100+ Jenis Kandungan Digital yang Boleh Anda Buat

Belajar-Blogging_100 + jenis-digital-kandungan


Ramai orang suka memulakan blog tetapi menghadapi masalah dalam menentukan jenis kandungan yang boleh mereka hantar. Ada yang ingin mempunyai kandungan campuran tetapi tidak dapat memutuskan apa yang harus dipilih. Setiap hari kita dapat melihat pelbagai jenis kandungan, dan mereka semua mempunyai khalayak masing-masing. Tentunya, seseorang tidak dapat berhubungan dengan setiap jenis kandungan yang ada. Juga, terdapat jenis kandungan baru yang keluar hampir setiap hari. Oleh itu, bagaimana anda menentukan jenis kandungan yang paling sesuai dengan anda? Kami telah membuat senarai lebih daripada 100 jenis kandungan untuk anda. Pada akhir artikel ini, anda akan dapat menentukan jenis kandungan yang berada di lorong anda.

Pertama, anda perlu tahu bahawa kami membahagikan kandungan digital kepada tiga kumpulan luas:

 • Kandungan teks
 • Kandungan multimedia
 • Yang lain

Kandungan teks adalah jenis kandungan yang tidak memerlukan bahan audio atau video. Yang diperlukan adalah kecintaan anda terhadap kata-kata dan pengetahuan untuk membentuk kata-kata itu dengan kuat. Terdapat banyak kandungan yang dapat anda buat dengan hanya menggunakan teks, dan penonton juga banyak.

Kandungan multimedia merangkumi campuran bahan yang berbeza, dan ini adalah kumpulan yang jauh lebih besar daripada yang pertama. Kumpulan ini merangkumi video, audio, gambar atau gabungan semua kandungan.

Oleh itu, mari kita lihat jenis kandungan yang boleh anda buat untuk blog anda, dan apa yang ditawarkan oleh setiap jenis kandungan.

Contents

Kandungan teks

 • 1. Catatan blog
 • 3. Bagaimana-tos
 • 5. Senarai
 • 2. Artikel
 • 4. Panduan
 • 6. Soal Jawab

lihat lebih banyak

Kandungan multimedia

 • 45. Infografik
 • 47. e-buku
 • 49. Catatan audio
 • 46. Menipu cadar
 • 48. Tangkapan Skrin
 • 50. Buku audio

lihat lebih banyak

Yang lain

 • 86. Pemalam
 • 88. Alat percuma
 • 90. Kod QR
 • 87. Templat
 • 89. Sambungan penyemak imbas
 • 91. Sumber percuma

lihat lebih banyak

Kandungan teks

1. Catatan blog

Catatan blog adalah jenis kandungan teks yang membolehkan anda membuat kandungan yang berterusan dan konsisten. Catatan blog membolehkan anda mengekspresikan kreativiti dan pendapat anda mengenai subjek yang diberikan. Adalah idea yang baik untuk mempunyai jadual untuk catatan anda dan menjadikannya konsisten.

2. Artikel

Jenis kandungan teks lain yang membolehkan anda menerbitkan berita syarikat, pengumuman atau kandungan lain. Seperti mempunyai majalah anda.

Bacaan yang disyorkan: Perbezaan Paling Besar antara Artikel dan Blog

3. Bagaimana

Dalam kebanyakan kes, ini adalah kandungan teks yang memberikan arahan kepada pembacanya. Anda dapat membantu orang belajar bagaimana melakukan pelbagai perkara, membina barang atau menggunakan beberapa perisian. Adalah tidak biasa untuk membuat kandungan video atau audio “Cara” juga.

4. Panduan

Sekiranya anda menganggap diri anda seorang Guru dalam topik tertentu, maka membuat panduan akan menjadi kaedah yang baik untuk mengajar orang lain. Berkongsi pengetahuan anda dan bimbing orang melalui pelbagai jenis masalah.

panduan

5. Senarai

Fikirkan topik apa pun dan anda boleh membuat senarai. Anda boleh menyenaraikan filem, buku, semua jenis produk dan perkhidmatan teratas. Jenis kandungan ini mempunyai khalayak yang luas dan jika anda suka membuat senarai, pilih saja.

6. Soal Jawab

Soalan & Jawapan selalu menjadi kandungan kegemaran. Banyak orang di internet mempunyai soalan mengenai hampir semua perkara. Membuat kandungan seperti ini menawarkan peluang besar untuk jumlah kunjungan yang mengagumkan. Ini boleh berbentuk teks atau multimedia, bergantung pada pilihan anda.

soal jawab

7. Kajian kes

Kajian kes menceritakan kisah pelanggan anda dan bagaimana anda telah membantu mereka menyelesaikan masalah mereka. Ini adalah kaedah terbaik untuk mempengaruhi prospek anda dan mengubahnya menjadi pelanggan.

Bacaan yang disyorkan: Cara Menulis Kajian Kes

8. Testimoni

Sama seperti kajian kes tetapi dengan sedikit kelainan. Testimoni menunjukkan apa yang pelanggan anda katakan (dengan kata-kata mereka) mengenai produk atau perkhidmatan anda. Ini adalah kaedah yang baik untuk mengembangkan pasaran anda kerana anda akan mempunyai pelanggan sebenar yang berkongsi pengalaman mereka.

testimoni

9. Temu ramah

Temu ramah adalah kandungan yang bermanfaat, dan boleh berupa teks dan multimedia. Anda boleh mempunyai pakar dalam bidang apa pun dan bercakap mengenai pelbagai topik yang berkaitan. Anda boleh bercakap mengenai beberapa masalah semasa atau beralih ke beberapa peristiwa masa lalu. Semua bergantung kepada anda dan kreativiti anda.

temu ramah

10. Ulasan produk

Yang ini juga boleh menjadi kandungan teks dan multimedia. Cari produk yang menarik dan biarkan semua orang mengetahui semua yang perlu diketahui mengenainya. Ulasan produk sangat popular kerana dapat membantu penonton membuat keputusan untuk membeli item khas.

11. Ulasan buku

Sekiranya anda suka membaca buku, dan anda ingin berkongsi pendapat anda dengan internet, ini adalah jenis kandungan anda. Ulasan buku senang dilakukan dan mempunyai khalayak yang hebat yang boleh anda berinteraksi. Dia adalah contoh terbaik bagaimana melakukannya dengan betul.

12. Senarai semak

Senarai semak adalah jenis kandungan yang membolehkan pembaca mengikuti panduan langkah demi langkah melalui proses yang tidak dapat dielakkan. Anda berkongsi dengan pembaca semua langkah yang perlu diambil untuk mencapai sesuatu.

Bacaan yang disyorkan: Senarai Semak Untuk Blogger Yang Ingin Membuat Blog Yang Menguntungkan

13. Penyelidikan

Sekiranya anda ingin meneliti topik hangat dan berkongsi penemuan dan kesimpulan anda, mulakan blog penyelidikan. Anda boleh meneliti topik yang menarik atau boleh anda akses. Kandungan ini mempunyai khalayak yang luas, dan anda boleh membuat nama sendiri dengan cara ini.

14. Kertas putih

Anda boleh membuat kertas putih jika anda ingin memberikan beberapa maklumat teknikal kepada pembaca anda. Ini kebanyakannya kandungan format PDF yang boleh anda kongsi untuk dimuat turun. Kertas putih juga dapat menyajikan kajian kes yang menawarkan masalah dan penyelesaian untuk masalah ini.

Bacaan yang disyorkan: Kertas putih berbanding catatan blog

15. Berita industri

Cari industri yang anda suka, atau anda fikir mempunyai khalayak yang luas. Cari berita dan laporkan kepada khalayak anda. Berhati-hatilah untuk tidak menyalin / menampal cerita, tetapi lebih baik memberi pandangan anda tentang cerita.

berita industri

16. Berita syarikat

Satu lagi kandungan hebat untuk semua pemilik perniagaan. Anda boleh menulis berita mengenai perniagaan anda dan berkongsi dengan pelanggan dan pelabur anda.

17. Catatan tetamu

Catatan tetamu adalah kandungan yang membolehkan pengunjung menyiarkan kandungan mereka di blog anda. Anda boleh memilih kandungan yang anda suka sebelum menerbitkannya untuk mengelakkan masalah. Statistik terkini menunjukkan bahawa 59.8% blogger melayan tetamu sekurang-kurangnya sekali-sekala.

18. Kisah peribadi

Sekiranya anda mempunyai banyak kisah hidup untuk diceritakan, ini adalah kaedah terbaik untuk membagikannya kepada dunia. Anda juga boleh mempunyai penulis tamu untuk berkongsi kisah peribadi mereka dengan orang lain. Inilah kebaikan contoh berkongsi cerita peribadi dan membiarkan orang lain berkongsi cerita mereka sendiri.

19. Kisah kejayaan

Biarkan semua orang tahu bagaimana anda berjaya. Kongsi taktik anda dengan orang lain supaya mereka dapat mencapai matlamat mereka. Kandungan ini boleh berupa teks dan multimedia, bergantung pada bagaimana anda ingin membentangkannya. Terdapat banyak orang mencari kisah kejayaan di internet.

20. bios peribadi

Bio adalah kandungan yang hebat untuk dibuat. Ini boleh berupa kandungan teks atau multimedia, dan akan selalu menjadi kenyataan. Anda boleh menggunakan pelbagai sumber dalam talian untuk membantu anda meneliti dan membuat kandungan yang menarik ini.

21. Komen

Komen adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan maklum balas daripada pembaca anda. Tidak kira apa blog anda, komen akan berguna. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk menjana idea baru untuk masa depan.

22. Soalan Lazim

Bahagian soalan lazim adalah kaedah terbaik untuk mengurangkan bilangan kenalan yang anda dapat mengenai produk atau perkhidmatan anda. Maklumat ini dapat memberikan pelawat kepada anda beberapa soalan umum yang sudah diajukan kepada anda.

23. Glosari

Glosari adalah kandungan teks yang menarik perhatian khalayak ramai. Ini merangkumi senarai frasa dan akronim yang berkaitan dengan subjek yang unik, dengan definisi mereka.

glosari

24. Wikis

Buat kandungan Wiki pada topik yang berkaitan dengan anda. Benarkan pelawat menambahkan kandungan, dan anda pasti mempunyai banyak pengunjung. Juga, ini akan menjadikan blog anda dikongsi di banyak tempat dan dijadikan rujukan dalam perselisihan internet. Ini Halaman wiki Star Wars adalah contoh yang bagus bagaimana halaman wiki seharusnya kelihatan.

25. Artikel lawan

Bertentangan dengan “Perbandingan” contoh kandungan ini bertujuan untuk membuktikan mengapa produk atau perkhidmatan tertentu lebih baik daripada lawannya. Ia juga boleh menjadi kandungan teks atau multimedia. Ini adalah cara yang luar biasa untuk mempromosikan produk yang anda tawarkan.

26. Perbandingan

Perbandingan adalah jenis kandungan di mana anda membandingkan dua atau lebih produk untuk menentukan mana yang lebih baik. Anda boleh membuat kandungan seperti ini dalam bentuk teks atau multimedia. Lihat perbandingan antara sepuluh platform blogging kami.

27. Ramalan

Sekiranya anda berpendapat bahawa anda dapat meramalkan peristiwa individu berdasarkan beberapa maklumat atau pengalaman, maka anda harus membuat blog mengenainya. Orang boleh mengunjungi blog anda dan membaca ramalan anda mengenai pilihan raya presiden atau Piala Dunia FIFA. Sudah tentu, siapkan diri anda untuk banyak komen yang marah, kerana tidak semua orang akan bersetuju dengan anda.

28. Mesej inspirasi

Sekiranya anda mempunyai bakat dan dapat memberi inspirasi kepada orang-orang dengan kata-kata anda, maka anda boleh menghantar mesej inspirasi anda. Mesej ini dapat menghasilkan banyak perkongsian, dan ada kemungkinan besar beberapa siaran anda menjadi viral.

mesej inspirasi

29. Cara mengelakkan kegagalan

Bertentangan dengan kisah kejayaan, ini adalah kandungan yang membantu orang memahami bagaimana mereka boleh gagal dalam usaha mereka. Tidak masalah jika anda memutuskan untuk membuat kandungan teks atau multimedia, ia boleh berfungsi dengan baik.

30. Fakta menarik

Orang gemar membaca fakta menarik mengenai semua yang ada. Semakin panas topik, semakin ramai yang berminat. Fakta boleh berupa kandungan teks atau multimedia, walaupun lebih baik jika anda menyimpannya secara teks. Sudah tentu, pastikan anda menyandarkan fakta anda dengan sumber yang berkaitan.

31. Cerita lucu

Sekiranya anda ingin menghiburkan khalayak anda, maka anda boleh menyiarkan cerita lucu di blog anda. Orang suka meluangkan masa mencari cerita lucu dan kandungan lain yang serupa. Dunia ini penuh dengan cerita lucu dan mengapa tidak meletakkannya di blog anda.

32. Petikan

Petikan tersebut boleh berupa kandungan teks yang dapat anda siarkan di blog anda. Kutip orang terkenal dan kongsi pendapat mereka dengan penonton anda. Jenis kandungan ini menarik khalayak luas dan menjanjikan sebilangan besar perkongsian media sosial. Sekiranya anda memiliki perniagaan, anda boleh membuat sebut harga oleh seorang influencer atau guru industri.

33. Karya sastera

Sekiranya anda mempunyai bakat untuk bercerita dan anda kreatif, anda boleh menggunakan blog anda untuk menerbitkan kandungan asal anda. Ini boleh berupa cerpen, puisi atau jenis sastera jenis lain.

34. Catatan mikroblog

Sekiranya anda ingin menyiarkan kandungan teks pendek tetapi berharga untuk memberi komen mengenai peristiwa tertentu atau berkongsi pendapat umum anda, ini adalah cara yang baik. Orang sering mengadu bahawa Twitter tidak menawarkan watak yang mencukupi, jadi kalahkan Tweeter pada permainan mereka sendiri.

Bacaan yang disyorkan: Definisi Mikroblog dengan Contoh

35. Amalan terbaik

Bukan idea yang buruk untuk berkongsi pengalaman amalan terbaik anda dengan khalayak anda. Orang suka membuat pekerjaan mereka lebih mudah dan jika anda dapat menolongnya – mengapa tidak?

36. Metafora

Sekiranya anda ingin menulis tentang sesuatu yang ditulis oleh semua orang, bukan idea yang buruk untuk melakukannya secara berbeza. Dekati subjek dari sudut lain dan ceritakan kisah yang sama dari perspektif yang sama sekali berbeza.

37. Acara berjadual

Anda boleh menghantar jadual ke acara yang anda rencanakan untuk diatur atau dihadiri. Benarkan khalayak anda mengetahui di mana mereka boleh mengikuti anda. Juga, ia akan menjadi peringatan yang berguna bagi pelawat anda sekiranya mereka ingin bertemu dengan anda.

acara yang dijadualkan

38. Kandungan “Mengapa”

Terangkan kepada khalayak anda bagaimana sesuatu berlaku atau mengapa ada perkara dengan cara tertentu. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan fakta kukuh atau kontroversial – yang selalu lebih menggembirakan.

39. Lembaran kos

Sekiranya anda memiliki laman web perniagaan dan menjual beberapa produk, ada baiknya anda mempunyai lembaran perbelanjaan. Lembaran kos menunjukkan harga produk anda kepada pelanggan anda.

40. Pengumuman produk

Sekiranya anda mesti melepaskan produk baru tidak lama lagi, adalah langkah bijak untuk mengumumkannya. Anda boleh mempersiapkan khalayak anda untuk itu dan meminta mereka menunggu untuk membina minat umum.

pengumuman produk

41. Surat berita

Bahan ini berfungsi untuk memberitahu orang ramai mengenai produk dan perkhidmatan baru. Kandungan ini berguna jika anda memiliki perniagaan. Awak boleh buat buletin untuk memberitahu pelanggan anda mengenai kemas kini terbaru anda.

buletin

42. Jawatan yang dipromosikan

Anda boleh menolak item tertentu seperti tawaran percuma atau hadiah dari jenama tertentu yang berkaitan dengan niche anda. Promosi adalah amalan biasa, dan blogger melakukannya sepanjang masa.

43. Resepi

Sekiranya anda mahir memasak dan anda ingin berkongsi kemahiran anda dengan seluruh dunia, ini adalah kandungan yang sesuai untuk anda. Anda boleh memilih untuk membuat kandungan teks atau multimedia ini, bergantung pada pilihan peribadi anda.

44. Penafian

Penafian biasanya merupakan satu halaman kandungan teks yang menjelaskan masalah hak cipta. Anda juga boleh menggunakan penafian untuk menjelaskan maksud dan tujuan blog atau catatan anda.

Bacaan yang disyorkan: Contoh Templat Penafian

Kandungan multimedia

45. Infografik

Kandungan ini adalah mengenai visualisasi. Ia menunjukkan fakta, statistik dan maklumat lain yang relevan dengan cara visual. Infografik adalah trend yang semakin meningkat, dan ada masa depan yang cerah bagi semua yang membuat kandungan seperti ini.

46. ​​Menipu cadar

Lembaran cheat adalah jenis kandungan yang menarik sebilangan besar pengunjung. Orang suka memotong sudut dan melakukan perkara dengan cara yang mudah. Anda boleh menggunakan dan membuat cheat sheet, bergantung pada keperluan dan pilihan anda.

47. eBook

Anda mungkin dapat meneka bahawa e-buku adalah buku elektronik. Anda boleh membuatnya dan berkongsi di pelbagai laman web atau menyimpannya di blog anda sebagai PDF untuk dimuat turun oleh sesiapa sahaja. Perbezaan utama antara eBook dan catatan blog yang sederhana adalah bahawa eBook adalah kandungan yang jauh lebih besar dan terperinci.

48. Tangkapan Skrin

Sekiranya anda ingin membuktikan maksud anda dan anda tidak mahu menghabiskan banyak masa untuk menerangkan diri anda, inilah cara untuk melakukannya. Cukup ambil tangkapan skrin dari kandungan yang sudah dibuat dan nyatakan maksud anda.

49. Siaran audio

Jenis kandungan multimedia ini membolehkan anda menghantar mesej anda kepada khalayak dengan suara anda. Anda boleh menggunakan perisian rakaman dan kemudian hanya menghantar fail audio untuk didengarkan oleh semua orang.

50. Buku audio

Sama seperti eBook, tetapi menggunakan media audio. Sekiranya anda mempunyai e-book anda, anda boleh merakam sendiri membaca bab demi bab dan membagikannya di blog anda. Sekiranya anda tidak menyukai cara suara anda, anda selalu boleh menyewa seseorang untuk melakukannya untuk anda. Inilah caranya anda dapat menceritakan e-book anda sendiri:

51. Fotografi

Sekiranya anda suka mengambil gambar, menyiarkan kandungan fotografi adalah cara yang luar biasa untuk mengekspresikan diri dan karya anda. Anda boleh membuat gambar stok yang boleh dimuat turun oleh orang dengan bayaran. Atau anda boleh membenarkan mereka menggunakannya secara percuma. Semua bergantung kepada anda.

52. Podcast

Podcast adalah kandungan audio yang boleh anda buat untuk berkongsi pandangan anda mengenai pelbagai topik. Orang boleh mendaftar ke podcast anda jika anda memutuskan untuk menerbitkan fail secara bersiri. Anda merakam fail audio dan mempostingnya di blog anda agar orang dapat memuat turun atau mendengar.

podcast

Bacaan yang disyorkan: Cara Memulakan Podcast

53. Vlog

Vlog adalah kandungan video yang boleh anda hantar di blog anda dan minta orang datang dan mengikuti anda. Anda boleh membuat Vlog perjalanan dan berkongsi cerita dari perjalanan anda. Ini adalah kandungan yang hangat pada masa ini, dan masih bertambah besar. Di sini adalah contoh Vlog yang menarik.

54. Video langsung

Gunakan blog anda untuk membuat kandungan video langsung. Pengunjung dapat menikmati siaran langsung anda dan memberi komen mengenai aktiviti anda. Jenis kandungan ini cukup popular di kalangan penduduk yang lebih muda.

55. Video mikro

Video pendek yang dapat mempromosikan produk atau idea. Ini adalah cara yang baik untuk menyampaikan pesanan ringkas anda kepada khalayak anda. Mereka boleh bertahan beberapa saat dan masih menyampaikan mesej yang kuat. Ini dia senarai video pendek yang menarik oleh Lowes.

56. Pembentangan

Buat persembahan produk atau perkhidmatan anda dan masukkan ke halaman anda. Pembentangan adalah cara yang komprehensif untuk berkongsi idea atau projek dengan khalayak anda.

57. Webinar

Sekiranya anda sangat mahir di kawasan anda, anda boleh memulakan webinar dan meminta orang masuk dan mendengar apa yang anda katakan. Ini adalah kaedah yang bagus untuk membuat nama sebenar untuk diri sendiri, dan berkongsi pengetahuan anda dengan mereka yang berminat.

Bacaan yang disyorkan: 15 Petua untuk Meningkatkan Pendaftaran Webinar secara besar-besaran

58. Undian

Kumpulan adalah kandungan multimedia yang dapat anda hasilkan untuk mendapatkan pendapat umum mengenai topik yang diberikan. Mereka mudah dibuat, ada banyak plugin yang boleh anda gunakan untuk membuat tinjauan pendapat. Di sini adalah contoh terbaik dari tinjauan pendapat yang dibuat oleh Denise Wakeman.

59. Acara dalam talian

Blog anda boleh menjadi tempat orang dapat menonton acara dalam talian yang anda hadiri atau baca mengenainya. Ini adalah kaedah yang baik untuk berkongsi pengalaman anda dari acara yang berkaitan dengan niche anda.

60. Kursus

Kursus ini adalah jenis kandungan pendidikan yang mengumpulkan orang yang berminat untuk belajar perkara baru. Anda juga dapat membantu orang mendapatkan kemahiran tertentu yang akan anda lalui. Berikut adalah contoh hebat dari kursus menulis blog ditawarkan oleh Jeff Goins.

61. Tinjauan

Sekiranya anda ingin mengumpulkan data atau pendapat yang berbeza, anda boleh membuat pelbagai jenis kajian yang dapat diisi oleh pengunjung anda. Anda juga boleh menghantarnya melalui e-mel dan mendapatkan lebih banyak pengunjung.

tinjauan

62. Pembundaran

Untuk membuat kandungan ini, yang perlu anda lakukan ialah mengumpulkan kandungan yang berkaitan dengan industri anda yang menarik minat anda. Kemudian anda menyenaraikan semuanya untuk pelawat anda, jadi mereka tidak perlu meluangkan masa untuk melakukan penyelidikan. Langkah paling bijak adalah memilih dari kandungan yang paling popular di internet. Anda boleh menerbitkan catatan ini setiap minggu, dua minggu atau bulanan. Berikut adalah contoh yang baik tentang bagaimana buat catatan bulat pakar.

63. SlideShares

SlideShare adalah kandungan multimedia yang membolehkan anda membuat tayangan slaid dan menyiarkannya di blog anda. Dengan cara ini anda dapat mempersembahkan karya, idea atau beberapa gambar yang menarik dengan khalayak anda.

Bacaan yang disyorkan: Panduan A-to-Z untuk SlideShare

64. Visualisasi data

Kandungan ini membolehkan anda menunjukkan secara visual semua data anda dengan pelbagai jenis grafik dan grafik. Ini juga merupakan trend yang semakin meningkat, dan dapat menemukan tujuannya di hampir semua industri.

Bacaan yang disyorkan: Visualisasi Data

65. Pengumpulan data

Anda boleh menyiarkan beberapa data menarik atau hasil penyelidikan yang ingin dilihat orang. Maklumat ini adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan khalayak tertentu di blog anda.

66. Gambar rajah

Ini adalah kandungan visual yang menggunakan multimedia untuk menunjukkan hubungan antara acara atau orang tertentu. Ini adalah kaedah yang baik untuk mempermudah data yang kompleks kerana khalayak anda mempunyai konteks visual. Inilah contoh yang baik gambarajah pemasaran yang menjelaskan pemasaran kandungan.

67. Ilustrasi

Anda boleh membuat gambar untuk memberi maksud atau menceritakan kisah pendek. Ilustrasi adalah kandungan grafik yang boleh anda siapkan dan hantar di blog anda. Anda juga boleh menggabungkan ilustrasi dan kandungan teks sehingga gambar memperkuat teks anda.

68. GIF

Animasi Gif adalah kandungan multimedia yang menunjukkan tindakan pendek yang berulang berulang. Ia kebanyakannya digunakan untuk bersenang-senang dan menunjukkan kandungan yang menghiburkan. Ini adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan banyak suka dan perkongsian di rangkaian sosial. Anda boleh menggunakan dalam talian pembuat gif untuk menambahkan GIF dengan mudah menggunakan video atau foto YouTube sebagai sumber.

GIF

69. Demonstrasi

Demonstrasi itu cukup jelas. Anda boleh membuat kandungan multimedia dan menunjukkan bagaimana produk anda berfungsi. Sekiranya anda tidak menawarkan produk, anda dapat menunjukkan bagaimana beberapa produk lain berfungsi. Adalah biasa bagi generasi muda untuk menunjukkan permainan video.

70. Ketelusan

Katakan anda memiliki perniagaan. Mungkin anda ingin berkongsi maklumat kewangan anda dengan pelanggan anda. Mungkin anda ingin menunjukkan pertumbuhan dan pelaburan atau rancangan anda. Itulah ketelusan. Ia juga boleh menjadi kandungan teks atau multimedia; semuanya bergantung pada bagaimana anda ingin menyampaikan data anda. Microsoft adalah salah satu syarikat besar yang paling telus. Inilah cara mereka melakukannya.

ketelusan

71. Poster

Jenis kandungan ini mendahului era digital. Ini menunjukkan maklumat, tetapi tidak bergantung pada teks seperti aspek visual. Awak boleh buat poster jika anda ingin menunjukkan masalah dengan seberapa sedikit perkataan yang mungkin.

72. Memes

Meme adalah kandungan grafik yang digunakan untuk komedi dan hiburan. Memes adalah gambar atau tangkapan skrin dengan mesej lucu yang ditulis di bahagian atas atau bawah. Orang suka melihat meme, dan mereka adalah antara kandungan yang paling banyak dikongsi di internet.

Bacaan yang disyorkan: Apa itu Blog Meme?

73. Komik dan kartun

Sekiranya anda kreatif dan ingin membuat orang ketawa, maka ini adalah kandungan yang sesuai untuk blog anda. Tidak banyak yang boleh dijelaskan, kita semua tahu apa itu komik dan kartun. Ambil pen atau tetikus, mulakan gambar dan buat cerita menarik dan lucu.

74. Pertandingan

Anda boleh membuat semua jenis pertandingan yang dapat disertai oleh orang. Untuk menjamin keadilan, anda boleh membenarkan pengunjung memilih kegemaran mereka.

Bacaan yang disyorkan: Cara Menjalankan Pertandingan Blog untuk Mencari Pembaca Baru dan Membuat Blog Anda Melekit

75. Majalah dalam talian

Majalah ini adalah kandungan multimedia yang dapat anda buat dan mempunyai khalayak besar yang akan menjadi biasa. Tergantung pada pilihan peribadi anda apa yang akan disertakan oleh majalah tersebut. Terdapat gaya hidup, teknologi, pembinaan, pembangunan rumah dan banyak topik lain yang boleh anda manfaatkan.

majalah dalam talian

76. Kuiz

Kuiz adalah kandungan yang menyeronokkan untuk dibuat, dan dapat menarik penonton yang ramai. Terdapat banyak plugin yang boleh anda gunakan untuk membuat kuiz yang menyeronokkan dan menarik.

77. Video muzik

Sekiranya anda peminat muzik dan ingin berkongsi video muzik yang anda suka dengan orang lain, maka anda boleh memasukkan semua jenis video muzik di blog anda. Muzik dapat menarik banyak penonton dan membawa blog anda ke tahap yang baru.

78. PSA

Pengumuman perkhidmatan awam boleh berupa kandungan teks atau video yang dapat memberi kesan kepada masyarakat umum. Anda boleh menggunakan PSA untuk mengatasi masalah yang membakar atau mendidik orang ramai mengenai pelbagai topik. Pencipta kandungan PSA lebih suka kandungan video kerana mereka dapat menyampaikan emosi mereka kepada orang ramai dengan lebih mudah.

PSA

79. Peta

Peta adalah kandungan multimedia yang boleh anda hantar di blog anda dan kongsi dengan pengunjung anda. Anda boleh menunjukkan tempat menarik atau peristiwa bersejarah yang berlaku di tempat atau kawasan yang tepat.

80. Forum

Jenis kandungan ini adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan banyak pengunjung di halaman anda. Orang boleh membincangkan sebilangan besar topik dan mendapatkan beberapa jawapan. Ini cara yang baik bagi orang untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman mereka.

Bacaan yang disyorkan: 10 Kaedah untuk Menjadikan Komuniti atau Forum Dalam Talian Anda Lebih Aktif

81. Halaman peminat

Sekiranya anda peminat beberapa bintang pop atau bintang filem, ini adalah cara yang baik untuk berkongsi kesetiaan anda dengan orang lain. Anda boleh menghantar foto, cerita, video dan lain-lain yang berkaitan dengan peminat anda. Jenis kandungan ini biasanya menarik minat penonton yang lebih muda.

82. Media menyebut

Sekiranya perniagaan anda pernah diperhatikan oleh media, bukan idea buruk untuk membuat halaman dan membagikannya kepada pelanggan dan pengunjung anda. Biarkan semua orang tahu apa yang difikirkan oleh media mengenai anda dan perniagaan anda.

media menyebut

83. Hadiah

Orang suka barang percuma. Sekiranya anda ingin menarik lebih banyak khalayak ke blog anda, maka ini adalah kaedah terbaik untuk mencapai tujuan ini.

84. Halaman ciri

Kandungan ini berkaitan dengan ciri khas satu produk. Ini adalah kaedah terbaik untuk mempromosikan produk yang anda gemari atau jual. Berikut adalah beberapa contoh menarik dari halaman produk yang direka dengan baik.

85. Tayangan harian

Jenis kandungan multimedia ini membolehkan anda mengarahkan audiens anda secara berkala. Anda boleh bercakap mengenai topik tertentu dan mendapat inspirasi daripada khalayak anda. Pertunjukan Askgaryvee adalah contoh yang baik untuk anda.

Yang lain

86. Pemalam

Jenis kandungan ini adalah kaedah yang baik untuk mengisi beberapa tempat kosong di blog anda. Anda boleh mencuba dan mencari pelbagai jenis plugin yang boleh digunakan oleh pengunjung anda.

87. Templat

Kandungan ini membolehkan anda menjelaskan kepada khalayak anda bagaimana melakukan sesuatu. Sebagai contoh, anda boleh membuat templat untuk pelbagai bentuk dan helaian. Pastikan anda memperoleh semua fakta anda dengan betul. Anda juga boleh membenarkan pengunjung anda memuat turun templat dengan bayaran dan menjana sejumlah wang dalam perjalanan.

Bacaan yang disyorkan: Di sini untuk Membantu: Membuat Tema atau Templat Tersuai untuk Bentuk Pasukan Anda

88. Alat percuma

Anda boleh menawarkan pelbagai alat percuma untuk semua jenis tujuan kepada khalayak anda. Anda juga boleh membuat bahagian yang berbeza dari blog anda, masing-masing mengandungi peranti masing-masing untuk bahagian tersebut. Anda boleh membuat keputusan sama ada anda hanya akan berkongsi cerita tentang alat tersebut atau menghantar pautan untuk dimuat turun. Lihatlah Senarai Alat untuk Blogger, Webmaster, dan Permulaan kami.

alat percuma

89. Sambungan penyemak imbas

Kandungan ini membolehkan anda mempromosikan dan mengembangkan perniagaan anda, dengan kandungan disepadukan ke dalam Chrome atau beberapa penyemak imbas lain.

90. Kod QR

Sekiranya anda mempunyai produk atau perkhidmatan untuk ditawarkan kepada pelawat anda, maka kod QR boleh menjadi kandungan yang berguna. Orang boleh mengimbas kod QR dan memesan produk atau mendaftar untuk perkhidmatan.

Bacaan yang disyorkan: Cara Membuat Kod QR

91. Sumber percuma

Kumpulkan sebilangan besar barang percuma untuk dimuat turun oleh pengunjung anda. Anda boleh memilih untuk berkongsi pautan luaran ke sumber tersebut jika anda mahu. Anda juga boleh membuat bahagian yang berbeza sehingga orang dapat dengan mudah mencari apa yang mereka perlukan. Lihat bahagian Sumber Blogging Berguna kami yang dibuat untuk membantu pemula web membina identiti dalam talian mereka.

92. Bilik sembang

Anda boleh membuat sembang langsung di blog anda dan menarik pengguna dengan cara ini. Pengunjung boleh bercakap dan bersenang-senang, berkongsi maklumat dan pengalaman. Anda boleh menonton sembang dan melihat apakah ada pengacau.

Bacaan yang disyorkan: Tambahkan Sembang Langsung ke Laman web atau Blog anda dalam 3 Langkah Mudah

93. Aplikasi Mudah Alih

Sudah menjadi berita lama bahawa semakin banyak orang menggunakan peranti mudah alih di atas komputer desktop. Anda boleh menggunakan ini untuk mengumpulkan semua orang di blog anda. Kongsi aplikasi mudah alih atau kembangkan aplikasi anda sendiri dan hantarkan di blog anda untuk dimuat turun oleh semua orang.

94. Kira-kira

Countdown adalah kandungan yang menarik dan menggembirakan. Anda boleh meletakkan kandungan ini di blog anda untuk menunjukkan hitung mundur ke Tahun Baru atau permulaan acara penting. Terdapat blog yang dikhaskan hanya untuk undur sehingga peristiwa tertentu berlaku.

95. Butang rangkaian sosial

Sekiranya anda mahu blog anda dilihat oleh seberapa banyak orang, maka anda perlu meletakkan butang sosial di blog anda. Orang boleh berkongsi catatan anda dengan satu klik butang. Dengan cara ini anda akan dapat dilihat di Facebook, Instagram, Google+, Pinterest, LinkedIn, dll.

96. Kalkulator

Kalkulator adalah kandungan berguna yang dapat membantu pelawat anda mengetahui banyak perkara. Anda dapat membantu mereka mengira berapa banyak wang yang akan mereka belanjakan untuk projek atau perjalanan tertentu. Itu semua bergantung pada kreativiti anda dan permintaan pasaran.

kalkulator

97. Penukar

Jenis kandungan ini membolehkan pengunjung anda menukar mata wang atau unit yang berbeza (meter, paun, inci, auns, dll.). Tidak semua orang di dunia menggunakan sistem unit yang sama, dan itulah sebabnya penukar berguna.

Bacaan yang disyorkan: Cara Membangunkan Aplikasi Penukar Mata Wang?

98. Kandungan yang dihasilkan pengguna

Buka blog anda untuk pelawat dan benarkan mereka menyiarkan kandungan dengan persetujuan anda. Kandungan seperti ini adalah kaedah terbaik untuk membentuk khalayak ramai. Anda boleh menguruskan semua yang diposkan oleh pengunjung dan memadamkan kandungan yang tidak diingini.

99. Kerjasama

Kadang kala anda boleh membuat kandungan yang bekerjasama dengan blogger lain. Dengan cara ini blogger saling mempromosikan dan saling tolong menolong.

100. Kempen e-mel

Jenis kandungan pemasaran yang membolehkan anda berkongsi berita dan projek anda dengan pelanggan anda. Buat senarai penerima dan beritahu mereka setiap kali anda mempunyai sesuatu yang luar biasa di kedai.

101. Halaman pendaratan

Kaedah yang hebat untuk mengembangkan senarai e-mel anda. Halaman pendaratan biasanya menawarkan sesuatu kepada pelawat sebagai pertukaran alamat e-mel mereka.

102. Laman web promosi

Yang ini cukup jelas. Laman web promosi adalah halaman yang mempromosikan produk atau perkhidmatan yang unik. Ini boleh menjadi produk anda, atau seseorang boleh membayar anda untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka.

103. Laporan pendapatan

Sebilangan pemilik perniagaan suka berkongsi laporan pendapatan mereka. Ini adalah cara yang baik untuk kekal telus dan menunjukkan kepada pelanggan anda bagaimana perniagaan anda berkembang.

laporan pendapatan

104. Anugerah terbaik

Blogger suka bersaing. Acara yang menawarkan anugerah untuk kandungan digital terbaik adalah cara menarik lain untuk mempromosikan halaman anda dan mendapatkan khalayak baru. Ini adalah contoh kandungan sedemikian.

105. Permainan dalam talian

Sekiranya anda mahir mengembangkan permainan penyemak imbas sederhana yang akan menarik orang ke blog anda, ini adalah sesuatu yang boleh anda lakukan. Terdapat juga permainan dalam talian yang dapat anda hoskan di blog anda dan menjangkau khalayak juga.

106. Majalah luar talian

Sekiranya anda peminat media cetak, anda boleh mengimbas beberapa majalah bercetak dan menghantarnya untuk khalayak anda. Ini adalah kaedah yang baik untuk menyimpan arkib yang akan digunakan orang apabila diperlukan.

107. Pusing

Tunjukkan terima kasih kepada pelanggan dan penyokong anda. Hantarkan hadiah yang menyeronokkan dan berguna kepada mereka logo perniagaan anda. Ini adalah kaedah terbaik untuk menunjukkan penghargaan dan mempromosikan jenama anda.

108. Iklan

Sekiranya anda mempunyai blog, anda boleh meletakkan iklan di beberapa catatan untuk mengiklankan jenama yang berkaitan. Ini adalah cara yang sah dan mudah untuk menghasilkan sejumlah wang tambahan untuk diri sendiri.

Kesimpulannya

Kandungannya tidak terhad kepada bahan bertulis tetapi mudah diabaikan. Selalunya yang terbaik adalah menggunakan pelbagai bentuk kandungan dan memberikan lebih daripada satu cara kepada penonton untuk memperoleh pengetahuan tersebut. Kandungan hebat mengetahui apa yang dikehendaki oleh penonton dan menyampaikannya. Lakukan itu, dan anda tidak boleh gagal.


Entri ini disiarkan dalam Blogging. Tandakan permalink.

Bacaan Tambahan

 • Apa itu Pemasaran Kandungan dan Bagaimana Ia Boleh Membantu Blog Anda?
 • Cara Membuat Jenis Pos Tersuai di WordPress
 • Cara Menjual Produk Digital dan Fizikal secara dalam talian
 • Apa itu Pemasaran Blog?
 • Statistik dan Fakta Internet Berguna 2020
Mulakan Buku Blog

MULAKAN BLOG SENDIRI

Panduan ini adalah pengenalan untuk menguasai seni menulis blog. Ini menyediakan langkah-langkah yang mudah diikuti untuk memulakan, mengekalkan, dan mengembangkan blog anda.

Baca panduannya

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map