извора кључни.

Спремни сте да сами започнете блог?

Покретање властитог блога врши се у неколико корака. Прво, требате име за свој блог и одаберите платформу за блогање. Топло препоручујемо ВордПресс.орг, платформу која хостира сам.

Једном када одлучите за своје име, мораћете да одаберете услугу веб хостинга. За нове блогере препоручујемо Блуехост, компанију која има преко 2 милиона веб локација широм света. Добићете Бесплатно име домена када се пријавите са њима и они понуде 30-дневна гаранција поврата новца.

Блуехост веб хостинг компанија препоручује ВордПресс.орг као један од “најбољих и најсјајнијих света света”.

ВордПресс Блуехост

Закључак

Дефиниција блога може бити неухватљива, али то је у реду. Као што сваки блогер може да сведочи, привлачност ове праксе произилази из њене разноликости. Претходне карактеристике су стога више оно што бисте ви назвали смерницама, него што су то јединствена правила, осим једног заједничког називника. Комуникација остаје суштина блогања, док све остало служи да нам помогне да ангажујемо, заведемо и одушевимо наше читаоце.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map