Apa itu Copywriting? Siapa itu Penyusun Iklan?

Apa itu Copywriting-


Mungkin tidak salah siapa kata bahawa “copywriting” telah mulai kehilangan maknanya. Dalam linguistik, kami mengenali fenomena ini sebagai “kepuasan semantik” – anda mengulangi satu perkataan berkali-kali sehingga akhirnya mulai hancur menjadi rentetan huruf yang tidak dapat difahami. Oleh kerana penulisan salinan ada di mana-mana, tidak ada yang aneh bahawa kita kehilangan setiap idea tentang apa yang dimaksudkan.

Adakah perkataan untuk pencatat digital? Adakah ia melibatkan profesional pemasaran? Bagaimana dengan penulisan kreatif dan kandungan? Mungkinkah anda juga penyusun iklan? Bagaimanapun, kami menjemput anda untuk bergabung dengan kami untuk permainan definisi yang cepat. Siapa tahu, mungkin panggilan sebenar anda menyembunyikan di akhir artikel ini.

Dalam mengejar definisi

Yang benar adalah, copywriting merangkumi pelbagai pekerjaan yang sangat besar sehingga tidak mengejutkan apabila bahkan para copywriter sendiri tidak dapat menjelaskan apa yang mereka lakukan untuk mencari nafkah. Tanya sahaja, dan dengarkan mereka tergagap. Senario kes terbaik, anda akan menerima jenis kesalahan logik terburuk – definisi bulat.

Itulah yang ditawarkan oleh Kamus.com, yang secara kebetulan tidak menentukan penulisan iklan sama sekali. Sebaliknya, ia memberikan definisi pekeliling lain untuk penyalin, yang ditubuhkan sebagai “penulis salinan”. Diakui, penjelasan menjadi kurang salah pada akhirnya, di mana dinyatakan bahawa penyalin menulis salinan “terutama untuk iklan atau siaran publisiti”.

Mungkin satu-satunya eksklusiviti adalah satu-satunya peluang untuk memperbaikinya. Setakat ini, definisi terbaik yang kami dapati ialah definisi yang membandingkan penyalinan dengan penulisan kandungan, dengan menetapkan bahawa yang pertama mendorong pembaca untuk mengambil tindakan, sementara yang terakhir hanya memberitahu.

Sekarang, itu adalah sesuatu yang boleh kita bekerjasama. Sekiranya penciptaan kandungan yang relevan dan berharga saling berkaitan dengan penulisan iklan dan penulisan kandungan, maka keunikannya terletak pada potensi mereka untuk terlibat. Oleh itu, penulisan salinan dapat didefinisikan sebagai seni menyampaikan kata-kata dengan cara yang strategik, menarik, dan dapat ditindaklanjuti.

Penulisan iklan sebagai bahagian pemasaran

Tetapi, apa sebenarnya hubungannya dengan “iklan dan siaran publisiti”? Sudah jelas bahawa copywriting adalah pemasaran, tetapi yang mana? Betapa pentingnya untuk niche ini, dan mengapa? Apa sahaja jenis coretan digital yang anda gemari, sudah tiba masanya untuk mengetahui tempat penulisan iklan sesuai.

Pertama, mari kita katakan ini: iklan tradisional sedang berjuang untuk bertahan. Sudah tentu masih jauh dari kematian, tetapi kadar klik-tayangnya menurun ketika kita bercakap. Daripada memilih iklan berbayar, khalayak kini bertindak balas terhadap pemasaran organik, masuk, dan keluar.

Walaupun terdapat sedikit penulisan iklan dalam iklan luar talian juga, adalah selamat untuk mengatakan bahawa fokus utamanya adalah pemasaran masuk. Dalam sebilangan besar kes, ini termasuk catatan blog, artikel, dan infografik, walaupun penyalin juga melakukan banyak penerangan produk, e-mel, dan catatan media sosial juga.

Oleh itu, copywriting merupakan permulaan setiap kempen pemasaran. Ketika pengguna internet bergegas mencari enjin untuk mendapatkan maklumat mengenai produk yang ingin mereka beli, penyusun iklan mendorong naluri membeli-belah mereka dengan tema yang menarik dan kata-kata yang menarik.

Akibatnya, setiap orang mendapat apa yang mereka mahukan. Pembaca dapat menikmati maklumat yang relevan dengan cara yang sangat menghiburkan, sementara jenama mendapat kedudukan yang lebih baik di Google, menarik lebih banyak pelanggan, dan yang paling penting, mengembangkan suara yang kuat, boleh dipercayai, dan unik.

Kemahiran yang perlu dimiliki oleh penyalin

Seorang penyalin mesti menjadi tukang kata, tentu saja, tetapi ini bukan di mana keperluan pekerjaan mereka berakhir. Terdapat peraturan tidak rasmi yang mengatakan bahawa kandungan berkualiti meminta proses yang separuh penyelidikan dan satu pertiga penyuntingan, sementara penulisan yang sebenarnya hanya menghasilkan sekitar enam persen dari keseluruhan projek.

Selain mahir meneliti, menulis, dan mengedit, penyalin juga perlu menguasai beberapa aspek dalam pengurusan projek, setidaknya ketika merancang dan melaksanakan kampanye pemasaran. Itu memerlukan satu set kemahiran komprehensif yang tidak begitu mudah dicari atau dikembangkan.

Berikut adalah empat elemen yang tidak dapat dilakukan oleh penyalin.

Penulisan dan seterusnya

Seperti yang telah disebutkan beberapa kali sebelumnya, copywriting melampaui kemahiran menulis asas. Tidak perlu dikatakan bahawa penyalin tatabahasa mesti rapi. Namun, perbendaharaan kata yang luas, walaupun unik untuk ceruk tertentu, juga diperlukan. Akhirnya, gaya unik penyalin inilah yang membuat semua perbezaan.

Kepandaian

Hanya penyalin yang berjaya berjaya memilih topik mereka. Bagi kita yang lain, fleksibiliti adalah kemahiran lain yang sangat penting. Pemula menulis tentang hampir semua perkara dan diharapkan dapat mengetahui bagaimana mencari sumber yang relevan dan boleh dipercayai untuk topik mulai dari makanan haiwan kesayangan hingga generasi peneraju.

Kreativiti

Kedengarannya agak generik, tetapi tidak lain. Ambil makanan haiwan kesayangan di atas, misalnya, dan ingat bahawa syarat pertama untuk menyalin adalah kemampuan untuk terlibat. Tugas penyusun iklan adalah membuat sesuatu yang menarik, tidak kira seberapa membosankan atau teknikalnya.

Berpusatkan pembaca

Walaupun SEO bukanlah tugas penyusun iklan, kebanyakan kita harus menggodanya untuk berjaya. Sementara itu, Neil Patel mempunyai pemahaman yang berbeza tentang bagaimana penulisan iklan berfungsi: pada pendapat pakarnya, kata kunci, tajuk utama, dan kandungan itu sendiri harus disesuaikan untuk memenuhi harapan dan keperluan pembaca, bukan untuk memenuhi jenama majikan..

Proses pembuatan salinan

Penekanan pembaca membawa kita ke awal proses penulisan naskah – apa sahaja yang perlu ditulis oleh penyalin, perhatian pertama mereka adalah bagaimana menjadikannya menggoda dan memuaskan pembaca. Itulah teka-teki yang harus diselesaikan berulang-ulang kali, setiap langkahnya.

Penyelidikan pasaran dan niche

Secara umum, penyelidikan untuk projek penulisan iklan mempunyai tiga fasa. Pertama, penyalin mengumpulkan maklumat mengenai produk atau perkhidmatan yang ada. Kemudian, mereka berunding dengan orang yang terlibat dengan penciptaan atau penjualan. Akhirnya, penyusun iklan meletakkan diri mereka sebagai calon pembeli, menentukan jenis kandungan apa yang akan menggoda mereka untuk membuat pembelian.

Secara khusus, apa yang menjadi tumpuan kajian pasaran dan niche adalah proses untuk memahami harapan dan keperluan pembaca. Seorang penyalin harus menyesuaikan kandungan dengan tahap kesedaran mereka kerana kedalaman maklumat dan nada penulisan bergantung padanya. Nasib baik, terdapat banyak alat copywriting dan tulisan yang popular untuk membantu mereka berjaya dalam proses tersebut.

Kemudian, seorang penyusun teks perlu memahami motivasi utama yang terletak pada akar pokok keputusan prospek. Motivasi ini sangat penting untuk menyesuaikan pesan yang sesuai dengan khalayak. Lagipun, sebilangan besar keputusan pembelian didasarkan pada emosi – untuk terlibat, satu salinan harus dapat dilakukan oleh samseng pembaca juga.

Prinsip penulisan iklan

Namun, hanya teks terbaik yang mempunyai komponen emosi. Lebih penting lagi, kandungan harus cukup relevan untuk memberikan semua maklumat yang perlu diketahui oleh bakal pelanggan. Secara ringkas, salinan yang baik harus memberikan faedah yang jelas kepada pembaca.

Tiga prinsip copywriting menyumbang kepada betapa berharganya dan bermanfaatnya kandungan: AIDA, WAYS, dan You vs. We. Ketiganya sama-sama berlaku, jadi kami akan memeriksa masing-masing secara ringkas.

AIDA

Menjadi formula utama untuk kejayaan penjualan, AIDA dengan cepat memasuki kit penulisan iklan. “A” adalah singkatan dari “perhatian” pembaca yang harus menarik salinan, “Saya” untuk “minat” yang harus mereka tunjukkan untuk produk setelah membaca salinan, “D” untuk “keinginan” untuk melakukan pembelian, dan “A” untuk “tindakan” akhirnya yang mengubah pembaca menjadi pelanggan.

CARA-CARA

Apa yang terdengar seperti nama konyol untuk kaedah penyalinan adalah, sebenarnya, singkatan pintar untuk “Tulis semasa Anda Bercakap.” WAYS mencadangkan kesederhanaan gaya dan bahasa percakapan, sehingga menjadi prinsip terbaik ketika menyusun naskhah ringkas namun padat dengan fakta.

Anda vs Kami

Ingat sentuhan pembaca? Anda berbanding Kami tidak hanya memfokuskan diri, memastikan salinan itu memenuhi keperluan penonton dan bukannya mendorong promosi diri yang tidak tersembunyi.

Penciptaan kandungan

Apabila penyelidikan dilakukan dengan betul, penciptaan kandungan adalah bahagian proses yang paling mudah. Ini mengenai meletakkan semua kepingan teka-teki menjadi keseluruhan yang koheren, yang merupakan tugas yang disukai oleh para penyalin. Satu-satunya perkara yang diperlukan adalah masa dan tumpuan kerana semua yang lain sudah ada.

Nasihat terbaik adalah memasukkan semua maklumat yang anda miliki ke dalam satu aliran kata yang tidak terganggu. Jangan berhenti membaca apa yang telah anda tulis, tetapi teruskan menulis (sama ada anda menulis catatan blog, e-mel penjualan atau sebuah buku). Pada akhir fasa ini, penyalin harus mempunyai versi salinan mentah, yang bermanfaat bagi pembaca dan bergaya tinggi, walaupun tidak semestinya digosok dalam bahasa dan siap untuk diterbitkan.

Ulasan tatabahasa

Akhirnya, kami sampai di bab terakhir buku panduan penulisan naskhah kami. Pada masa yang sama, ini adalah bahagian terakhir dari proses kreatif dan bahagian terakhir teka-teki. Penyuntingan harus membuat salinan tidak benar-benar palsu, dan biasanya menyiratkan lebih daripada sekadar pemeriksaan tatabahasa.

Tulis Lebih Baik, Sekarang!

Dengan tatabahasa menjadikan anda penulis yang lebih baik dengan mencari dan membetulkan kesilapan sehingga 10 minit lebih banyak daripada pemproses kata anda

Dalam industri penerbitan, penyunting salinan bertanggungjawab untuk semua perkara dari sintaks dan struktur ayat hingga pilihan kata yang tepat dan gaya yang disukai. Perkara yang sama berlaku untuk penulisan iklan, sebab itulah bahagian proses ini memerlukan lebih banyak masa dan usaha daripada menulis sendiri.

Walau seberapa baik anda menyangka salinannya, fikirkan semula. Ambil perspektif pembeli yang berpotensi dan bacalah seberapa banyak yang anda perlukan, sehingga akhirnya terdengar maklumat dan cukup menarik untuk menarik dan mengekalkannya. Berhati-hatilah dengan kesalahan ketik dan masalah kecil, kerana pembaca moden tidak mempunyai toleransi terhadap kesalahan.

Kesimpulannya

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu copywriting dan apa yang dilakukan oleh copywriter, kami hanya berharap dapat melihat anda dalam masa terdekat. Apa sahaja langkah anda dan bagaimanapun anda memilih untuk mendekatinya, tetap sabar dan komited. Hanya dengan percubaan dan ralat, anda boleh berjaya, jadi teruskan menulis.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map