8 врста блогова и блогера. Који је твој тип?

типови блогова


У свијету блогања постоје различите врсте блогова и блогера који блогирају како би постигли одређене циљеве. Ако сте одлучили да покренете блог, али нисте сигурни са чиме ће се ваш блог бавити, тада вам може помоћи и препознавање врсте блогера. У овом посту ћемо погледати врсте блогова и блогера који постоје и како сваки настоји да постане успешан у свету блогања..

1. Лични блогови

лични

Када је блоговање почело крајем 90-их, прва врста блогера појавила се блогерима путем дневника на мрежи. То су били људи који су желели да воде свој дневни дневник на мрежи, да са публиком поделе своја искуства, осећаје и најдубље мисли. За личног блогера није било правила које треба следити или теме којих се треба придржавати. Њихови су блогови биле отворене странице дневника, унесене су у програм за обраду текста и објављене на једноставним ХТМЛ страницама.

Лични блогери и данас имају тенденцију да слиједе исту путању, мада више не морају да се боре против препреке за улазак у веб страницу. Они могу да користе Блоггер, ВордПресс, Тумблр, и сличне мреже за започињање блога за мање од петнаест минута и почетак дељења свог сјаја са светом.

Па о чему пише лични блогер? Свашта. Неки ће се фокусирати на одређени интерес, попут хобија. Неки ће се фокусирати на нешто до чега су страствени, попут политике. Неки ће се фокусирати на узрок, попут њихове борбе са раком. Неки ће се фокусирати на оно што им падне на памет током тренутка када започну нову објаву на блогу.

Успешан лични блог

Успех личног блогера је проналажење других да деле своје писање. Најбољи начин за изградњу заједнице за лични блог је проналажење других личних блогера који имају исти интерес. Након што их пронађете, почните да коментаришете њихове блогове и повежете се с њима на друштвеним мрежама. Док будете развијали своје интеракције са другим личним блогерима, они ће почети да се повезују са вашим блоговима.

Пример доброг личног блога:

2. Пословни блогови

буссинес

Пословни блогери су они који блогирају за свој посао. То би могао бити посао у њиховом власништву или компанија у којој раде. Циљ пословног блогера је да добије више изложености, промета и на крају купаца за своје пословање. За разлику од личног блогера, њихово писање је мање фокусирано на себе и више фокусирано на посао и индустрију.

Пословни блогер ће писати о темама које ће привући њихове идеалне купце. На пример, запослени у штампарији пишу садржај блога који је намењен другим власницима предузећа који су на тржишту за визиткарте, летаке, брошуре и друге услуге штампања. Постови блога покриват ће теме попут „Како дизајнирати одличну визит карту“, „Типографија 101“ и „Стварање брошуре која побољшава ваше пословање“.

Успешан пословни блог

Успех за пословног блогера је да привуче читаоце који ће се на крају претплатити на њихову листу е-поште, предати водећи образац или обавити куповину. Најбољи начин за изградњу заједнице за пословни блог је идентификовање људи који ће највјероватније постати купци вашег предузећа и креирање садржаја за који би им се учинили занимљивим. Затим се побрините да сваки део садржаја ове људе наведе да желе да сазнају више о вашим производима и услугама.

Пример доброг пословног блога:

3. Професионални блогови

професионални

Професионални блогери су они који блогирају како би зарађивали на мрежи. Другим речима, циљ њихове каријере је да зараде плату својим блоголошким напорима. Професионални блогери имају тенденцију да користе разне стратегије монетизације да би постигли овај циљ, укључујући продају приказних огласа, креирање информација и дигиталних производа, промоцију производа других људи за провизију и слично.

Професионални блогери имају тенденцију да се усредсреде на један блог или на много нишних блогова како би остварили приход. Сваки би блог требао имати потенцијал да привуче велику публику, створи пуно промета и буде добар погодан за оглашиваче и продају производа.

Успешан професионални блог

Успех професионалног блогера зависи од њихових циљева уновчавања. Онима који желе зарадити новац оглашавањем ће требати доста промета од публике која је заинтересована за одређену тему. На пример, популарни блог о личним финансијама вероватно ће привући публику коју би оглашивачи из пензионих штедних компанија, банака и сличних предузећа желели да дођу испред. Поред оглашавања, блогер о личним финансијама такође може уновчити креирањем курса о личним финансијама или постати придружени партнер другима који похађају курсеве о личним финансијама.

Пример доброг про блог:

  • Четверосатни блог за радни век и стил живота од Тим Феррисс.

4. Ниши блогови

ниша

Уместо да се фокусирају само на широке теме, блогови о нишама су врло специфични! Неке од идеја о блогу о ниши могу бити блог о храни, програми тренинга сопственом тежином, писање песама, као и љубитељи француског булдога. Да, може бити тако специфично!

Помоћу блога о ниши, можете се више фокусирати на одређену тему, чинећи истраживање прилично једноставним. Лакше је препознати снаге и слабости те нише и писати о стварима које најбоље знате. Такође можете да користите тај блог и своју страст промените у мали лични посао.

Успешан блог о ниши

Важно је да одаберете тему која вам се свиди и ону за коју сте страствени. Тежите успеху, срећи, сигурности и признању. Ако одаберете своју нишу која вас занима и имате своје гледиште, моћи ћете да позиционирате и разликујете свој блог од других нишних блогова. С друге стране, такође је важно утврдити величину нише. Чак и ако верујете да имате сјајну идеју за блог, било би изазовно успети ако ваше тржиште ниша не привуче довољно људи. Не желите да ваша ниша буде премала или превелика.

Пример доброг блога о ниши:

Неки популарни блогови о нишама:

Лифестиле блог

Иако је строго дефинисана ниша, лифестиле блог вам омогућава да адресирате на десетине тема. Ово је заиста ефикасан начин за прикупљање базе пратилаца и повећање промета у кратком времену.

Блог за декор куће

Људи воле да уче о свим оним малим пројектима које могу сами да предузму у својим домовима. Због тога су блогови ДИИ за уређење дома постали врло популарни. Теме које покривају покривају распон зидних украса до расвјетних тијела по мјери.

Хеалтх блог

Блогање о здрављу је у посљедње вријеме постало изузетно популарно. Конкуренција у овој ниши је врло јака, али не значи да нећете моћи успети. Пуно је простора за вредне информације, савете, савете и подршку.

Блог за родитељство

Родитељство је веома популарна ниша која је погодна и за почетнике блогере. Постоји толико много тема које треба покрити, а дугорочно монетизација такође није проблем, јер постоји на десетине производа дизајнираних за родитеље и децу.

Севинг блог

Ко би помислио да постоји огромна публика која чека садржај о плетењу и шивању, зар не? Занатско блогање постало је огромна ствар, а шиваћа ниша врло је популарна.

Религиозни блог

Верски блогови су такође веома популарни. Овде људи могу да пронађу речи мудрости и повежу се на смисленом нивоу. Постоје многи религиозни блогови.

5. Преокренути блогови

преокренути

Обрнути или гостујући блогови домаћина јединствена су, али модерна врста блога. Уместо да власник креира садржај, садржај му даје јавност. Обрнути блог има тим који модерира постове, спречава неугодне интеракције и промовише споре теме за већу интерактивност. Упркос чињеници да блог домаћина госта углавном садржи садржај гостујућих писаца, власник би требао писати и своје властите постове. Имајте на уму да различити типови блогера деле различите идеје када је у питању блогање.

У ствари, сваки блогер треба да тражи блогове на свом пољу где може постати гост блоггер. То ће вам помоћи да привучете посетиоце на свој блог, а неки онлајн читаоци блога који могу да постану ваши следбеници.

Успешан обрнути блог

Трик би био у томе како привући различите писце који већ имају репутацију на мрежи, а у већини случајева они би вам помогли да промовишете свој блог дељењем делова садржаја који су објавили са својом публиком, обично на друштвеним мрежама. Од вашег краја морат ћете имати добар план модерирања како бисте могли свакодневно приказивати садржај гостију.

Пример доброг обрнутог блога:

  • Средња је чудан обрнути блог са све већим праћењем.

6. Аффилиате Блогс

Придружите се

Придружени блогери су они који блогују за генерисање провизија за придружени маркетинг. Уместо да стварају сопствене производе, они пишу постове на блогу који производе прегледавају други. Циљ је подстаћи посетиоце да купују те производе помоћу партнерске везе блогера, омогућавајући блогеру да зарађује провизију како је то одредио креатор производа.

Придружени блогер обично пише коментаре о чланцима на придруженим производима. Неки ће на једном веб месту написати много рецензија, док ће други креирати веб странице посвећене промоцији једног одређеног партнерског производа. СЕО је важан део процеса, јер је придруженом блогеру потребне њихове критике да би се први нашао у резултатима претраге.

Успешан партнерски блог

Успех за придруженог блогера осигурава да њихове рецензије о придруженим производима прочитају они који ће вероватно купити те производе. Такође раде на изради опсежне листе поште како би промовисали лансирање придружених производа са наменским претплатницима. Неки придружени трговци ће вам рећи да је њихова листа е-поште главни извор прихода.

Пример успешног блога са партнерима:

7. Медијски блогови

медији

Медијски блогови су дефинисани садржајем који производе. Ако уживате у видео блогању, онда сте влоггер. Ако негујете садржај са других веб локација, имате линк. Ако на свом блогу објављујете фотографије или уметничке скице, гостујете фото блог или уметнички блог.

Ова врста блога је популарна међу људима из различитих области. Млађа публика снима свој видео игра и дели га са људима који су заинтересовани за ту игру. Фотографи могу подијелити тона слика које су снимили на посљедњем путовању. Особе које имају подцаст могу да објављују аудио датотеке последње снимљене епизоде.

Успешан медијски блог

Један од важних фактора овдје би био одабир платформе за блогање која би одговарала вашим потребама. А можда и проналазак добављача веб хостинга који би вам омогућио да сместите датотеке веће величине без да вам наплаћују богатство.

Пример успешног медијског блога:

8. Самостални блогери

Хонораран
Слободни блогери су они који су плаћени за пружање услуга, на пример писање садржаја за друга предузећа. Ако тражите начин да будете плаћени за писање као услугу и имате искуство у блогању, самостално блогање је пут који требате.

Самостални блогери покривају теме које пружају њихови клијенти. Неки се продају као стручњаци за одређену индустрију или нишу, док се други продају као генерални писци који могу покрити све са мало истраживања. Стручњаци у одређеној индустрији или ниши склони су наплаћивању више од уобичајених писаца.

Успешна самостална блогерка

Успех за самосталног блогера је да изгради портфељ који их чини атрактивним за предузетнике и предузећа којима је потребан квалитетан садржај написан за блог компаније. За разлику од гхостописа, самостални блогери могу користити свој рад за друге клијенте као одскочну даску за придобијање нових купаца. Како постају све више тражени, самостални блогери могу добити веће уговоре и зарадити за живот као фрееланцер.

Пример успешног слободног блогера:

Спремни сте за покретање властитог блога?

Да бисте креирали свој лични блог можете то учинити брзо. Када одаберете име за свој блог и платформу за блогање, мораћете да одаберете провајдера за веб хостинг. За све нове блогере препоручујемо Блуехост, компанију која има преко 2 милиона веб локација широм света. Добићете бесплатно име домена када се пријавите са њима и ако вам се не свиђају њихове услуге, они нуде услугу 30-дневна гаранција поврата новца.

Препоручени алат:

Једном када покренете свој нови блог, морате га доказати убудуће како бисте били сигурни да неће бити великих препрека на путу. Ваша визија мора бити дугорочна. Шта год да радите данас утицаће на ваше присуство на мрежи у будућности.

Закључак

Ово су главне врсте блогова, али има још много тога што треба открити. Постоје и блогови у заједници, непрофитни блогови, блогови са веб камерама уживо, блогови са ливе-сцреенцастом, блогови типа уређаја, подцаст блогови, разни видео блогови и микси свих врста. Надамо се да бисте требали моћи да одаберете свој тип и покренете свој блог да бисте започели свој блогерски пут.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map