8 вида блогове и блогъри. Какъв тип е вашият?

видове-от-блогове


В света на блоговете има различни видове блогове и блогъри, които блогват, за да постигнат конкретни цели. Ако сте решили да започнете блог, но не сте сигурни с какво ще се справи блогът ви, тогава идентифицирането на типа блогър, който искате да станете, може да помогне. В тази публикация ще разгледаме видовете блогове и блогъри, които съществуват и как всеки се стреми да постигне успех в света на блоговете.

1. Лични блогове

персонален

Когато блоговете започват в края на 90-те, първият тип блогър се появява онлайн блогърите на дневниците. Това бяха хора, които искаха да вземат ежедневния си дневник онлайн, за да споделят своя опит, чувства и най-съкровени мисли с публика. За личния блогър нямаше правила, които да следвате, нито теми, които да спазвате. Техните блогове бяха отворените страници на техните дневници, въведени чрез текстов процесор и публикувани на прости HTML страници.

Личните блогъри днес са склонни да следват същата траектория, въпреки че вече не им се налага да се преборят с бариерата за влизане в създаването на уебсайт. Те могат да използват Blogger, WordPress, Tumblr, и подобни мрежи, за да започнат блог за по-малко от петнадесет минути и да започнат да споделят блясъка си със света.

И така, какво пише личният блогър? Всичко. Някои ще се съсредоточат върху конкретен интерес, като хоби. Някои ще се съсредоточат върху нещо, към което са страстни, като политиката. Някои ще се съсредоточат върху кауза, като борбата им с рака. Някои ще се съсредоточат върху това, което им е на ум в момента, в който започват нова публикация в блога.

Успешен личен блог

Успехът на личния блогър е да намери други хора, които да споделят своите писания. Най-добрият начин за изграждане на общност за личен блог е да намерите други лични блогъри, които споделят същия интерес. След като ги намерите, започнете да коментирате техните блогове и да се свързвате с тях в социалните медии. Докато разраствате взаимодействията си с други лични блогъри, те ще започнат да общуват с вашите публикации в блога.

Пример за добър личен блог:

 • Григорий Киоти пише за ясна комуникация, сътрудничество и творческа работа.

2. Бизнес блогове

Бизнес

Бизнес блогърите са тези, които блогват за своя бизнес. Това може да е бизнес, който те притежават или компанията, за която работят. Целта на бизнес блогъра е да спечели повече експозиция, трафик и в крайна сметка клиенти за своя бизнес. За разлика от личния блогър, писането им е по-малко фокусирано върху себе си и по-фокусирано върху бизнеса и индустрията им.

Бизнес блогър ще пише за темите, които ще привлекат идеалните им клиенти. Например служителите на печатарска компания ще пишат съдържание в блогове, което е насочено към други собственици на бизнес, които са на пазара за визитки, флаери, брошури и други печатни услуги. Постовете в блога ще обхващат теми като „Как да създадем страхотна визитка“, „Типография 101“ и „Създаване на брошура, която подобрява вашия бизнес“.

Успешен бизнес блог

Успехът за един бизнес блогър е да привлече читатели, които в крайна сметка ще се абонират за техния списък с имейли, да изпратят водещ формуляр или да направят покупка. Най-добрият начин за изграждане на общност за бизнес блог е да идентифицирате хора, които най-вероятно ще станат клиенти на вашия бизнес и създаване на съдържание, което би им се сторило интересно. След това се уверете, че всяко парче съдържание води тези хора да искат да научат повече за вашите продукти и услуги.

Пример за добър бизнес блог:

 • Блог HelpScout с всичко, което трябва да знаете за лоялността на клиентите.

3. Професионални блогове

професионален

Професионалните блогъри са тези, които блогват, за да правят пари онлайн. С други думи, целта им в кариерата е да печелят заплата чрез своите блогови усилия. Професионалните блогъри са склонни да използват различни стратегии за осигуряване на приходи, за да постигнат тази цел, включително продажба на дисплейни реклами, създаване на информация и цифрови продукти, рекламиране на продукти на други хора за комисионна и други подобни.

Професионалните блогъри са склонни или да се съсредоточат върху един блог или много блогове, за да генерират приходи. Всеки блог би трябвало да има потенциал за привличане на голяма аудитория, създаване на много трафик и да бъде подходящ за рекламодатели и продажби на продукти.

Успешен професионален блог

Успехът на професионален блогър зависи от целите им за осигуряване на пари. Тези, които желаят да печелят пари чрез реклама, ще се нуждаят от много трафик от аудитория, която се интересува от определена тема. Например, популярен блог за лични финанси вероятно ще привлече аудитория, която рекламодатели от пенсионни спестовни компании, банки и подобни бизнеси биха искали да влязат. В допълнение към рекламата, личният финансов блогър може също да осигури приходи, като създаде своя курс по лични финанси или да стане филиал за други, които имат курсове по лични финанси.

Пример за добър професионален блог:

 • Блог за четиричасова работна седмица и дизайн на лайфстайла от Тим Ферис.

4. Ниши блогове

ниша

Вместо само да се фокусират върху широки теми, блоговете за ниши са много специфични! Някои от идеите за блог за ниши може да са хранителни блогове, тренировъчни програми със собствено тегло, писане на стихове, както и френски любители на булдог. Да, може да е толкова конкретно!

С блог за ниши можете да се съсредоточите повече върху определена тема, като по този начин правите изследванията по-лесни. По-лесно е да идентифицирате силните и слабите страни на тази ниша и да пишете за неща, които знаете най-добре. Можете също да използвате този блог и да промените страстта си в малък личен бизнес.

Успешен блог за ниши

Важно е да изберете темата, която да ви хареса и тази, към която сте страстен. Стремете се към успех, щастие, сигурност и признание. Избирайки вашата ниша на интереси и имайки своята гледна точка, ще можете да позиционирате и разграничите блога си от другите блогове в нишите. От друга страна, също е важно да определите размера на нишата. Дори да вярвате, че имате блестяща идея за блог, би било предизвикателно да успеете, освен ако вашият пазар на ниша не привлече достатъчно хора. Не искате вашата ниша да е твърде малка или прекалено голяма.

Пример за добър блог за ниша:

Някои популярни блогове за ниши:

Блог на лайфстайла

Въпреки че е строго определена ниша, лайфстайл блогът ви позволява да адресирате десетки теми. Това е наистина ефикасен начин за натрупване на база последователи и увеличаване на трафика за кратко време.

Блог за домашен декор

Хората обичат да учат за всички онези малки проекти, които могат да предприемат сами в домовете си. Ето защо блоговете за домашен декор DIY станаха много популярни. Темите, които те обхващат, варират от декорации на стени до светлинни тела по поръчка.

Здравен блог

Блоговете за здравето стават изключително популярни напоследък. Конкуренцията в тази ниша е много силна, но това не означава, че няма да можете да успеете. Има много място за ценна информация, съвети, съвети и поддръжка.

Блог за родители

Родителството е много популярна ниша, която е подходяща и за начинаещи блогъри. Има толкова много теми, които трябва да бъдат обхванати и в дългосрочен план монетизацията също не е проблем, тъй като има десетки продукти, предназначени за родители и деца.

Шиене на блог

Кой би си помислил, че там има огромна публика, която чака съдържанието за плетене и шиене, нали? Занаятчийският блог се превърна в огромно нещо, а нишата за шиене е много популярна.

Религиозен блог

Религиозните блогове също са много популярни. Тук хората могат да намерят думи за мъдрост и да се свържат на значимо ниво. Има много религиозни блогове там.

5. Обратни блогове

обратен

Обратните или гост хост блогове са уникален, но модерен тип блог. Вместо собственикът да създава съдържание, съдържанието се предоставя от обществеността. Обратният блог има екип, който модерира публикации, предотвратява неприятни взаимодействия и популяризира бавни теми за по-голяма интерактивност. Въпреки факта, че блогът на гост-гост съдържа предимно съдържание от гост-писатели, собственикът също трябва да пише свои публикации. Имайте предвид, че различните типове блогъри споделят различни идеи, що се отнася до блоговете.

Всъщност всеки блогър трябва да търси блогове в своята област, където може да стане гост блогър. Това би ви помогнало да привлечете посетители в блога си и някои онлайн читатели на хост блога могат да станат ваши последователи.

Успешен обратен блог

Номерът тук би бил как да привлечете различни писатели, които вече имат репутация онлайн и в повечето случаи биха ви помогнали да популяризирате блога си, като споделяте части от съдържанието, които са публикували с аудиторията си, обикновено в социалните медии. От своя страна ще трябва да имате добър план за модериране, за да можете да показвате съдържание от гостите всеки ден.

Пример за добър обратен блог:

 • среда е причудлив обратен блог с нарастващ следване.

6. Партньорски блогове

филиал

Партньорските блогъри са тези, които блогът генерира комисионни за маркетингови услуги. Вместо да създават свои собствени продукти, те пишат публикации в блогове, които преглеждат продукти от други. Целта е да се насърчат посетителите да купуват тези продукти чрез партньорската връзка на блогъра, което позволява на блогъра да печели комисионна, както е посочено от създателя на продукта.

Партньорски блогър обикновено пише публикации за преглед на партньорски продукти. Някои ще напишат много отзиви на един уебсайт, докато други ще създадат уебсайтове, посветени на популяризирането на един конкретен партньорски продукт. SEO е важна част от процеса, тъй като партньорски блогър се нуждае от техните отзиви, за да се класира на първо място в резултатите от търсенето.

Успешен партньорски блог

Успехът на партньорски блогър е да гарантира, че техните отзиви за партньорски продукти четат от онези, които е вероятно да закупят тези продукти. Те също така работят за изграждането на обширен списък с пощенски адреси за насърчаване на стартирането на партньорски продукти със специализирани абонати. Някои маркетингови фирми ще Ви кажат, че техният списък с имейли е основният източник на приходите им.

Пример за успешен партньорски блог:

7. Медийни блогове

средства

Медийните блогове се определят от съдържанието, което произвеждат. Ако се наслаждавате на видео блогове, значи сте влогър. Ако лекувате съдържание от други уебсайтове, имате линк за връзки. Ако публикувате снимки или художествени скици в блога си, хоствате фото блог или арт блог.

Този тип блог е популярен сред хората в различни области. По-младата тълпа записва видеоиграта си и я споделя с хора, които се интересуват от тази игра. Фотографите могат да споделят тонове снимки, направени в последното пътуване. Хората, които имат подкаст, могат да публикуват аудио файлове от последния записан епизод.

Успешен медиен блог

Един от важните фактори тук би бил избора на платформата за блогове, която да отговаря на вашите нужди. И може би да намерите доставчика на уеб хостинг, който да ви позволи да съхранявате файлове с по-голям размер, без да ви таксува цяло състояние.

Пример за успешен медиен блог:

 • Блог PostSecret където хората изпращат анонимно своите тайни в пощенска картичка.

8. Блогери на свободна практика

свободна практика
Блогерите на свободна практика са тези, които се заплащат за предоставяне на услуги, например писане на съдържание за други бизнеси. Ако търсите начин да получите заплащане за писане като услуга и имате опит в блоговете, блоговете на свободна практика са начинът да вървите.

Блогерите на свободна практика обхващат теми, предоставени от техните клиенти. Някои се предлагат на пазара като експерти в определена индустрия или ниша, докато други се предлагат като общи писатели, които могат да покрият всичко с малко изследвания. Експертите в дадена индустрия или ниша са склонни да зареждат повече от обикновените автори.

Успешен блогър на свободна практика

Успехът на блогър на свободна практика е да изгради портфолио, което да ги направи привлекателни за предприемачи и фирми, които се нуждаят от качествено съдържание, написано за блога на компанията им. С изключение на призраците, блогърите на свободна практика могат да използват работата си за други клиенти като трамплин, за да спечелят нови клиенти. Тъй като те стават все по-търсени, блогърите на свободна практика могат да получат по-големи договори и да печелят като прехранители.

Пример за успешен блогър на свободна практика:

Готови сте да започнете свой собствен блог?

За да създадете свой собствен личен блог може да стане толкова бързо. Когато изберете име за вашия блог и блог платформа, ще трябва да изберете доставчик на уеб хостинг. За всички нови блогъри препоръчваме Bluehost, компания, която разполага с над 2 милиона уебсайтове по целия свят. Ще получите безплатно име на домейн когато се регистрирате с тях и ако не харесвате техните услуги, те предлагат 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Препоръчителен инструмент:

След като стартирате новия си блог, трябва да го докажете в бъдеще, за да сте сигурни, че няма да има големи препятствия по пътя ви. Визията ви трябва да бъде дългосрочна. Каквото и да правите днес, ще се отрази на вашето онлайн присъствие в бъдеще.

заключение

Това са основните типове блогове, но има още много неща за откриване. Има и блогове на общността, блогове с нестопанска цел, блогове на уеб камери на живо, блогове на живо с екранни излъчвания, блогове от типа устройства, блокове подкаст, различни видео блогове и смеси от всички видове. Надяваме се, че трябва да можете да изберете вашия тип и да започнете свой собствен блог, за да започнете вашето блог пътуване.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map