Apa itu Blog? – Definisi Blog, Blogging, dan Blogger

apa itu gambar blog


Anda tahu blog apa? Sekiranya tidak, anda sudah sampai di tempat yang betul. Pada mulanya, blog lebih merupakan buku harian peribadi yang dikongsi orang dalam talian, dan ia bermula pada tahun 1994. Dalam jurnal dalam talian ini, anda boleh membincangkan kehidupan seharian anda atau berkongsi perkara yang anda lakukan. Tetapi, orang melihat peluang untuk menyampaikan maklumat dengan cara yang baru. Maka bermulalah dunia blogging yang indah.

Hari ini, terdapat lebih daripada 600 juta blog di web.

Apa itu Blog?

Definisi blog

Blog (pemendekan “weblog”) adalah jurnal dalam talian atau laman web maklumat yang memaparkan maklumat dalam urutan kronologi terbalik, dengan catatan terbaru muncul pertama. Ia adalah platform di mana penulis atau sekumpulan penulis berkongsi pandangan mereka mengenai satu subjek.

Apa tujuan blog?

Terdapat banyak sebab untuk memulakan blog untuk kegunaan peribadi dan hanya segelintir yang kuat untuk blog perniagaan. Menulis blog untuk perniagaan, projek, atau apa sahaja yang mungkin membawa anda wang mempunyai tujuan yang sangat mudah – untuk menjadikan laman web anda lebih tinggi dalam SERP Google, lebih-lebih lagi meningkatkan keterlihatan anda.

Sebagai perniagaan, anda bergantung pada pengguna untuk terus membeli produk dan perkhidmatan anda. Sebagai perniagaan baru, anda bergantung pada blog untuk membantu anda mendapatkan pengguna ini dan menarik perhatian mereka. Tanpa blog, laman web anda akan tetap tidak kelihatan, sedangkan menjalankan blog menjadikan anda dapat dicari dan berdaya saing.

Jadi, tujuan utama blog adalah menghubungkan anda dengan khalayak yang relevan. Yang lain adalah untuk meningkatkan lalu lintas dan menghantar petunjuk berkualiti ke laman web anda.

Semakin kerap dan lebih baik catatan blog anda, semakin tinggi peluang laman web anda ditemui dan dikunjungi oleh khalayak sasaran anda. Maksudnya, blog adalah alat penjanaan petunjuk yang berkesan. Tambahkan ajakan bertindak (CTA) yang hebat, dan ini akan mengubah lalu lintas laman web anda menjadi petunjuk berkualiti tinggi. Tetapi blog juga membolehkan anda memperlihatkan kewibawaan anda dan membina jenama.

Apabila anda menggunakan pengetahuan khusus anda untuk membuat catatan yang bermaklumat dan menarik, ini membina kepercayaan dengan khalayak anda. Blogging yang hebat menjadikan perniagaan anda kelihatan lebih dipercayai, yang sangat penting jika jenama anda masih muda dan tidak dikenali. Ini memastikan kehadiran dan kewibawaan pada masa yang sama.

Struktur blog

Penampilan blog berubah dari masa ke masa, dan kini blog merangkumi item yang berbeza. Tetapi, kebanyakan blog merangkumi beberapa ciri dan struktur standard. Berikut adalah ciri-ciri umum yang termasuk dalam blog khas:

 • Tandakan dengan menu atau bar navigasi
 • Kawasan kandungan utama dengan catatan blog yang diserlahkan atau terkini
 • Bilah sisi dengan profil sosial, kandungan kegemaran, atau ajakan bertindak
 • Footer dengan pautan yang berkaitan seperti penafian, dasar privasi, halaman hubungan, dll.

Struktur blog asas

Jangan ragu untuk menggunakan templat ini di laman web anda

Contoh di atas adalah struktur asas blog. Setiap item mempunyai kepentingan tersendiri dan membantu pengunjung menavigasi blog anda.

Blog dan laman web

Sebilangan besar orang masih tertanya-tanya adakah perbezaan antara blog dan laman web. Apa itu blog dan apa itu laman web? Lebih sukar lagi untuk membezakan antara keduanya hari ini. Banyak syarikat mengintegrasikan blog ke dalam laman web mereka untuk menjalankan fungsi yang sama.

Apa yang membezakan blog dari laman web?

Blog memerlukan kemas kini yang kerap. Contoh yang baik termasuk blog makanan yang berkongsi resipi makanan atau syarikat yang menulis mengenai berita industri mereka.

Blog mempromosikan penglibatan pembaca yang sempurna. Pembaca berpeluang memberi komen dan menyuarakan keprihatinan mereka yang berbeza kepada penonton. Sebaliknya, laman web statik terdiri daripada kandungan yang disajikan di halaman statik. Pemilik laman web statik jarang mengemas kini halaman mereka. Pemilik blog mengemas kini laman web mereka dengan catatan blog baru secara berkala.

Elemen utama yang mengenal pasti catatan blog dari halaman statik termasuk tarikh penerbitan, rujukan pengarang, kategori, dan tag dalam sebaris. Walaupun tidak semua catatan blog mempunyai semua elemen sampingan, halaman laman web statik tidak mempunyai item ini. Dari perspektif pelawat, kandungan di laman web statik tidak akan berubah dari satu lawatan ke lawatan seterusnya. Namun, kandungan di blog berpotensi menawarkan sesuatu yang baru setiap hari, minggu, atau bulan. Bergantung pada jadual penerbitan pemilik blog.

Apa itu blogging?

Pada awal tahun 2000-an, blog muncul dalam semua fasa yang berbeza ketika beberapa blog politik dilahirkan. Juga, blog dengan manual panduan mula muncul. Institusi yang ditubuhkan mula memperhatikan perbezaan antara kewartawanan dan blogging. Jumlah blogger di Amerika Syarikat dijangka mencapai 31.7 juta pengguna pada tahun 2020.

Definisi blogging

Blogging adalah sekumpulan banyak kemahiran yang perlu seseorang jalankan dan kendalikan blog. Melengkapkan laman web dengan alat untuk mempermudah proses penulisan, pengeposan, pautan, dan perkongsian kandungan di internet.

Mengapa blog begitu popular?

Penting untuk menyebut bahawa blog berkembang setiap hari! Oleh itu, untuk menjawab soalan ‘apa itu blogging’ kita perlu melihat faktor-faktor di sebalik kebangkitannya.

Pada peringkat awal, blog menjadi arus perdana, ketika perkhidmatan berita mulai menggunakannya sebagai alat untuk menjangkau dan membentuk pendapat. Ia menjadi sumber maklumat baru.

Mengapa blog begitu popular

Perniagaan melihat cara yang baik untuk meningkatkan tahap kepuasan pelanggan. Melalui penulisan blog, syarikat sentiasa memperbaharui pelanggan dan pelanggan. Semakin ramai orang mengunjungi blog anda, semakin banyak pendedahan dan kepercayaan terhadap jenama anda.

Blogger peribadi dan khusus, berpotensi menjangkau lebih ramai orang yang berminat dengan topik tertentu. Melalui blog, pelawat dapat memberi komen dan berinteraksi dengan anda atau jenama anda yang membantu anda membuat rangkaian pengikut setia.

Adakah anda tahu anda boleh menjana wang melalui blog? Setelah blog anda mendapat perhatian dan peminat yang mencukupi, anda boleh mencari cara untuk mengewangkan blog anda. Melalui blog, anda boleh menawarkan perkhidmatan dan menjual produk anda.

Siapa blogger?

Sejak kebelakangan ini, blogger menjadi terkenal dengan pelbagai alasan. Kerjaya atau pekerjaan alternatif bagi banyak, lebih banyak orang memilih untuk bergabung dengan barisan. Jadi siapa blogger? Ini adalah individu yang suka berkongsi bahagian kehidupan mereka dengan anda. Mereka menyiarkan pelbagai topik dari artikel seni, reka bentuk rumah, pertukangan, dan kewangan. Blogger mudah alih dan tidak perlu berada di satu tempat. Mereka tinggal di internet!

Definisi blogger

Blogger adalah seseorang yang mengendalikan dan mengendalikan blog. Dia berkongsi pendapatnya mengenai topik yang berbeza untuk khalayak sasaran.

Mengapa ramai orang menulis blog hari ini?

Adakah anda ingin mempunyai blog anda sendiri? Ya! Sebilangan besar orang hari ini membuat blog dengan pelbagai alasan. Setiap manusia mempunyai kisahnya untuk diceritakan. Oleh itu, melalui internet, blogger dapat berkomunikasi dengan sekumpulan orang yang lebih besar.

Mengapa blog begitu popular? Blog membolehkan anda membincangkan topik apa pun dan menyatakan pendapat anda. Anda akan dapati sebilangan blogger menulis mengenai setiap aktiviti yang berlaku pada siang hari. Ini mungkin bermula dari masalah kecil seperti bangun tidur, hingga masalah besar seperti hak asasi manusia dan perubahan iklim! Ingatlah bahawa sebagai blogger yang menjalankan blog anda sendiri, anda perlu bergantung pada topik yang anda gemari dan berusaha untuk menjadi salah satu blog terbaik di web.

Adakah blogger mendapat bayaran?

Blogger menjana wang, tetapi ini bukan jenis profesi cepat kaya.

Sebelum anda dapat mengewangkan blog anda, anda perlu membina kedudukan SERP Google anda dan pengaruh khusus anda. Dan itu memerlukan banyak masa dan kandungan berkualiti. Peluang menjana wang tidak akan muncul sehingga anda mendapat kredibiliti di lapangan. Oleh itu, mulakan perniagaan.

Inilah cara anda dapat menjana wang sebagai blogger niche teratas:

 • Menjual ruang iklan di blog anda secara peribadi atau melalui Google AdSense.
 • Menjadi rakan sekutu secara peribadi atau melalui rangkaian iklan.
 • Menjual produk digital anda sendiri seperti eBook dan tutorial.
 • Menjual keahlian untuk akses ke kandungan atau nasihat eksklusif.
 • Menggunakan blog anda sebagai alat pemasaran kandungan untuk perniagaan anda.

Sekiranya anda memulakan blog sebagai cara untuk memasarkan dan meningkatkan perniagaan yang ada, anda mungkin tidak akan menjual ruang iklan atau keahlian. Tetapi anda boleh membuat dan mula menawarkan produk digital eksklusif seperti eBook, panduan, atau kursus dalam talian sebagai alat menangkap utama sebagai pertukaran untuk alamat e-mel pelawat. Dengan begitu, anda akan mendorong mereka selangkah lebih rendah ke corong penjualan anda.

Ingin memulakan blog anda sendiri?

Membuat blog peribadi anda memerlukan beberapa langkah. Pertama, anda perlu memutuskan nama untuk blog anda yang juga disebut nama domain, dan memilih platform blog yang terbaik. Kami mengesyorkan pergi dengan platform yang dihoskan sendiri. Terdapat beberapa pilihan mengenai platform yang dihoskan sendiri tetapi yang paling popular adalah WordPress.org.

Oleh itu, anda perlu memilih perkhidmatan hosting web dan untuk blogger baru, kami sangat mengesyorkan Bluehost, sebuah syarikat yang mempunyai lebih dari 2 juta laman web di seluruh dunia. Anda akan mendapat Nama domain percuma semasa anda mendaftar dengan mereka dan jika anda tidak menyukai perkhidmatan mereka, mereka menawarkan Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Langkah satu

Klik pada pautan ini dan anda akan pergi ke halaman “Tawaran Eksklusif” yang dikhaskan untuk peminat kami. Sebaik sahaja anda sampai di sana, klik “Bermula Sekarang”.

Langkah satu

Langkah Kedua

Sekiranya ini adalah akaun hosting pertama anda, anda harus memulakan dengan rancangan asas, kerana anda memerlukan masa untuk menentukan keperluan dan pilihan anda. Pelan asas mempunyai semua keperluan pemula untuk membina blog baru. Pertimbangkan rancangan lain kemudian apabila blog anda berlepas dan keperluan anda menjadi lebih besar.
langkah kedua

Langkah Ketiga

Nama domain anda akan memainkan peranan penting dalam pengembangan blog anda di masa hadapan dan inilah sebabnya penting untuk meluangkan masa anda dan mengetahui nama domain yang baik. Setelah selesai, masukkan nama di lajur “domain baru” dan pilih Domain Tingkat Atas anda.
langkah ketiga

Alat yang disyorkan:

Cukup ketik domain yang diingini dalam kotak “domain baru” ini dan BlueHost akan menunjukkan kepada anda sama ada ia tersedia atau tidak. Sekiranya tidak, ia akan memberi anda senarai nama yang serupa untuk anda pilih.

Kesimpulannya

Kami harap anda mempelajari sesuatu yang penting dalam dunia blogging. Sekiranya anda berjaya memulakan blog maka langkah seterusnya adalah mengusahakan kandungan blog anda untuk memastikan pembaca masa depan anda puas dan terlibat. Jangan ragu untuk melihat senarai sumber blog kami yang luas yang akan membantu anda menjalankan dan mengembangkan blog baru anda.

Infografik What-is-a-Blog

Jangan ragu untuk menggunakan infografik ini di laman web anda

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:

  Apa itu Blog? – Definisi Blog, Blogging, dan Blogger

  apa itu gambar blog


  Apakah Anda tahu apa itu blog? Jika tidak, maka Anda datang ke tempat yang tepat. Pada awalnya, blog lebih merupakan buku harian pribadi yang dibagikan orang secara online, dan kembali ke tahun 1994. Dalam jurnal online ini, Anda dapat berbicara tentang kehidupan sehari-hari Anda atau membagikan hal-hal yang Anda lakukan. Tetapi, orang melihat peluang untuk mengkomunikasikan informasi dengan cara baru. Maka dimulailah dunia blogging yang indah.

  Saat ini, ada lebih dari 600 juta blog di web.

  Apa itu Blog??

  Definisi blog

  Sebuah blog (kependekan dari “weblog”) adalah jurnal online atau situs web informasi yang menampilkan informasi dalam urutan kronologis terbalik, dengan posting terbaru muncul terlebih dahulu. Ini adalah platform di mana penulis atau bahkan sekelompok penulis berbagi pandangan mereka tentang subjek individu.

  Apa tujuan dari sebuah blog?

  Ada banyak alasan untuk memulai blog untuk penggunaan pribadi dan hanya segelintir yang kuat untuk blogging bisnis. Blogging untuk bisnis, proyek, atau apa pun yang mungkin memberi Anda uang memiliki tujuan yang sangat mudah – untuk membuat peringkat situs web Anda lebih tinggi di Google SERP, a.k.a. meningkatkan visibilitas Anda.

  Sebagai bisnis, Anda mengandalkan konsumen untuk terus membeli produk dan layanan Anda. Sebagai bisnis baru, Anda mengandalkan blog untuk membantu Anda menjangkau konsumen ini dan menarik perhatian mereka. Tanpa blogging, situs web Anda akan tetap tidak terlihat, sedangkan menjalankan blog membuat Anda dapat dicari dan kompetitif.

  Jadi, tujuan utama sebuah blog adalah untuk menghubungkan Anda dengan audiens yang relevan. Satu lagi adalah untuk meningkatkan traffic Anda dan mengirimkan arahan berkualitas ke situs web Anda.

  Semakin sering dan semakin baik posting blog Anda, semakin tinggi peluang situs web Anda ditemukan dan dikunjungi oleh audiens target Anda. Yang berarti, sebuah blog adalah alat generasi memimpin yang efektif. Tambahkan ajakan bertindak (CTA) yang hebat, dan itu akan mengubah lalu lintas situs web Anda menjadi arahan berkualitas tinggi. Tetapi sebuah blog juga memungkinkan Anda untuk menunjukkan otoritas Anda dan membangun merek.

  Ketika Anda menggunakan pengetahuan niche Anda untuk membuat posting yang informatif dan menarik, itu membangun kepercayaan dengan audiens Anda. Blogging yang bagus membuat bisnis Anda terlihat lebih kredibel, yang sangat penting jika merek Anda masih muda dan cukup tidak dikenal. Ini memastikan kehadiran dan otoritas pada saat yang sama.

  Struktur blog

  Tampilan blog berubah seiring waktu, dan saat ini blog menyertakan item yang berbeda. Tetapi, sebagian besar blog menyertakan beberapa fitur dan struktur standar. Berikut adalah fitur umum yang akan disertakan oleh blog pada umumnya:

  • Header dengan menu atau bilah navigasi
  • Area konten utama dengan tulisan blog yang disorot atau terbaru
  • Bilah samping dengan profil sosial, konten favorit, atau ajakan bertindak
  • Footer dengan tautan yang relevan seperti penafian, kebijakan privasi, halaman kontak, dll.

  Struktur blog dasar

  Jangan ragu untuk menggunakan templat ini di situs Anda

  Contoh di atas adalah struktur dasar blog. Setiap item memiliki kepentingannya sendiri dan membantu pengunjung untuk menavigasi melalui blog Anda.

  Blog dan situs web

  Mayoritas orang masih bertanya-tanya apakah ada perbedaan antara blog dan situs web. Apa itu blog dan apa itu situs web? Bahkan lebih menantang untuk membedakan antara keduanya hari ini. Banyak perusahaan mengintegrasikan blog ke situs mereka untuk melakukan fungsi yang sama.

  Apa yang membedakan blog dari situs web?

  Blog perlu sering diperbarui. Contoh yang baik termasuk blog makanan berbagi resep makanan atau perusahaan yang menulis tentang berita industri mereka.

  Blog mempromosikan keterlibatan pembaca yang sempurna. Pembaca mendapat kesempatan untuk berkomentar dan menyuarakan keprihatinan mereka yang berbeda kepada pemirsa. Situs web statis, di sisi lain, terdiri dari konten yang disajikan di halaman statis. Pemilik situs web statis jarang memperbarui halaman mereka. Pemilik blog memperbarui situs mereka dengan posting blog baru secara teratur.

  Elemen kunci yang mengidentifikasi posting blog dari halaman statis termasuk tanggal penerbitan, referensi penulis, kategori, dan tag dalam byline. Meskipun tidak semua posting blog memiliki semua elemen byline tersebut, halaman situs web statis tidak memiliki item ini. Dari perspektif pengunjung, konten di situs statis tidak akan berubah dari satu kunjungan ke kunjungan berikutnya. Konten di blog, namun, memiliki potensi untuk menawarkan sesuatu yang baru setiap hari, minggu, atau bulan. Tergantung pada jadwal penerbitan pemilik blog.

  Apa itu blogging??

  Pada awal 2000-an, blogging muncul di semua fase yang berbeda ketika beberapa blog politik lahir. Juga, blog dengan manual cara mulai muncul. Lembaga-lembaga yang sudah mapan mulai mencatat perbedaan antara jurnalisme dan blogging. Jumlah blogger di Amerika Serikat diatur untuk mencapai 31,7 juta pengguna pada tahun 2020.

  Definisi blogging

  Blogging adalah sekumpulan banyak keterampilan yang dibutuhkan seseorang untuk menjalankan dan mengendalikan sebuah blog. Melengkapi halaman web dengan alat untuk membuat proses penulisan, posting, menautkan, dan berbagi konten lebih mudah di internet.

  Mengapa blogging begitu populer?

  Penting untuk menyebutkan bahwa blog tumbuh setiap hari! Karenanya, untuk menjawab pertanyaan ‘apa itu blogging’, kita perlu melihat faktor di balik kemunculannya.

  Pada tahap awal, blog menjadi arus utama, ketika layanan berita mulai menggunakannya sebagai alat untuk penjangkauan dan pembentukan opini. Itu menjadi sumber informasi baru.

  Mengapa blogging begitu populer

  Bisnis melihat cara yang baik untuk meningkatkan tingkat kepuasan pelanggan. Melalui blogging, perusahaan membuat klien dan pelanggan selalu terbarui. Semakin banyak orang mengunjungi blog Anda, semakin banyak eksposur dan kepercayaan merek Anda dapatkan.

  Blogger pribadi dan niche, melihat potensi untuk menjangkau lebih banyak orang yang tertarik pada topik tertentu. Melalui blog, pengunjung dapat berkomentar dan berinteraksi dengan Anda atau merek Anda yang membantu Anda membuat jaringan pengikut yang setia.

  Tahukah Anda bahwa Anda bisa mendapatkan uang melalui blogging? Setelah blog Anda mendapatkan perhatian dan penggemar yang cukup, Anda dapat mencari cara untuk mendapatkan uang dari blog Anda. Melalui blog, Anda dapat menawarkan layanan dan menjual produk.

  Siapa itu blogger?

  Belakangan ini, blogger menjadi terkenal karena berbagai alasan. Karier atau pekerjaan alternatif bagi banyak orang, lebih banyak orang memilih untuk bergabung dengan jajaran. Jadi siapa blogger? Ini adalah individu yang suka berbagi bagian dari hidup mereka dengan Anda. Mereka memposting berbagai topik dari seni, desain rumah, pertukangan, dan artikel keuangan. Blogger bersifat mobile dan tidak perlu berada di satu tempat. Mereka hidup di internet!

  Definisi blogger

  Seorang blogger adalah seseorang yang menjalankan dan mengendalikan sebuah blog. Ia membagikan pendapatnya tentang berbagai topik untuk audiens target.

  Kenapa banyak orang ngeblog hari ini?

  Apakah Anda ingin memiliki blog sendiri? Iya! Kebanyakan orang saat ini membuat blog karena berbagai alasan. Setiap manusia memiliki kisahnya sendiri. Karenanya, melalui internet, blogger dapat berkomunikasi dengan sekelompok orang yang lebih besar.

  Mengapa blogging begitu populer? Blog memungkinkan Anda untuk berbicara tentang topik apa pun dan mengekspresikan pendapat Anda. Anda akan menemukan beberapa blogger menulis di setiap aktivitas yang terjadi sepanjang hari. Ini dapat berkisar dari masalah kecil seperti bangun tidur, hingga masalah besar seperti hak asasi manusia dan perubahan iklim! Ingatlah bahwa sebagai blogger yang menjalankan blog Anda sendiri, Anda harus bergantung pada topik yang Anda sukai dan berusaha menjadi salah satu blog terbaik di web.

  Apakah blogger dibayar?

  Blogger memang mendapatkan uang, tetapi ini bukan jenis profesi cepat kaya.

  Sebelum Anda dapat mulai memonetisasi blog Anda, Anda harus membangun peringkat Google SERP dan pengaruh ceruk Anda. Dan itu membutuhkan banyak waktu dan konten berkualitas. Peluang menghasilkan uang tidak akan muncul sampai Anda memperoleh kredibilitas di lapangan. Jadi, turunlah ke bisnis.

  Inilah cara Anda dapat menghasilkan uang dengan baik sebagai blogger niche peringkat teratas:

  • Jual ruang iklan di blog Anda secara pribadi atau melalui Google AdSense.
  • Menjadi mitra afiliasi secara pribadi atau melalui jaringan iklan.
  • Jual produk digital Anda sendiri seperti eBuku dan tutorial.
  • Menjual keanggotaan untuk akses ke konten atau saran eksklusif.
  • Menggunakan blog Anda sebagai alat pemasaran konten untuk bisnis Anda.

  Jika Anda memulai blog sebagai cara untuk memasarkan dan meningkatkan bisnis yang ada, Anda mungkin tidak akan menjual ruang iklan atau keanggotaan. Tetapi Anda dapat membuat dan mulai menawarkan produk digital eksklusif seperti eBuku, panduan, atau kursus online sebagai alat penangkap memimpin dengan imbalan alamat email pengunjung. Dengan begitu, Anda akan mendorong mereka satu langkah lebih jauh ke saluran penjualan Anda.

  Ingin memulai blog sendiri?

  Membuat blog pribadi Anda sendiri membutuhkan beberapa langkah. Pertama, Anda perlu memutuskan nama untuk blog Anda juga disebut nama domain, dan memilih platform blogging terbaik. Kami merekomendasikan untuk menggunakan platform yang di-host-sendiri. Ada beberapa pilihan ketika datang ke platform self-host tetapi yang paling populer adalah WordPress.org.

  Maka Anda perlu memilih layanan hosting web dan untuk blogger baru, kami sangat merekomendasikan Bluehost, sebuah perusahaan yang memiliki lebih dari 2 juta situs web di seluruh dunia. Anda akan mendapatkan Nama domain gratis ketika Anda mendaftar dengan mereka dan jika Anda tidak menyukai layanan mereka, mereka menawarkan a Jaminan uang kembali 30 hari.

  Langkah pertama

  Klik tautan ini dan Anda akan pergi ke halaman “Penawaran Eksklusif” yang disediakan untuk para penggemar kami. Setelah Anda sampai di sana klik “Mulai Sekarang”.

  Langkah pertama

  Langkah Dua

  Jika ini adalah akun hosting pertama Anda, Anda harus mulai dengan paket dasar, karena Anda perlu waktu untuk menentukan kebutuhan dan opsi Anda. Rencana dasar memiliki segala yang dibutuhkan pemula untuk membuat blog baru. Pertimbangkan rencana lain nanti ketika blog Anda lepas landas dan kebutuhan Anda menjadi lebih besar.
  langkah kedua

  Langkah ketiga

  Nama domain Anda akan memainkan peran penting dalam pengembangan blog Anda di masa depan dan inilah mengapa penting untuk meluangkan waktu Anda dan mencari tahu nama domain yang bagus. Setelah Anda selesai melakukannya, masukkan nama di kolom “domain baru” dan pilih Domain Tingkat Atas Anda.
  langkah ketiga

  Alat yang direkomendasikan:

  Cukup ketik domain yang diinginkan di kotak “domain baru” ini dan BlueHost akan menunjukkan kepada Anda apakah itu tersedia atau tidak. Jika tidak, itu akan memberi Anda daftar nama yang sama untuk Anda pilih.

  Kesimpulan

  Kami harap Anda telah mempelajari sesuatu yang penting dalam dunia blogging. Jika Anda berhasil memulai sebuah blog maka langkah Anda selanjutnya adalah mengerjakan konten blog Anda agar pembaca masa depan Anda puas dan terlibat. Jangan ragu untuk melihat daftar sumber daya blogging kami yang luas yang akan membantu Anda menjalankan dan mengembangkan blog baru Anda.

  What-is-a-Blog infografis

  Jangan ragu untuk menggunakan infografis ini di situs web Anda

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map