8 Jenis Blog dan Blogger. Apakah Jenis Anda?

jenis-blog


Dalam dunia blogging, terdapat pelbagai jenis blog dan blogger yang membuat blog untuk mencapai tujuan tertentu. Sekiranya anda memutuskan untuk memulakan blog, tetapi anda tidak pasti apa yang akan ditangani blog anda, maka mengenal pasti jenis blogger yang ingin anda jadikan dapat membantu. Dalam posting ini, kita akan melihat jenis blog dan blogger yang ada dan bagaimana masing-masing berusaha untuk berjaya dalam dunia blogging.

1. Blog Peribadi

peribadi

Ketika blogging bermula pada akhir 90-an, jenis blogger pertama yang muncul ialah blogger buku harian dalam talian. Ini adalah orang-orang yang ingin membawa jurnal harian mereka dalam talian untuk berkongsi pengalaman, perasaan, dan pemikiran mereka dengan khalayak. Untuk blogger peribadi, tidak ada peraturan untuk diikuti atau tema yang harus dipatuhi. Blog mereka adalah halaman terbuka buku harian mereka, dimasukkan melalui pemproses kata dan diterbitkan di halaman HTML sederhana.

Blogger peribadi hari ini cenderung mengikuti lintasan yang sama, walaupun mereka tidak lagi harus melawan halangan untuk memasuki laman web. Mereka boleh menggunakan Blogger, WordPress, Tumblr, dan rangkaian serupa untuk memulakan blog dalam masa kurang dari lima belas minit dan mula berkongsi kecemerlangan mereka dengan dunia.

Jadi apa yang ditulis oleh blogger peribadi? Semuanya. Beberapa akan memfokuskan pada minat tertentu, seperti hobi. Sebilangan orang akan menumpukan perhatian pada sesuatu yang mereka gemari, seperti politik. Ada yang akan menumpukan perhatian pada perjuangan, seperti perjuangan mereka dengan barah. Sebilangan orang akan menumpukan perhatian pada apa sahaja yang ada di fikiran mereka ketika mereka memulakan catatan blog baru.

Blog peribadi yang berjaya

Kejayaan blogger peribadi adalah mencari orang lain untuk berkongsi tulisan mereka. Kaedah terbaik untuk membina komuniti untuk blog peribadi adalah dengan mencari blogger peribadi lain yang mempunyai minat yang sama. Setelah anda menjumpainya, mulailah memberi komen di blog mereka dan berhubung dengan mereka di media sosial. Semasa anda mengembangkan interaksi anda dengan blogger peribadi yang lain, mereka akan mula terlibat dengan catatan blog anda.

Contoh blog peribadi yang baik:

 • Gregory Ciotti menulis mengenai komunikasi, kolaborasi, dan karya kreatif yang jelas.

2. Blog Perniagaan

perniagaan

Blogger perniagaan adalah mereka yang membuat blog untuk perniagaan mereka. Itu mungkin perniagaan yang mereka miliki atau syarikat tempat mereka bekerja. Matlamat blogger perniagaan adalah untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan, lalu lintas, dan akhirnya pelanggan untuk perniagaan mereka. Tidak seperti blogger peribadi, penulisan mereka kurang tertumpu pada diri mereka sendiri dan lebih tertumpu pada perniagaan dan industri mereka.

Seorang blogger perniagaan akan menulis mengenai topik yang akan menarik pelanggan ideal mereka. Sebagai contoh, pekerja syarikat percetakan akan menulis kandungan blog yang ditujukan kepada pemilik perniagaan lain yang berada di pasaran untuk kad perniagaan, risalah, brosur, dan perkhidmatan percetakan lain. Catatan blog akan merangkumi topik-topik seperti “Cara Merancang Kad Perniagaan yang Hebat,” “Tipografi 101,” dan “Membuat Brosur yang Meningkatkan Perniagaan Anda.”

Blog perniagaan yang berjaya

Kejayaan bagi blogger perniagaan adalah menarik pembaca yang akhirnya akan melanggan senarai e-mel mereka, menghantar borang petunjuk, atau membuat pembelian. Kaedah terbaik untuk membina komuniti untuk blog perniagaan adalah dengan mengenal pasti orang yang kemungkinan besar akan menjadi pelanggan perniagaan anda dan membuat kandungan yang mereka anggap menarik. Kemudian pastikan setiap bahagian mengarahkan orang-orang ini untuk ingin mengetahui lebih lanjut mengenai produk dan perkhidmatan anda.

Contoh blog perniagaan yang baik:

 • Blog HelpScout dengan semua yang anda perlu ketahui mengenai kesetiaan pelanggan.

3. Blog Profesional

profesional

Blogger profesional adalah mereka yang membuat blog untuk menjana wang dalam talian. Dengan kata lain, tujuan kerjaya mereka adalah memperoleh gaji melalui usaha blog mereka. Blogger profesional cenderung menggunakan pelbagai strategi pengewangan untuk mencapai tujuan ini, termasuk menjual iklan paparan, membuat maklumat dan produk digital, mempromosikan produk orang lain dengan komisen, dan serupa.

Blogger profesional cenderung memberi tumpuan kepada satu blog atau banyak blog khusus untuk menjana pendapatan. Setiap blog perlu memiliki potensi untuk menarik khalayak yang besar, menghasilkan banyak lalu lintas, dan sesuai untuk pengiklan dan penjualan produk.

Blog profesional yang berjaya

Kejayaan blogger profesional bergantung pada tujuan pengewangan mereka. Mereka yang ingin menjana wang melalui iklan akan memerlukan banyak lalu lintas dari penonton yang berminat dengan topik tertentu. Sebagai contoh, blog kewangan peribadi yang popular kemungkinan akan menarik penonton yang ingin diiklankan oleh pengiklan dari syarikat simpanan persaraan, bank, dan perniagaan serupa. Selain pengiklanan, blogger kewangan peribadi juga dapat menghasilkan wang dengan membuat kursus kewangan peribadi mereka atau menjadi ahli gabungan untuk orang lain yang mempunyai kursus kewangan peribadi.

Contoh blog pro yang baik:

 • Blog Reka Bentuk Kerja dan Gaya Hidup 4 Jam dari Tim Ferriss.

4. Niche blog

ceruk

Daripada hanya menumpukan pada topik yang luas, blog khusus sangat spesifik! Sebilangan idea blog khusus mungkin blog makanan, program latihan dengan berat badan anda sendiri, penulisan puisi, dan juga pencinta bulldog Perancis. Ya, boleh jadi spesifik!

Dengan blog khusus, anda boleh lebih fokus pada topik tertentu sehingga menjadikan penyelidikan lebih mudah. Lebih mudah untuk mengenal pasti kekuatan dan kelemahan ceruk itu dan menulis mengenai perkara yang paling anda tahu. Anda juga boleh menggunakan blog itu dan mengubah minat anda menjadi perniagaan peribadi kecil.

Blog niche yang berjaya

Penting untuk memilih topik yang menarik bagi anda dan topik yang anda gemari. Aspirasi untuk kejayaan, kebahagiaan, keamanan, dan pengiktirafan. Dengan memilih niche minat anda dan mengikut pandangan anda, anda dapat meletakkan dan membezakan blog anda dari blog niche lain. Sebaliknya, juga penting untuk mengenal pasti ukuran ceruk. Walaupun anda percaya bahawa anda mempunyai idea blog yang bernas, adalah sukar untuk berjaya melainkan pasaran khusus anda menarik minat orang yang mencukupi. Anda tidak mahu niche anda terlalu kecil atau terlalu besar.

Contoh blog khusus yang bagus:

Beberapa blog khusus yang popular:

Blog gaya hidup

Walaupun niche yang ditentukan secara ketat, blog gaya hidup membolehkan anda menangani puluhan topik. Ini adalah kaedah yang sangat berkesan untuk mengumpulkan basis pengikut dan meningkatkan lalu lintas dalam masa yang singkat.

Blog hiasan rumah

Orang suka belajar tentang semua projek kecil yang dapat mereka jalankan sendiri di kediaman mereka. Inilah sebabnya mengapa blog hiasan rumah DIY menjadi sangat popular. Topik-topik yang mereka bahas merangkumi hiasan dinding hingga lampu khas.

Blog kesihatan

Blog mengenai kesihatan menjadi sangat popular sejak kebelakangan ini. Persaingan di ceruk ini sangat sukar, tetapi tidak bermaksud anda tidak akan berjaya. Terdapat banyak ruang untuk maklumat, nasihat, petua dan sokongan yang berharga.

Blog keibubapaan

Keibubapaan adalah niche yang sangat popular dan juga sesuai untuk blogger baru. Terdapat banyak topik yang perlu dibincangkan, dan dalam jangka panjang, pengewangan juga tidak menjadi masalah, kerana terdapat puluhan produk yang direka untuk ibu bapa dan anak-anak.

Blog jahit

Siapa sangka bahawa ada penonton besar di luar sana yang menunggu kandungan tentang merajut dan menjahit, bukan? Kerajinan blog telah menjadi perkara besar dan ceruk menjahit adalah sangat popular.

Blog agama

Blog agama juga sangat popular. Di sinilah orang dapat mencari kata-kata hikmat dan menghubungkan pada tahap yang bermakna. Terdapat banyak blog agama di luar sana.

5. blog terbalik

terbalik

Blog terbalik atau hos tamu adalah jenis blog yang unik tetapi moden. Daripada pemilik membuat kandungan, kandungan tersebut dibekalkan oleh orang ramai. Blog terbalik mempunyai pasukan yang menyederhanakan catatan, mencegah interaksi yang tidak menyenangkan dan mempromosikan topik perlahan untuk interaktiviti yang lebih besar. Walaupun blog tuan rumah tetamu kebanyakannya mengandungi kandungan dari penulis tamu, pemiliknya juga harus menulis catatannya sendiri. Perlu diingat bahawa pelbagai jenis blogger berkongsi idea yang berbeza ketika datang ke blog.

Sebenarnya, mana-mana blogger harus mencari blog dalam bidangnya di mana dia boleh menjadi blogger tamu. Ini akan membantu anda menarik pengunjung ke blog anda, dan sebilangan pembaca blog hos dalam talian boleh menjadi pengikut anda.

Blog terbalik berjaya

Caranya di sini adalah bagaimana anda menarik pelbagai penulis yang sudah mempunyai reputasi dalam talian dan dalam kebanyakan kes, mereka akan membantu anda mempromosikan blog anda dengan berkongsi bahagian kandungan yang mereka hantar dengan khalayak mereka, biasanya di media sosial. Dari akhir anda, anda harus mempunyai rancangan moderasi yang baik agar anda dapat memaparkan kandungan dari para tamu setiap hari.

Contoh blog terbalik yang baik:

 • Sedang adalah blog terbalik yang unik dengan pengikut yang semakin meningkat.

6. Blog Gabungan

Ahli gabungan

Blogger afiliasi adalah blog yang menghasilkan komisen pemasaran gabungan. Daripada membuat produk mereka sendiri, mereka menulis catatan blog yang menyemak produk oleh orang lain. Tujuannya adalah untuk mendorong pengunjung membeli produk tersebut menggunakan pautan afiliasi blogger, yang membolehkan blogger mendapat komisen seperti yang ditentukan oleh pembuat produk.

Seorang blogger sekutu biasanya menulis catatan ulasan mengenai produk gabungan. Beberapa akan menulis banyak ulasan di satu laman web, sementara yang lain akan membuat laman web yang khusus untuk mempromosikan satu produk gabungan tertentu. SEO adalah bahagian penting dalam proses ini, kerana blogger gabungan memerlukan ulasan mereka untuk menduduki tempat pertama dalam hasil carian.

Blog gabungan yang berjaya

Kejayaan untuk blogger gabungan adalah memastikan bahawa ulasan produk afiliasi mereka dibaca oleh mereka yang kemungkinan besar akan membeli produk tersebut. Mereka juga berusaha membina senarai mel yang luas untuk mempromosikan pelancaran produk afiliasi dengan pelanggan yang berdedikasi. Beberapa pemasar afiliasi akan memberitahu anda bahawa senarai e-mel mereka adalah sumber utama pendapatan mereka.

Contoh blog gabungan yang berjaya:

7. Blog media

media

Blog media ditentukan oleh kandungan yang mereka hasilkan. Sekiranya anda menikmati blogging video, maka anda adalah vlogger. Sekiranya anda memilih kandungan dari laman web lain, anda mempunyai bloglog. Sekiranya anda menyiarkan foto atau lakaran seni di blog anda, anda menganjurkan blog foto atau blog seni.

Blog jenis ini popular di kalangan orang dalam pelbagai bidang. Orang yang lebih muda sedang merakam permainan video mereka dan membagikannya kepada orang yang berminat dengan permainan itu. Jurugambar dapat berkongsi banyak gambar yang mereka ambil pada perjalanan terakhir. Orang yang mempunyai podcast dapat menghantar fail audio dari episod terakhir yang dirakam.

Blog media yang berjaya

Salah satu faktor penting di sini ialah memilih platform blog yang sesuai dengan keperluan anda. Dan mungkin mencari penyedia hosting web yang membolehkan anda menyimpan fail bersaiz lebih besar tanpa membebankan banyak wang kepada anda.

Contoh blog media yang berjaya:

 • Blog PostSecret di mana orang menghantar rahsia mereka tanpa nama di poskad.

8. Blogger bebas

bebas
Blogger bebas adalah mereka yang dibayar untuk menyediakan perkhidmatan, misalnya menulis kandungan untuk perniagaan lain. Sekiranya anda mencari cara untuk mendapatkan bayaran untuk menulis sebagai perkhidmatan dan mempunyai pengalaman dalam menulis blog, blog bebas adalah cara untuk pergi.

Blogger bebas merangkumi topik yang disediakan oleh pelanggan mereka. Ada yang memasarkan diri mereka sebagai pakar dalam industri atau bidang tertentu, sementara yang lain memasarkan diri mereka sebagai penulis umum yang dapat merangkumi apa saja dengan sedikit penyelidikan. Pakar dalam industri atau bidang tertentu cenderung lebih mahal daripada penulis umum.

Blogger bebas yang berjaya

Kejayaan untuk blogger bebas adalah membina portfolio yang menjadikan mereka menarik bagi usahawan dan perniagaan yang memerlukan kandungan berkualiti yang ditulis untuk blog syarikat mereka. Dengan pengecualian kepada penulis hantu, blogger bebas boleh menggunakan pekerjaan mereka untuk pelanggan lain sebagai batu loncatan untuk mendapatkan pelanggan baru. Oleh kerana mereka semakin banyak permintaan, blogger bebas dapat memperoleh kontrak yang lebih besar dan memperoleh pendapatan sebagai pekerja bebas.

Contoh blogger bebas yang berjaya:

Bersedia untuk memulakan blog anda sendiri?

Untuk membuat blog peribadi anda dapat dilakukan dengan begitu cepat. Apabila anda memilih nama untuk blog dan platform blog anda, anda perlu memilih penyedia hosting web. Untuk semua blogger baru, kami mengesyorkan Bluehost, sebuah syarikat yang mempunyai lebih daripada 2 juta laman web di seluruh dunia. Anda akan mendapat nama domain percuma semasa anda mendaftar dengan mereka dan jika anda tidak menyukai perkhidmatan mereka, mereka menawarkan Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Alat yang disyorkan:

Sebaik sahaja anda melancarkan blog baru anda, anda perlu membuktikannya di masa hadapan untuk memastikan tidak ada halangan besar yang menghalangi anda. Visi anda mesti jangka panjang. Apa sahaja yang anda lakukan hari ini akan memberi kesan kepada kehadiran dalam talian anda di masa hadapan.

Kesimpulannya

Ini adalah jenis blog utama tetapi masih banyak lagi yang boleh dijumpai. Terdapat juga blog komuniti, blog bukan untung, blog kamera web langsung, blog live screencast permainan, blog jenis peranti, blog podcast, pelbagai blog video, dan campuran semua jenis. Semoga anda dapat memilih jenis anda dan memulakan blog anda sendiri untuk memulakan perjalanan blog anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map