Skillnaden mellan en bloggtitel och ett bloggdomännamn (URL)

bloggtitel vs domännamn


Innan du börjar arbeta med en ny blogg kommer du förmodligen att vilja namnge den. Medan du kan spendera veckor på att utveckla en idé och till och med skissa några av de första koncepten som kommer att bilda hela bloggen, är det inte riktigt tillrådligt att sätta en blogg online utan att ha ett namn för det.

Men när du bestämmer dig för att det är dags att ge din blogg ett namn, måste du veta skillnaderna som förvirrar många nybörjare – en bloggtitel och domännamn är inte samma saker!

Bloggtitel

När du får en idé till en blogg kommer du förmodligen att ha en titel i åtanke. Detta kan vara vad du vill och du behöver inte kontrollera att det finns tillgänglighet på Internet. Om du till exempel heter John och du startar en matblogg kan titeln på din blogg vara något så enkelt som “Johns matblogg” (vi hoppas att du har några bättre idéer än vi gör).

Bloggtitel

Bloggtitel kan ändras när som helst. Om du någonsin bestämmer dig för att ändra titeln är du bara ett alternativ bort från det. Eftersom inställningarna beror på det CMS du använder är det omöjligt att gå igenom dem alla i den här artikeln. Så låt oss visa dig hur du ändrar bloggtitel i WordPress:

 1. Gå till Inställningar -> Allmänt
 2. Ange önskad titel i fältet “Webbstitel”
 3. Spara ändringar

WordPress Allmänna inställningar - Bloggtitel

Vanligtvis är det allt som krävs för att ändra titeln på din WordPress-blogg. De flesta teman & plugins använder detta alternativ för att visa bloggtiteln där det behövs, men om du vill lära dig mer, glöm inte att kolla våra WordPress-guider.

Bloggdomännamn (URL)

Innan du kan visa din blogg för allmänheten behöver du ett bra webbhotellföretag som tar hand om din webbplats. Det här är platsen där dina filer kommer att finnas. Vi rekommenderar starkt Bluehost för alla dina värdbehov. Men du måste också registrera ett domännamn som kommer att tilldelas din webbplats.

Föreställ dig ett domännamn som din bloggs adress. Precis som att ditt hus har ett unikt gatunamn och nummer som identifierar det, måste din blogg också ha en unik adress. Den här adressen tillåter alla på Internet (både personer och maskiner) att känna igen din blogg genom sin unika plats (domännamnet).

Till skillnad från bloggtiteln som kan ändras när som helst och som inte kommer att påverka webbplatsen så är domännamnet något du vill behålla för alltid. Allt du gör med din blogg kommer att tilldelas det domännamnet, så att ändra det faktiskt skulle innebära en ny start. Och det är inte något du kommer att vilja göra efter många års arbete hårt med bloggen. Om till exempel någon annan länkade tillbaka till din blogg och du ändrade domännamnet skulle den länken sluta fungera och en person som klickade för att komma på din webbplats hamnade på en tom sida som visar ett fel.

Adress på din webbplats

Så det är viktigt att välja ett domännamn du verkligen gillar och vill ha från början. Det är lättare sagt än gjort. Varför? Eftersom domännamnen måste vara unika kan du föreställa dig att så många av dem redan är registrerade av någon annan. Till exempel kan det bara finnas en www.firstsiteguide.com. Eftersom vi redan äger domänen kan ingen annan ha den.

I exemplet med “John’s Food Blog” skulle John förmodligen vilja att hans domännamn skulle vara något liknande www.johnsfoodblog.com. Men du kan också registrera olika domännamn som:

 • johnsfoodblog.net
 • johns-food-blog.org
 • jfblog.com

I det här fallet, även om du kan registrera något liknande www.jfblog.com (eftersom den första antagligen tas) kan din bloggtitel fortfarande vara “John’s Food Blog”. Så alla som anger domännamnet kommer att kunna se den fullständiga bloggtiteln som du skapade i inställningarna.

Kan jag ha en gratis domän??

Om du vill bli seriös med din blogg kommer du att betala för ett domännamn. Några av exemplen ovan kommer att kosta pengar. Men att betala för ett domännamn gör att du kan välja din bloggs adress och anpassa den efter dina önskemål.

Även om du enkelt kan ha en gratis domän är de vanligtvis det underdomäner. Så om du till exempel är värd för din gratis blogg på WordPress.com kan du också ha ett gratis domännamn. Men i så fall kommer du inte att kunna välja något unikt som de exempel vi visade. Istället kommer du att kunna välja bara den första delen av namnet. Istället för att ha något unikt johnsfoodblog.com, du kan bara ha johnsfoodblog.wordpress.com (såvida inte någon annan matälskare redan hävdade den).

Sammanfatta det

Även om både bloggtitel och domännamn är viktiga, finns det tydligt stora skillnader. Båda namnen används för att identifiera en blogg, men bloggtiteln kan enkelt ändras när som helst medan domännamnet inte är något du borde ändra (i sällsynta fall ändrar människor sina webbadresser, men det är inte något du borde oroa dig för i det här punkt).

En bloggtitel är bara ett namn som används för bloggidentifiering, och ett domännamn är adressen till din blogg som kommer att användas både av människor och sökmotorer för att känna igen din webbplats i svärmen från andra bloggar som finns online.

Att hitta en bloggtitel och ett domännamn som identifierar dig på internet är inte en lätt uppgift. Det tar tid och fantasi att få något intressant och ändå unikt. När du har valt och köpt ditt domännamn, se till att marknadsföra din blogg genom använder rätt hashtags på sociala nätverk som Instagram, så du kan få massor av likes och börja tjäna pengar med din blogg.

Om du fortfarande kämpar med att hitta ett domännamn för din blogg, titta bara på dessa blogggeneratorer som hjälper dig genom att föreslå idéer och kontrollera om det finns tillgänglighet för domännamn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map