Τι είναι το Copywriting; Ποιος είναι Copywriter;

Τι είναι το Copywriting-


Μπορεί να μην είναι λάθος κανείς ότι η λέξη “copywriting” έχει αρχίσει να χάνει τη σημασία της. Στη γλωσσολογία, αναγνωρίζουμε αυτό το φαινόμενο ως «σημασιολογικός κορεσμός» – επαναλαμβάνετε μια λέξη πολλές φορές που τελικά αρχίζει να αποσυντίθεται σε μια ακατανόητη σειρά γραμμάτων. Καθώς η αντιγραφή είναι παντού, δεν είναι τίποτα περίεργο που έχουμε χάσει κάθε ιδέα για το τι σημαίνει.

Είναι μια λέξη για έναν ψηφιακό κακογράφο; Περιλαμβάνει επαγγελματία μάρκετινγκ; Τι γίνεται με τη δημιουργική και τη συγγραφή περιεχομένου; Μπορεί να είστε και copywriter; Ωστόσο, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας για ένα γρήγορο παιχνίδι ορισμών. Ποιος ξέρει, μπορεί να είναι ότι η πραγματική σας κλήση κρύβεται στο τέλος αυτού του άρθρου.

Στην αναζήτηση του ορισμού

Η αλήθεια είναι ότι το copywriting καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εργασιών που δεν είναι τόσο εκπληκτικό όταν ακόμη και οι ίδιοι οι copywriters δεν μπορούν να εξηγήσουν τι κάνουν για τα προς το ζην. Απλώς ρωτήστε έναν και ακούστε τους τραυλισμένους. Στην καλύτερη περίπτωση, θα λάβετε το χειρότερο είδος λογικής πλάνης – έναν κυκλικό ορισμό.

Αυτό είναι αυτό που προσφέρει Λεξικό.com, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν ορίζει καθόλου το copywriting. Αντ ‘αυτού, προσφέρει έναν άλλο κυκλικό ορισμό για ένα copywriter, που καθιερώνεται ως «συγγραφέας ενός αντιγράφου». Βεβαίως, η εξήγηση γίνεται λιγότερο ελαττωματική στο τέλος, όπου διευκρινίζεται ότι ένας copywriter γράφει αντίγραφα “ειδικά για διαφημίσεις ή κυκλοφορίες διαφημίσεων”.

Ίσως η αμοιβαία αποκλειστικότητα είναι η μόνη μας ευκαιρία να το κάνουμε σωστό. Μέχρι στιγμής, ο καλύτερος ορισμός που βρήκαμε είναι αυτός που συγκρίνει το copywriting με το περιεχόμενο κειμένου, ορίζοντας ότι το πρώτο προτρέπει τους αναγνώστες να αναλάβουν δράση, ενώ ο τελευταίος ενημερώνει μόνο.

Τώρα, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να εργαστούμε. Εάν η δημιουργία σχετικού και πολύτιμου περιεχομένου είναι αμοιβαία τόσο για τη σύνταξη κειμένου όσο και για τη σύνταξη περιεχομένου, τότε η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στη δυνατότητα συμμετοχής τους. Το Copywriting μπορεί, επομένως, να οριστεί ως η τέχνη της παράδοσης λέξεων με στρατηγικό, ελκυστικό και ενεργό τρόπο.

Copywriting ως μέρος του μάρκετινγκ

Όμως, τι ακριβώς έχει να κάνει με τις “διαφημίσεις και κυκλοφορίες διαφημίσεων”; Είναι προφανές ότι το copywriting είναι κάποιο μάρκετινγκ, αλλά ποιο; Πόσο σημαντικό είναι για αυτήν τη θέση και γιατί; Όποιο είδος ψηφιακής γραφής γράφετε, ήρθε η ώρα να μάθετε πού ταιριάζει το copywriting.

Πρώτον, ας το πούμε: η παραδοσιακή διαφήμιση αγωνίζεται να επιβιώσει. Φυσικά, απέχει πολύ από το να είμαστε νεκροί, αλλά οι αναλογίες κλικ προς αριθμό εμφανίσεων μειώνονται καθώς μιλάμε. Αντί να πληρώνουν για διαφημίσεις επί πληρωμή, το κοινό ανταποκρίνεται πλέον στο οργανικό μάρκετινγκ, το εισερχόμενο και το εξερχόμενο.

Ανεξάρτητα από το ότι υπάρχει και λίγο αντίγραφο σε διαφημίσεις εκτός σύνδεσης, είναι ασφαλές να πούμε ότι η κύρια εστίασή του είναι το εισερχόμενο μάρκετινγκ. Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, αυτό περιλαμβάνει αναρτήσεις ιστολογίου, άρθρα και γραφήματα, αν και οι copywriters κάνουν πολλές περιγραφές προϊόντων, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων.

Ως εκ τούτου, το copywriting βρίσκεται στην αρχή κάθε καμπάνιας μάρκετινγκ. Καθώς οι χρήστες του διαδικτύου σπεύδουν να αναζητήσουν μηχανές για πληροφορίες σχετικά με προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν, οι copywriters ενθαρρύνουν τα ένστικτά τους για ψώνια με ελκυστικά θέματα και ελκυστική διατύπωση.

Κατά συνέπεια, όλοι παίρνουν αυτό που θέλουν. Οι αναγνώστες μπορούν να απολαύσουν τις σχετικές πληροφορίες με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο, ενώ οι επωνυμίες κατατάσσονται καλύτερα στο Google, προσελκύουν περισσότερους πελάτες και το πιο σημαντικό, αναπτύσσουν μια φωνή ισχυρή, αξιόπιστη και μοναδική.

Δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας δημιουργός

Ένας copywriter πρέπει φυσικά να είναι λεξιλόγος, αλλά δεν είναι εκεί που τελειώνουν οι απαιτήσεις εργασίας τους. Υπάρχει ένας ανεπίσημος κανόνας που λέει ότι το ποιοτικό περιεχόμενο ζητά μια διαδικασία που είναι η μισή έρευνα και το ένα τρίτο της επεξεργασίας, ενώ η πραγματική συγγραφή κάνει μόνο περίπου το 6% του συνολικού έργου.

Εκτός από το ότι είναι επιδέξιοι στην έρευνα, τη συγγραφή και την επεξεργασία, οι copywriters πρέπει να αποκτήσουν γνώση και ορισμένων πτυχών της διαχείρισης έργων, τουλάχιστον όταν πρόκειται για σχεδιασμό και υλοποίηση εκστρατειών μάρκετινγκ. Αυτό απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεξιοτήτων που δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί ούτε να αναπτυχθεί.

Ακολουθούν τα τέσσερα στοιχεία που δεν μπορεί να κάνει ένας copywriter χωρίς.

Γράφοντας και πέρα

Όπως αναφέρθηκε μερικές φορές στο παρελθόν, το copywriting υπερβαίνει λίγο τις βασικές δεξιότητες γραφής. Είναι αυτονόητο ότι ένα copywriter είναι γραμματική πρέπει να είναι άψογη. Ακόμα, απαιτείται ένα ευρύ λεξιλόγιο, ακόμη και μοναδικό σε ορισμένες θέσεις. Τέλος, είναι το μοναδικό στυλ του copywriter που κάνει τη διαφορά.

Επινοητικότητα

Μόνο εξαιρετικά επιτυχημένοι copywriters μπορούν να επιλέξουν τα θέματα τους. Όσο για τους υπόλοιπους από εμάς, η ευελιξία είναι μια άλλη ικανότητα που είναι κρίσιμη. Οι αρχάριοι γράφουν για σχεδόν τα πάντα και αναμένεται να ξέρουν πώς να βρουν σχετικούς και αξιόπιστους πόρους για θέματα που κυμαίνονται από τροφές για κατοικίδια μέχρι γενιά μολύβδου.

Δημιουργικότητα

Ακούγεται λίγο γενικό, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά. Πάρτε για παράδειγμα το φαγητό για τα κατοικίδια που αναφέρθηκε παραπάνω και θυμηθείτε ότι η πρώτη απαίτηση για copywriting είναι η ικανότητα αλληλεπίδρασης. Η δουλειά ενός copywriter είναι να κάνει οτιδήποτε ακούγεται συναρπαστικό, ανεξάρτητα από το πόσο θαμπό ή τεχνικό μπορεί να είναι.

Κεντρικότητα αναγνώστη

Αν και το SEO δεν είναι ακριβώς δουλειά του copywriter, οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να φλερτάρουν για να πετύχουν. Εν τω μεταξύ, ο Neil Patel έχει μια διαφορετική αντίληψη για το πώς λειτουργεί το copywriting: κατά τη γνώμη του ειδικού, οι λέξεις-κλειδιά, οι τίτλοι και το ίδιο το περιεχόμενο πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στις προσδοκίες και τις ανάγκες του αναγνώστη, και όχι να ανταποκρίνονται σε εκείνες της μάρκας του εργοδότη.

Διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων

Ο κεντρικός αναγνώστης μας φέρνει στην αρχή της διαδικασίας δημιουργίας κειμένου – ό, τι κι αν χρειάζεται να γράψει ένας copywriter, το πρώτο τους μέλημα θα πρέπει να είναι πώς να το κάνει δελεαστικό και να ικανοποιεί τον αναγνώστη. Αυτό είναι το αίνιγμα που πρέπει να λυθεί ξανά και ξανά, σε κάθε βήμα.

Έρευνα αγοράς και θέσεων

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα για ένα έργο copywriting έχει τρεις φάσεις. Κατ ‘αρχάς, ένας copywriter συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το προϊόν ή την υπηρεσία που βρίσκεται στο χέρι. Στη συνέχεια, συμβουλεύονται ένα άτομο που ασχολείται με τη δημιουργία ή την πώληση. Τέλος, ένα copywriter μπαίνει στα υποδήματα ενός δυνητικού αγοραστή, καθορίζοντας τι είδους περιεχόμενο θα τους δελεάσει να κάνουν μια αγορά.

Συγκεκριμένα, αυτό που καταλήγει στην έρευνα αγοράς και εξειδικευμένης έρευνας είναι η διαδικασία εξοικείωσης με τις προσδοκίες και τις ανάγκες του αναγνώστη. Ένας copywriter πρέπει να προσαρμόσει το περιεχόμενο στο επίπεδο συνειδητοποίησής τους, καθώς τόσο το βάθος των πληροφοριών όσο και ο τόνος γραφής εξαρτώνται από αυτό. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά δημοφιλή εργαλεία κειμένου και γραφής για να τους βοηθήσουν να πετύχουν στη διαδικασία.

Στη συνέχεια, ένας copywriter πρέπει να κατανοήσει το βασικό κίνητρο που βρίσκεται στη ρίζα του δέντρου αποφάσεων της προοπτικής. Αυτό το κίνητρο είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή ενός μηνύματος που αντηχεί στο κοινό. Σε τελική ανάλυση, ένας τεράστιος αριθμός αγορών αποφάσεων βασίζεται σε συναισθήματα – για να δεσμευτεί, ένα αντίγραφο πρέπει να είναι σε θέση να τον κακοποιό και στις καρδιές του αναγνώστη.

Αρχές αντιγραφής

Ωστόσο, είναι μόνο τα καλύτερα κείμενα που διαθέτουν τη συναισθηματική συνιστώσα. Πολύ πιο σημαντικό, το περιεχόμενο πρέπει να είναι αρκετά σχετικό για να παρέχει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ένας δυνητικός πελάτης. Με μια λέξη, ένα καλό αντίγραφο πρέπει να προσφέρει σαφή οφέλη στον αναγνώστη.

Τρεις αρχές copywriting συμβάλλουν στο πόσο πολύτιμο και ωφέλιμο περιεχόμενο είναι: AIDA, WAYS και You vs. We. Και οι τρεις ισχύουν εξίσου, οπότε θα εξετάσουμε εν συντομία καθένα από αυτά.

ΑΙΔΑ

Ως η απόλυτη φόρμουλα για επιτυχημένες πωλήσεις, η AIDA βρήκε γρήγορα το δρόμο της στα κιτ copywriting. Το «Α» σημαίνει «προσοχή» του αναγνώστη που πρέπει να προσελκύσει ένα αντίγραφο, «εγώ» για το «ενδιαφέρον» που πρέπει να δείξουν για το προϊόν μετά την ανάγνωση ενός αντιγράφου, «Δ» για την «επιθυμία» να πραγματοποιήσει μια αγορά και «A» για την τελική «δράση» που μετατρέπει τον αναγνώστη σε πελάτη.

ΤΡΟΠΟΙ

Αυτό που ακούγεται σαν ένα ανόητο όνομα για μια μέθοδο copywriting είναι, στην πραγματικότητα, μια έξυπνη συντομογραφία για το “Γράψτε καθώς μιλάτε”. Η WAYS προτείνει την απλότητα του στυλ και της συνομιλητικής γλώσσας, αποτελώντας έτσι την καλύτερη αρχή όσον αφορά τη συνοπτική, αλλά πραγματική αντιγραφή κειμένων.

Εσείς εναντίον Εμείς

Θυμάσαι την κεντρικότητα του αναγνώστη; Εσείς εναντίον μας. Δεν επικεντρωνόμαστε σε τίποτα άλλο, διασφαλίζοντας ότι το αντίγραφο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κοινού αντί να ωθείται χωρίς συγκεκαλυμμένη αυτοπροώθηση.

Δημιουργία περιεχομένου

Όταν η έρευνα γίνεται σωστά, η δημιουργία περιεχομένου είναι το ευκολότερο μέρος της διαδικασίας. Πρόκειται για το να βάλουμε όλα τα κομμάτια του παζλ σε ένα συνεκτικό σύνολο, κάτι που είναι δύσκολο να βρουν οι συγγραφείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο χρόνος και η εστίαση, καθώς όλα τα άλλα είναι ήδη εκεί.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να βάλετε όλες τις πληροφορίες που έχετε σε μια ενιαία, συνεχή ροή λέξεων. Μην σταματήσετε να διαβάζετε αυτό που έχετε γράψει, αλλά συνεχίστε να γράφετε (είτε γράφετε μια ανάρτηση ιστολογίου, ένα email πωλήσεων ή ένα βιβλίο). Στο τέλος αυτής της φάσης, ένας copywriter θα πρέπει να έχει μια πρώτη έκδοση του αντιγράφου, αυτή που είναι ευεργετική για τον αναγνώστη και ανυψωμένη με στυλ, αν και δεν είναι απαραίτητα στιλβωμένη στη γλώσσα και έτοιμη για δημοσίευση.

Αναθεώρηση γραμματικής

Τέλος, φτάνουμε στο τελευταίο κεφάλαιο του εγχειριδίου copywriting. Ταυτόχρονα, είναι το τελευταίο μέρος της δημιουργικής διαδικασίας και το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Η επεξεργασία θα πρέπει να κάνει ένα αντίγραφο εντελώς ανθεκτικό και συνήθως συνεπάγεται κάτι περισσότερο από έναν απλό έλεγχο γραμματικής.

Γράψτε καλύτερα, τώρα!

Η γραμματική σάς κάνει έναν καλύτερο συγγραφέα εντοπίζοντας και διορθώνοντας έως και 10 λεπτά περισσότερα λάθη από τον επεξεργαστή κειμένου

Στον εκδοτικό κλάδο, ένας επεξεργαστής αντιγράφων είναι υπεύθυνος για τα πάντα, από σύνταξη και δομή προτάσεων έως ακριβείς επιλογές λέξεων και προτιμώμενο στυλ. Το ίδιο ισχύει και για το copywriting, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το μέρος της διαδικασίας απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από το να γράψει το ίδιο.

Όσο καλογραμμένο και αν νομίζετε ότι το αντίγραφο είναι, ξανασκεφτείτε το. Πάρτε την προοπτική του δυνητικού αγοραστή και διαβάστε την όσες φορές χρειάζεστε, έως ότου τελικά ακούγεται αρκετά ενημερωτικό και συναρπαστικό ώστε να προσελκύσει και να διατηρήσει. Προσέξτε τα τυπογραφικά λάθη και τα δευτερεύοντα ζητήματα, καθώς οι σύγχρονοι αναγνώστες δεν έχουν ανοχή στα λάθη.

συμπέρασμα

Τώρα που γνωρίζετε τι είναι το copywriting και τι κάνουν οι copywriters, ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα. Όποιος και αν είναι ο ρυθμός σας και αν επιλέξετε να το προσεγγίσετε, μείνετε υπομονετικοί και αφοσιωμένοι. Μόνο με δοκιμή και σφάλμα μπορείτε τελικά να πετύχετε, επομένως συνεχίστε να γράφετε.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map