Bloggarnas historia – En komplett kronologi

blogghistoria


Blogga är en online journalföringsaktivitet där författare delar sina åsikter om ett ämne av personliga eller affärsmässiga skäl. Det har kommit långt sedan starten 1993 som kan dras av det faktum att forskare förväntar sig mer än 31 miljoner bloggare i USA år 2020, enligt en ny studie.

Under de första åren kom bloggningar fram i personliga dagböcker eller onlinesidor där människor hittade tröst genom att släppa ut sina känslor och berättelser. Men dagens bloggar är mer än bara personliga dagböcker; de är skrivna för att locka kunder, skapa varumärken och förse människor med nyheter, skvaller och intressanta fakta.

Men hur blev bloggarna så populära? Hur kom de till och hur har de utvecklats sedan starten?

Läs vidare när vi utforskar historien om bloggning och vart det är på väg i framtiden.

Blogghistoriken – en tidslinjevy

Historik om bloggtidslinjen

Bloggar är en integrerad del av den digitala världen – alla läser dem om de är baserade på nyheter, fakta eller på ämnen medier, underhållning eller aktuella händelser. Men bloggning har täckt en lång resa för att komma hit – det har utvecklats dramatiskt från det förflutna när bloggar bara skrevs på personliga intressen.

Dagens blogginlägg består av bilder, infografik och en mängd information och inte bara text.

En blogg är född! De första åren (1993-1997)

bloggen är född

Den ursprungliga statistiken kan diskuteras på grund av brist på online-registrering och arkivering under de första dagarna av bloggningen. Bland den tidens ursprungliga bloggare skapade Justin Hall, en undergrad från Swarthmore College, en webbplats som heter links.net 1994 för att publicera sina skrifter. Dessa skrifter fokuserade på detaljerna i hans liv, som han delade med sina medstudenter och läsare.

Webbplatsen bestod av korta inlägg med delade länkar som gav tillgång till hans arbete och andra webbplatser. Tio år efter sin debut fick han titeln “Grundläggande far till personliga bloggare” förbi The New York Times. Efter Justins fotspår började många blogga om olika ämnen. Termen “blogg” har inte myntats ännu och dessa webbplatser kallades “online dagböcker” eller “personliga sidor.”

1997 myntades termen “weblog” av Jorn Barger, huvudminden bakom den inflytelserika bloggen “Robot Wisdom”. Webloggen var en kombination av två ord – logg som innebär skriftlig dokumentation och webb taget från webben.

Detta skapade scenen för en ny era av bloggning som gav upphov till många bloggplattformar.

Tillväxtåren (1998 – 2002)

Blogghistoria 1998 - 2002

Under de första åren måste bloggare skriva koder för sina webbplatser, lägga till en ny HTML-sida till servern med varje post eller uppdatera hemsidan med nya länkar.

Men efter en tid framkom verktyg som förenklade processen och underlättade för personer utan programmeringsupplevelse att skriva bloggar. Ett sådant verktyg, Pitas, lanserades i början av 1999 följt av Metafilter, vilket gjorde det möjligt för användare att publicera poster som kan publiceras på Metafilter huvudsida. Användningen av dessa verktyg visade den växande dragkraften för bloggning, vilket banade vägen för dess utveckling under de följande åren – vilket gjorde bloggning populärt.

1998, bloggplattformen Öppen dagbok lanserades, vilket gjorde det möjligt för medlemmarna att kommentera varandras författare och född den då nya trenden att lägga upp läsarnas kommentarer.

Samma år gav kodcentriska bloggar plats för mer tillgängliga lösningar. Således förenklades termen weblog och förkortades till “blogg” av Peter Merholz.

Året bevittnade också uppkomsten av konkurrentbloggarwebbplatser som LiveJournal och Blogger. LiveJournal grundades av Brad Fitzpatrick för att hålla kontakten med sina vänner från gymnasiet. Det gjorde det möjligt för sina användare att skapa en blogg och vara värd för den på LiveJournal’s webbplats med en domän. Denna nya plattform gav ett enda öppet textområde, till skillnad från dess föregångare, som erbjöd textfält för en URL och text.

Samma år grundades Blogger av Pyra Labs och förvärvades senare av Google för att göras gratis och tillgängligt för alla användare. Det visade sig vara det mest populära bland tidiga bloggverktyg på grund av införandet av permalänk. Med varje post på Blogger fick användaren en permanent och delbar URL, vilket hjälpte användare att komma åt det innehåll de letade efter. Denna funktion lockade många nya användare och gjorde den till en plattform som valts för många författare.

Med den växande populariteten av blogging, dyker upp många nya verktyg på marknaden som hjälpte människor att integrera sina bloggar med annonser för att tjäna pengar på deras arbete. Det banade vägen för varumärkes sponsring för bloggar som passar deras respektive nisch och freebies i utbyte mot godkännanden. Detta förändrade blogglandskapet och det började förvandlas mer till ett företag.

In i mainstream! (2003 – 2006)

Blogghistoria 2003 - 2006

2003 bevittnade födelsen av ytterligare två bloggtjänster som gjorde att bloggningen blev mainstream i tidigt samtida samhälle. TypePad, som är värd för bloggar för stora medieföretag som BBC och WordPress som gjorde det möjligt för användare att designa och skapa sina helt anpassningsbara bloggar. Och WordPress, som är det mest populära innehållshanteringssystemet i världen.

Senare samma år lanserade Google sina två flaggskeppsprodukter, AdSense och AdWords. De tillät människor att integrera sina bloggar med annonser för relevanta produkter och tjänster. Bloggning hade en betydande inverkan på världen runt denna tid. Fler människor vände sig till sina favoritbloggar för relevant innehåll snarare än att ställa in sina TV-apparater. På grund av detta nominerades ordet “blogg” av Merriam Webster som sitt ord för året 2004.

2004 började videobloggar eller vloggar växa till popularitet när Steve Garfield laddade upp kortfilmer av protester, rally och nyhetshändelser på sin personliga webbplats. Han kallade 2004 som ”året för videobloggen.” Youtube lanserades året efter – det hade börjat som en datingsida och vänt sig till en plattform för delning av video efter att den förvärvades av Google 2006.

Med lanseringen av The Huffington Post i maj 2005 började gränserna mellan bloggning och nyhetsrapportering bli skumma och fler cyberjournalister började blogga om aktuella nyheter och affärer. Det blev ett nav för journalister, kolumnister och bloggare, vilket gav det auraen för ett nyhetsutbud.

Att bli en del av modern kultur (2006-2008)

Blogghistoria 2006-2008

Under 2006 ökade mikrobloggtjänsten med ursprunget till Twitter och dess gräns på 140 tecken. Denna plattform fick popularitet på grund av tillgängligheten av ytterligare funktioner i sociala medier.

Senare 2007, tumblr lanserades som den första officiella mikrobloggtjänstplattformen som tillät användare att posta kortfattat innehåll med multimediaobjekt. Det gjorde också omloggning och gilla andra människors innehåll mycket bekvämt.

Detta underlättade kommunikationen och människor började uttrycka sig på sådana plattformar. Men det gav också upphov till hat-tweets och skadliga kommentarer på bloggar – vilket motiverade Tim O’Reilly att föreslå en Bloggers uppförandekod som svar på alla hatliga kommentarer.

Cementering av platsen (2009 – 2011)

Blogghistoria 2009 - 2011

Under denna period hade bloggningen nått stagnation och inga väsentliga förändringar ägde rum.

2009, med debuten av Vita husets blogg, blev folk intresserade av att blogga igen. Dessutom släpptes filmen Julie och Julia som baserades på Julie Powells första bok om att bli en framgångsrik matblogger med beröm och beröm.

En annan viktig blogghändelse under denna period var uppdateringen av Googles Panda 2011, som valde och raderade webbplatserna med innehåll av låg kvalitet. Detta resulterade i radering av många bloggar som avvisades av Google och en dramatisk minskning i sökmotorens ranking för många andra.

Modern dag bloggning – Hur har bloggning utvecklats? (2012 till nu)

Modern dag blogging

Bloggningen har fortsatt att växa i en jämn takt sedan starten. Men det som förändrade blogglandskapet var Medium som kom till 2012. Det är en online-publiceringsplattform för bloggar som stöder både professionella och amatörförfattare, men som Huffington Post och Buzzfeed är gränserna mellan att vara en bloggsida eller en nyhetswebbplats suddig.

2013 introducerade LinkedIn en liknande bloggplattform som heter Pulse för selektiva användare, som var tillgänglig för alla 2015. Även om Medium och Pulse båda saknar funktionen att tilldela domännamn till en användare på samma sätt som WordPress eller Tumblr, tillåter de bloggare att dela sina inlägg med en bredare publik – för att generera mer trafik.

År 2016 var bloggvärlden blomstrande och WordPress utnyttjade detta ögonblick för att lägga till förlängningen av .blog till sin lista över webbadresser. Detta innebar att människor nu kunde välja ett domännamn med .blog-tillägget, utöver andra domänutvidgningar som .com, .net och .org. Under de senaste åren producerar WordPress-användare över 70,5 miljoner nya blogginlägg och 52 miljoner nya kommentarer en gång i månaden.

Idag är bloggning den mest kritiska delen av marknadsförings- och innehållsstrategin för alla företag som syftar till att rikta in sin publik med ett övertygande och relatabelt varumärkesmeddelande. Studier tyder på att marknadsförare som prioriterar bloggning i sin marknadsföringsstrategi är det 13 gånger mer sannolikt att generera positiv ROI.

Ökningen i sociala medier har gett plats för Vlogs och podcasts, som utgör en betydande del av bloggvärlden nu. Många bloggare väljer multimediainnehåll via plattformar som Tumblr, Facebook Live, Snapchat Stories och Instagram-berättelser.

Detta har förändrat innebörden av en blogg från att bara vara en webbplats där människor skrev sina åsikter till något där människor delar sina åsikter och erfarenheter. Med webbplatser på sociala medier som orsakar en minskning av organiska sökningar har sökmotoroptimering blivit det främsta marknadsföringsverktyget för att locka publik.

bloggning är här för att stanna—Och människor bör förvänta sig bättre bloggar och bloggplattformar i framtiden.

tidslinjen för bloggning

Använd gärna denna historik för bloggtidslinjen på din webbplats

Slutsats

Bloggningen har förändrats avsevärt sedan starten på 1990-talet, men det som inte har förändrats är dess betydelse för ett företag. Medan vissa äldre tidigare bloggplattformar inte är tillgängliga längre, fortsätter nya dyka upp varje dag. Bloggar har utvecklats från personliga dagböcker och onlinesidor till plattformar som stöder yttrandefrihet och åsikter, om olika ämnen som natur, vetenskap, hälsa, politik och kultur, etc..

Personlig blogging har övergått till professionell blogging, som företag använder för att uppnå sina marknadsföringsmål och för att tjäna pengar genom annonsering av relevanta produkter och tjänster på sina bloggar..

Populariteten för vlogs och podcasts antyder att bloggning är här för att stanna länge. Kanalerna eller metoderna kan förändras, men människor kommer alltid att skriva om ämnen de brinner för och fortsätter att dela dem med publiken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map