8 typer av bloggar och bloggare. Vilken typ är din?

typer-of-bloggar


I bloggvärlden finns det olika sorters bloggar och bloggare som bloggar för att nå specifika mål. Om du bestämde dig för att starta en blogg, men du är inte säker på vad din blogg kommer att ta itu med kan du identifiera vilken typ av bloggare du vill bli. I det här inlägget ska vi titta på typer av bloggar och bloggare som finns och hur var och en strävar efter att bli framgångsrik i bloggvärlden.

1. Personliga bloggar

personlig

När bloggningen började i slutet av 90-talet var den första typen av bloggare online-dagbokbloggarna. Det var människor som ville ta sin dagliga dagbok online för att dela sina erfarenheter, känslor och innersta tankar med en publik. För den personliga bloggaren fanns det inga regler att följa eller teman att följa. Deras bloggar var de öppna sidorna i dagböckerna, skrivs in via en ordbehandlare och publicerades på enkla HTML-sidor.

Personliga bloggare i dag tenderar att följa samma bana, även om de inte längre behöver kämpa mot hindren för att inrätta en webbplats. De kan använda Blogger, WordPress, tumblr, och liknande nätverk för att starta en blogg på mindre än femton minuter och börja dela sin glans med världen.

Så vad skriver en personlig bloggare om? Allt. Vissa kommer att fokusera på ett särskilt intresse, till exempel en hobby. Vissa kommer att fokusera på något de brinner för, som politik. Vissa kommer att fokusera på en orsak, som deras kamp med cancer. Vissa kommer att fokusera på vad de tänker på när de startar ett nytt blogginlägg.

Framgångsrik personlig blogg

Framgången för en personlig bloggare är att hitta andra att dela sitt skrivande. Det bästa sättet att bygga ett samhälle för en personlig blogg är att hitta andra personliga bloggare som har samma intresse. När du har hittat dem börjar du kommentera sina bloggar och ansluta till dem på sociala medier. När du växer dina interaktioner med andra personliga bloggare börjar de engagera sig i dina blogginlägg.

Exempel på en bra personlig blogg:

 • Gregory Ciotti skriver om tydlig kommunikation, samarbete och kreativt arbete.

2. Affärsbloggar

bussines

Affärsbloggarar är de som bloggar för sin verksamhet. Det kan vara ett företag de äger eller det företag de arbetar för. Affärsbloggarens mål är att få mer exponering, trafik och i slutändan kunder för sin verksamhet. Till skillnad från den personliga bloggaren, är deras skrivande mindre fokuserade på sig själva och mer fokuserade på deras företag och sin bransch.

En affärsblogger kommer att skriva om de ämnen som kommer att locka sina ideala kunder. Till exempel kommer anställda i ett tryckföretag att skriva blogginnehåll som riktar sig till andra företagare som är på marknaden för visitkort, reklamblad, broschyrer och andra trycktjänster. Blogginlägg kommer att täcka ämnen som “Hur man designar ett bra visitkort”, “Typografi 101,” och “Skapa en broschyr som ökar ditt företag.”

Framgångsrik affärsblogg

Framgången för en affärsblogger är att locka läsare som så småningom kommer att prenumerera på sin e-postlista, skicka in ett blyformulär eller göra ett köp. Det bästa sättet att bygga ett samhälle för en affärsblogg är att identifiera personer som mest troligt blir kunder i ditt företag och skapa innehåll som de skulle hitta intressant. Se sedan till att varje innehåll leder till att dessa människor vill lära sig mer om dina produkter och tjänster.

Exempel på en bra affärsblogg:

3. Professionella bloggar

professionell

Professionella bloggare är de som bloggar för att tjäna pengar online. Med andra ord är deras karriärmål att tjäna en lön genom sina blogginsatser. Professionella bloggare brukar använda olika strategier för intäktsgenerering för att uppnå detta mål, inklusive att sälja visningsannonser, skapa information och digitala produkter, marknadsföra andra människors produkter för en provision och liknande.

Professionella bloggare tenderar att antingen fokusera på en blogg eller många nischbloggar för att generera intäkter. Varje blogg måste ha potentialen att locka till sig en stor publik, producera mycket trafik och passar bra för annonsörer och produktförsäljning.

Framgångsrik professionell blogg

Framgången för en professionell bloggare beror på deras intäktsmål. De som vill tjäna pengar genom reklam behöver mycket trafik från en publik som är intresserad av ett visst ämne. Till exempel skulle en populär blogg för personlig ekonomi troligen locka en publik som annonsörer från pensioneringssparande företag, banker och liknande företag vill komma framme. Utöver reklam kan bloggen om personlig ekonomi också tjäna pengar genom att skapa sin kurs för personlig ekonomi eller bli ett dotterbolag för andra som har kurser i personlig ekonomi.

Exempel på en bra problogg:

 • 4-timmars arbetsvecka och livsstilsdesignblogg från Tim Ferriss.

4. Nischbloggar

nisch

Istället för att bara fokusera på breda ämnen är nischbloggar mycket specifika! Några av nischblogidéerna kan vara matblogging, träningsprogram med din egen vikt, skrivning av dikter samt franska bulldoggälskare. Ja, det kan vara så specifikt!

Med en nischblogg kan du fokusera mer på ett visst ämne och därmed göra forskning ganska lätt. Det är lättare att identifiera styrkorna och svagheterna i den nischen och skriva om saker du vet bäst. Du kan också använda den bloggen och ändra din passion till ett litet personlig företag.

Framgångsrik nischblogg

Det är viktigt att välja det ämne som tilltalar dig och det du brinner för. Sträva efter framgång, lycka, säkerhet och erkännande. Genom att välja din intressanta nisch och ha din synvinkel kan du placera och skilja din blogg från andra nischbloggar. Å andra sidan är det också viktigt att identifiera storleken på nischen. Även om du tror att du har en lysande bloggidé skulle det vara utmanande att lyckas om inte din nischmarknad lockar tillräckligt många människor. Du vill inte att din nisch ska vara för liten eller för stor.

Exempel på en bra nischblogg:

Några populära nischbloggar:

Livsstilsblogg

Även om en strikt definierad nisch, med en livsstilsblogg kan du ta upp dussintals ämnen. Detta är ett riktigt effektivt sätt att samla en följare och öka trafiken på kort tid.

Heminredningsblogg

Människor älskar att lära sig om alla de små projekt som de kan göra på egen hand i sina hem. Därför blev DIY-inredningsbloggar mycket populära. Ämnen de täcker spänner från väggdekorationer till specialanpassade ljusarmaturer.

Hälsoblogg

Blogga om hälsa har blivit oerhört populärt på sistone. Konkurrensen i denna nisch är mycket tuff, men det betyder inte att du inte kommer att kunna lyckas. Det finns mycket utrymme för värdefull information, råd, tips och support.

Föräldrarblogg

Föräldraskap är en mycket populär nisch som också passar nybörjare. Det finns så många ämnen att täcka, och på lång sikt är intäktsgenerering inte heller ett problem, eftersom det finns dussintals produkter som är utformade för föräldrar och barn.

Sy blogg

Vem skulle ha trott att det finns en enorm publik där ute som väntar på innehållet om stickning och sömnad, eller hur? Hantverkbloggning har blivit en enorm sak och sömnadsnisch är mycket populär.

Religiös blogg

Religiösa bloggar är också mycket populära. Det är här människor kan hitta visdomsord och ansluta sig på en meningsfull nivå. Det finns många religiösa bloggar där ute.

5. Omvända bloggar

omvänd

Omvända eller gästvärdbloggar är en unik men modern typ av blogg. I stället för att ägaren skapar innehåll levereras innehållet av allmänheten. En omvänd blogg har ett team som modererar inlägg, förhindrar obehagliga interaktioner och främjar långsamma ämnen för ökad interaktivitet. Trots att gästvärdbloggen mestadels innehåller innehåll från gästförfattare, bör ägaren också skriva egna inlägg. Tänk på att olika typer av bloggare delar olika idéer när det gäller att blogga.

I själva verket bör alla bloggare leta efter bloggar inom sitt område där han eller hon kan bli gästblogger. Det skulle hjälpa dig att locka besökare till din blogg, och vissa webbläsare av värdbloggen kan bli dina följare.

Framgångsrik omvänd blogg

Tricket här är hur lockar du olika författare som redan har ett rykte online och i de flesta fall skulle de hjälpa dig att marknadsföra din blogg genom att dela innehåll som de har publicerat med sina publik, vanligtvis på sociala medier. Från din slut måste du ha en bra moderationsplan på plats så att du kan visa innehåll från gästerna dagligen.

Exempel på en bra omvänd blogg:

 • Medium är en knäppa omvänd blogg med ett växande efterföljande.

6. Affiliate Bloggar

Dotterbolag

Affiliate-bloggare är de som bloggar för att generera affiliate-marknadsföringsprovisioner. Istället för att skapa sina egna produkter skriver de blogginlägg som granskar produkter av andra. Målet är att uppmuntra besökare att köpa dessa produkter med hjälp av bloggarens affiliate-länk, så att bloggaren kan tjäna en provision som anges av produktskaparen.

En filialblogger skriver vanligtvis recensionstjänster på filialprodukter. Vissa kommer att skriva många recensioner på en webbplats, medan andra kommer att skapa webbplatser som är avsedda för att marknadsföra en viss produktprodukt. SEO är en viktig del av processen, eftersom en anslutande bloggare behöver sina recensioner för att rankas först i sökresultaten.

Framgångsrik anknuten blogg

Framgång för en anknuten bloggare är att se till att deras anslutna produktrecensioner läses av de som troligtvis kommer att köpa dessa produkter. De arbetar också för att bygga en omfattande adresslista för att marknadsföra lanserade produkter med dedikerade abonnenter. Vissa affiliate-marknadsförare kommer att berätta att deras e-postlista är den primära källan till deras intäkter.

Exempel på en framgångsrik anknuten blogg:

7. Mediabloggar

media

Mediebloggar definieras av innehållet de producerar. Om du gillar videobloggning är du en vlogger. Om du sammanställer innehåll från andra webbplatser har du en länklogg. Om du publicerar foton eller konstskisser på din blogg är du värd för en fotoblogg eller konstblogg.

Den här typen av blogg är populär bland människor inom olika områden. Den yngre publiken spelar in sitt videospel och delar det med människor intresserade av det spelet. Fotografer kan dela massor av bilder de tog på den senaste resan. Personer som har en podcast kan lägga in ljudfiler från den senaste avsnittet som spelats in.

Framgångsrik medieblogg

En av de viktiga faktorerna här är att välja den bloggplattform som passar dina behov. Och kanske hitta webbhotellleverantören som låter dig lagra filer i större storlek utan att debitera dig en förmögenhet.

Exempel på en framgångsrik medieblogg:

 • PostSecret-blogg där människor skickar in sina hemligheter anonymt på ett vykort.

8. Freelance bloggare

frilans
Frilansbloggarar är de som betalas för att tillhandahålla tjänster, till exempel att skriva innehåll för andra företag. Om du letar efter ett sätt att få betalt för att skriva som en tjänst och har erfarenhet av att blogga, är frilansblogging vägen att gå.

Frilansbloggarar täcker ämnen som tillhandahålls av sina kunder. Vissa marknadsför sig själva som experter i en viss bransch eller nisch, medan andra marknadsför sig som generella författare som kan täcka allt med lite forskning. Experter inom en viss bransch eller nisch tenderar att kunna betala mer än allmänna författare.

Framgångsrik frilansblogger

Framgång för en frilansblogger är att bygga en portfölj som gör dem attraktiva för företagare och företag som behöver kvalitetsinnehåll skrivet för sin företagsblogg. Med undantag för ghostwriters kan frilansbloggarna använda sitt arbete för andra klienter som en språngbräda för att få nya kunder. När de blir mer efterfrågade, kan frilansbloggarna få större kontrakt och tjäna pengar som frilansare.

Exempel på en framgångsrik frilansblogger:

Redo att starta din egen blogg?

Att skapa din egen personliga blogg kan göras så snabbt. När du väljer ett namn för din blogg och en bloggplattform måste du välja en webbhotellleverantör. För alla nya bloggare rekommenderar vi Bluehost, ett företag som driver över 2 miljoner webbplatser över hela världen. Du får en gratis domännamn när du registrerar dig hos dem och om du inte gillar deras tjänster erbjuder de en 30-dagars återbetalningsgaranti.

Rekommenderat verktyg:

När du startar din nya blogg måste du framtidssäkra den för att säkerställa att det inte finns några stora vägspärrar på ditt sätt. Din vision måste vara långsiktig. Vad du än gör i dag kommer att påverka din närvaro online i framtiden.

Slutsats

Dessa är de viktigaste typerna av bloggar men det finns mycket mer att upptäcka. Det finns också gemenskapsbloggar, ideella bloggar, live webbkamera bloggar, live game screencast bloggar, bloggar av enhetstyp, podcast bloggar, olika video bloggar och blandningar av alla typer. Förhoppningsvis bör du kunna välja din typ och starta din egen blogg för att börja din bloggresa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map