16 Petua Praktikal yang Menjamin Lebih Banyak Pelanggan Blog

16-Petua Praktikal


Sebilangan besar orang yang menjalankan blog sering terperangkap dalam menulis catatan blog biasa sehingga mereka lupa tentang hati blog mereka – pelanggan mereka. Pelanggan anda adalah salah satu kunci untuk menjadikan blog anda berjaya dan menjangkau lebih ramai orang. Anda boleh mempunyai kandungan yang luar biasa, tetapi tidak akan berkesan tanpa seseorang membacanya.

Semasa anda memulakan blog, anda biasanya memikirkan cara untuk menarik pengunjung ke blog anda. Tetapi anda juga perlu berusaha mengubahnya menjadi pelanggan dan meminta mereka untuk berkongsi kandungan anda untuk membantu anda menarik khalayak yang lebih besar lagi.

Apa yang berlaku apabila anda menarik pengunjung baru untuk melihat blog anda? Bagaimana anda membuat mereka terus kembali? Berikut adalah beberapa petua yang sangat baik untuk membantu anda mengembangkan asas pelanggan anda.

Petua praktikal untuk menambah bilangan pelanggan blog

Mengoptimumkan jawatan teratas untuk langganan

Tidak semua catatan blog anda akan mendapat jumlah tontonan yang sama. Mereka yang mempunyai pandangan terbanyak mempunyai sesuatu yang menarik dan berguna oleh pembaca anda. Walaupun anda dapat menggunakan catatan blog yang popular itu sebagai panduan untuk membuat kandungan blog yang hebat, anda juga dapat menggunakannya untuk meningkatkan jumlah pelanggan anda.

Anda boleh melakukannya dengan mengoptimumkan langganan. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan membuat ajakan bertindak (CTA) yang menarik untuk memasukkannya ke dalam jawatan teratas anda. Anda perlu memaksa pembaca anda untuk mengambil tindakan dan melanggan blog anda untuk lebih banyak kandungan hebat yang mereka anggap menarik. Anda boleh membuat CTA anda muncul atau meluncur masuk, atau meletakkannya di bahagian bawah catatan anda.

CTA adalah teks yang mendorong audiens sasaran anda untuk mengambil tindakan tertentu, dalam hal ini, langganan. Dengan menggunakan kata kerja penting, seperti “lawati”, “pelajari lebih lanjut” atau “muat turun”, anda memprovokasi tindak balas segera untuk mengambil langkah seterusnya.

Berikut adalah contoh CTA yang kami gunakan pada panduan Cara Memulakan Blog yang popular. Kami menawarkan untuk memuat turun e-book kepada sesiapa sahaja yang melanggan:

Cara Memulakan CTA panduan Blog

Tambahkan widget langganan di bahagian bawah setiap catatan blog

Semua blogger teratas menggunakan pendekatan ini secara meluas. Adalah logik untuk menambahkan kotak langganan di hujung kandungan anda. Sekiranya orang menyukai apa yang telah mereka baca, mereka tentu akan melanggan untuk menerima lebih banyak kandungan serupa.

Sebagai contoh, salah satu CTA anda adalah “Langgan sekarang untuk mendapatkan petua kami terus ke peti masuk anda.” Setiap orang yang ingin menerima petua anda akan melanggan dan, dengan itu, mengambil tindakan yang anda mahukan.

Berikut adalah contoh kotak langganan dari Blog backlinko:

Blog backlinko

Membuat halaman arahan yang berasingan untuk langganan

Halaman pendaratan khusus subjek boleh menjadi corong yang cukup luas untuk pelanggan baru. Anda boleh mendorong banyak lalu lintas dari blog ke halaman tersebut, jadi anda harus memanfaatkan lalu lintas tersebut dan mengoptimumkan halaman arahan anda untuk langganan. Selain membuat halaman arahan yang menarik, anda perlu memasukkan maklumat yang relevan mengenai tawaran dan CTA yang menarik. Anda harus membimbing pengunjung blog anda untuk mendaftar dalam kursus anda atau melanggan untuk menerima kandungan blog terbaru anda.

Ini caranya Michael Hyatt melakukannya di blognya:

Michael Hyatt

Ini adalah contoh yang baik dari halaman arahan di mana Michael menawarkan untuk melanggan latihan premium. Anda boleh mengarahkan orang ke halaman tersebut melalui e-mel, media sosial, halaman lain di laman web anda. Perhatikan “dapatkan kemas kini” yang mudah di bahagian bawah halaman supaya pengunjung dapat melanggan dengan satu klik.

Gunakan baris demi baris dalam pengarang bahagian kandungan

Kaedah pintar lain untuk meningkatkan pelanggan blog anda adalah dengan memasukkan pautan demi baris di mana anda menunjukkan nama pengarang kandungan. Garis demi baris adalah sebaris teks yang mengiringi kisah sepotong kandungan tertentu. Dalam kes ini, anda boleh menggunakannya sebagai jenis CTA untuk menawarkan pengunjung blog anda untuk memilih buletin e-mel anda.

Agar baris-baris anda kelihatan dan menonjol, anda harus meletakkannya tepat di bawah tajuk utama catatan blog. Untuk menjadikan kerja sampingan cekap, anda perlu menambahkan pautan hiper. Inilah contoh dari Blog keuntungan laman web:

Blog keuntungan laman web

Apabila pengunjung blog anda mengkliknya, pop-up akan terbuka, meminta mereka melanggan.

Pop timbul blog Webprofits

Gunakan widget yang melekit dalam catatan blog anda

Widget melekit juga dapat membantu anda meningkatkan kadar langganan e-mel anda, terutama ketika anda mempunyai catatan blog yang panjang. Sekiranya demikian, orang perlu menatal ke bawah, dan terdapat ruang putih di bar sisi. Anda boleh menggunakan widget melekit di kawasan itu dan memanfaatkan sepenuhnya untuk menarik perhatian pengunjung blog anda.

Berikut adalah contoh dari blog NeilPatel, sehingga anda dapat melihat bagaimana widget melekit memenuhi ruang bar sisi:

Blog NeilPatel

Ketika orang menelusuri kandungan anda, widget langganan akan “tersekat” di bar sisi anda.

Gunakan bar hello header di laman web anda

Hello-bar sangat popular pada masa ini kerana menarik perhatian penonton. Bar hello mewakili bar alat web yang sangat berguna yang diletakkan di bahagian atas laman web anda untuk menarik orang dari saat mereka membuka blog. Apabila anda meletakkannya di tajuk laman web anda untuk menjadikannya menarik, setiap pengunjung akan menyedarinya. Oleh itu, anda boleh tingkatkan langganan anda.

Berikut adalah contoh hello-bar dalam tindakan dari blog Webprofits:

Blog halo-bar blog keuntungan

Kunci untuk mewujudkan hello-bar yang berguna adalah dengan memasukkan CTA yang menarik, seperti borang e-mel pilihan untuk meningkatkan jumlah pelanggan anda. Sangat berguna untuk CTA mana pun, selagi anda memasukkan mesej yang akan membuatkan pengunjung anda terpaksa mengetahui lebih lanjut mengenainya. Bar halo anda boleh merangkumi pautan yang menuju ke halaman arahan, yang boleh menjadi catatan blog paling kegemaran anda atau kursus dalam talian percuma yang anda berikan.

Keluar dari mesej timbul

Semakin banyak laman web melaksanakan pop timbul, kerana ini dapat membantu anda menangkap pengunjung anda sebelum mereka keluar. Keluar mesej pop timbul yang dirancang untuk muncul apabila pelawat anda menggerakkan kursor tetikus mereka dengan tujuan untuk meninggalkan laman web anda. Mereka mendorong pengunjung anda untuk melanggan dan tinggal lebih lama. Sebilangan profesional pemasaran percaya bahawa apa-apa pop timbul bukan pendekatan yang baik untuk membuat pengunjung dan orang anda merasa terganggu. Oleh itu, jika anda memutuskan untuk menggunakannya di blog anda, pastikan anda menghitung CTA. Berikut adalah contoh dari Blog Maxtraffic:

Blog Maxtraffic

Pintu selamat datang

Pintu alu-aluan muncul semasa pelawat memasuki laman web anda. Biasanya, ia ditunjukkan kepada pelawat pertama kali sebelum mereka masuk ke kandungan anda. Pengunjung melihat mesej selamat datang dalam bentuk CTA yang menarik, meminta mereka untuk melanggan.

Lihat contoh pintu masuk selamat datang dari Laman web OkDork:

Laman web OkDork

Pintu selamat datang adalah ajakan bertindak skrin penuh, jadi tidak perlu dikatakan bahawa ia menarik perhatian dan, paling penting, sangat efisien.

Langkah tambahan untuk meningkatkan jumlah pelanggan

Memanfaatkan CTA

Untuk memanfaatkan CTA anda dan memanfaatkannya, anda harus tahu bagaimana memanfaatkannya. Kuncinya adalah membuat salinan menarik atau memberikan insentif yang akan menarik perhatian pengunjung blog anda. Anda harus membuat mereka ingin meninggalkan alamat e-mel untuk menerima kandungan baru atau eBook, misalnya.

Apa yang akan membantu anda menarik perhatian lebih banyak orang dan membuat mereka melanggan melalui CTA anda? Tempat yang paling jelas untuk meletakkan CTA anda ialah catatan blog anda. Individu yang membacanya sudah terlibat dengan kandungan anda. Dengan memasukkan CTA dalam teks catatan blog, anda akan mempunyai peluang yang lebih besar untuk membuat orang berlangganan.

Sekiranya anda sudah mempunyai beberapa CTA untuk menghasilkan petunjuk dalam catatan blog anda, anda boleh membuat CTA sekunder untuk langganan. Sekiranya demikian, anda perlu memastikan bahawa CTA sekunder anda tidak bersaing dengan yang utama anda. Mereka harus saling melengkapi, jadi jangan keterlaluan; anda tidak mahu membanjiri pengunjung blog anda.

Inilah satu lagi contoh baik dari HubSpot, yang menunjukkan CTA primer dan sekunder dalam salah satu catatan blog mereka:

HubSpot

Tempat lain yang berguna untuk menambahkan CTA anda adalah laman utama anda dan halaman “Tentang Kami”. Yang terakhir adalah salah satu halaman yang paling banyak dikunjungi di setiap laman web, sebab itulah anda harus menggunakannya untuk menambah jumlah pelanggan blog anda.

Lihatlah Secara berterusan CTA di halaman “Tentang Kami”, diletakkan tepat di bawah kisah mereka dan seluruh pasukan mereka:

Secara berterusan

CTA automatik

Memiliki CTA automatik juga dapat sangat membantu untuk mendorong langganan. Maksudnya anda boleh membuat CTA pintar yang memaparkan mesej yang berbeza kepada pelbagai jenis pengunjung blog. Anda boleh mendasarkan mesej itu mengikut pertunangan mereka.

Apabila anda membuat CTA pintar, mereka yang sudah menjadi pelanggan blog anda tidak akan melihat CTA tersebut. Mereka akan melihat CTA lain yang mungkin anda miliki, yang dirancang untuk mendorong peminat anda yang ada untuk mengambil tindakan lain yang anda mahu mereka lakukan.

Semua pelawat baru akan melihat CTA yang berbeza, dan anda akan dapat menawarkan mereka langganan tanpa membebankan pelanggan semasa anda.

Berikut adalah contoh dari HubSpot untuk membantu anda memahami CTA pintar dengan lebih baik:

CTA pintar HubSpot

Memilih cara yang tepat untuk mendekati pelanggan yang berpotensi

Untuk menarik perhatian bakal pelanggan blog, anda perlu menghubungi mereka secara langsung. Anda tidak boleh membuat CTA yang lembut, hanya meminta orang untuk melanggan sering tidak akan melakukan muslihat. Ini tidak bermaksud bahawa anda harus tidak sopan, tetapi lebih menunjukkan keyakinan dan menggunakan bahasa langsung yang akan menarik perhatian orang. Itu akan menunjukkan kepada mereka bahawa anda tahu apa yang anda lakukan dan melanggan blog anda adalah perkara yang tepat untuk mereka lakukan.

Anda perlu masuk ke dalam kepala mereka dan fikirkan mengapa mereka mahu melanggan. Apa itu, dan apa yang anda tawarkan yang akan membuat mereka ingin menerima kemas kini mengenainya? Bagaimana mereka akan mendapat manfaatnya? Apabila anda memahami cara mereka berfikir, dan apa yang mereka perlukan, anda akan mengetahui dengan tepat bagaimana mendekati mereka dan melibatkan mereka dengan setiap CTA anda.

Pastikan pengoptimuman mudah alih

Salah satu langkah terpenting yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan jumlah pelanggan blog anda ialah mengoptimumkan blog anda untuk peranti mudah alih. Anda menyedari hakikat bahawa penggunaan telefon bimbit mengatasi desktop, jadi jelas banyak pengunjung blog anda akan menjadi pengguna mudah alih. Walaupun tidak, mereka tetap berharga.

Itulah sebabnya anda juga perlu memberikan pengalaman pengguna yang lancar kepada pengguna mudah alih anda. Bolehkan mereka membaca blog anda dan menavigasi laman web anda melalui peranti mudah alih mereka. Dengan cara itu, daripada kehilangan beberapa pelawat dan pelanggan, anda akan membawa lebih banyak lagi ke pintu anda.

Juga, pengoptimuman mudah alih akan membantu anda meningkatkan SEO anda. Itu akan meningkatkan keterlihatan dalam talian anda dan membantu calon pelanggan menemui blog anda.

Ujian pembahagian A / B

Ujian perpecahan sangat penting untuk memperbaiki blog anda. Suka menjalankan ujian split A / B untuk membandingkan prestasi halaman atau catatan blog yang berbeza, anda harus melakukan perkara yang sama dengan CTA anda untuk langganan.

Jalankan ujian perpecahan untuk membandingkan CTA yang berbeza dan periksa seruan bertindak yang lebih baik. Anda akan mengetahui apa yang memikat pengunjung blog anda untuk melanggan senarai e-mel anda dan anda akan memahami bagaimana mendapatkan lebih banyak daripada mereka untuk ikut serta.

Panduan Pemula Terbaik untuk Ujian A / B

Memperluas peluang langganan ke media sosial

Mempromosikan dan berkongsi kandungan anda di media sosial akan membantu anda memperluas jangkauan dan mendapatkan perhatian khalayak baru. Lagipun, ada berbilion pengguna media sosial jadi anda harus menggunakan rangkaian media sosial untuk keuntungan anda.

Pemasaran media sosial harus berada di bahagian atas senarai anda untuk membantu anda memperkenalkan orang ke blog anda dan menawarkan mereka peluang untuk melanggan. Ini memberi anda cara terbaik untuk menunjukkan kepada pembaca sasaran anda apa sebenarnya blog anda. Beri mereka gambaran tentang apa yang akan mereka terima sekiranya mereka memilih buletin e-mel anda.

Selain berkongsi catatan blog anda, anda juga harus memasukkan pautan terus ke halaman arahan anda. Anda juga boleh membuat URL berasingan untuk langganan dan berkongsi pautan di media sosial.

Pastikan keterlihatan peluang langganan

Butang langganan anda mesti kelihatan sehingga tidak diperlukan selama-lamanya bagi mereka yang ingin melanggan untuk mencarinya. Jangan membuat mereka melompat-lompat untuk mencari butang langganan, sebaliknya membuatnya menonjol. Pastikan orang dapat melihatnya di tajuk dan bahagian bawah blog anda supaya pelawat anda sentiasa dapat mengetahuinya.

Perkara ini sangat penting jika anda membuat CTA langganan yang muncul semasa pelawat anda datang ke blog anda. Banyak orang tidak suka pop timbul dan boleh menutupnya dengan segera. Dengan menambahkan lebih banyak pilihan langganan, pelawat tetap dapat melihatnya.

Tanya hanya maklumat langganan yang anda perlukan

Yang ini penting. Bentuk yang panjang hanya boleh mengganggu calon pelanggan anda dan membuat mereka berubah fikiran. Yang anda perlukan hanyalah e-mel mereka dan mungkin namanya, bukan? Oleh itu, anda hanya perlu meminta alamat e-mel mereka.

Jika awak memudahkan proses langganan bagi mereka anda akan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk benar-benar mengembangkan asas pelanggan anda.

Perjanjian promosi silang

Promosi silang adalah kaedah terbaik untuk mempromosikan blog dan kandungannya dan meningkatkan bilangan pelanggan blog anda. Ini melibatkan anda berkolaborasi dengan blogger teratas dan mempromosikan kandungan satu sama lain, baik di blog anda dan di media sosial. Sekiranya anda membuat perjanjian silang promosi dengan pemberi pengaruh, anda dapat memperluas jangkauan dan memaksimumkan keterlihatan dalam talian anda.

Sekiranya anda menjalankan laman web perniagaan, anda boleh berkolaborasi dengan pelbagai jenama dan mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka. Sebagai balasan, mereka dapat mempromosikan kandungan anda. Ia dapat membawa blog anda ke tahap yang baru dan membuka banyak peluang untuk menghasilkan petunjuk yang lebih berkualiti dan mengembangkan asas pelanggan anda.

Kesimpulannya

Tidak ada satu kaedah untuk membantu anda meningkatkan jumlah pelanggan blog anda. Tetapi petua praktikal di atas akan memberi anda idea tentang apa yang boleh anda cuba. Sementara itu, anda harus berusaha memperbaiki blog anda, kerana selalu ada ruang untuk diperbaiki.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map