Apa itu Blog Post? – Struktur yang Sempurna

Belajar-Blogging_blogspot-kandungan


Sekiranya anda ingin memulakan blog baru atau sudah memulakannya, langkah seterusnya adalah mencari tahu apa yang hendak ditulis. Apa pun tujuan blog adalah, peribadi atau perniagaan, kandungan akan memainkan peranan penting dalam kejayaan blog.

Anda harus sedar bahawa internet terlalu tepu dengan kandungan teks. Oleh itu, agar catatan blog anda menonjol, anda perlu berusaha bersungguh-sungguh untuk membuat kandungan yang hebat.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menulis catatan blog anda dan menjadikannya bermaklumat.

Definisi catatan blog

Catatan blog adalah entri (artikel) yang anda tulis di blog. Ini dapat mencakup konten dalam bentuk teks, foto, infografik, atau video.

Struktur catatan blog

Berikut adalah struktur asas catatan blog yang baik:

struktur catatan blog

Jangan ragu untuk menggunakan templat ini di laman web anda

Gunakan elemen ini untuk mengoptimumkan setiap siaran untuk pembaca dan mesin pencari:

Tajuk utama

Tajuk utama, atau tajuk, entri blog anda, mesti menarik perhatian pembaca yang berpotensi. Orang mungkin melihatnya dalam suapan berita atau hasil carian media sosial mereka. Pastikan anda memasukkan frasa kata kunci utama yang dapat digunakan orang semasa mencari topik yang anda bahas.

Tarikh penerbitan

Tarikh penerbitan kandungan anda adalah pilihan tetapi disyorkan. Sekiranya anda kerap mengemas kini blog anda, tarikh catatan dapat membantu pelawat anda untuk menentukan catatan terkini. Tidak begitu penting pada halaman kandungan malar hijau tetapi sering digunakan pada kandungan yang diterbitkan setiap hari.

Pengarang mengikut baris

Pengarang demi baris membantu pembaca mengenal pasti siapa yang menulis kandungannya dan sangat penting untuk blog dengan banyak penulis. Tambahan pula, penulis secara sampingan dapat memberikan kepercayaan lebih kepada isi anda jika penulis yang dikenali membuatnya.

Kategori pos

Kelas kategori yang digunakan untuk mengelompokkan kandungan anda ke dalam bahagian yang berbeza. Sebaiknya gunakan tag kategori untuk setiap catatan blog yang anda buat. Mengelompokkan kandungan yang relevan bersama-sama akan membantu pengunjung anda dan mesin pencari merangkak blog anda.

Pengenalan

Perenggan pertama catatan blog anda akan membuat orang membaca atau membuat orang pergi. Pastikan bahawa ini memaksa orang untuk membaca seluruh isi kandungan anda. Anda harus menggunakan frasa kata kunci yang disasarkan untuk mesin pencari sekurang-kurangnya sekali dalam perenggan ini.

Kandungan utama

Ini adalah bahagian utama kandungan catatan blog anda. Anggaplah tajuk utama sebagai janji dan isi utama sebagai pemenuhan janji itu. Kandungan utama anda mesti menyenangkan sesiapa sahaja yang mengunjungi siaran anda berdasarkan tajuk utama. Sekiranya anda membuat kandungan yang tidak memenuhi janji utama anda, orang akan mula mengenal pasti blog anda sebagai tidak memenuhi syarat. Panjang catatan blog anda boleh berkisar antara 300 hingga 3,000 atau lebih perkataan. Sebaiknya ganti panjang siaran anda apabila anda mendapat gambaran mengenai perkara yang paling sesuai untuk khalayak anda.

Sub-tajuk utama

Ramai orang akan mengimbas kandungan blog anda berbanding dengan membacanya demi kata. Tulis subtajuk yang membahagi kandungan anda menjadi bahagian yang mudah dicerna. Pastikan sub-tajuk tersebut mewakili kandungan di dalamnya.

Teks tebal

Gunakan teks tebal dalam beberapa bidang kandungan utama anda untuk membantu menyoroti perkara penting. Gunakannya secara terpilih. Jika tidak, keseluruhan artikel anda akan kelihatan tebal, sehingga menghilangkan kemampuan untuk menyoroti bahagian utama kandungan.

Daftar bulet / bernombor

Walaupun anda tidak mahu keseluruhan siaran anda dipenuhi dengan titik atau angka, senarai ini membantu memisahkan langkah dan jadual dengan kandungan yang berguna.

Media

Lengkapkan bahagian teks kandungan anda dengan media, seperti gambar dan video yang berkaitan. Ini akan membantu memecah kandungan anda dan menggambarkan poin anda dengan lebih baik.

Paling tidak yang boleh anda lakukan ialah memasukkan gambar pilihan ke siaran anda. Tambahkan frasa kata kunci utama siaran anda dalam nama fail gambar dan juga tag ALT. Ini akan membantu anda dalam mengoptimumkan carian siaran anda.

Kesimpulannya

Kesimpulannya mestilah satu atau dua perenggan di akhir catatan anda untuk meringkaskan kandungan yang telah anda tulis. Pembaca harus memahami bahan apa yang telah anda bahas. Sekiranya tidak, kemungkinannya, mereka akan kembali untuk melihat apa yang mungkin mereka terlepas.

Seruan untuk bertindak

Baris terakhir catatan blog anda mestilah berupa bentuk a ajakan bertindak. Ini semudah meminta pembaca untuk berkongsi pendapat mereka dalam komen atau berkongsi catatan di media sosial. Sekiranya anda menulis siaran untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan tertentu, ajakan bertindak harus mendorong pembaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Butang kongsi sosial

Media sosial adalah alat yang berguna untuk mempromosikan kandungan blog anda. Anda perlu memastikan memasukkan butang sosial ke semua kandungan anda, supaya orang dapat membagikannya dengan mudah di rangkaian sosial. Anda boleh meletakkannya di bahagian atas kandungan anda, di bahagian bawah kandungan anda, atau di sebelah, sebagai widget terapung.

Bahagian komen

Selain kandungan catatan blog anda, komen adalah bahagian terpenting dalam blog anda. Bahagian ini memberi peluang kepada pembaca anda untuk berinteraksi dengan anda dan pengunjung lain. Penting untuk anda menjawab komen dan membuka perbualan.

Anda tidak perlu memasukkan semua elemen dari senarai ini dalam setiap siaran. Pastikan anda selalu mempunyai pengenalan yang menarik, kandungan berkualiti, dan kesimpulan yang kukuh.

Cara menulis catatan blog pertama anda

Yang pertama adalah yang paling sukar untuk ditulis, dan kemungkinan anda akan merasa seperti Alice in Wonderland. Tetapi, penting untuk mendorong diri anda keluar dari zon selesa anda dan membuat kerja anda di luar sana.

Dalam catatan pertama anda, anda boleh meluangkan masa dan memperkenalkan diri. Beritahu pembaca anda siapa anda, apa yang mendorong anda untuk menulis blog, dan apa yang anda akan tulis. Tajuk posting boleh “Selamat datang di blog saya” atau “Entri blog pertama saya”. Anda juga boleh memperkenalkan catatan blog anda seterusnya di sini, di mana anda akan membincangkan beberapa topik tertentu.

Bacaan yang Disyorkan: Cara menulis kandungan blog

Contoh catatan blog yang baik

Tajuk catatan blog anda harus menarik perhatian pembaca dan menunjukkan kepada mereka cadangan nilai. Ia mesti memasukkan kata kunci utama anda dan faedah yang akan diperoleh pembaca anda dari catatan blog.

Beberapa idea catatan blog:

Kesimpulannya

Sekarang anda telah menguasai asas-asasnya dan memahami struktur catatan blog. Perkara seterusnya ialah bereksperimen dengan kandungan anda. Catatan blog anda perlu menonjol dari lautan kandungan yang membanjiri internet. Cubalah untuk berbeza dan mendekati subjek anda dari sudut baru yang boleh menjadi kontroversi. Semoga berjaya!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map