Robotvisdom och hur Jorn Barger uppfann bloggning

jorn-Barger-stolpen


Jorn Barger och var “blogg” kom från

Bloggar finns överallt. Alla, alla företag, överallt, har en blogg i dag, vissa körs på gratis plattformar som Blogger och WordPress, men majoriteten av bloggarna skapas på plattformar med egen värd där du ansvarar för allt. Det finns bloggar om familj, hälsa, skrivande, musik, nyheter, en miljon andra saker, och, ja, bloggar på bloggning.

Men det var tvungen att börja någonstans, eller hur? Visst, människor har skrivit saker på internet sedan dag ett, men vem bestämde sig för att börja skriva ner saker i ett bloggformat? För den delen, vem bestämde sig för att det skulle kallas en “weblog”?

Rekommenderad läsning: Vad är en blogg?

Tja, i vad som inte exakt är den största överraskningsvridningen i historien, var det en intelligent, något missanpassad, lite galen man, med ett verkligt magnifik skägg.

Jorn Barger Pic

Vem är Jorn Barger?

Jorn Barger var i princip en av de ursprungliga datornörningarna. Född i Ohio, för alla skägg utan skägg, 1953, var han en smart ung man. Jorn mötte först och blev förälskad i datorer 1964. De flesta människor i dag kanske inte ens känner igen en Minivac 601 som en dator, men elva år gamla Jorn Barger gjorde det. Mer än såg han potentialen i det.

Jorn studerade matematik och vetenskaper i gymnasiet, och studsade sedan från högskola till högskola, till universitet, men kom aldrig faktiskt till att få en examen. Sedan övergav han en karriär inom datorer för att spendera lite tid på att upptäcka sig själv vid Gården, en berömd hippiekommune i Tennessee och andra platser i flera år.

Han kom igen på 1980-talet som programmerare och skrev programvara under större delen av decenniet, innan han följde sitt djupare intresse 1989 och tog ett jobb vid Northwestern University som konstgjord intelligensforskare.

Den här biten är viktig, eftersom den passar in i Jorns personliga besatthet med idén att analysera mänskligt beteende genom datorsimulering, eller, som han kallade det, “Robot Wisdom”.

Usenet-åren

En gång i tiden, 1980, innan Google kom, innan AOL, innan någon ens hade tänkt att kalla det Internet innan det fanns sådana saker som dot com, och ett telefonsamtal innebar avkoppling, där Usenet. Personer som har använt 4Chan, Reddit eller något annat internetforum skulle tycka att det är bekant om inte lite komplicerat och arcane. Usenet var (och är fortfarande) bara en plats där människor kunde gå och prata med varandra, och med Jorn Barger, från 1989 och framåt, var det hemma. Allt börjar någonstans, internet som en gemenskap startade med Usenet.

Jorn tog till det med en nästan obsessiv nivå av gusto. Här var en plats skapad i syfte att skapa gemenskaper, endast tillgängliga för andra tekniska kunniga individer. Att kalla hans skrivning på det produktiva skulle sälja det kort. Jorn har fått över tio tusen inlägg. Han hjälpte till att skriva några av de tidigaste vanliga frågorna om saker som ASCII-konst, och var aktiv i forum om så lika ämnen som AI, sångare Kate Bush, och författare James Joyce. Han var välkänd och, efter alla uppträdanden, omtyckt under de första åren i samhället. Men när tiden gick började Jorn uppleva personlig friktion både på jobbet och på Usenet. I slutet av 1992 kom det allt i huvudet, och han befann sig inte längre anställd av Northwestern och omfamnade i konflikt i hans gamla forum på Usenet, särskilt Kate Bush fanforum.

Han skyller alla andra för att ha vänt sig mot honom, det oskyldiga offeret. Det kan inte sägas om detta är sant, men det är lätt att få en känsla, från hans skrivande, av hur han fann att han skapade skurken i allt. Det finns en slags oskyldig brist på självmedvetenhet i allt, särskilt med tanke på att han tillbringade den större delen av 1970-talet för att bli självmedveten.

I alla fall fann han en ny plats, och det var här han steg upp till sina högsta höjder och gav hans konto av dessa tidigare oenigheter. Han återvände till sina filosofiska rötter och kallade platsen Robot visdom.

Födelsen av robotens visdomsblogg

Konceptet var enkelt, men nytt. Jorn skapade en sida som länkades till andra inlägg och sidor, några på Robot visdom, vissa någon annanstans. Varje gång han publicerade något nytt så verkade det överst på sidan och allt annat skulle röra sig lite. Genom att bläddra ner flyttade du tillbaka i tiden.

Det var här Jorn satte sig in för att skapa ett eget utrymme och förklara sina intressen för en bredare värld som han hoppades skulle förstå och välkomna dem. Och de gjorde det en stund. Han började posta 1995 och fortsatte att posta under ett helt decennium. Under tiden, Robot visdom förändrade hur världen kommunicerade.

Hela processen med att samla intressanta saker från hela världen och skriva om dem på internet var en ny idé, och därför behövde det ett nytt namn. Jorn bestämde sig för att kalla det ”logging the web”, vilket gjorde Robot visdom, naturligtvis den första bloggen. Så blev det Robot Wisdom Weblog, och blogosfären föddes den 17 december 1997.

Robot visdom fortsatte att dra nytta av Jorns olika intressen och hans produktiva natur. Den uppdaterades en eller flera gånger om dagen, och det fanns praktiskt taget ingen som inte kunde hitta någonstans sina intressen och Jorns överlappade, och så Robot Wisdom Weblog växte. Riktigt att forma, fick han också arbeta med den första Vanliga frågor om bloggning, släpptes 1999.

Vanliga frågor är värda att läsa eftersom den verkligen innehåller elementen i modern bloggning. Jorn Barger, efter att ha namngivit bloggen, hade nu definierat den. I den säger han bland annat: “Om du tänker på ett bättre namn än” weblog “, börja bara använda det och se om det tar tag på. Det är allt Darwinian. ”

Vad det än var som förde folk till hans webbplats, det fungerade. Robot visdom blev extremt populär, och Jorn fann sig något av en tidig webbikon, en pionjär för denna nya idé. Han samlade länkar till intressant innehåll. Allt – allt! – var rättvist spel, så länge det var intressant. Jorn Barger befann sig inflytelserik, en del av en liten kadre av internettrendsägare. Det var i denna kapacitet som han gjorde sitt märke i blogghistoriken. Varje dag samlade han upp det bästa innehållet han kunde hitta och publicerade det på toppen av fodret.

Den viktigaste delen av Robot visdom var den strukturen. Denna feed-by-date struktur är kärnan i WordPress, Blogger, Facebook och Twitter; det var verkligen hur Myspace kom igång. På något sätt, denna man som hade problem med att lägga in hörnstenen i vad som skulle bli sociala medier. Visst, det var bara en tidskrift, men det var tillgängligt för alla med internetuppkoppling. Jorn kunde prata om konstgjord intelligens, hans något svåra barndom, Kate Bush, eller länka till en nyhetsartikel, allt på ett ställe, allt på en dag. Det fanns inget behov av att passa in, eftersom det var hans plats och hans ensam. Vem som helst kunde göra det, och många människor gjorde det. Mer varje år.

Jorn Barger hjälpte det tillsammans med hans obestridliga och tilltalande entusiasm för en mängd ämnen, men det finns ångest i många av hans personliga inlägg på Robot visdom. Det är uppenbart att Jorn Barger ser – har alltid sett sig själv som en outsider, en självbeskriven “oddball”. En udda man som visste att han var udda, men aldrig riktigt hur eller varför. Och det var kanske det som människor såg i honom eftersom det är få trådar som slingrar sig genom den mänskliga erfarenheten så vanligt som känslan att vi inte helt förstår av alla andra. Men som alltid planterades frön från hans utvandring.

Om Jorn hade rätt, och överlevnad av de mest fittest är regeln, så var “bloggen” verkligen den trevligaste. Bloggen har utvecklats, delat och avlåtit otaliga avkommor sedan dess. Robot visdom, emellertid var inte riktigt så passande för miljön i det alltmer vanliga internetgemenskapen.

Robot visdomens död

Det är givet att om du säger tillräckligt så säger du något för att göra människor arg. Början på den långa gliden från härlighet för Robot visdom kom bara ett par månader efter att Barger publicerade den första FAQ-bloggen, i december samma år, då han publicerade en avsnitt från Israel Shahak till hans blogg. Även om Shahak är något kontroversiellt, skulle detta förmodligen inte ha varit en viktig fråga, förutom Barger, envist trofast form, eller kanske sant för en envis form, insisterade från och med sedan, publicera uttalanden i sin sidhuvud som “judendom är rasism är oförenlig med demokrati ”som frammedgjorde många läsare. Han förkortade snart den till bantexten, “judendom är rasism”, kapitalisering bevaras som den var, förresten.

Det dog naturligtvis inte alls på en gång. Robotvisdomen tömdes bort som ett läckande batteri, flimrade av och på några gånger tills Barger inte längre hade råd att köra det, och det stängdes för gott. Idag är spårning av Bargers väg över internet ett äventyr genom krossar av trasiga länkar och löpt ut domäner.

Robot visdom är nu bara tillgänglig via Wayback Machine internetarkiv.

Var är Jorn Barger?

Jorn Barger har under tiden sedan hoppat runt och försvunnit flera gånger – både fysiskt och på internet. I båda fallen har han så småningom dykt upp igen på en annan plats. Han var på Blogspot för lite, då var han på Twitter i några år, men han blev upprörd över att folk skummade hans foder istället för att läsa det ingående, och lämnade i en huff, aldrig för att återvända. Han var påstådd i Chicago för en tid, flyttade sedan till Socorro, New Mexico, en liten stad som är hem till New Mexico Institute of Technology.

Han svarar fortfarande på frågor om Quora, eller åtminstone någon använder sin persona är.

Arv

Så Jorn lämnar en udda arv. Han hjälpte till att skapa bloggosfären, namngav den och definierade vad den skulle bli. Samma intensitet som drev honom att stanna i teknikens framkant och åstadkomma så mycket medan han är där, har ständigt underskränkt honom. Han är en man som söker efter samhällen och, när han inte hittar dem, bygger samhällen, bara för att så småningom tvingas från dem. Oavsett hans personliga utmaningar har han gett enorma bidrag till Internet. Han bekräftades av CNET Builder.com (nu avstängd) i de allra första innovationerna för webben (nu avstängd) för sitt inflytande. Även om hans berömmelse har försvunnit till otydlighet, har spåren han bläddrade genom vildmarken blivit några av de mest trafikerade vägarna på informationssnabbvägen.

Naturligtvis skulle bloggning ha hänt med eller utan Jorn Barger och Robot visdom—Det skulle bara inte ha bloggat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map