10 Alat Pemeriksa Tatabahasa dan Tanda Baca Terbaik 2020

Belajar-Blogging_Grammar


Sekiranya anda merancang untuk memulakan blog atau pekerjaan baru anda menghendaki anda menulis kandungan – anda akan memberikan kebaikan kepada anda dengan membiasakan diri dengan beberapa perisian pemeriksa ulang dan pemeriksa tatabahasa.

Alat-alat ini membantu mengubah pemikiran dan idea anda menjadi karya yang sempurna yang tidak mempunyai kesalahan tatabahasa, kesalahan ketik, dan kesalahan tanda baca.

Saya tahu apa yang anda fikirkan: Saya seharusnya dapat memeriksa tatabahasa dan mengoreksi karya saya sendiri. Namun, sebenarnya sukar untuk mencari kesilapan dalam kerja anda sendiri. Terutama semasa menangani tarikh akhir yang ketat, alat ini membolehkan anda memeriksa tatabahasa dalam talian dengan serta-merta. Kenyataannya adalah bahawa bahkan penulis terkenal mempunyai penyunting dan pembaca bukti yang memeriksa semula kandungannya.

Oleh itu, jika anda tidak mempunyai kemewahan untuk menyewa editor atau pembaca bukti – anda boleh bergantung pada alat pemeriksa tatabahasa yang terbaik. Untuk membantu anda memilih yang betul, kami telah mengkaji 10 perisian pemeriksa tatabahasa teratas yang terdapat dalam talian.

3 perisian pemeriksa tatabahasa terbaik – Mei 2020

DISARANKAN
logo prowritingaidProWritingAid adalah pemeriksa tatabahasa, editor gaya, dan mentor penulisan.Lawati
ProWritingAid
logo tatabahasaTatabahasa adalah pemeriksa tatabahasa dan ejaan yang mudah digunakan.Lawati
Tatabahasa
logo putihWhiteSmoke adalah alat penyuntingan dengan tatabahasa dan tanda baca.Lawati
WhiteSmoke

10 pemeriksa tatabahasa dan tanda baca dalam talian yang paling popular

Alat periksa tatabahasa dan tanda baca menyoroti kesalahan tatabahasa dalam teks anda dan memberi cadangan untuk memperbaiki kandungannya. Alat-alat ini juga membetulkan masalah dalam tanda baca untuk membuat mesej menjadi jelas dan untuk meningkatkan pembacaan.

Perisian seperti itu menawarkan banyak faedah, seperti menjimatkan masa yang berharga dan membolehkan penulis meningkatkan kemahiran berbahasa mereka dari masa ke masa. Untuk panduan ini, kami membuat kajian dan menyusun senarai alat yang komprehensif untuk membantu menulis dan meningkatkan kualiti keseluruhan kandungan anda.

Berikut adalah senarai beberapa alat dalam talian terbaik yang boleh anda gunakan untuk pemeriksaan tatabahasa dan tanda baca.

1. ProWritingAid – pemeriksa tatabahasa, penyunting gaya, dan mentor penulisan
2. Tatabahasa – penyemak tatabahasa dan ejaan yang mudah digunakan
3. WhiteSmoke – alat penyuntingan terbaik dengan tatabahasa dan tanda baca
4. Ginger Online – alat yang lengkap untuk penyuntingan teks dan memperbaiki kesalahan
5. LanguageTool – alat penyemak tatabahasa sumber terbuka
6. GradeProof – alat proofreading yang dilengkapi dengan kemampuan AI
7. Pembetulan Dalam Talian – platform penyuntingan dengan tatabahasa dan tanda baca
8. PaperRater – alat tatabahasa yang popular dengan pemeriksa plagiarisme
9. SpellCheckPlus Pro – platform penyuntingan Bahasa Inggeris intuitif
10. Aplikasi Hemingway – pembetulan tatabahasa berasaskan web dan penyunting teksProWritingAid

laman web prowritingaid

Alat ini adalah penyunting gaya dalam talian tatabahasa, dan mentor menulis semuanya dalam satu. Bukan sahaja membantu anda menulis kandungan yang betul secara tatabahasa, tetapi juga menghilangkan kesilapan sepanjang prosesnya. Dengan ProWritingAid, tulisan anda tidak akan kekok atau janggal. Alat ini akan menganalisis tulisan anda untuk menghilangkan sebarang ketidakkonsistenan, kata-kata yang tidak jelas, pengulangan, penggunaan suara yang betul, dll..

ProWritingAid melakukan semua ini dengan menghasilkan 25 laporan penulisan: Gaya penulisan, tatabahasa, kata-kata yang terlalu banyak digunakan, klise dan redundansi, kalimat melekit, pengulangan, panjang ayat, kata ganti nama, peralihan, konsistensi, langkah, tag dialog, keterbacaan, kata-kata yang kabur dan abstrak, tesaurus, diksi, aliterasi, homonim, kata-kata korporat, akronim, kata-kata kompleks, kefasihan, kombo, gaya rumah, dan peniruan. Ini adalah satu-satunya platform yang berintegrasi dengan MS Word, Open Office, Google Docs, Scrivener, dan Google Chrome sehingga anda dapat mengedit dengan mudah setiap kali anda menulis.

Ciri-ciri utama

 • Laporan tesaurus kontekstual
 • Sokongan Mac dan Windows
 • Integrasi dengan semua platform penulisan utama
 • Penjelajah Kata
 • Penjelasan ralat terperinci
 • Cadangan gaya sensitif konteks

Harga

 • $ 70 untuk rancangan 1 tahun
 • $ 100 untuk rancangan 2 tahun
 • $ 140 untuk rancangan 3 tahun
 • $ 240 untuk rancangan seumur hidup

Tatabahasa

laman web tatabahasa

Grammarly adalah salah satu pemeriksa tatabahasa yang paling popular di luar sana yang digunakan oleh berjuta-juta orang. Ia menawarkan penyunting teks dalam talian percuma dan pelanjutan penyemak imbas percuma untuk Chrome, Safari, dan Firefox. Ia dapat memperbaiki lebih dari 150 jenis kesalahan dari tulisan anda. Apabila anda menyalin-menampal teks, kesalahan akan ditandakan secara automatik. Tatabahasa mengesan kesalahan seperti tanda baca, tatabahasa, gaya penulisan, ejaan kontekstual, dan struktur ayat.

Untuk semua kesalahan anda, Grammarly akan memberi anda penjelasan mengenai kesalahan yang anda lakukan dan menawarkan untuk menggantikan kesalahan. Ia menyokong gaya penulisan yang berbeza, termasuk catatan blog, teks perniagaan, penulisan akademik dan juga menyokong bahasa Inggeris Inggeris dan Amerika. Sekiranya anda menggunakan kata-kata khusus subjek yang tidak dikenali oleh Grammarly dalam talian, anda boleh menambahkannya ke kamus agar tidak dibenderakan pada waktu berikutnya.

Ciri-ciri utama

 • Statistik prestasi
 • Pengesan plagiat
 • Cadangan peningkatan perbendaharaan kata
 • Aplikasi desktop dan mudah alih
 • Pemeriksaan gaya penulisan khusus genre

Harga

 • Rancangan percuma dengan pembetulan asas penulisan
 • $ 11.66 sebulan setiap tahun dengan rancangan Premium
 • $ 12.50 sebulan setiap tahun untuk setiap ahli dengan rancangan Perniagaan

WhiteSmoke

laman utama alat asap putih

Selain memeriksa teks anda untuk kesilapan, WhiteSmoke juga akan menghasilkan laporan yang akan mengkaji dan menilai penulisan anda. Peringkat dinilai dalam enam kategori: Struktur kalimat, kata, ungkapan, suara, panjang, dan redundansi. Anda bukan sahaja dapat memperbaiki penulisan anda, tetapi juga memberi anda cadangan tentang di mana penulisan anda perlu diperbaiki.

Ini adalah salah satu perisian terbaik untuk memeriksa tatabahasa, sintaksis, dan kesalahan ejaan. Ia juga melakukan semua perkara ini dalam masa nyata. Anda tidak perlu memotong dan menampal baris teks dari satu program ke program lain untuk memeriksa sama ada ia bebas daripada kesilapan atau tidak. Ia berfungsi pada kebanyakan program seperti MS Word dan Outlook. Selain itu, ia juga diselaraskan dengan penyemak imbas web seperti Chrome dan Mozilla, bersama dengan program penyuntingan teks yang lain.

Ciri-ciri utama

 • Proofread hingga kesempurnaan
 • Pemeriksa gaya Inggeris
 • Penganalisis tanda baca
 • Terjemahan teks lengkap dan perkataan ke perkataan ke dan dari 55 bahasa

Harga

 • Perkhidmatan web pada harga $ 10 / bulan
 • Perkhidmatan premium pada $ 13.33 / bulan
 • Rancangan perniagaan pada harga $ 11.50 / bulan

Halia Dalam Talian

laman utama perisian halia

Pemeriksa tatabahasa dan tanda baca lain yang menyerupai MS-Word. Halia mempunyai banyak ciri dan pilihan yang berguna. Salah satu perkara terbaik yang ditawarkan Ginger dan mengapa banyak orang menggunakannya adalah hakikat bahawa ia bergabung dengan MS Word. Ia juga tersedia untuk Windows dan penyemak imbas lain serta peranti Android dan iOS – sehingga orang dapat menggunakan perisian pada tablet atau telefon pintar mereka.

Anda tidak perlu memuat naik dokumen ke dalam alat atau menyalin dan menampalnya ke MS-Word. Ginger menyokong Bahasa Inggeris Inggeris dan Amerika dan dirancang untuk menebus kegagalan MS-Word, jadi kedua-duanya berfungsi dengan baik.

Ciri-ciri utama

 • Pemeriksa ejaan kontekstual
 • Meningkatkan perbendaharaan kata
 • Menyatakan semula ayat
 • Terjemahkan ke lebih dari 60 bahasa lain
 • Tutor penulisan maya dengan langganan Premium

Harga

 • Pelan bulanan dengan harga $ 29.96 / bulan
 • Pelan tahunan untuk $ 12.48 / bulan
 • Pelan dua tahun dengan harga $ 9.99 / bulan

Bahasa Bahasa

laman utama alat bahasa

Perkara pertama yang menjadikan LanguageTool menonjol dari pertandingan ialah ia berfungsi dalam banyak bahasa. Percubaan dalam talian percuma disediakan untuk pemeriksa kesalahan tatabahasa.
Dengan cara itu, anda boleh mencubanya dan melihat apa yang ditawarkan sebelum anda memutuskan untuk memuat turun perisian dan menggunakannya di komputer anda.

LanguageTool tidak menyediakan banyak ciri, tetapi ciri-ciri yang ada berfungsi dengan baik. Ramai pengguna percaya bahawa alat ini dapat menemui kesalahan tatabahasa yang ditinggalkan oleh alat lain.

Ciri-ciri utama

 • Membolehkan membuat kamus peribadi kata nama yang betul
 • Membetulkan tatabahasa dalam pelbagai bahasa
 • Mengesan lebih daripada 2500 ralat tambahan
 • Ribuan corak untuk mencari kesilapan

Harga

 • Pelan percuma dengan had 20,000 aksara
 • $ 4,92 / bulan untuk rancangan Premium dengan had 40,000 aksara setiap cek

GredProof

Halaman utama alat GradeProof

GradeProof adalah alat membaca semula dalam talian percuma yang canggih yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan. Kerana AI, alat ini menjadi pintar dari masa ke masa. Semakin banyak anda menulis, semakin baik dengan cadangan untuk memperbaiki tulisan anda. Alat intuitif membetulkan kesalahan tatabahasa, kesalahan ejaan, dan memberikan cadangan pemeriksa ayat.

GradeProof juga melakukan pemeriksaan plagiarisme dengan mengimbas kesamaan dengan kandungan yang diterbitkan sebelumnya. Alat ini juga menawarkan statistik penulisan, yang membolehkan anda mengesan kiraan kata, tahap gred, dan skor keterbacaan anda. Ia juga membolehkan anda menetapkan pilihan. Sebagai contoh, anda boleh membuat kamus peribadi anda dan mengatur kelajuan menulis dan membaca. Anda boleh mengintegrasikan GradeProof dengan Google Chrome, Google Docs, MS-Word, atau peranti iOS anda.

Ciri-ciri utama

 • Cadangan bertenaga AI
 • Pemeriksa plagiat
 • Menulis statistik, iaitu kebolehbacaan dan jumlah perkataan
 • Keupayaan untuk menyesuaikan

Harga

 • Pelan percuma dengan ciri-ciri asas seperti mesin Ejaan, mesin Tatabahasa, dan Kamus Kustom
 • $ 10 sebulan untuk rancangan Pro dengan ciri canggih

Pembetulan Dalam Talian

laman utama alat pembetulan dalam talian

Seperti namanya, alat ini adalah pemeriksa tatabahasa dan tanda baca dalam talian. Ini membolehkan anda menemui kesalahan tatabahasa, ejaan, dan gaya dalam teks anda. Ia mempunyai ciri pembetulan automatik di mana semua kesalahan yang diperbaiki dapat dilihat pada halaman yang berasingan. Platform ini juga menawarkan beberapa dialek Inggeris, termasuk Inggeris Inggeris, Amerika, dan Australia.

Pembetulan dalam talian mempunyai reka bentuk minimalis, menjadikannya pilihan popular bagi orang yang tidak menginginkan pilihan lanjutan. Ia dibuat untuk orang-orang yang ingin melakukan pemeriksaan besar terhadap teks mereka. Itu tidak berintegrasi dengan platform lain, tetapi anda boleh menyalin dan menampal teks anda di laman web.

Ciri-ciri utama

 • Mudah untuk digunakan
 • Pembetulan automatik untuk dialek Inggeris yang berbeza

Harga

 • Percuma

Penyusun Kertas

laman utama alat penyusun kertas

PaperRater adalah salah satu pemeriksa ejaan dalam talian yang paling popular yang juga melakukan pemeriksaan plagiarisme. Selain kenyataan bahawa ia berfungsi dengan baik, PaperRater adalah alat yang benar-benar percuma.

Banyak penulis bebas, blogger, dan pelajar bergantung pada alat pembuktian dan tatabahasa setiap hari. Paper Rater mempunyai lebih dari 10 bilion dokumen yang disimpan di pelayannya dan membandingkannya dengan teks anda untuk kesamaan. Ia tidak berintegrasi dengan platform mana pun, tetapi anda boleh memeriksa tatabahasa dengan memuat naik artikel anda.
Ciri-ciri utama

 • Pemarkahan automatik
 • Pembina perbendaharaan kata
 • Menjana hasil dalam beberapa saat
 • Maklum balas dan arahan menulis
 • Pengesanan plagiat

Harga

 • Pelan percuma untuk penghantaran 5 halaman atau 50 penghantaran setiap bulan
 • $ 14.95 / bulan untuk Pelan Premium dengan 20 halaman penyerahan dan 200 penyerahan setiap bulan

SpellCheckPlus Pro

semakan ejaan dan laman utama alat

SpellCheckPlus adalah alat penyunting tatabahasa dalam talian yang baik. Ini adalah perisian dalam talian yang direka untuk penutur bahasa Inggeris bukan asli.

SpellCheckPlus menawarkan versi percuma, tetapi dengan ciri terhad. Itu tidak akan memberikan cadangan, melakukan analisis yang lebih mendalam, atau menjelaskan mengapa ada sesuatu yang tidak betul. Sekiranya anda ingin menggunakan semua ciri SpellCheckPlus, anda harus beralih ke versi Pro.

Ciri-ciri utama

 • Menawarkan percubaan percuma
 • Latihan tatabahasa interaktif
 • Arkib penulisan peribadi

Harga

 • SpellCheck Plus Pro berharga $ 14.99 untuk perjanjian satu tahun

Aplikasi Hemingway

laman utama alat hemingway

Aplikasi ini dapat membetulkan kesilapan dan menganalisis kemahiran menulis anda untuk memberikan skor kebolehbacaan. Sekiranya anda tidak tahu, skor kebolehbacaan adalah tahap kejelasan teks. Semakin tinggi penilaian kebolehbacaan, semakin senang membaca dan memahami. Selain memberi anda cadangan bagaimana meningkatkan gaya anda, aplikasi ini juga menghitung jumlah kata keterangan dalam teks. Ini juga menunjukkan pembinaan suara pasif dan memberikan cadangan berapa banyak yang harus anda gunakan, berdasarkan berapa lama isi kandungannya.

Anda juga boleh mengimport teks dari Microsoft Word atau editor lain. Tetapi, Aplikasi Hemingway tidak memeriksa tatabahasa, dan juga tidak membaca teks. Oleh itu, alat ini paling sesuai dengan penyalin.

Ciri-ciri utama

 • Tulis dan edit mod
 • Ciri-ciri pemformatan
 • Tidak memerlukan sambungan Internet
 • Hantar sorotan kepada rakan sekerja
 • Masalah penulisan berkod warna

Harga

 • Aplikasi desktop terkini berharga $ 19.99 dengan bayaran sekali sahaja

Cara memilih perisian penyemak tatabahasa

Alat menyemak tatabahasa dapat membantu anda membuat penulisan tanpa ralat untuk meningkatkan kredibiliti anda sebagai profesional. Setiap alat mempunyai ciri dan penggunaannya yang tersendiri. Oleh itu, sebelum anda memilihnya, lebih baik membandingkan alat tersebut dengan keperluan dan pilihan anda. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih perisian periksa ejaan dan tatabahasa.

Harga

Mengenai harga, anda mempunyai beberapa pilihan. Terdapat beberapa alat pemeriksa tatabahasa terbaik yang menawarkan penggunaan tanpa had percuma, tetapi dengan ciri terhad. Sekiranya anda seorang penutur asli bahasa Inggeris, ini mungkin merupakan kaedah yang baik untuk menjimatkan wang dan masih mendapat manfaat daripada kemampuan perisian untuk memperbaiki kesalahan tatabahasa kecil.

Syarikat perisian pemeriksa tatabahasa mempunyai pilihan harga yang berbeza, berdasarkan tempoh pembayaran. Anda boleh mendapatkan pelan langganan satu kali pembelian, bulanan, suku tahunan, tahunan, dan tiga tahun sekali.

Pelan langganan bulanan adalah mudah sekiranya anda tidak mempunyai aliran kerja yang konsisten. Anda boleh memutuskan bila anda mahu menggunakan alat tersebut dan membatalkan langganan selepas itu. Pasaran perisian pembetulan tatabahasa dibanjiri, dan anda sering dapat melihat alat ini dengan potongan harga. Kami mencadangkan anda mencari yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Jenis

Semua penyelesaian pemeriksa tatabahasa dalam talian boleh dibahagikan kepada dua kategori, iaitu penyelesaian di tempat dan berasaskan awan – dalam istilah awam, alat yang berfungsi di luar talian dan dalam talian. Oleh kerana hanya anda yang tahu bila dan di mana anda lebih suka menulis, anda harus membuat keputusan yang sewajarnya. Pemeriksa tatabahasa luar talian adalah mudah jika anda selalu bergerak dan tidak mempunyai akses ke Internet sepanjang masa.

Alat pemeriksaan tatabahasa dalam talian dilengkapi dengan banyak ciri dan menyokong integrasi yang berbeza. Intinya adalah – jika anda menjumpai alat yang sesuai dengan keperluan anda dari segi integrasi dan ciri – pastikan untuk memeriksa sama ada ia menyokong mod dalam talian dan luar talian. Penyunting tatabahasa juga menawarkan aplikasi mandiri khusus untuk sistem operasi utama, iaitu Windows dan iOS. Oleh itu, pastikan pembetulan tatabahasa yang anda pilih sesuai dengan sistem operasi yang anda gunakan.

ciri-ciri

Pemeriksa tatabahasa tidak hanya dirancang untuk membantu anda meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris tetapi juga untuk memastikan bahawa kandungan anda unik. Setiap alat mempunyai sekumpulan fitur tertentu untuk ditawarkan. Sebilangan ciri khusus untuk rancangan langganan tertentu, begitu juga dengan penyelidikan anda. Pastikan untuk memeriksa semula ciri yang disediakan oleh setiap rancangan sebelum anda membuat keputusan akhir. Anda tidak mahu akhirnya membayar rancangan dengan ciri yang mungkin tidak pernah anda gunakan.

Semua ciri boleh diletakkan dalam lima kategori: Ejaan, tatabahasa, tanda baca, gaya penulisan, dan pemeriksa plagiarisme. Tetapi ini adalah fungsi teras yang akan ditawarkan oleh pemeriksa tatabahasa, lebih kurang. Beberapa perisian dilengkapi dengan ciri tambahan seperti kamus peribadi, penyunting dalam talian, statistik penulisan, peraturan tatabahasa, perbendaharaan kata, dan sebagainya. Sebaiknya gunakan ciri yang mungkin anda gunakan – ciri yang dapat menjadikan tulisan anda lebih baik.

Kemudahan penggunaan

Adakah anda seorang penulis yang mahir teknologi? Maka anda mungkin berminat dengan pemeriksa tatabahasa dengan pilihan antara muka lanjutan. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk menjalani semua penyesuaian yang rapi dan menginginkan aplikasi yang dapat membantu penulisan anda dengan lancar, terdapat banyak pilihan untuk anda juga.

Ingat, kemudahan penggunaan juga berlaku untuk proses pemasangan. Kami mencadangkan agar anda mencuba alat yang anda minati sebelum memutuskannya. Tonton video YouTube pada alat untuk menilai kebolehgunaan.

Kesepaduan

Integrasi adalah ciri pemeriksa tatabahasa yang penting, terutamanya jika anda menggunakan Google Docs. Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, beberapa pemeriksa dalam talian mempunyai aplikasi desktop dan mudah alih khusus. Ini membolehkan mereka memeriksa tatabahasa dan tanda baca anda setiap kali anda menggunakan papan kekunci anda untuk menaip.

Alat ini juga menawarkan penyatuan dengan penyemak imbas. Pemeriksa tatabahasa menawarkan pemalam untuk penyemak imbas popular, termasuk Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, dan Opera. Perlu diperiksa sama ada anda menghabiskan banyak masa sesuai dengan pelanggan dalam talian, menanggapi komen di blog dalam talian anda dan sebagainya.

Terbaik dari yang terbaik

Pelajar menyalin editor, dan bahkan penulis profesional menggunakan tatabahasa dan alat penyuntingan untuk meningkatkan penulisan mereka dan memastikan kualiti dalam penulisan mereka. Terdapat beberapa sebab mengapa orang menggunakan perisian tatabahasa.

Blogger menggunakan alat tatabahasa untuk memastikan tulisan mereka bebas dari semua kesalahan dan cepat diterima oleh editor laman web.

Guru dan pelajar juga menggunakan platform ini untuk memastikan bahawa mereka mengeluarkan dan menghantar karangan dan isi yang betul. Malah pembangun laman web menggunakan alat untuk meningkatkan penulisan salinan web dan untuk menarik lebih banyak pelawat ke laman web. Penulisan yang berkualiti serta merta meningkatkan kredibiliti laman web.

Alat pemeriksa tatabahasa dan tanda baca meningkatkan kelayakan teks dengan penyelesaian tatabahasa yang mantap. Sebilangan alat ini dilengkapi dengan kemampuan AI untuk memastikan pembelajaran pintar dan memberi cadangan yang lebih baik untuk menulis.

Terbaik untuk pemeriksaan tatabahasa

Alat memeriksa tatabahasa adalah kunci untuk mengelakkan kesalahan tatabahasa yang memalukan dalam makalah anda. Tidak kira tahap akademik atau kepakaran anda, jika penulisan anda mempunyai kesilapan, kredibiliti anda akan merosot.

Alat ini membaca semula setiap bahagian kandungan, mengenal pasti kesalahan ejaan dan bahkan mencadangkan kata-kata yang lebih baik untuk meningkatkan keterbacaan. Alat ini dapat mengenal pasti dan memperbaiki kesalahan dalam masa beberapa saat, yang dapat menjimatkan masa.

Ini adalah dua alat menyemak tatabahasa terbaik, menurut pendapat kami.

ProWritingAid

Ia adalah editor tatabahasa premium untuk blogger, novelis, dan penulis perniagaan. Ia mudah diakses dalam talian untuk Windows dan Mac. Ini juga menyokong integrasi dengan Microsoft Word, Google Docs, dan Scrivener. Ia disebut sebagai yang terbaik kerana ciri dan kemampuannya yang luar biasa untuk meningkatkan keseluruhan penulisan.

Ciri-ciri utama

 • Peraturan dan cadangan tatabahasa
 • Ketahui lebih banyak ciri yang memberikan penjelasan mendalam
 • Contoh khusus untuk membantu memahami kesalahan

Tatabahasa

Ini adalah salah satu alat dalam talian pemeriksa tatabahasa paling maju yang terdapat dalam talian. Ini mengimbas teks anda untuk lebih dari 400 peraturan tatabahasa, termasuk perjanjian subjek-kata kerja, suara pasif, dan banyak lagi.

Ciri-ciri utama

 • Menerangkan peraturan tatabahasa
 • Menawarkan cadangan mengenai nada, perbendaharaan kata dan banyak lagi
 • Mengesan perkataan dan kesalahan huruf yang salah digunakan

Terbaik untuk pemeriksaan tanda baca

Penggunaan tanda baca yang salah boleh membunuh makna ayat. Bahkan koma yang salah tempat dapat mengubah konteks keseluruhan ayat. Semua orang boleh kehilangan kesilapan ini. Tetapi beberapa alat pemeriksa tanda baca dapat membantu anda menyingkirkan kesilapan ini semasa menulis.

Berikut adalah dua alat pemeriksaan tanda baca terbaik: mari kita selami dan meneroka lebih banyak lagi.

WhiteSmoke

WhiteSmoke mempunyai alat pengesan tanda baca yang canggih untuk membantu anda menganalisis dan membetulkan kesilapan anda. Ini menjadikannya pilihan yang sangat baik sebagai pemeriksa tanda baca anda.
Juga, cukup bijak untuk mengenal pasti kesalahan tanda baca yang kurang jelas seperti kehilangan koma, penempatan titik koma yang salah, atau tanda hubung yang tidak perlu. Ia berfungsi sebagai tutor anda dan membimbing kesilapan untuk membantu anda menulis dengan lebih baik.

Ciri-ciri utama

 • Pemeriksa tanda baca bersepadu AI
 • Menyoroti kesilapan dan memberikan kemungkinan cadangan
 • Berikan petua menulis untuk mengelakkan kesalahan tanda baca di masa hadapan

Halia Dalam Talian

Ini adalah salah satu alat tanda baca terbaik yang tersedia sebagai pelanjutan penyemak imbas, dan anda boleh menambahkannya dengan mudah ke MS-Word. Ini membantu anda memperbaiki tulisan anda dan membetulkan sebarang kesalahan tanda baca. Teknologi canggih Ginger memperbaiki kesilapan ini dengan ketepatan maksimum. Alat ini menjadikan pemeriksaan tanda baca cepat dan mudah.

Ciri-ciri utama

 • Menganalisis konteks ayat anda
 • Pembetulan tanda baca satu klik
 • Memperbaiki ralat setelah diteliti

Alat tatabahasa percuma terbaik

Sebilangan besar alat pemeriksa tatabahasa dalam talian percuma berfungsi dengan baik untuk mencari kesalahan tatabahasa dan menawarkan pembetulan yang dicadangkan. Alat percuma ini boleh sangat bermanfaat bagi pelajar untuk memeriksa tugasan, makalah, dan karangan mereka atau untuk blogger yang dapat menjalankan pemeriksaan tatabahasa dengan cepat untuk sebarang catatan yang mereka buat.

Memilih alat pemeriksaan tatabahasa percuma terbaik bergantung pada ciri yang anda perlukan untuk pemeriksaan tatabahasa yang tepat.

Berikut adalah dua alat pemeriksaan tatabahasa percuma terbaik yang dapat membantu anda meningkatkan penulisan anda.

Aplikasi Hemingway

Aplikasi Hemingway adalah alat bebas cek tatabahasa dalam talian yang paling mudah digunakan. Yang harus anda lakukan hanyalah pergi ke laman webnya, tampal teks anda di kotak teks editor, dan periksa kesilapan. Bukan hanya memeriksa tatabahasa, tetapi juga dapat mengesan gaya dan nada isi tulisan. Ia direka untuk membantu pengguna meningkatkan keterbacaan karya yang dilakukan dengan memaparkan skor kebolehbacaan kandungan anda dan cadangan penambahbaikan. Aplikasi Hemingway mempunyai susun atur yang bersih dan sederhana yang dapat membantu anda menganalisis kandungan anda dengan cepat sebelum mempostingnya.

Ciri-ciri utama

 • Tiada had kata kandungan
 • Lima cadangan berwarna untuk kejelasan
 • Mengesan penggunaan terlalu banyak frasa dan kata keterangan pasif

Selepas Tarikh Akhir

Ini adalah alat pemeriksa tatabahasa percuma terbaik yang tersedia sebagai pelanjutan pemeriksaan ejaan Google Chrome. Setelah memasangnya di penyemak imbas, anda hanya perlu mengkliknya dan melihat pilihannya. Selepas Tarikh Akhir mencari suara pasif, frasa berlebihan, dan ungkapan kompleks untuk melaporkan anda supaya anda dapat mengatasinya dan menulis dengan lebih baik pada masa akan datang.

Ciri-ciri utama

 • Jargon, pengesanan negatif ganda dan kata kerja tersembunyi
 • Pemeriksaan gaya lanjutan
 • Pengesanan perkataan yang disalahgunakan
 • Kesalahan penjelasan

Aplikasi tatabahasa iOS terbaik

Belajar tatabahasa menjadi lebih mudah dengan telefon pintar sekarang. Beberapa aplikasi tatabahasa iOS membetulkan tanda baca dan kesalahan tatabahasa untuk membantu anda membaca dan menulis dengan betul.

Oleh itu, jika anda mencari aplikasi yang memperbetulkan tatabahasa anda semasa dalam perjalanan, anda boleh membaca analisis kami mengenai dua aplikasi pemeriksaan tatabahasa iOS terbaik yang benar-benar percuma dan boleh didapati dengan mudah di Apple Store.

Betulkan saya

CorrectMe adalah aplikasi pantas dan mesra pengguna untuk meningkatkan penulisan anda. Bukan sahaja membetulkan semua kesalahan tatabahasa dan ejaan anda semasa anda menaip, tetapi juga menggunakan pemeriksa sinonim terbina dalam untuk memberikan cadangan untuk perkataan yang berbeza. Walaupun aplikasi ini sepenuhnya percuma untuk semua peranti iOS, aplikasi ini dilengkapi dengan versi pro yang boleh anda beli. Versi pro menawarkan ciri canggih, seperti cadangan pintar dan penjelasan tatabahasa.

Ciri-ciri utama

 • Mengesan kesalahan tatabahasa kontekstual
 • Mengesan kesalahan ejaan
 • Menunjukkan cadangan untuk memperbaikinya
 • Penjelasan kesalahan tatabahasa

Ejaan

Speller adalah satu lagi aplikasi hebat untuk peranti iOS. Penyemak ejaan sumber terbuka yang menggabungkan pelbagai sumber untuk membantu anda mencari definisi. Ia dilengkapi dengan kamus Sepanyol, Amerika, Inggeris, dan Kanada. Menjadi aplikasi penyemak ejaan, ia memeriksa ejaan semasa anda menaip, membantu anda menulis teks tanpa ralat. Ini adalah alat yang bagus untuk meningkatkan penulisan anda, terutamanya untuk penulisan rasmi.

Ciri-ciri utama

 • Maklum balas segera dalam bidang teks
 • Cadangan ejaan alternatif
 • Kamus terdapat dalam pelbagai bahasa

Aplikasi tatabahasa Android terbaik

Telefon pintar Android kini lebih disukai daripada komputer desktop kerana ia mudah digunakan. Oleh itu, jika anda ingin memeriksa tatabahasa kandungan anda di telefon pintar android anda, terdapat beberapa aplikasi yang tersedia di Play Store.

Melalui aplikasi interaktif ini, bukan sahaja membiarkan anda mengesan kesalahan tatabahasa dan ejaan, tetapi juga membiarkan anda belajar dan meningkatkan kemahiran anda.

Berikut adalah aplikasi tatabahasa dan pemeriksa ejaan mudah alih yang terbaik, semuanya percuma dan boleh didapati di Google Play.

Pemeriksa Ejaan Tatabahasa Inggeris

Aplikasi ini seperti kamus tatabahasa mudah alih yang boleh anda bawa ke dalam poket anda. Ini membetulkan semua kesalahan tatabahasa dan ejaan anda semasa anda menaip dan membantu anda menulis ayat tanpa ralat. Aplikasi ini juga dilengkapi dengan pilihan teks-ke-pertuturan, yang sangat sesuai jika Bahasa Inggeris adalah bahasa kedua anda, dan anda ingin belajar pengucapan yang tepat. Aplikasi ini dapat membaca dengan kuat semua yang anda taipkan.

Ciri-ciri utama

 • Menyediakan 600 aktiviti interaktif
 • Direka untuk pemula dan pakar
 • Bantuan dalam aplikasi
 • Pelbagai bahasa

Pemeriksa Ejaan

Aplikasi Spell Checker adalah satu lagi aplikasi hebat untuk Android yang dapat membantu anda menulis ayat tanpa kesalahan ejaan. Sangat bagus untuk membaca semula teks anda, sama ada mesej, e-mel, nota, atau jenis kandungan lain. Ini tidak termasuk pemeriksaan tatabahasa, tetapi pemeriksaan ejaannya lebih berguna. Sebaik sahaja mengesan kesalahan ejaan, ia menandakannya dan memberikan cadangan dari kamus untuk membetulkan kesalahan tersebut. Apa yang menjadikan aplikasi ini menonjol adalah pilihan untuk menghantar mesej anda terus dari aplikasi. Anda boleh menghantar mesej ke Facebook, Twitter, Skype, dan platform lain, termasuk e-mel. Ini menjimatkan masa, dan aplikasi bahkan menyimpan dan mengatur semua dokumen yang anda taipkan. Aplikasi ini juga menawarkan fungsi menaip suara, jadi anda dapat menjimatkan masa dan menulis dengan cepat.

Ciri-ciri utama

 • Menyimpan semua dokumen yang diperbetulkan
 • Suara ke input teks
 • Edit dan catat
 • Menyokong Bahasa Inggeris, Rusia dan Armenia

Soalan Lazim

Mengapa anda memerlukan alat tatabahasa dan tanda baca?

Tatabahasa yang baik sangat penting untuk menjadikan kandungan anda kelihatan dipercayai oleh pembaca. Sama ada anda menulis blog, artikel panjang, atau ebook, penting untuk mengelakkan kesalahan ejaan, kesalahan tanda baca atau kesalahan tatabahasa. Pemeriksaan tatabahasa dalam talian hanya dapat melakukan beberapa operasi pada masa lalu, iaitu penggunaan huruf besar yang salah. Tetapi lama-kelamaan, alat-alat tersebut menjadi maju dan dapat menyelesaikan masalah tatabahasa dan mencadangkan penggunaan kata-kata yang tepat.

Tidak seperti manusia, perisian tatabahasa ini mampu menelusuri kandungan dengan tepat, jadi anda tidak perlu risau untuk meninggalkan kesalahan tanpa sedar. Pemeriksa tatabahasa juga memastikan bahawa anda menghasilkan tulisan yang dibuat dengan baik yang dapat difahami oleh khalayak anda dengan mudah.

Bagaimana saya boleh meningkatkan tatabahasa saya?

Sekiranya anda penutur asli bahasa Inggeris, anda mungkin mengetahui asas-asas tatabahasa, tetapi mungkin ada beberapa bidang di mana anda memerlukan penambahbaikan. Oleh itu, untuk menjadi penulis yang lebih baik, anda perlu berlatih bertutur atau lebih banyak membaca untuk meningkatkan penguasaan bahasa.

Anda juga boleh mencari buku mengenai tatabahasa atau mendaftar untuk kursus tatabahasa dalam talian. Mereka biasanya menawarkan aktiviti, kuiz, dan permainan yang dapat membantu anda meningkatkan. Sekiranya anda menggunakan alat tatabahasa dalam talian, alat ini menemui kesilapan dan menggariskannya. Melalui perisian tersebut, anda dapat meningkatkan kemahiran tatabahasa anda dan mengelakkan kesilapan pada masa akan datang.

Bagaimana saya boleh memeriksa tatabahasa saya dalam talian?

Terdapat beberapa perisian pembetulkan tatabahasa dalam talian yang dapat membantu anda memeriksa tatabahasa anda dan mengenal pasti kesalahan ejaan, kata kerja, kata ganti, kata depan, tanda baca, tipografi, dan banyak lagi.

Yang harus anda lakukan ialah memilih perisian pilihan anda, salin dan tampal kandungan anda di kotak teks yang disediakan, pilih bahasa, dan klik butang Check Grammar. Pemeriksa teks akan segera menyoroti semua kesalahan, dengan pembetulan yang disarankan agar anda dapat belajar darinya. Beberapa alat pemeriksaan tatabahasa dalam talian juga membolehkan anda memuat naik dokumen yang disimpan dalam format teks atau dokumen di Google Drive atau Dropbox.

Bolehkah penyemak tatabahasa berfungsi di luar talian?

Ya, perisian memeriksa tatabahasa seperti Ginger dan White Smoke berfungsi di luar talian. Yang perlu anda lakukan ialah memuat turunnya sebagai aplikasi di PC anda. Setelah menulis karya, anda boleh menjalankan perisian di luar talian dan mengesan kesilapan.

Apa gunanya pemeriksa tatabahasa bergerak?

Pemeriksa tatabahasa bergerak membolehkan anda menyemak dan menyunting tulisan anda dalam perjalanan. Pemeriksa tatabahasa hadir sebagai aplikasi mandiri yang dapat diaktifkan pada program.

Bagaimana cara memeriksa tatabahasa saya di Chrome?

Anda boleh memeriksa tatabahasa anda dengan mudah di Chrome dengan menambahkan pemalam alat penyemak tatabahasa yang berbeza seperti Grammarly atau ProWriting Aid. Dengan memasang peluasan dan bersetuju dengan terma dan syarat platform, anda dapat dengan cepat menghilangkan kesalahan tatabahasa semasa anda menulis pada tab di penyemak imbas.

Kesimpulannya

Ada banyak pilihan ketika memilih perisian pemeriksaan tatabahasa. Untuk memilih alat yang betul, anda perlu memahami keperluan anda dan membiasakan diri dengan ciri-cirinya. Contohnya, jika alat ini terlalu mudah, alat ini tidak akan mengesan kesalahan semasa anda menulis kandungan teknikal.

Luangkan masa anda dan teliti setiap alat, cubalah dan lihat mana yang paling sesuai dengan anda. Ingatlah untuk mengerjakan kemahiran menulis anda dan terus meningkatkan. Walaupun perisian ini dapat membantu, mereka tidak dapat menjadikan anda penulis yang lebih baik kecuali jika anda berusaha!

Ringkasnya, uji versi percuma alat ini dan tentukan mana yang paling sesuai untuk anda. Untuk lebih banyak pertanyaan mengenai mana-mana alat pemeriksa tatabahasa terbaik di atas, anda boleh menghubungi kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Liked Liked