Десет характеристики на блог и качествена публикация в блога

характеристики-на-а-блог


Понякога онлайн дневник, друг път информационен уебсайт, блог е начинът на интернет да се отдаде на уверени автори и да обучи любопитни читатели. Това е място в онлайн Вселената, където хората (или групи от тях) могат да изразят мислите си и да ги споделят с милиони.

Определението на блога е някак неуловимо и начините за неговото описание са многобройни.

Най-популярните ниши за блогове се занимават с личните финанси и развитие, здравето и фитнеса, красотата и модата и любимия на всички – блог за храни. Блоговете могат да бъдат дълбоко лични и интроспективни, наподобяващи онлайн дневник. Когато са писани от професионални журналисти, те притежават достатъчно сила да влияят на бизнеса и политиката.

Трябва да има нещо взаимно за всички тях, нали? Някаква универсална характеристика в иначе многообразен свят?

Десет характеристики на блог

Направихме няколко броя и завършихме с десет основни характеристики на блога:

1. Блогът винаги трябва да бъде динамичен

Често срещан въпрос за блог е как той се свързва с уебсайт – тези два по същество са еднакви или има ли разлики между тях? Въпреки че уебсайтовете са основно презентационни, блоговете винаги са предназначени да участват. Следователно уебсайтът е статичен, за разлика от блога, който трябва да е динамичен.

Информацията, предлагана от уебсайтове, се представя на статични страници под формата на вечнозелено съдържание, което не изисква никакви актуализации. От друга страна, публикациите в блога са като записи в дневниците; те включват дата на публикуване и мета тагове. Новите записи и редовни актуализации са от ключово значение за воденето на всякакъв вид блог.

2. Постовете се показват в обратен ред

За разлика от личен дневник, записан в тетрадка, записите в блога се показват в обратен хронологичен ред – най-новите публикации са отгоре. Последните натискат по-рано публикуваните такива надолу в списъка, докато напълно изчезнат от целевата страница. По-старите публикации обикновено се архивират на следващите страници, но те също могат да бъдат организирани до месеца или годината, когато са били публикувани за първи път.

3. Повечето блогове имат една и съща структура

Първо идва заглавие с менюто или навигационната лента, за да дефлектира страницата и да направи страхотно първо впечатление. Следва основната област на съдържание, в която се появяват публикации в блогове или по ред на публикуване, или по уместност. Отдолу се намират страници за контакти, правила за поверителност и съответните връзки, подредени подножието. Страничната лента подчертава любимите записи и показва социални профили и призиви за действия.

основна структура на блога

Чувствайте се свободни да използвате този шаблон на вашия сайт

4. Водещата звезда на блога е неговото съдържание

Различните блогове публикуват различни видове публикации, въпреки че по-голямата част от тях разчитат на силата на написаното слово. В зависимост от намерението на автора, статията обикновено е мнение, инструкция или ръководство за новини. Монотонните парчета текст са разделени с изображения или видеоклипове.

Публикацията в блога може да бъде и снимка с малко или никакъв текст. Често срещана е тенденцията в модните и пътеписните блогове, въпреки че също не е рядкост в нишите, свързани с бизнеса, да публикуват инфографика вместо учебни статии. Но независимо от носителя, блогът винаги се определя от качеството на неговото публикувано съдържание.  

Препоръчително четиво: Как да напишете съдържание в блога

5. Заглавията трябва да са вниматели

Именуването на публикация в блога е изкуство само по себе си. Зад гърба си има цяла философия писане на заглавия на статията – един завладяващ може наистина да заглуши шума, незабавно генерирайки кликвания, задвижвайки трафик и примамвайки читател да чете. Никъде в онлайн Вселената не се получават заглавия със същия вид внимание, както тук.

6. Едно правило важи за всички блогове: релевантност

Въпреки че всяко ангажиращо съдържание трябва да е уместно, това правило се отнася особено за публикациите в блогове. Те могат да се различават по видове, носители, формати и стилове; за да предизвикат интерес или да предизвикат дебат, те трябва да бъдат оригинални и уникални; но за да бъдат прочетени изобщо, публикациите в блогове трябва винаги да изпълняват своето обещание.

7. Блоговете и връзките вървят ръка за ръка

Като промоционална стратегия, изграждане на връзки не се ограничава до публикации в блогове, но определено е характеристика, която споделят всички прилични блогове. Блоговете и връзките вървят ръка за ръка, дори когато маркетингът не е целта. Вътрешното свързване например осигурява интуитивна навигация между взаимно релевантни публикации, като по този начин осигурява изключително изживяване при четене. Става въпрос за потока и улесняването на трансфера на знания.

8. Блогът е основан на личното докосване

Думата „блог“ произлиза от по-ранна версия „weblog“, която първоначално се отнася до лични онлайн списания. Преди блоговете да станат политически в началото на 2000-те години, те са просто средства за публично разгласяване на частни мисли и мнения. Личното докосване обаче остава тяхната жизненоважна характеристика и до днес.

Дори при днешните универсални теми, препоръчителният интерпретационен подход е този, който предполага уникалност. Ако темата изисква максимална обективност, личното докосване се осъществява чрез индивидуалистичен стил на писане. Всеки автор на блога има страница „За мен“ и различен подпис.

9. Постове винаги трябва да насърчават дебатите

Разделът за коментари е друга взаимна характеристика на уважаемите блогове. Обикновено се намира в края на всяка публикация, като място за читателите да участват в разговор и да оставят своята честна обратна връзка. Способността за предизвикване на реакция и насърчаване на взаимодействието се държи на най-високото уважение от всички читатели.

10. Всички блогове са свързани с комуникацията

Със или без открит дебат, комуникацията все още е крайна цел на всяка публикация в блога. Ако блогът е промоционален, целта му е да привлече аудиторията и да отвори диалог, който, надяваме се, да ги убеди да купят това, което собственикът продава. Ако не за продажбите, тогава става дума за разпространение на думата.

Независимо дали предава знания, предлага решения или просто забавлява, блоговете са блестящ начин за достигане и общуване със света. Без никакъв въпрос, такава трансформативна сила на свободното изразяване и обмен е единствената най-важна характеристика на всеки страхотен блог.

Характеристики на качествена публикация в блога

Всяка публикация в блога изисква време и усилия. Времето, изразходвано за създаване на качествени публикации, се превежда директно в повече кликвания и по-голям трафик на сайта, което прави инвестицията си струва.

Има много неща, които могат да повлияят на качеството на публикациите в блога ви и всичко зависи най-вече от вашата ниша, стил и публика. Въпреки това, колкото и разнообразни да са публикациите в блога, все още има няколко неща, на които всеки трябва да обърне голямо внимание, ако иска да остави цялостно добро впечатление на своите читатели.

Измислен дизайн

Вече засегнахме темата за монотонните парчета текст и колко нежелани са те в публикациите в блога. Причината за това е колко бързо вашите читатели правят преценка за вашия пост. Вие сте почти за 50 милисекунди, за да направите добро първо впечатление.

Блоковете от текст често са преобладаващи и ако читателите не могат да сканират лесно текста, те ще преминат от вашия сайт. Така че, не забравяйте да използвате кратки абзаци, разбийте текста с някои интересни визуални изображения като изображения, GIF файлове, видеоклипове, инфографика и т.н..

Перфектна дължина

Един от най-често срещаните въпроси относно публикациите в блога е колко дълго трябва да бъдат. Най-простият отговор е достатъчно дълъг.

Повечето биха повярвали, че заради по-кратък период от внимание на читателите, самите постове трябва да са по-къси.

Фактът е, че докато публикацията ви е информативна и стига да отговаря на въпросите на вашата аудитория, няма значение колко дълго е.

Ако имате ограничение от 500 думи, но имате много повече да кажете по темата, вървете веднага. От друга страна, не разпространявайте съдържание от 500 думи на 3000 думи.

Акцентът трябва да бъде върху качеството на съдържанието. Докато публикацията в блога предлага стойност за читателя, дължината й е маловажна.

Оригинално съдържание

Независимо от нишата, която сте избрали за вашия блог, повече от вероятно е някой да е обхванал темата преди. Всичко вече е казано и направено, но това не означава, че трябва просто да копирате и поставите съдържанието.

На първо място, за да се откроите от тълпата, трябва да предложите нов подход към обхванатите теми. Това може да стане с вашия тон на гласа, стил на писане или гледна точка.

Връщайки се към онова „лично докосване“, ако сте избрали ниша, към която сте страстен, предлагайки свой собствен уникален подход към него, не би трябвало да е трудно.

Страхотни изследвания

Всяка висококачествена публикация в блога изисква време и усилия, инвестирани в изследването. Колкото повече се посветите на изследванията, толкова по-лесно става да напишете публикацията.

На първо място, това ще ви даде представа за мненията на другите по темата, ще се потопите по-дълбоко в нея, за да улесните формирането на свой уникален подход към нея.

Второ, най-лесният начин да загубите читателите е като бъдете ненадеждни. Всяко искане трябва да бъде подкрепено с доказателства, така че връзките и цитатите от достоверни източници са от съществено значение.

Готови сте сами да започнете блог?

Стартирането на собствен блог се извършва в няколко стъпки. Първо, трябва име за вашия блог и да изберете платформата за блогове. Силно препоръчваме WordPress.org, самостоятелно хостваната платформа.

След като решите името си, ще трябва да изберете уеб хостинг услуга. За новите блогъри препоръчваме Bluehost, компания, която разполага с над 2 милиона уебсайтове по целия свят. Ще получите Безплатно име на домейн когато се регистрирате с тях и те предлагат 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Bluehost уеб хостинг компания се препоръчва от WordPress.org като един от “най-добрите и най-ярките на хостинг света”.

WordPress Bluehost

заключение

Определението на блога може да е неуловимо, но това е добре. Както всеки блогър може да свидетелства, примамливостта на тази практика произтича от нейното многообразие. Така предишните характеристики са повече това, което бихте нарекли насоки, отколкото са единни правила, с изключение на един общ знаменател. Комуникацията остава същността на блоговете, докато всичко останало ни помага да ангажираме, примамваме и радваме нашите читатели.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map