Στατιστικά στοιχεία, γεγονότα και τάσεις στον κυβερνοχώρο (2020)

εικόνα κεφαλίδας εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο


Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο εκφοβισμός υπάρχει από την αρχή του πολιτισμού. Δεν έχει αλλάξει πραγματικά τη μορφή του κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, είναι πάντα οι ισχυρότεροι που κυνηγούν τους αδύναμους, αλλά έχει εξελιχθεί με την άνοδο της τεχνολογίας.

Μια νέα μορφή εκφοβισμού, δηλαδή ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, έχει γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην ουσία, ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο δεν διαφέρει πολύ από τον τύπο του εκφοβισμού που δυστυχώς έχουν συνηθίσει πολλά παιδιά στο σχολείο. Η μόνη διαφορά είναι ότι πραγματοποιείται στο διαδίκτυο.

Τα παρακάτω είναι μια σειρά από στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο που δείχνουν το εύρος αυτού του αυξανόμενου προβλήματος και την απόλυτη ανάγκη για μια αποτελεσματική λύση.

Τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα
 • Ο πιο συνηθισμένος τύπος διαδικτυακής παρενόχλησης: μέσος όρος σχολίων 22,5%
 • Το 35% είχε στείλει ένα στιγμιότυπο οθόνης της κατάστασης ή της φωτογραφίας κάποιου για να το γελάσει
 • Το 61% των εφήβων που αναφέρουν ότι εκφοβίζονται λένε ότι οφείλεται στην εμφάνισή τους
 • Το 56% των θυμάτων διαδικτυακής παρενόχλησης ανέφεραν ότι είχαν παρενοχληθεί στο Facebook
 • 7 στους 10 νέους αντιμετωπίζουν εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο πριν φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών

Τι μετράει ως εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο?

εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο

Αν έχετε δει ποτέ τον τηλεοπτικό οργανισμό Jimmy Kimmel, το τμήμα “Celebrities Read Mean Tweets”, ίσως έχετε μια ιδέα για το τι σημαίνει να εκφοβίζετε κάποιον στον κυβερνοχώρο. Αν και αυτό το τμήμα είναι χιουμοριστικό, η πραγματικότητα της κατάστασης είναι πολύ διαφορετική.

Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο είναι κάθε είδους παρενόχληση, απειλή, εξευτελισμός ή αμηχανία άλλου ατόμου στο διαδίκτυο. Συνήθως, αυτό γίνεται μέσω μέσων σχολίων, διαδικτυακών φήμων, ακόμη και σεξουαλικών σχολίων. Συνήθως συνδέονται με εμφανίσεις, νοημοσύνη, φυλή, σεξουαλικότητα κ.λπ..

Ουσιαστικά, οτιδήποτε δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και προορίζεται να βλάψει ή να αναστατώσει κάποιον άλλο, ανεξάρτητα από το θέμα είναι, θεωρείται διαδικτυακό εκφοβισμό.

1. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι διαδικτυακής παρενόχλησης, σύμφωνα με φοιτητές των ΗΠΑ. (Πηγή: Cyberbullying.org)

Εκτός από τη δημοσίευση μέσων σχολίων στο διαδίκτυο, τη διάδοση φήμων και τη δημοσίευση σεξουαλικών παρατηρήσεων, οι κυβερνοεπιχειρηματίες μεταξύ των φοιτητών των ΗΠΑ χρησιμοποιούν συνήθως επιθετικές και εκφοβιστικές λέξεις, απειλές, παραβίαση προφίλ και κοινή χρήση φωτογραφιών χωρίς συγκατάθεση.

είδη παρενόχλησης

2. Το 64% των θυμάτων που λαμβάνουν ένα επιθετικό άμεσο μήνυμα λένε ότι γνωρίζουν τον δράστη από προσωπικές καταστάσεις. (Πηγή: Verywellfamily.com)

Ακόμα και όταν γνωρίζουν προσωπικά τα θύματά τους, οι δράστες καταφεύγουν συχνά σε ενοχλητικά, ενοχλητικά και ενοχλητικά διαδικτυακά, κυρίως με κοροϊδεύοντας τις φωτογραφίες τους ή τις ενημερώσεις κατάστασης σε ομαδικές συζητήσεις..

διαδικτυακά θύματα

3. Σχεδόν 1 στους 6 (15%) των διαδικτυακών εφήβων δήλωσαν ότι είχαν βιώσει ανεπιθύμητη προώθηση ιδιωτικής επικοινωνίας. (Πηγή: Pewresearch.org)

Το 18% των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών και το 11% των νεότερων εφήβων έχουν βιώσει τους εκφοβιστές να στέλνουν τα προσωπικά τους μηνύματα σε άλλους ή να τα μοιράζονται σε δημόσια κανάλια.

4. Οι έφηβοι που αναφέρουν ότι εκφοβίζονται λένε ότι οφείλεται στην εμφάνισή τους. (Πηγή: Nveee.org)

Η εμφάνιση κάποιου φαίνεται να είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, ακολουθούμενη από πληροφορίες. Ο ρατσισμός και οι σεξουαλικές διακρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, καθώς και κοροϊδεύουν κάποιον λόγω των οικονομικών δυσκολιών και της θρησκείας τους.

λόγοι εκφοβισμού

5. Οι εκφοβιστές εκθέτουν συχνά αναπηρίες και ψυχικά προβλήματα όπως. (Πηγή: Ditchthelabel.org)

Είναι ευκολότερο να εκφοβίζεις κάποιον πιο αδύναμο, σωστά; Κάποιος που δεν μπορεί να αντισταθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκφοβιστές συχνά παρενοχλούν κάποιον που αντιμετωπίζει ψυχικό πρόβλημα ή έχει αναπηρία.

6. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αναφέρουν κάποιον που διαδίδει φήμες για αυτά. (Πηγή: Pewresearch.org)

Οι Cyberbullies που διαδίδουν φήμες στο διαδίκτυο στοχεύουν κυρίως κορίτσια (16%), ιδιαίτερα ηλικιωμένους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών. Η διάδοση φήμης δεν είναι τόσο δημοφιλής στα αγόρια, καθώς μόνο το 9% από αυτούς το βιώνουν.

7. Μερίδιο ενηλίκων χρηστών Διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν βιώσει προσωπικά διαδικτυακή παρενόχληση. (Πηγή: Statista.com)

Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες των ΗΠΑ (53%) που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχουν αντιμετωπίσει τον διαδικτυακό εκφοβισμό, με το 37% να αναφέρει σοβαρή διαδικτυακή παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένων σωματικών απειλών, σεξουαλικής παρενόχλησης, καταδίωξης και παρατεταμένης παρενόχλησης.

είδη παρενόχλησης

8. Το 56% των διαδικτυακών θυμάτων παρενόχλησης ανέφεραν ότι είχαν παρενοχληθεί στο Facebook. (Πηγή: Statista.com)

Αυτό σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το Facebook είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, μετρώντας σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως, εκ των οποίων 1,8 δισεκατομμύρια είναι χρήστες των ΗΠΑ.

Ποιος είναι επιρρεπής στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο?

επιρρεπείς στον διαδικτυακό εκφοβισμό

Ενώ ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο σχετίζεται κυρίως με παιδιά σχολικής ηλικίας, δεν είναι οι μόνοι στόχοι και πολλοί ενήλικες αντιμετωπίζουν τον ίδιο τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο.

Ο πιο συνηθισμένος στόχος για cyberbullies είναι παιδιά, νεαροί ενήλικες (ειδικά κορίτσια), μαθητές και μέλη της κοινότητας LGBTQ.

Όσον αφορά τους ίδιους τους εκφοβιστές, προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με λιγότερους γονείς και τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος τείνουν να εμφανίζουν συμπεριφορά εκφοβισμού, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό.

9. Οι πρόσφατες στατιστικές δείχνουν σταθερή αύξηση των τάσεων στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο. (Πηγή: Statista.com)

Μεταξύ 2007 και 2016, ο αριθμός των εφήβων που αντιμετώπιζαν εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος (32% + -). Στα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο του 2019, σχεδόν το 43% των εφήβων (κυρίως κορίτσια και εκείνοι με μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό) είχαν βιώσει κάποια μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης.

10. 7 στους 10 νέους αντιμετωπίζουν εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο πριν φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών. (Πηγή: Ditchthelabel.org)

Αυτό είναι το 45% των νέων και των μεγαλύτερων εφήβων (ειδικά των κοριτσιών και των μελών της κοινότητας LGBTQ) που έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιχειρήσεων. Είναι ένα ανησυχητικό ποσοστό που φαίνεται να αυξάνεται μόνο.

επτά στα 10

11. Περίπου το 37% των παιδιών μεταξύ 12 και 17 ετών παρουσίασαν εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο τουλάχιστον μία φορά. (Πηγή: Comparitech.com)

Παρόλο που ένας μεγάλος αριθμός νέων (60%) είδαν τον εκφοβισμό των συνομηλίκων τους ηλικίας 12-17 (37%), δεν ενοχλήθηκαν να προσπαθήσουν να σταματήσουν τον εκφοβισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να παρέμβουν ώστε να μην γίνουν τα ίδια θύματα.

12. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να είναι θύματα και δράστες του διαδικτυακού εκφοβισμού. (Πηγή: Dosomething.org)

Μόνο το 6% των αγοριών ανέφεραν ότι έχουν εκφοβιστεί στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 15% των κοριτσιών, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων κοριτσιών ηλικίας 12-17. Το 41% ​​των μεγαλύτερων κοριτσιών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν κάποια μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης.

13. Το 70% των μαθητών σχολείου, από δημοσκόπηση 20.000, δήλωσε ότι κάποιος διαδίδει φήμες για αυτούς στο διαδίκτυο.(Πηγή: Florida Atlantic University)

Αυτό αποκαλύφθηκε από το Florida Atlantic University, σε μια μελέτη ερευνών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 73% των μαθητών γυμνασίου και γυμνασίου είχαν βιώσει εκφοβισμό για σχολικούς λόγους.

14. Περισσότεροι από ένας στους 10 μαθητές (12%) παραδέχτηκαν εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο κάποιου άλλου τουλάχιστον μία φορά.(Πηγή: Florida Atlantic University)

Η ίδια μελέτη του Florida Atlantic University διαπίστωσε ότι το 12% των ερωτηθέντων ομολόγησαν ότι είχαν εκφοβίσει κάποιον διαδικτυακά σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Οι δράστες ήταν συνήθως αγόρια.

15. Πάνω από το 12% των LGBT νέων έχουν υποστεί εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο. (Πηγή: Netsanity.net)

Τα στατιστικά στοιχεία του διαδικτυακού εκφοβισμού LGBT δείχνουν ότι οι έφηβοι LGBT είναι πιο πιθανό να εκφοβίζονται από τους ετεροφυλόφιλους εφήβους. Περισσότερο από το 12% των LGBT εφήβων ανέφεραν ότι έχουν εκφοβιστεί στον κυβερνοχώρο, με 58% να ασχολούνται με ρητορική μίσους και 35% να λαμβάνουν διαδικτυακές απειλές.

lgbt στον κυβερνοχώρο

Πού είναι οι άνθρωποι που εκφοβίζονται στον κυβερνοχώρο?

Μέρη εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο

Δεν υπάρχει μια ενιαία πλατφόρμα όπου λαμβάνει χώρα ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο και κανένας διαδικτυακός χώρος δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο. Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά και νεαροί ενήλικες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των κινητών τους συσκευών, αυτό είναι το πιο κοινό μέσο μέσω του οποίου αντιμετωπίζουν αυτό το είδος παρενόχλησης.

Τα στατιστικά στοιχεία του διαδικτυακού εκφοβισμού δείχνουν ότι το Instagram είναι η πιο κοινή πλατφόρμα για διαδικτυακό εκφοβισμό, ακολουθούμενη από το Facebook και το Snapchat. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν διαδικτυακό εκφοβισμό ενώ παίζουν και διαδικτυακά παιχνίδια για πολλούς παίκτες, ενώ ενώ το YouTube συγκαταλέγεται μεταξύ των πλατφορμών με τον υψηλότερο αριθμό χρηστών, μόνο το ένα δέκατο των χρηστών έχει μέχρι στιγμής αναφέρει ότι υφίσταται εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο εκεί.

16. Το 95% των εφήβων στις Η.Π.Α. είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και η συντριπτική πλειοψηφία έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο στην κινητή συσκευή του, καθιστώντας το το πιο κοινό μέσο για τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο. (Πηγή: Dosomething.org)

Με την αυξανόμενη χρήση κινητών συσκευών, το πρόβλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί. Οι έφηβοι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σχεδόν παντού, γεγονός που το καθιστά πολύ εύκολο για τον εκφοβισμό ατόμων στο διαδίκτυο.

17. Περισσότεροι νέοι αντιμετώπισαν εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο στο Instagram από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα. (Πηγή: Enough.org)

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το Facebook (42%) και το Snapchat (37%) δεν υστερούν πολύ πίσω από το Instagram (42%), ενώ υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο στο WhatsApp (12%), στο YouTube (10%) και στο Twitter (9%).

κοινωνικός εκφοβισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

18. Τα διαδικτυακά troll είναι πιο ενεργά στα κοινωνικά μέσα. (Πηγή: Techjury.net)

Σύμφωνα με την έρευνα της Statista, το 38% των διαδικτυακών συρτών στοχεύει άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 23% προτιμά να συρράει άτομα στο YouTube και σε άλλες πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο. Λειτουργούν επίσης συχνά σε φόρουμ, αίθουσες συνομιλίας και ιστολόγια.

19. Οι ερωτηθέντες με παιδιά που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια ανέφεραν υψηλότερο ποσοστό επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από εκείνους των οποίων τα παιδιά ασχολούνται μόνο με τυπικές δραστηριότητες περιήγησης. (Πηγή: Telenor.com)

Το 79% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι το παιδί τους έλαβε σωματικές απειλές ενώ έπαιζε παιχνίδια στο διαδίκτυο, ενώ το 41% ​​ανέφερε ότι το παιδί τους έλαβε σεξιστικές ή ρατσιστικές παρατηρήσεις ή βίωναν ονόματα μέσω μέσων διαδικτυακών σχολίων.

20. Τι είδους παιχνίδια προτιμούν περισσότερο οι διαδικτυακοί εκφοβιστές? (Πηγή: Techjury.net)

Σύμφωνα με έρευνα του Cyberbullying Research Center, οι παίκτες που προτιμούν MMORPGs (26,8%) είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ακολουθούμενοι από εκείνους που προτιμούν shooter τρίτων (24,5%), shooter πρώτου προσώπου (14,2%) και αθλητικά παιχνίδια (11,9%).

Εκφοβισμός στο blogging

Εκφοβισμός στο blogging

Με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ιστολόγια στο Διαδίκτυο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ιστολόγια είναι, στην πραγματικότητα, ένας από τους πιο δημοφιλείς στόχους για τα κυβερνοχώρα. Ενώ η ενότητα σχολίων προορίζεται συνήθως για συζητήσεις και ερωτήσεις για τον συγγραφέα, θα παρατηρήσετε ότι τα σχόλια μίσους και οδυνηρά τείνουν να είναι συχνά διαδεδομένα. Το θύμα του εκφοβισμού στο blog δεν είναι μόνο ο συγγραφέας, αλλά και πολλοί σχολιαστές.

Η άλλη πλευρά του εκφοβισμού ιστολογίου είναι όταν ο ίδιος ο συγγραφέας του ιστολογίου δημοσιεύει περιεχόμενο μίσους που προορίζεται να προκαλέσει δυσφορία, προσβολή ή αναστάτωση με άλλο τρόπο. Αν και αυτό είναι το πιο διαδεδομένο στα παιδιά και τους μαθητές του σχολείου, είναι πολύ συχνό και στους ενήλικες.

Επιπτώσεις του διαδικτυακού εκφοβισμού

επιπτώσεις του διαδικτυακού εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός στο σύνολό του έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία του θύματος και τη συνολική ποιότητα ζωής του, και ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο δεν διαφέρει. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι εκφοβιστές τείνουν να είναι πιο επιθετικοί στο διαδίκτυο, καθώς σπάνια υπάρχουν πραγματικές συνέπειες από τις ενέργειές τους, οπότε ο αντίκτυπος στα θύματα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Τα θύματα του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο συχνά βιώνουν πολύ χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, μεγαλύτερο κοινωνικό άγχος, κατάθλιψη και πολλοί βιώνουν αυτοκτονικές σκέψεις επίσης.

Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι αιτία κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών, διατροφικές διαταραχές, κακή σχολική απόδοση και πολλά άλλα. Όλα αυτά δείχνουν πόσο επιβλαβές είναι ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο και πόσο σημαντικό είναι να σταματήσει.

21. Περισσότερες αυτοκτονικές έφηβοι αποδίδονται τώρα με κάποιο τρόπο στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο από ποτέ. (Πηγή: Pas-meeting.org)

Μεταξύ 2008 και 2015, ο αριθμός των εφήβων που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν ή είχαν αυτοκτονικές σκέψεις διπλασιάστηκε, όπως αποκαλύφθηκε στη Συνάντηση Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών του 2017. Πολλές περιπτώσεις ήταν αποτέλεσμα του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο..

22. Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία των ανθρώπων που το βιώνουν. (Πηγή: Ditchthelabel.org)

Αυτές οι ανησυχητικές στατιστικές εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο δείχνουν πόσο τεράστιος είναι ο αρνητικός αντίκτυπος του εκφοβισμού και πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν ισχυρά μέτρα για να τον σταματήσουν τελικά. Η συνολική υγεία των στοχευμένων ατόμων εξαρτάται από αυτήν.

επιπτώσεις στην υγεία του διαδικτυακού εκφοβισμού

23. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκφοβίζονται έχουν επίσης 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι θύματα απάτης ταυτότητας. (Πηγή: Javelinstrategy.com)

Αυτό αποκαλύφθηκε σε μια παγκόσμια μελέτη του 2017 από την Javelin Strategy & Research, η οποία έδειξε ότι υπήρχε μεγάλη σχέση μεταξύ του εκφοβισμού στο διαδίκτυο και του θύματος της κλοπής ταυτότητας μετά.

24. Δεδομένα σχετικά με τον ψυχολογικό αντίκτυπο των γυναικών που βιώνουν διαδικτυακή κακοποίηση ή παρενόχληση παγκοσμίως. (Πηγή: Statista.com)

Σύμφωνα με έρευνα του Statista το 2017, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο καταλήγουν να αντιμετωπίζουν μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική τους υγεία και τη συνολική ευημερία..

ψυχολογικός αντίκτυπος στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός σε όλο τον κόσμο

διαδικτυακός εκφοβισμός σε όλο τον κόσμο

Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο δεν είναι πρόβλημα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι στην πραγματικότητα ένα παγκόσμιο ζήτημα. Οι 3 κορυφαίες χώρες όπου ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο είναι ο πιο διαδεδομένος είναι η Ινδία, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό είναι συχνό φαινόμενο παντού. Στατιστικά στον κοινωνικό εκφοβισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι πάνω από το 65% των γονέων σε όλο τον κόσμο αναφέρουν τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο στα κοινωνικά μέσα ως έναν από τους μεγαλύτερους φόβους τους.

Ενώ πολλές χώρες προσπαθούν να επιβάλουν νόμους κατά του εκφοβισμού, ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί και οι κάτοικοι πολλών χωρών δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο αντιμετώπισης του εκφοβισμού.

Από τη φωτεινή πλευρά, η ευαισθητοποίηση στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο βρίσκεται στο υψηλό όλων των εποχών, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψή της.

25. Ένας στους τρεις νέους σε 30 χώρες δήλωσε ότι υπήρξε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, ενώ ένας στους πέντε ανέφερε ότι παραιτήθηκε από το σχολείο λόγω εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο και βίας. (Πηγή: Unicef.org)

Αυτό αποκαλύφθηκε πρόσφατα από δημοσκόπηση της UNICEF, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία για τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και ζητώντας επείγουσα δράση για τον τερματισμό της βίας στα σχολεία και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

τρεις άνθρωποι

26. 20.000 γονείς συμμετείχαν σε παγκόσμια έρευνα σχετικά με διαδικτυακές πλατφόρμες υψηλού κινδύνου, το 65% ξεχωρίζει τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο στα κοινωνικά μέσα ως τον μεγαλύτερο φόβο τους. Άλλες κοινές απειλές περιλαμβάνουν μηνύματα κειμένου (38%) και αίθουσες συνομιλίας (34%). (Πηγή: Techjury.net)

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων γονέων (65%) φοβούνται κυρίως τον εκφοβισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για έναν καλό λόγο, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν εκεί, κυρίως σε Instagram, Facebook και Snapchat..

27. Ποσοστό γονέων σε όλο τον κόσμο που αναφέρουν ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο. (Πηγή: Enough.org)

Τα στατιστικά από τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο δείχνουν ότι οι περιπτώσεις που αναφέρουν οι γονείς ποικίλλουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Στην Ινδία, το 37% των γονέων ανέφεραν ότι το παιδί τους ήταν θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, ενώ μόνο το 1% των Ρώσων γονέων έχουν κάνει το ίδιο.

διαδικτυακός εκφοβισμός ανά χώρα

28. Οι άνθρωποι από την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική είναι γενικά δυσαρεστημένοι με τις τρέχουσες μετρήσεις του διαδικτυακού εκφοβισμού. (Πηγή: Techjury.net)

Ακόμα και σε χώρες με νόμο κατά του εκφοβισμού, οι άνθρωποι γενικά δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν κατάλληλα μέτρα για τη διακοπή του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο. Μόνο το 13% των Σέρβων και το 15% των Χιλιανών είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση.

29. Η παγκόσμια ενημέρωση σχετικά με τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο ανέρχεται στο 75%. Η Σουηδία και η Ιταλία πρωτοπορούν στο γράφημα με 91% επίγνωση. Πηγή: Statista.com)

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο αυξάνεται, δείχνοντας πραγματική υπόσχεση να τερματιστεί αυτό το σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα. Τα γεγονότα και τα στατιστικά από τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο δείχνουν ότι οι Σαουδάραβες είναι επί του παρόντος οι λιγότερο ενήμεροι για τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο (37%).

Αντιδράσεις σε γεγονότα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο

Αντιδράσεις στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν γεγονότα εκφοβισμού και διαδικτυακού εκφοβισμού, λίγοι γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Εκείνοι που είναι μάρτυρες σπάνια αντιδρούν, κυρίως επειδή δεν μπορούν να είναι ανώνυμοι. Οι γονείς συχνά δεν γνωρίζουν ότι το παιδί τους υφίσταται εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, επειδή τα περισσότερα παιδιά πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό περιστατικό και δεν θέλουν να ενημερώσουν τους γονείς τους.

Τα περισσότερα παιδιά προσπαθούν να σταματήσουν τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, αποκλείοντας τους εκφοβιστές σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και μέχρι στιγμής, αυτή φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή τους.

Ευτυχώς, 48 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν θεσπίσει νόμους ηλεκτρονικής παρενόχλησης και 44 από αυτές περιλαμβάνουν ποινικές κυρώσεις για εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο.

30. Google Trends Τα δεδομένα δείχνουν ότι η προσοχή επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο από ποτέ. (Πηγή: Google.com)

Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το ζήτημα, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο αυξάνεται σταθερά εδώ και χρόνια. Οι νόμοι κατά του εκφοβισμού έχουν συμβάλει σίγουρα στην ευαισθητοποίηση.

τάσεις google

31. Ο ιστότοπος Nobullying.org κατέγραψε πάνω από 9,3 εκατομμύρια επισκέψεις το 2016 από άτομα που ζητούσαν βοήθεια για εκφοβισμό, διαδικτυακό εκφοβισμό και ασφάλεια στο διαδίκτυο. (Πηγή: Nobullying.org)

Ιστότοποι όπως το Nobullying.org έχουν αυξηθεί σε αριθμό τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα που βιώνουν κάθε είδους εκφοβισμό να αναζητήσουν βοήθεια και να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους.

32. Ο αριθμός των ΗΠΑ με νόμους περί εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, με εφαρμογή πολιτικής: (Πηγή: Statista.com)

Οι νόμοι περί εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο στις ΗΠΑ διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία και την εφαρμογή της πολιτικής. Ενώ ορισμένες πολιτείες περιλαμβάνουν σαφώς τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τη διαδικτυακή παρενόχληση στους νόμους τους, άλλες περιλαμβάνουν επίσης ποινικές κυρώσεις και σχολικές πολιτικές.

νόμους περί εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο

33. Το 83% των νέων πιστεύουν ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού στις πλατφόρμες τους. (Πηγή: Dosomething.org)

Όπως έχει ήδη συζητηθεί, η καλύτερη επιλογή τους φαίνεται να είναι ο αποκλεισμός των εκφοβιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους εκφοβιστές να διαδίδουν φήμες στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιούν άλλους τύπους διαδικτυακής παρενόχλησης.

34. Συχνότητα συζήτησης για το Διαδίκτυο και διαδικτυακή συμπεριφορά μεταξύ γονέων και παιδιών: (Πηγή: Telenor.com)

Σύμφωνα με μια έρευνα κοινωνικών μέσων της Telenor Group, πολλοί γονείς (46%) μιλούν συνεχώς στα παιδιά τους σχετικά με τη διαδικτυακή συμπεριφορά και τις απειλές. Ωστόσο, ορισμένοι γονείς (39%) το κάνουν μόνο μερικές φορές, ενώ άλλοι (12%) δεν το κάνουν ποτέ.

Συχνότητα ομιλίας

35. 4 στους 5 μαθητές λένε ότι θα ήταν πιο πιθανό να παρέμβουν σε περιπτώσεις εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο αν μπορούσαν να το κάνουν ανώνυμα. (Πηγή: Dosomething.org)

Οι περισσότεροι μάρτυρες του διαδικτυακού εκφοβισμού δεν παρεμβαίνουν ποτέ, καθώς δεν θα ήθελαν να τους ενεργοποιήσουν οι δράστες. Ωστόσο, εάν υπήρχε ένας ανώνυμος τρόπος να το κάνει, το 81% των μαθητών λένε ότι πιθανότατα θα βοηθούσαν τα θύματα.

πέντε άνθρωποι

36. Οι γονείς θέλουν να συμμετέχουν στην πρόληψη και επίλυση του διαδικτυακού εκφοβισμού, αλλά δεν γνωρίζουν την τεχνογνωσία. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι έφηβοι πιστεύουν συχνά ότι ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο είναι φυσιολογικό και δεν θέλει να παρέμβουν οι γονείς. (Πηγή: Gromsocial.com)

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο. Οι έφηβοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι φυσιολογικό και ότι κάθε γονέας πρέπει να έχει πρόσβαση σε αποτελεσματικές λύσεις κατά των εκφοβιστών.

37. Τα παιδιά γνωρίζουν επίσης όλο και περισσότερο τους κινδύνους του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο. Το 68% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι μοιράζονται λιγότερα προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο από ό, τι στο παρελθόν. (Πηγή: Reportlinker.com)

Αυτός είναι σίγουρα ένας από τους τρόπους για την αποτροπή ορισμένων μορφών εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, όπως ο εκβιασμός. Όσο λιγότεροι εκφοβιστές γνωρίζουν κάποιον, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να τους παρενοχλήσουν τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης.

38. Πάνω από το 70% των εφήβων δηλώνουν ότι ο αποκλεισμός του λογαριασμού του δράστη ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. (Πηγή: Ncpc.org)

Πριν μιλήσουν με τους γονείς τους ή ζητήσουν βοήθεια, οι περισσότεροι έφηβοι των ΗΠΑ αποκλείουν τον λογαριασμό κοινωνικών μέσων του εκφοβιστή τους. Πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο.

συμπέρασμα

Ενώ τα προαναφερθέντα στατιστικά και γεγονότα στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο είναι τρομακτικά, υπάρχει μια ασημένια επένδυση στο αυξανόμενο πρόβλημα του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ελέγξουν και να αποτρέψουν τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, η παγκόσμια επίγνωση του προβλήματος αυξάνεται και πολλές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων προσπαθούν επίσης να σταματήσουν τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο..

Ως τελική σημείωση, είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά τι είναι ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, ποιες είναι οι επιπτώσεις του και πώς μπορεί να προληφθεί. Όπως πάντα, η εκπαίδευση είναι η μόνη πραγματική λύση.

Πηγές:
https://cyberbullying.org/2016-cyberbullying-data/
https://www.verywellfamily.com/cyberbullying-statistics-4589988
https://www.pewresearch.org/internet/2007/06/27/cyberbullying/
https://www.nveee.org/statistics/
https://www.ditchthelabel.org/
https://www.pewresearch.org/internet/2007/06/27/cyberbullying/
(Πηγή)
https://www.statista.com/statistics/333942/us-internet-online-harassment-severity/
https://www.statista.com/statistics/333942/us-internet-online-harassment-severity/
https://www.ditchthelabel.org/
https://www.comparitech.com/internet-providers/cyberbullying-statistics/
https://www.dosomething.org
https://netsanity.net/blog/
https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-cyber- bullying
https://enough.org/stats_cyberbullying
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/
https://www.telenor.com/asias-parents-speak-up-on-cyberbullying/
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/
https://www.pas-meeting.org/
https://www.ditchthelabel.org/cyber-bullying-statistics-what-they-tell-us/
https://www.javelinstrategy.com/
https://www.statista.com/statistics/784838/online-harassment-impact-on-women/
https://www.unicef.org/press-releases/unicef-poll-more-third-young-people-30-countries-report-being-victim-online- bullying
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/#gref
https://enough.org/stats_cyberbullying
https://techjury.net/stats-about/cyberbullying/#gref
https://www.statista.com/statistics/293192/cyber-bullying-awareness-in-select-countries-worldwide/
https://trends.google.com/trends/
http://nobullying.org/#/
https://www.statista.com/statistics/291082/us-states-with-state-cyber- bullying-laws-policy/
https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-cyber- bullying
https://www.telenor.com/asias-parents-speak-up-on-cyberbullying/
https://www.dosomething.org/us/facts/11-facts-about-cyber- bullying
https://gromsocial.com/2019/07/22/protect-your-kids-from-cyberbullying/
https://www.reportlinker.com/insight/americas-youth-cyberbully-life-skill.html
https://www.ncpc.org/resources/cyberbullying/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map