Rrjeti i Dorëzimit të Përmbajtjes (CDN)

Rocket Image Anësore

Nëse keni krijuar një uebfaqe të suksesshme që merr vëllime të mëdha trafiku ose prisni të merrni trafik më të lartë, duhet të merrni patjetër një CDN për të siguruar që performanca e faqes tuaj të internetit është e patëmetë. Shumë njerëz nuk e kuptojnë fare se çfarë është në të vërtetë një rrjet i ofrimit të përmbajtjes dhe ndikimi që mund të ketë në faqen e tyre të internetit, por ky udhëzues duhet të sigurojë të gjitha informacionet në lidhje me të dhe të pastrojë çdo keqkuptim.


Një nga konceptet e gabuara të zakonshme në lidhje me marrjen e një CDN është se nuk keni nevojë për një shërbim të mbajtjes në internet. Ju në të vërtetë ju duhet, pasi që një CDN ndihmon vetëm në përmirësimin e faqes tuaj të internetit. Ju ende duhet të keni një shërbim të mirë të mbajtjes në internet, pasi një CDN ndihmon dhe shpejton vetëm faqen tuaj të internetit, duke përmirësuar kështu përvojën e përdoruesit që ju ofroni.

Ka afërsisht

8,8 milion

faqet e internetit që përdorin Rrjetet e Dorëzimit të përmbajtjeve në të gjithë botën

Secili nga ne që shfleton internetin në të vërtetë ndërvepron me CDN çdo ditë. Kur lexoni lajme në internet, vizitoni dyqanet në internet, kontrolloni ushqimin tuaj në mediat sociale ose shihni një video në YouTube, ju po bashkëveproni me CDN, të cilat janë pas çdo teksti, çdo imazhi ose video që jepet në pajisjen tuaj celular ose PC. Ata janë shtylla kurrizore e shpërndarjes së përmbajtjes në internet, pa të cilën bota në internet nuk do të funksiononte aq shpejt sa ndodh sot.

Nga 10,000 faqet e internetit më të mira,
48.3% aktualisht janë duke përdorur një rrjet të dorëzimit të përmbajtjes

Pse është saktësisht? Sepse CDN-të zgjidhin çështjet e latencës, të cilat secili përdorues i internetit sigurisht se i sheh jashtëzakonisht të rëndësishëm. Latente i referohet vonesës në kohë midis momentit kur ju kërkoni të hapni një faqe të caktuar në internet dhe momentit kur përmbajtja e kërkuar në të vërtetë shfaqet në ekranin tuaj. Kjo vonesë mund të jetë mjaft irrituese, për të thënë të paktën, dhe është problemi kryesor që CDN-të janë atje për të zgjidhur.

Farë është një CDN?

Farë është një CDN
Shikoni çfarë është një CDN [Infographic]

Një rrjet i ofrimit të përmbajtjes (CDN) është një sistem i serverëve të ndërlidhur të vendosur në të gjithë globin që përdor afërsinë gjeografike si kriteret kryesore për shpërndarjen e përmbajtjeve të cached Web dhe faqeve të internetit për përdoruesit e fundit.

Kur përdorni një shërbim CDN, përmbajtja e faqes tuaj të internetit ekziston në shumë servera në të gjithë botën, duke e bërë më të lehtë shpërndarjen e asaj përmbajtje për t’u dhënë përdoruesve të fundit sipas vendndodhjes së tyre gjeografike. Kjo do të thotë që çdo përdorues do të marrë përmbajtjen e kërkuar nga serveri më i afërt, i cili do ta bëjë tërë procesin shumë më shpejt.

3 LLOJET PRIMARE T D DHIVNIMIT T CON PRMBAJTJES

Përmbajtja dinamike: përmbajtja e gjeneruar gjatë fluturimit nga serveri në internet duke përdorur ndonjë nga disa gjuhë të zakonshme të programimit në internet si: php, ruby ​​ose java.

Përmbajtja statike: përmbajtja që zakonisht nuk ndryshon shumë shpesh dhe nuk kërkon gjenerim. Imazhe, CSS, dhe JavaScript, etj.

Streaming përmbajtje: video ose skedarë audio që luhen përmes një kontrolli të shfletuesit të internetit.

Edhe kur gjerësia e brezit është e kufizuar ose ka një rritje të konsiderueshme në trafikun në internet, përdoruesit përfundimtarë mund të marrin përmbajtjen e kërkuar në mënyrë efikase. Kjo për faktin se një CDN llogarit se cili server ndodhet më i afërt me përdoruesin përfundimtar kërkues dhe e përdor atë llogaritjen për të shpërndarë përmbajtjen e kërkuar.

Happensfarë ndodh është që përdoruesi përfundimtar të marrë një kopje të të dhënave, e cila është e vendosur pranë përdoruesit, në krahasim me të gjithë përdoruesit që përdorin të dhënat nga i njëjti server qendror, i cili vetëm mund të çojë në pengesa pranë këtij serveri.

HISTORIA E CDN

Vite Imazhi Anësor

Map2

Prandaj, qëllimi kryesor i një CDN është të eliminojë distancën e përmbajtjes së kërkuar për të udhëtuar dhe, kështu, të zvogëlojë numrin e hops që duhet të bëjë një paketë e të dhënave. Si rezultat, ka pak humbje në paketën e të dhënave, gjerësia e brezit është shumë e optimizuar dhe latenca dhe afatet kohore minimizohen. E gjithë kjo çon në një uebfaqe më të shpejtë dhe ka performancë më të mirë, e cila drejtpërdrejt përmirëson përvojën e përdoruesit, dhe kjo është ajo që çdo pronar i faqes në internet përpiqet.

Pse keni nevojë për një CDN?

Pamja e lodhur

Një CDN është thelbësore për tu pasur nëse dëshironi të arrini një numër përdoruesish në të gjithë globin, pasi kjo e bën përmbajtjen tuaj të disponueshme për të gjithë. Ai mund t’ju ofrojë disa përfitime të shkëlqyera për faqen tuaj të internetit, duke përfshirë përmirësimin e shpejtësisë së faqes tuaj, duke siguruar përdoruesve tuaj përvojë më të mirë të përdoruesit për shkak të faqes suaj të internetit më të shpejtë, duke parandaluar rrëzimet e faqes, pasi që një CDN shpërndan bandën e gjerësisë në të gjithë serverat në vend që të ketë një server qendror trajtoni të gjithë trafikun, dhe përmirësoni SEO tuaj, pasi faqet e internetit më të shpejtë renditen më lartë në motorët e kërkimit.

47% e uebit
përdoruesit presin
një faqe në internet për të
ngarkesa në nën
dy sekonda

46% e celularit
përdoruesit do
braktis një faqe
nëse nuk u ngarkua
brenda 3 sekondave

57% e konsumatorëve në internet
do të braktisë një sit
pasi të presim 3 sekonda
për faqe për t’u ngarkuar, 80%
nga këto nuk do të kthehen

Imazhi anësor

Ndoshta përfitimi më i rëndësishëm që një CDN mund t’ju ofrojë është parandalimi i një përplasje në internet, pasi zvogëlon në masë të madhe ngarkesën e trafikut që serveri juaj qendror do të duhej të merrej duke përdorur serverë të tjerë nëpër botë për shpërndarjen e përmbajtjes për përdoruesit e fundit. Duke vepruar kështu, ajo parandalon vëllime të mëdha të trafikut që shkaktojnë shkatërrimin e faqes tuaj.

CDN shkarkon trafikun që vjen në faqen tuaj të internetit, faqja juaj e internetit mund të performojë dukshëm më mirë dhe shpejt, duke përmirësuar shumë kohën e ngarkesës së faqes tuaj. Koha e ngarkesës në faqe mund të ndikojë në normën tuaj të konvertimit, kështu që është e domosdoshme që ta optimizoni atë në mënyrë që të mos pësoni humbje në numrin e vizitorëve të faqes në internet, si dhe humbjen e të ardhurave. Një vonesë me një sekondë në kohën e ngarkesës së faqeve mund të zvogëlojë shkallën e konvertimit, që është pikërisht arsyeja pse marrja e një shërbimi të besueshëm CDN është thelbësor, pasi mund të përmirësojë shpejtësinë e jashtëzakonshme të faqes suaj.

Delaydo vonesë një sekondë në kohën e ngarkesës së faqeve mund të çojë në

1.6 miliardë dollarë

në humbjet vjetore për tregtarët kryesorë në internet

Kur faqja juaj e internetit performon më shpejt, ju do t’u siguroni përdoruesve tuaj përvojën shumë më të mirë të përdoruesit. Një vonesë me një sekondë në kohën e ngarkesës së faqeve mund të ulë kënaqësinë e klientit me 16% dhe të rezultojë në 11% më pak shikime të faqeve. Eshtë e panevojshme të thuhet, kënaqësia e klientit është parësore kur bëhet fjalë për çdo biznes, kështu që kënaqja e përdoruesve tuaj do t’ju ndihmojë të përmirësoni biznesin tuaj të përgjithshëm dhe të gjeneroni më shumë të ardhura.

Nga 10,000 faqet e internetit më të mira,
48.3% aktualisht janë duke përdorur një rrjet të dorëzimit të përmbajtjes

Optimizimi i motorëve të kërkimit është thelbësor për çdo pronar të faqes në internet dhe është diçka që askush prej tyre nuk duhet ta marrë ndonjëherë lehtë. Meqenëse një CDN ju ndihmon të zgjedhni shpejtësinë e faqes suaj të internetit dhe të ofroni përvojë më të mirë të përdoruesit, ju ndihmon drejtpërdrejt të përmirësoni renditjen tuaj të SEO. Kjo për faktin se Google indekson përvojën e përdoruesit, si dhe kohën e ngarkimit të faqes, për të përcaktuar renditjen e faqes suaj të internetit në motorët e kërkimit.

Si punon?

Kufiri i figurës anësore

Shumica e CDN-ve funksionojnë si Ofrues të Shërbimit të Aplikimit (ASP), domethënë softuer si një shërbim (SaaS). Një numër i pronarëve të rrjetit të internetit filluan të krijojnë CDN e tyre dhe arsyeja kryesore që ata zgjedhin të ndërtojnë rrjetin e tyre të ofrimit të përmbajtjes është të përmirësojnë shpërndarjen e përmbajtjes në internet, me qëllimin për të përmirësuar infrastrukturën e tyre dhe gjeneruar më shumë të ardhura.

teknologji

Grafiku i figurës anësore

Në Shtetet e Bashkuara, 88% e të gjitha kategorive të Internetit do të kalojnë CDN deri në vitin 2018, nga 61% në 2015

I67% e të gjitha kategorive të videove të Internetit do të kalojnë CDN deri në vitin 2018, nga 53% në 2015

Në nivel global, 57% e të gjitha kategorive të Internetit do të kapërcejnë CDN-të deri në vitin 2018, nga 36% në 2015

Për të minimizuar distancën midis serverit të faqes suaj të internetit dhe përdoruesve fundorë, një CDN ruan përmbajtje statike të faqes tuaj në vende të shumta gjeografike, d.m.th. në qendrat e të dhënave të quajtura pika të pranisë (PoP). Podo PoP është e përbërë nga nyje dhe servera, disa prej tyre arrijnë mijëra nyje me dhjetëra mijëra servera që ndihmojnë shpërndarjen e përmbajtjes tek përdoruesit fundorë sipas vendndodhjes së tyre gjeografike, duke i ndihmuar kështu që të marrin përmbajtjen me shpejtësi të përshpejtuar.

Me pak fjalë, kur një përdorues bën një kërkesë për të kontrolluar faqen tuaj të internetit, kërkesa i bëhet një serveri DNS. Pastaj, një CDN ridrejton kërkesën në PoP më të afërt. Nyja, d.m.th., një server buzë, i cili është në afërsi të përdoruesit do t’i sigurojë përdoruesit përmbajtje statike, duke zvogëluar në masë të madhe latente dhe duke rezultuar në përvojë më të mirë të përdoruesit.

Teknikat e rrjetëzimit të përmbajtjes

CDN përdorin një larmi teknikash të ndryshme të rrjetëzimit të përmbajtjeve për të optimizuar shpërndarjen e përmbajtjes dhe ato teknika përfshijnë caching të internetit, balancimin e ngarkesave të serverëve, kërkimin e rrugëve dhe shërbimet e përmbajtjes.

Cache në internet

CDN përdorin një larmi teknikash të ndryshme të rrjetëzimit të përmbajtjeve për të optimizuar shpërndarjen e përmbajtjes dhe ato teknika përfshijnë caching të internetit, balancimin e ngarkesave të serverëve, kërkimin e rrugëve dhe shërbimet e përmbajtjes..

Tregu i rrjetit të shpërndarjes së përmbajtjes (CDN) u vlerësua në vitin 2018 në USD

9.24 miliard dollarë

dhe pritet të arrijë një vlerë prej 38,97 miliardë dollarë deri në vitin 2024

Balancimi i ngarkesës së serverit

Balancimi i ngarkesës së serverëve përdor një ose më shumë teknika, duke përfshirë një ndërprerës të shtresave 4-7 (ndërruesin e internetit ose ndërprerësin e përmbajtjes), të cilit i është caktuar një adresë e vetme IP, në mënyrë që të ndajë trafikun midis një numri servers ose cache në internet. Kyçësi drejton trafikun e bashkangjitur me të në serverë të ndryshëm, duke përmirësuar kështu shkallëzueshmërinë dhe balancimin e ngarkesës. Për më tepër, nëse një server ndodh të dështojë, ai shpërndan ngarkesën dhe siguron besueshmëri të lartë, së bashku me sigurimin e kontrolleve shëndetësore të serverit.

Kërkoni kurs

Ndërrimi i kërkesës drejton kërkesën e përdoruesit fundor te serveri nyje ose buzë që është ose më afër në afërsi ose ka kapacitetin më të madh. Për ta bërë këtë, ai përdor disa algoritme të ndryshme, të cilat përfshijnë ndërmjetësimin e kërkesës bazuar në DNS, rishkrimin e HTML, Balancimin e Loading të Serverëve Global, gjenerimin dinamik të metafileve dhe zbërthimin. Afërsia llogaritet me përdorimin e një numri teknikash, të tilla si prova reaktive, sondimi proaktiv dhe monitorimi i lidhjes.

Grafiku i figurës anësore

Madhësia e tregut të CDN
pritet të rritet

Protokollet e shërbimit të përmbajtjes

Në mënyrë që përdoruesit përfundimtarë të kenë qasje në një numër shërbimesh të ndryshme përmbajtjeje të disponueshme përmes një CDN, janë hartuar disa protokolle të shërbimit të përmbajtjes. Në fund të viteve 1990, Protokolli i Përshtatjes së Përmbajtjes së Internetit (ICAP) është hartuar në mënyrë që të sigurojë një standard të hapur për lidhjen e serverave të aplikacionit. Protokolli i Shërbimeve të Bllokimit të Hapur (OPES) ofron një zgjidhje të ndryshme, pasi përcakton aplikimet e shërbimit OPES, të cilat ose mund të ruhen në procesorin OPES ose të ekzekutohen nga distanca në një server të thirrjes. Për më tepër, për të zgjidhur problemin sistemet e caching kanë për shkak të përmbajtjes së gjeneruar në faqet e internetit, u krijua Edge Side Includes (ESI).

Përparësitë për përdoruesit fundorë dhe për pronarët e faqeve të internetit

Kufiri i figurës anësore

Avantazhet për përdoruesit fundorë

Përparësitë më të rëndësishme të një CDN për përdoruesit fundorë janë zvogëlimi i vonesës, pasi ato marrin përmbajtjen e kërkuar më shpejt, më pak humbje të paketave sepse përmbajtja shpërndahet më shpejt dhe në një distancë më të shkurtër, dhe përmirësohet përvoja e përdoruesit.

Meqenëse përmbajtja në internet shpërndahet në shumë servera në të gjithë botën, përdoruesit përfundimtarë janë pothuajse gjithmonë pranë një prej atyre serverëve, kjo është arsyeja pse latenca është ulur shumë. Sa më i ulët të jetë, aq më shpejt përdoruesit përfundimtarë mund të marrin përmbajtjen e kërkuar, që është pikërisht ajo që ata kërkojnë.

Shpejtësia e shpejtë e ngarkesës rrit të ardhurat dhe zvogëlon
mundësia e vizitorëve që largohen nga faqja e internetit
pa përfunduar transaksionet e tyre

Për më tepër, ka më pak humbje të paketave për shkak të faktit se përmbajtja e kërkuar nuk ka pse të udhëtojë larg, d.m.th., ai i arrin përdoruesit fundor shumë më të shpejtë dhe me një distancë më të shkurtër, duke rezultuar në më pak xhepi dhe cilësi të përmirësuar në masë të madhe të videos . E gjithë kjo çon në një përvojë jashtëzakonisht më të mirë të përdoruesit, që është përfitimi kryesor që një CDN mund të ofrojë për pronarët e faqeve të internetit dhe përdoruesit përfundimtarë.

Shopzilla shpejtoi kohën mesatare të ngarkesës së faqeve nga 6 sekonda në 1.2 sekonda, dhe rritje të të ardhurave + 12% & shikime të faqeve + 25%

Amazona dhe Walmart rritur të ardhurat me 1% për çdo 100ms kohë më të mirë të ngarkesës në faqe

Firefox ulur kohën mesatare të ngarkesës së faqeve me 2.2 sekonda, duke rezultuar në një rritje të shkarkimeve me 15.4%

Shitësi me pakicë i pjesëve të automjeteve AutoAnyothing.com shkurtuar kohët e ngarkesës në gjysmë, e cila rezultoi në 13% rritje të shitjeve

Yahoo rritur trafikun me 9% për çdo 400m përmirësim

Avantazhet për pronarët e faqeve të internetit

Përparësitë e një CDN për pronarët e faqeve të internetit përfshijnë ngarkesë më të ulët të rrjetit, i cili parandalon përplasjet e serverëve, kostot më të ulët të shpërndarjes së përmbajtjes, mbrojtjen nga sulmet DDoS, më shumë besueshmëri dhe shkallëzim, disponueshmëri 100% të përmbajtjes dhe një shërbim me cilësi të lartë.

Duke ridrejtuar përdoruesit fundorë që kërkojnë përmbajtje të veçantë në serverat e skajit, ngarkesa e rrjetit ulet në një masë të madhe. Kjo mund të përmirësojë performancën e një faqe në internet pa masë dhe, më e rëndësishmja, të parandalojë çdo prishje të mundshme të serverit, pasi që ngarkesa e rrjetit është e ekuilibruar në atë mënyrë.

Meqenëse ngarkesa e rrjetit shpërndahet në mënyrë të barabartë në serverat e skajit, numri i shikuesve të një pjese të veçantë të përmbajtjes është zvogëluar, gjë që ul shumë kostot e ofrimit të përmbajtjes dhe çon në më shumë të ardhura. Kjo gjithashtu rrit kapacitetin e secilit server të disponueshëm, duke ju siguruar një shkallëzim të shkëlqyeshëm në rast të një rritje të papritur të trafikut.

Një CDN gjithashtu mund të përmirësojë sigurinë e faqes tuaj, pasi zgjidhjet cloud ofrojnë mbrojtje kundër sulmeve DDoS. Përkatësisht, ato zgjidhje mund të parandalojnë sulmin përpara se ajo madje të arrijë në qendrën tuaj të të dhënave. Për shkak të infrastrukturës së shpërndarë të një rrjeti të shpërndarjes së përmbajtjes, ju merrni një rrjet më të sigurt. CDN-të mund të luftojnë me sulmet DDoS thjesht me gjerësi bande, pasi ato marrin përsipër të gjithë trafikun dhe mbajnë faqen tuaj duke funksionuar.

Meqenëse procesi i shpërndarjes së përmbajtjes është i përshpejtuar, besueshmëria e përmbajtjes është rritur ndjeshëm, gjë që ndikon drejtpërdrejt në përvojën e përdoruesit dhe e përmirëson atë në masë të madhe, duke u mundësuar pronarëve të faqeve të internetit të përmirësojnë renditjen e tyre në SEO dhe të gjenerojnë shumë më shumë të ardhura.

Me kopje të shumta të përmbajtjes të shpërndara në shumë serverë në të gjithë botën, përmbajtja është 100% në dispozicion për çdo përdorues fundor. Një CDN gjithashtu u mundëson pronarëve të faqeve të internetit të ofrojnë një shërbim me cilësi të lartë pasi të gjitha përfitimet që ai ofron përmirësojnë performancën e çdo faqe në internet.

Peshorja e figurës anësore

Pro dhe kundër të një CDN

Nëse merrni një shërbim CDN për uebfaqen tuaj, do të përmirësoni shumë kohën e ngarkimit të faqes suaj dhe do të keni ritme më të ulëta të kërcimit, do të përmirësoni renditjen tuaj të SEO, do të jeni në gjendje të përdorni imazhe dhe video me madhësi më të madhe pa u munduar me shpejtësinë e ngarkimit dhe të dorëzoni përmbajtja për t’i dhënë fund përdoruesve shumë më shpejt, si dhe për të kursyer shumë para.
Sidoqoftë, ka disa pengesa në përdorimin e një shërbimi CDN për faqen tuaj të internetit. Përkatësisht, disa prej përdoruesve mund të kenë përvojë të bllokuar, pasi përfundimisht nuk është e pazakontë për shumë organizata dhe madje edhe vende që të kufizojnë hyrjen vetëm për përdoruesit e specifikuar, duke bllokuar kështu fusha të tjera.

Pro

CONS

Sjell ngarkesën e serverit

Kostoja: Pengesa më e madhe e CDN është padyshim faktori i çmimit

Shpejtësia & Ulja e Latency dhe humbja e të dhënave të paketave

Asnjë kontroll i drejtpërdrejtë

100% kohë në faqe

Kompleksiteti: Koncepti i CDn në vetvete është një komplekse

Përdoruesit e rritur në të njëjtën kohë

Pritja e palëve të treta

Një tjetër disavantazh i një CDN ka të bëjë me skedarët tuaj që nuk janë optimizuar. Skedarët e lirë të pritur me CDN janë 100% në dispozicion, por paketat e skedarëve mund të jenë shumë të mëdha për shërbimin për të siguruar funksionim dhe efikasitet të patëmetë. Ju mund t’i bëni skedarët më të vegjël që ato të shkarkohen më shpejt duke bashkuar të gjithë skedarët CSS dhe JavaScript, duke thirrur kështu më pak kërkesa HTTP. Në atë mënyrë, ju mund të ngarkoni skedarët tuaj të optimizuar në një CDN private. Sidoqoftë, kjo do të pësonte shpenzime shtesë, për të mos përmendur kohën dhe përpjekjet që do të duheshin.

Siguria mund të jetë një shqetësim i madh nëse përdorni shërbime publike të CDN dhe, nëse ndodh që një qendër e të dhënave CDN të rrëzohet, nuk mund të bëni asgjë, por të prisni derisa të kthehet përsëri, por kjo në të vërtetë mund të ndodhë rrallë.

Si të zgjidhni CDN e duhur?

LLOJET CDN

Peer to Peer CDN
Kjo teknologji përdor protokollin Peer to Peer. Po, i njëjti protokoll popullor Torrents. Kompanitë e mëdha si AT&T dhe disa organizata jofitimprurëse po përdorin teknikën Peer to Peer për shpërndarjen e përmbajtjes. Për shkak të përdorimit më pak të pajisjeve dhe pajisjeve, shumë ofrues të CDN (PeerCast, PPS.tv, Freecast etj) ofrojnë shërbimin e tyre P2P pa kosto.

Shtyj CDN
Në këta lloj CDN, përmbajtja shtyhet fizikisht në serverët CDN. Amazon CloudFront është duke përdorur këtë teknikë. Nëse keni një sit relativisht statik me skedarë të mëdhenj për tu shkarkuar, Push CDN është zgjidhja më e mirë.

Origjina tërheqni CDN-të
Këtu CDN tërheq përmbajtjen nga serverat kryesorë dhe e fsheh atë. Sipas kërkesave të përdoruesit, në vend që të shpërndahen nga serveri kryesor, përmbajtja do të dorëzohet nga kopjet e ruajtura të serverit më të afërt CDN. Tërhiqni CDN njihet edhe si Relayed CDN. Ky është një nga më të rekomanduarit për bloget e WordPress.

Dorëzimi i plotë i përmbajtjes së CDN-së
Në një sistem të plotë të CDN-së në sit, e gjithë faqja në internet shpërndahet nga CDN

Dorëzimi i pjesshëm i CDN-së
Këtu vetëm pjesët e një faqe në internet dorëzohen përmes CDN siç janë skedarët Media, skedarët CSS, skriptet Java etj.

Routing bazuar në DNS

Rishkrimi i URL-së

Kur zgjidhni CDN-në e duhur për nevojat tuaja, duhet të kërkoni disa veçori në mënyrë që të siguroheni që të merrni shërbimin me cilësi më të lartë. Kostoja është e rëndësishme, natyrisht, por ju duhet të përqëndroheni edhe në karakteristika të tjera, në vend që të kërkoni vetëm të kurseni para. Ju e dini se çfarë thonë ata: “Ju merrni atë që paguani”.

Shpejtësia është thelbësore kur bëhet fjalë për zgjedhjen e një shërbimi CDN për faqen tuaj të internetit pasi që një nga qëllimet tuaja kryesore është t’u sigurojë përdoruesve tuaj përvojën më të mirë të mundshme të përdoruesit. Prandaj, duhet të dini se sa shpejt serverët CDN do të jenë në gjendje të ofrojnë përmbajtje për përdoruesit tuaj të fundit. Sidoqoftë, një shërbim cilësor CDN ka të bëjë me shumë më tepër sesa shpejtësia – besueshmëria e tij është po aq e rëndësishme, kështu që duhet të siguroheni që shërbimi CDN që ju zgjidhni mund të sigurojë përvojë të një cilësie të qëndrueshme për përdoruesit tuaj të fundit.

Përveç kontrollit për koston, funksionalitetin dhe performancën e një shërbimi të veçantë CDN, duhet të keni një pasqyrë të disponueshmërisë së tij për mbështetjen e klientit. Kjo është e rëndësishme sepse duhet të dini se çfarë do të bënte ekipi i ndihmës së klientit për t’ju ndihmuar në rast se hasni disa probleme. Nëse do të provoni disa çështje madhore, duhet të dini nëse operatori CDN do të jetë në gjendje të zgjidhë problemin në kohën e duhur, si dhe atë që do të bëjë operatori në mënyrë që të parandalojë që të njëjtin problem të ndodhë përsëri..

Për më tepër, duhet të siguroheni që operatori CDN do t’i mirëmbajë serverat siç duhet, d.m.th., azhurnoni ato rregullisht duke përdorur arna të duhura dhe duke u siguruar që rrjeti i klientit të mos jetë i ndërprerë, madje edhe për një moment.

Të gjitha këto karakteristika janë jashtëzakonisht të rëndësishme për të kërkuar në një ofrues të shërbimit CDN, por ndoshta më thelbësore është vendndodhja e serverave. Mund të tingëllojë pak e parëndësishme kur krahasohet me tiparet e lartpërmendura, por ka një vlerë të madhe. Përkatësisht, nuk ka asnjë pikë për të përdorur një CDN me serverë në mënyrë të konsiderueshme larg nga përdoruesit, pasi kjo do të rezultojë në vonesa të ulëta, joproduktive, ndërprerje të shërbimit dhe një performancë të ulët të përgjithshme.

Prandaj, është e rëndësishme që ju të verifikoni vendndodhjet e të gjithë serverëve të një shërbimi të veçantë CDN në mënyrë që të përcaktoni nëse ju dhe përdoruesit tuaj mund të përfitoni nga ajo.

Gjëja më e rëndësishme që duhet të dini është se është mjaft e lehtë të krijoni dhe implementoni një CDN, edhe nëse jeni fillestar dhe kuptoni vetëm bazat e tij. Mund të implementohet shumë lehtë në çdo sit dhe gjithçka që duhet të bëni është të instaloni një softuer caching dhe CDN të zgjedhjes suaj.

Nëse përdorni një uebfaqe ose një platformë për Blogging, siç është WordPress, për shembull, implementimi i një CDN është edhe më i lehtë pasi që ka shumë shtojca për ta ngritur atë pa ndonjë vështirësi.

Mos harroni: përdorimi i një CDN të mirë është më mirë sesa të mos përdorni një të tillë, edhe nëse nuk është lloji “i duhur”. CDN nënkupton performancë më të mirë, përdorues më të lumtur dhe renditje të përmirësuar të motorëve të kërkimit.

CDN falas publike dhe shërbime të paguara popullore për CDN

CDN Image paguar

Kur zgjidhni shërbimin e duhur CDN për faqen tuaj të internetit, ju mund të zgjidhni midis shërbimeve CDN të paguar dhe shërbimeve publike CDN, të cilat janë pa pagesë. Të dy llojet e shërbimeve kanë avantazhet dhe disavantazhet e saj, por është e rëndësishme të zgjidhni atë që do t’i përshtatet më së miri nevojave tuaja.

Shërbime falas CDN publike

Shërbimet më të mira falas për CDN publike janë Google CDN, Microsoft CDN, jsDelivr CDN, CDN cdnjs dhe jQuery CDN.

Google CDN

STATISTIKA E P USRDORIMIT të CDN

Statistikat për bloget që përdorin teknologjitë CDN
(Faqja më e lartë e miliona, 8 gusht 2016)

Grafiku i figurës anësore

Google CDN është një rrjet global i ofrimit të përmbajtjes për bibliotekat më të njohura, me burim të hapur JavaScript, duke përfshirë jQuery, UI jQuery, jQuery Mobile, Dojo, Prototype, AngularJS, MooTools, SPF dhe shumë më tepër.

Për të ngarkuar bibliotekën jQuery nga Google CDN, gjithçka që duhet të bëni është të futni kodin e mëposhtëm në faqen tuaj të internetit:

<dorëshkrim src= "https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></ script>

Microsoft CDN

Microsoft CDN pret bibliotekat e njohura JavaScript, të tilla si jQuery, jQuery UI, jQuery Migrate, jQuery Mobile, Veglat e Kontrollit Ajax, Bootstrap, Globalize dhe shumë më tepër. Kjo shërbim CDN mund t’ju ndihmojë të përmirësoni shumë performancën e aplikacioneve tuaja Ajax.

Për të ngarkuar bibliotekën jQuery nga Microsoft CDN, futni kodin e mëposhtëm në faqen tuaj të internetit:

<dorëshkrim src= "//ajax.aspnetcdn.com/ajax/jQuery/jquery-2.1.4.min.js"></ script>

jsDelivr CDN

jsDelivr CDN është një rrjet i ofrimit të përmbajtjes me burim të hapur që përdor ofruesit e CDN MaxCDN dhe CloudFlare, duke siguruar kështu performancën më të mirë të mundshme dhe kohën e duhur. Kjo i lejon zhvilluesit të presin projektet e tyre dhe ka pothuajse 1200 projekte të pritura, duke përfshirë jQuery, Bootstrap, Modernizr dhe shumë të tjerë. Nuk ka kufizime në lidhje me gjerësinë e brezit dhe kjo lejon bibliotekat e JavaScript, shtojcat jQuery, kornizat CSS dhe shumë më tepër.

Për të ngarkuar bibliotekën jQuery nga jsDelivr CDN, futni kodin e mëposhtëm:

Rrjeti i Dorëzimit të Përmbajtjes Popular
Vertikale në internet

Kjo tabelë tregon sasinë e faqeve të internetit në krye
10k, 100K, dhe 1 milion grupe faqesh që janë kategorizuar si
duke qenë në vertikale specifike

Imazhi anësor

<dorëshkrim src= "//cdn.jsdelivr.net/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></ script>

cdnjs CDN

cdnjs CDN është një CDN me burim të hapur nga CloudFlare, duke pritur qindra biblioteka të njohura JavaScript dhe CSS, duke përfshirë jQuery, Bootstrap, Modernizr dhe shumë biblioteka.

Për të ngarkuar bibliotekën jQuery nga CDN të cdnjs, duhet të futni kodin e mëposhtëm në faqen tuaj të internetit:

<dorëshkrim src= "https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></ script>

jQuery CDN

jQuery CDN është një rrjet i ofrimit të përmbajtjes nga MaxCDN që pret bibliotekat e veta, duke përfshirë UI jQuery, jQuery Mobile, Kodin jQuery, Njësinë jQuery, jQuery Color dhe PEP.

Për të ngarkuar bibliotekën jQuery nga jQuery CDN, futni kodin e mëposhtëm në faqen tuaj të internetit:

<dorëshkrim src= "https://code.jquery.com/jquery-2.1.4.min.js"></ script>

Shërbime të njohura me CDN të paguara

LOKACIONET E VERIFIFIKUARA TE BIZNESIT

Vendndodhjet fizike të bizneseve që përdorin
Rrjeti i Dorëzimit të Përmbajtjes

Imazhi anësor

Ndër shërbimet më të njohura të paguara të CDN janë CDN77, MaxCDN, Amazon CloudFront, BitGravity, Akamai, CDNetworks, CacheFly, EdgeCast, Limelight dhe Incapsula.

CDN77

CDN77 është një nga CDN-të më të mira dhe, në krahasim me CDN-të e tjera, ai nuk ka kufizime në numrin e faqeve të internetit dhe ka një mbulim të madh. Mimi fillon me 49 $ / TB (terabitë e transferimit) dhe ju paguani ndërsa shkoni. Ajo që bie në sy është se nuk nevojiten ndryshime DNS ose konfigurimi manual.

MaxCDN

MaxCDN është një nga CDN-të më të njohura që ju ofron mbështetje 24/7, SSL falas, 100% në kohë dhe statistika në kohë reale me 79 $ / TB. Ju gjithashtu merrni një garanci të kthimit të parave nga një muaj.

Amazon CloudFront

Amazon CloudFront ka një ndërfaqe shumë të thjeshtë në internet që është mjaft e lehtë për t’u përdorur dhe është e optimizuar për të punuar me Shërbimin e Stabilizimit të thjeshtë të Amazon (S3) dhe Elastic Computer Cloud (EC2). Me CloudFront, ju paguani vetëm atë që përdorni dhe çmimet fillojnë me 0.12 $ / Gb.

BitGravity

BitGravity është CDN e parë e optimizuar për transmetimin e videove HD dhe, me këtë shërbim CDN, mund të jeni i sigurt që do të merrni një lidhje të dhënash me performancë të lartë, pasi ajo ka më shumë lidhje në të gjithë botën se çdo shërbim tjetër CDN.

Akamai

Me Akamai, ju mund të keni një mbulim të shkëlqyeshëm dhe të merrni një lidhje të patëmetë të dhënash, pasi kjo shërbim CDN ka njëqind mijë serverë në 72 vende.

CDNetworks

CDNetworks siguron një mbështetje të shkëlqyeshme të klientit dhe një shpërndarje shumë të shpejtë dhe të besueshme të përmbajtjes në internet. Ky shërbim i CDN është i shkëlqyeshëm për transmetimin e videos, shkarkime të skedarëve me vëllim të madh dhe memorje fotografish.

CacheFly

CacheFly është një nga shërbimet më të besueshme dhe më të shpejtë të CDN. Tenshtë dhjetë herë më shpejt se çdo shërbim tjetër CDN dhe të gjitha paketat e tij standarde përfshijnë një provë falas një-mujore.

EdgeCast

EdgeCast është një nga shërbimet më të shpejta dhe më të besueshme të CDN dhe siguron përmbajtje në internet për më shumë se tre milion klientë në të gjithë botën.

dritë e fortë

Limelight është një shërbim CDN që ofron performancë të shkëlqyeshme dhe disponueshmëri të lartë, duke bërë të mundur performancën e patëmetë dhe video me cilësi të lartë të transmetimit me programin e tij të fuqishëm me bazë cloud. Ka një shkallëzim masiv dhe ofron mbështetje 24/7.

Incapsula

Incapsula është një shërbim CDN i cili përdor opsione inteligjente për ruajtjen dhe ruajtjen e cache, si dhe një numër mjetesh për përmbajtjen dhe optimizimin e rrjetit që bëjnë që faqet e internetit të performojnë shumë më shpejt. Nëse zgjidhni këtë shërbim CDN, mund të jeni i sigurt që faqja juaj e internetit do të jetë 50% më e shpejtë dhe do të konsumojë deri në 70% më pak gjerësi bande.

KeyCDN

KeyCDN është një e fuqishme dhe e lehtë për t’u përdorur rrjeti i shpërndarjes së përmbajtjes. Ai vjen i ngarkuar me karakteristika të tilla si HTTP / 2, Integrimi i Lirë i Encrypt Le të, Statistikat në kohë reale dhe shumë më tepër. Ata ofrojnë çmime të ulët trafiku (duke filluar nga 0,04 $ / GB) dhe ju lejojnë të paguani ndërsa shkoni.

Pothuajse të gjitha këto shërbime të CDN ofrojnë një provë falas për t’ju ndihmuar të merrni një pasqyrë nëse shërbimet e tyre janë të drejta apo jo për ju përpara se t’i besoni atyre me faqen tuaj të internetit, për të mos përmendur të gjithë rrjetin e korporatave të kompanisë tuaj. Disa prej tyre kanë edhe çmime të pagimit, që do të thotë se paguani vetëm për ato që përdorni në të vërtetë.

Para se të zgjidhni ndonjë nga këto CDN, sigurohuni që të bëni hulumtimin tuaj mbi to dhe mos harroni të kontrolloni në internet për rishikimet bazuar në përvojat e klientëve të tyre, pasi në atë mënyrë ju mund të zbuloni mjaft informacione të dobishme para se të nënshkruani një kontratë me cilindo nga ofruesit e shërbimeve.

Mënyrat për të zbatuar një CDN

Në varësi të kompleksitetit dhe madhësisë së faqes tuaj, krijimi i një CDN nganjëherë mund të jetë i vështirë, por në përgjithësi është mjaft i lehtë për t’u zbatuar. Ju duhet të zgjidhni cilat burime statike dëshironi të menaxhoni CDN-në tuaj dhe më pas të konfiguroni faqen tuaj të internetit për të dërguar kërkesa në ato skedarë në CDN.

Definitelyshtë padyshim mënyra më e lehtë e zbatimit të një CDN dhe ju mund ta bëni atë plotësisht vetë. Mënyra të tjera për të zbatuar një CDN përfshijnë ndryshimin e emrit të domain-it dhe modifikimin e regjistrave të DNS, të cilat mund të jenë pak më të vështira dhe mbase edhe konfuze..

Fushat kryesore për t’u kujdesur

Duhet të dini që CDN shpesh operohen nga rrjetet e palëve të treta. Kjo mund të ndikojë shumë në disponueshmërinë e mbështetjes së klientit pasi që çdo ndërprerje dhe keqfunksionim i mundshëm që mund të ndodhin mund të marrë një kohë mjaft të gjatë për të rregulluar.

Një çështje tjetër e mundshme në lidhje me CDN-të mund të jenë kostot më të larta për instalimin e rrjetit, për shkak të rrjeteve të lartpërmendura të palëve të treta. Prandaj, ndihma e një kompanie tjetër do të ishte e nevojshme për instalimin e rrjetit.

Për më tepër, megjithëse shumë CDN kanë shpërndarës të shpërndarë nëpër botë, ata mund të mos kenë serverë në vendin tuaj, gjë që mund ta vështirësojë dhënien e burimeve. Në një rast të tillë, do të ishte më së miri sikur të i ruani të gjitha burimet tuaja në serverin tuaj kryesor.

përfundim

Edhe pse shërbimet CDN kanë disa disavantazhe që mund t’ju bëjnë të mendoni dy herë për përdorimin e tyre për faqen tuaj të internetit, avantazhet e vendosjes së tyre i tejkalojnë ato më shumë. Shërbimet CDN mund t’i ofrojnë uebsajtit tuaj mjaft përfitime të rëndësishme, që është padyshim pse duhet të konsideroni përdorimin e një për të përmirësuar punën e faqes tuaj të internetit dhe përvojën e përdoruesit që ju ofroni.

Shpresojmë, ky udhëzues ju ka ndihmuar të kuptoni rëndësinë e CDN dhe të mësoni se si mund të gjeni shërbimin më të mirë CDN për faqen tuaj të internetit, kështu që përdorni atë njohuri për të gjetur atë që do t’ju përshtatet më mirë nevojave tuaja dhe ta bëni faqen tuaj të internetit me të vërtetë të suksesshme.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map