Cara Mencari Niche untuk Blog Anda (Panduan Langkah-demi-Langkah)

baru8


Sebelum anda membuat blog dan maju untuk menjadi blogger yang berjaya, pertimbangkan perkara berikut:

Makna hidup adalah untuk mencapai bentuk pengetahuan tertinggi, yang merupakan idea yang baik. ” – Ahli Falsafah Yunani Kuno

Perkara yang sama berlaku untuk blog. Anda ingin mencapai pengetahuan tertinggi dalam topik pilihan anda. Oleh itu, pilih yang menarik bagi anda – yang paling anda minati dan paling minati. Bercita-cita untuk berjaya, kebahagiaan, keselamatan, dan pengiktirafan. Dengan memilih niche minat anda dan mengikut pandangan anda, anda akan dapat meletakkan dan membezakan blog anda dari pertandingan.

Terdapat banyak cara untuk menentukan niche yang sesuai untuk blog baru anda, tetapi kami dapat mempermudah prosesnya. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda langkah-langkah tepat yang harus anda ambil untuk memilih ceruk yang tepat semasa anda membuat blog baru.

Pertimbangkan topik anda

Tanpa memikirkan perkara lain, mulakan proses membuat keputusan anda dengan menuliskan semua perkara yang menarik bagi anda. Ini boleh menjadi kepentingan peribadi atau kepentingan profesional.

 • Mulakan dengan memikirkan perkara yang anda gemari, atau nikmati jika anda berpeluang. Contohnya, anda adalah jurugambar amatur. Blog fotografi boleh menjadi niche yang hebat. Anda boleh berkongsi foto, pengetahuan terperinci, atau pengalaman anda dengan teknologi kamera.
 • Seterusnya, fikirkan perkara-perkara yang anda gemari semasa belajar. Contohnya, anda berminat mengikuti kelas memasak. Walaupun anda tidak mempunyai masa atau anggaran untuk memulakan kelas memasak, anda boleh memulakan blog makanan di mana anda menganalisis resipi yang anda dapati dalam talian. Dan bincangkan bagaimana memilih ramuan yang sempurna, dan timbangkan faedah organik berbanding ramuan GMO.
 • Akhirnya, fikirkan perkara yang sudah anda selami. Sebagai contoh, katakan bahawa anda adalah orang dewasa yang akan menamatkan pengajian di kolej. Anda akan melakukan banyak penyelidikan di kampus berbanding program ijazah dalam talian, universiti mana yang harus dipilih, bagaimana untuk kembali ke arah belajar dan sebagainya. Ini adalah topik yang bagus untuk blog khusus mengenai pendidikan tinggi.

Semasa latihan ini, anda akan mendapat perasaan yang lebih baik untuk tema yang sesuai dengan anda. Yang paling anda gemari adalah calon terbaik untuk niche anda. Juga, baca catatan ini untuk memahami jenis blog yang ada di web.

Sama ada anda teruja dengan satu idea atau beberapa idea, senaraikan. Seterusnya, kami akan menunjukkan formula 3 langkah untuk mengesahkan niche anda untuk berjaya.

Pengesahan kejayaan blog

Sama ada anda mahu membuat blog untuk prestij, pendapatan, keseronokan atau hubungan, anda ingin meneliti niche yang anda pilih dan memastikan topik tersebut dapat dilaksanakan. Latihan “pengesahan kejayaan blog” berikut akan membantu anda menentukan apakah blog anda mempunyai potensi sebenar. Ini juga akan membantu anda memahami mengapa 90% blog gagal.

1. Ukuran ceruk yang berpotensi

Walaupun anda percaya bahawa ini adalah idea blog yang cemerlang, anda mungkin akan berusaha untuk berjaya melainkan anda menjumpai pasaran khusus yang menarik minat orang ramai. Anda tidak mahu niche anda terlalu kecil atau terlalu besar.

Contohnya, ukuran “golf” terlalu besar dan luas dengan berjuta-juta idea kata kunci. Tetapi jika anda mengejar niche yang sangat sempit, seperti “latihan golf swing swing”, jumlah carian akan terlalu kecil. Satu niche dari “golf” adalah “petua golf” atau lebih mendalam lagi “petua golf untuk pemula.”

Periksa saiz niche anda

Lihat lima kata kunci teratas untuk topik utama anda. Cari sekurang-kurangnya 10 ribu carian bulanan yang digabungkan untuk lima kata kunci. Anda boleh menggunakan Perancang Kata Kunci Google (percuma), Alat SERP (percuma) atau Penjejak Kata (freemium) untuk memeriksa jumlah carian dan mendapatkan idea kata kunci. Anda ingin memastikan bahawa terdapat khalayak yang cukup besar mencari jenis maklumat yang akan anda berikan. Tetapi tidak boleh terlalu besar sehingga anda akan tersesat di khalayak ramai.

Dengan alat Perancang Kata Kunci Google, anda boleh mendapatkan idea kata kunci teratas. Walau bagaimanapun, ia tidak akan memberi anda jumlah carian yang tepat dan hanya selang carian biasa. Maklumat ini akan memberi anda idea kasar mengenai kata kunci dan jumlah carian. Oleh itu, kami mencadangkan menggunakan alat Google untuk mendapatkan idea kata kunci dan alat lain untuk mendapatkan jumlah carian rata-rata untuk kata kunci tertentu.

Sekiranya anda ingin mendapatkan jumlah carian yang tepat gunakan alat SERP. Masukkan kata kunci utama anda (misalnya gunakan “petua golf”) dan dapatkan idea dengan melihat senarai kata kunci yang dicadangkan. Pilih lima kata kunci teratas yang sesuai dengan topik khusus yang anda pilih. Periksa jumlah carian untuk setiap kata kunci dan tambahkannya bersama-sama.

Alat SERP

Contohnya, menerapkan proses carian ini pada lima kata kunci tip golf kami, menghasilkan hasil carian berikut:

 • “Petua golf” – 6,600
 • “Petua golf swing” – 6,600
 • “Petua meletakkan golf” – 1,000
 • “Petua golf untuk pemula” – 880
 • “Petua golf memandu” – 880

Dengan lima kata kunci ini, kami mempunyai lebih daripada 20,000 carian bulanan purata. Pasar khusus ini (“petua golf”) mempunyai jumlah yang cukup dan akan menjadi pilihan yang baik untuk blog.

Alat yang disyorkan: Penjejakan Peringkat

2. Persaingan yang berpotensi

Itu petanda baik jika anda mempunyai persaingan. Ini bermaksud orang lain bercakap mengenai niche anda dan mengejarnya. Penting juga untuk diperhatikan bahawa blogger di tempat anda tidak selalu menjadi pesaing anda. Dan anda mesti mengenali mereka cepat atau lambat melalui perjalanan blog anda.

Berikut adalah proses tinjauan pertandingan yang boleh anda gunakan:

 • Lakukan a Google cari blog “[niche]” atau “blog [niche] terbaik.” Bolehkah anda mencari blog yang menyasarkan niche anda sekarang? Adakah sekurang-kurangnya lima blog popular difokuskan pada topik anda? Jangan kehilangan minat jika anda melihat sebilangan besar blog di tempat anda. Sekiranya mereka dapat melakukannya, anda juga boleh melakukannya!
 • Pergi ke Facebook dan cari [niche anda]. Adakah terdapat halaman Facebook yang aktif? Tidak semua topik meminjamkan diri ke Facebook, tetapi kebanyakannya. Cari halaman Facebook dan lihat berapa banyak pengikut mereka. Niches yang hebat akan mempamerkan sekurang-kurangnya 1,000 peminat.
 • Pergi ke Twitter dan cari [niche anda]. Adakah terdapat akaun Twitter yang aktif? Anda harus mencari banyak rujukan mengenai niche anda di Twitter. Periksa akaun Twitter orang yang terlibat dalam ceruk anda. Lihat berapa banyak pengikut mereka (sekurang-kurangnya 1,000).
 • Adakah terdapat majalah luar talian? Ini adalah standard emas untuk niche. Sekiranya seseorang menghadapi masalah untuk membuat majalah kertas yang berpusat pada niche anda, anda pasti peminat dalam talian mencari maklumat tersebut. Anda boleh menyemak Majalah Amazon atau buat carian google untuk “majalah atau jurnal” anda. ” Berkenaan dengan contoh “petua golf” kami, ini tidak perlu dipertimbangkan, kami melihat semua majalah berkaitan golf di kedai runcit tempatan.

Sekiranya satu atau dua perkara ini positif, itu petanda baik ceruk anda berpotensi.

3. Pengewangan berpotensi

Adakah anda ingin menjana wang dengan blog anda? Ramai orang mula menulis blog sebagai hobi tanpa melihat mengewangkan blog mereka. Tetapi, yang lain mahu menjana wang tambahan atau bahkan bermimpi mencari nafkah dengan menulis blog. Tidak kira kategori mana yang menjadi milik anda. Tidak ada salahnya mengetahui jika blog anda dapat menghasilkan pendapatan yang anda mahukan. Sekiranya anda menjumpai blog lain, profil sosial aktif dan majalah luar talian di bahagian sebelumnya, ini menunjukkan niche masih hidup dan dapat wang.

Untuk memastikan niche anda dapat wang, teliti perkara berikut:

 • Adakah sesiapa yang menjual maklumat atau produk yang berkaitan dengan niche anda? Cara termudah untuk menentukannya adalah dengan melihat apa yang dipromosikan oleh pesaing anda.
 • Adakah pengiklan terkenal di tempat anda? Ini boleh menjadi jenama besar atau laman web e-dagang.
 • Adakah terdapat tawaran afiliasi di tempat anda? Inilah cara mencari tawaran afiliasi: Periksa rangkaian afiliasi (Klikbank.com, CJ.com dan ShareSale.com dan Gabungan Amazon).
 • Lakukan carian Google untuk program afiliasi “[kata kunci anda]” atau “[kata kunci anda].”

Perkara-perkara ini dapat membantu anda menentukan sama ada anda boleh membina blog di ceruk pilihan anda yang membantu anda menjana pendapatan.

Membuat keputusan akhir

Sekarang anda telah melakukan proses pengesahan untuk semua topik yang telah anda senaraikan. Anda harus mempunyai idea yang jelas mengenai ukuran, persaingan, dan potensi pengewangan untuk setiap mata pelajaran. Inilah masanya untuk mengecilkan kedudukan anda.

Sekiranya anda mengakhiri latihan ini dengan satu pemikiran, maka anda sudah bersedia untuk memulakan dan memulakan blog baru anda.

Sekiranya anda teruja dengan beberapa ceruk, anda mungkin ingin membuat blog mengenai semuanya pada masa yang sama. Akan tetapi, pendekatan terbaik adalah memusatkan perhatian pada satu demi satu. Dengan cara ini, anda boleh membuat strategi blog yang mantap dan memperbaikinya dengan meneroka topik baru di kemudian hari.

Kesimpulannya

Jangan terjun ke blog khusus khusus tanpa rancangan. Pastikan pilihan niche anda adalah sesuatu yang anda ingin bertahan selama bertahun-tahun akan datang. Dengan minat peribadi, minat dari orang lain, dan kemampuan untuk menjana pendapatan, blog khusus anda dapat menjadi usaha yang berjaya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map